Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

⚡⚡ Vril

Creat de abyss, 15 Septembrie 2016, 12:28:47

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Grifon

Citat din: Aseneth din  18 Noiembrie 2016, 11:45:07
(Jon Snow) se trage din doua neamuri regale. Unul cu stindard: lupul si celalalt cu stindard: dragonul. Adica, stindardul lui Jon al nostru ar fi jumate lup jumate dragon, camca stindardul dac.

Ai remarcat bine, stimată @Aseneth. După Daenerys Targaryien (anterior analizată) el e a doua "cheie" majoră a ciclului.
Nu doar că "lipește" Lupul cu Dragonul, dar e din neamul STARK - ceea ce devine lejer TRAK(S).
(nu vă repeziți la mine, stiu că termenul e "tracian(s)" că doar nu-s Ilici, cu rațele (ducks) din camioane (trucks) hahah ! - dar in lingo-games nu asta contează).

Deci e din neamul tracilor (cu blazon "lupul străvechi"). Neamul lui e (hiper)boreal, stăpânind meleagurile inghețate ale Nordului. Si lupul său, ce culoare are - alb de tot, nu ?

S-a ales numele JON (nu John). Dincolo că e alt indiciu...spațial...numele său complet ( Jon Snow) se pretează la re-combinarea SION - NOW, sau SION-WON - hm...mă miram să lipsească văru'..
Și e din neam trac, da - insă ni se arată că e bastard - ramură diferită...așadar. "Corcit" cu neamul Targaryian / Agartian,  intr-o nebuloasă răpire pe tărâmuri mai...meridionale.

Și "ciudățeniile" acestei serii nu se opresc aici - ba chiar, prin acumulare, integrează un tablou coerent, concordant cu anumite realități - deci exclud categoric varianta coincidențelor.

Xanadron

#166
Intai offtopic: nici vorba sa fi acuzat genul fantasy de provocarea trendului anti-lectura, stimabile @Grifon, ci de cu totul alte pacate, cauzalitatea pomenita fiind cel mai bine explicata de Kurt Vonnegut Jr. in ,,Cutremur de timp" – în care definirea viitorilor consumatori de pixeli (pe care-i stimulăm să se-nmulțească prin literatură treptat mai ,,seacă") e terifiant de sugestivă:

"Tinerii buubuulingi n-au găsit de cuviinţă să-şi mai dezvolte imaginaţia, căci era de ajuns să răsucească un buton ca să vadă tot felul de căcaturi mişto. Se uitau la o pagină tipărită sau la o pictură şi se întrebau cum naiba se putea da cineva în vânt după nişte lucruri atît de simple şi de moarte".

Cred ca tre'sa ma si autocitez insa, for the sake of clarity:

"O să-mi încep monologul pornind de la ideile conținute într-un interesant articol al lui Gérard Klein: http://revistanautilus.ro/articole/procedeul-dizolvarii-science-fiction-ului-introdus-de-catre-agentii-culturii-dominante/ ...fie și doar din motivul că rămâne, după mine, foarte actual și acum, la 36 de ani distanță. Cred deci în continuare și eu că scrierea și/sau promovarea SF-ului poate fi o formă a rezistenței la dominația spoielii de cultură ,,burgheză", adică la tentativa de încarcerare a gândirii publicului în carapacea iluziei cunoașterii (cu "c" mic, clar), reciclată și răs-tocată în literatura mainstream. Exercitarea puterii de către conjurația ,,sforarilor" perfect organizați (și tupeiști, nu glumă) e o altă temă care n-are însă loc aici și-acum.
[...]
Și eu sunt deci convins că SF-ul ,,canonic" nu și-a epuizat deloc resursele, deși nu neg faptul că unele proze considerate-n anii '70-'80 nec plus ultra s-au demonetizat mai ales în ultimul deceniu din cauza exploziei tehnologice, a gadgeturilor de toate culorile etc. ...Și totuși, nu refugiul în...sub-sub-genuri SF prea strict delimitate și simultan limitative pentru autori (gen cyberpunk, steampunk etc.) ar fi soluția ,,actualizării" și cu atât mai puțin abordarea ultimului trend – fantasy-ul, deși peste 75% din vânzările de ficțiune speculativă se bazează de-o vreme pe vârcolaco–zombo–vampiromanie.

În spiritul respectării diversității, n-am nimic de împărțit cu fanii subgenurilor pomenite, dar cred c-ar trebui să ne pună pe gânduri, înainte de-a cădea în capcana judecării gusturilor cititorilor (care au cică întotdeauna dreptate ;)) întrebarea dacă nu-i cumva formată... adică stimulată apetența pentru tsunami-ul ăsta de hobbiți, vrăjitori și alte miracole penibil de facile de către aceiași ,,cenzori subtili" ai SF-ului pomeniți de G. Klein?! Care par să fie și dușmanii SF-ului pur/dur sau al celui soft – nici nu mai contează nuanța.
[...]
Contemporanii-s așadar (e doar părerea mea și asta, clar) mult prea grăbiți și (con)duși discret în 1001 direcții neesențiale, cu zăhărelul otrăvit al mediei aservite acelorași tartori conservatori – iluzioniștii cărora le convine clar eșuarea Turmei în derizoriul ridicat la rang de esențial. Derizoriul însemnând, evident, tocarea repetitivă a unor narațiuni și psihodrame fără vreo tentaculă de contact cu o realitate ce alunecă insidios spre cea a unui sclavagism fardat diabolic. Realitate a cărei analiză se vede că nu trebuie cu niciun preț să ,,atingă" cititorul mediu, care musai trebuie să rămână cantonat într-un gen de anesteziere blândă, cu visuri atent controlate."

...Si ontopic acum: n-a c-am uitat. :lol: Revin insa imediat cum iese pe usa coana (scle)Roza.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Aseneth

Master Xanadron, va rog sa cititi cartile si sa vizionati serialul, inainte de a ridiculiza ceva ce e clar ca nu cunoasteti nici    macar superficial.

Grifon

Nu doar JON Stark e relevant din clanul "tracic", ci și fratele său, BRAN.
Rãmas paralizat după ce Leii l-au aruncat din turn, pe tot parcursul poveștii băiatul pornește in aventura deschiderii celui de-al treilea ochi. Pentru asta, trebuie să meargă și mai in Nord (la capătul boreal al lumii) pentru a intra in contact cu "copii pădurii" - rasă la fel de străveche ca Vril-ya / Valyria.
Se poate bănui ușor in "copii păduri" incă o trimitere la energia vegetală. De fapt, acești "copii" se aflau in simbioză cu anumiți arbori, numiți "copacii inimii" - iar cand ajinge in locul unde trebuia să-și deschidă al treilea ochi, BRAN TRAK literalmente fuzionează cu un asemenea arbore.

Rând pe rând, vom remarca cum G.Martin a "codat" in saga lui aproape toate aspectele vril-ului ce le-am dezbătut până acum.

kandaon

#169
Interesanta chestia cu lupul si dragonul din Game of Thrones. Cu mici exceptii (printre care dacii si chiar romanii, stramosii rom^nilor) simbolurile astea erau (sunt) privite in general ca fiind negative in diversele mitologii.

Chiar si in domeniul "fantastic" e posibil sa se transmita unele lucruri mai "umbroase" asa la prima vedere, ori autorii sa acceseze poate chiar inconstient unele informatii si "trenduri" de undeva (asta daca nu cumva uneori li se transmit, direct ori fara sa-si dea seama). Din trecut, din noosfera, din viitor, etc etc etc,

Insa aici si eu cred ca stiintifico-fantasticul e mai apropiat de toate astea, si impulsioneaza si gandirea (si imaginatia) mai mult pentru ca are si o ancora (mai mare sau mai mica) intr-o realitate ceva mai palpabila, accesibila si plauzibila sau contine elemente ce pot fi recunoscute (poate si mai usor reproduse) ca mai realiste. Asta desi genul poate contine si elementele magice ale genului fantastic.

Si desi subiectul e deja off topic la treaba asta cu Vrilu, serialul mentionat de Abyss, Westworld (si care e SF), eu il consider mult mai interesant decat Game of Thrones, desi s-ar potrivi mai degraba la "Iesirea din Matrix" nu aici.


Grifon

Citat din: kandaon din  20 Noiembrie 2016, 12:47:39
Chiar si in domeniul "fantastic" e posibil sa se transmita unele lucruri mai "umbroase" asa la prima vedere, ori autorii sa acceseze poate chiar inconstient unele informatii si "trenduri" de undeva (asta daca nu cumva uneori li se transmit, direct ori fara sa-si dea seama). Din trecut, din noosfera, din viitor, etc etc etc,

Foarte bun comentariu, dle @kandaon.
Dificil de stabilit, fără echivoc, dacă G.R.Martin a elaborat acest construct "magic" in mod conștient, cu premeditare, sau e doar rodul unor influențe extra...(ce?).
E foarte posibil ca opțiunile sale descriptive să fie doar un efect - caz in care sorgintea trebuie căutată in mentalul colectiv / inconștientul global (de specie).
Inspirația - acest "izvor" jinduit de toți scriitorii, este unul din cele mai misterioase fenomene, putând fi, pe drept cuvânt, introdusă in sfera "paranormală". De unde vine ? Cand vine ? De ce vine ? De ce numai unora, nu și altora ?
Intrebări...intrebări...
Totuși, in cazul distinct al lui Moș Martin (haha !), cam inclin a crede că e vorba (și) de premeditare.
Afirmând asta, mă bazez in primul rând pe coerența/concordanța noțiunilor, numelor și intrigii. Dacă vedeam numai o potrivire Valirya= Vril-ya, o tratam ca hazard, insă aglomerarea altor factori, plasați intr-o dinamică similară cu realitãți oculte/istorice...nu mai e doar capriciu.

Și mai e si dublul nivel de criptare a poveștii, de care am pomenit. E greu de crezut că Martin elaborează o primă construcție (analogia istorico-geografică) in mod conștient, ptr.ca, simultan, in aceeași construcție să se strecoare, la fel de coerent, inserții din abisalul inconștientului.
Nu spun totusi că ar fi imposibil...ci doar, repet...greu de crezut.

Asta ca să nu mai spun că, de-ar fi doar un joc al său, de inspirație kabalisticã, ar mai fi cum ar fi....dar să prezumăm cã povestea e un dicteu extra ...(ce?), abia asta ar fi mai bulversant !

abyss

#171
JON STARK poate fi (fonetic decriptand, moda uncle s) JONS TARK = J.ONS TARK = citit gions torc adică "G"-ons twork/torqe, unde "gion" vine de la G(RAVIT)ONS,  americanii mereu prescurtand termenii...
  In traducere ar insemna "dansul lumesc al gravitonilor....sau mișcarea vorticiala a gravitonilor, de unde si călătoria inițiatică a personajului.

  Stark in germana inseamna si putere, J se citeste i, deci ion, puterea ionului ?

Grifon

Da, se poate ca JON/ION să se refere si la ionii din fizică.
Problema, la NLP, e că rar se aleg - pentru "inserții" subliminale, noțiuni din sfera teoretic-abstractă, sau din domeniul tehnico-științific. Subconștientul e mai receptiv la simboluri/asocieri din zestrea ancentrală, ce se presupune că se perpetuează (ereditar sau metempsihotic) incă din zorii umanității,  in memoria cromozomială.  De aceea se aleg nume de zei, din religii, totemuri/blazoane, etc. - ele "cheamă" , odată activate, si un cumul de trăiri iraționale.

Revenind insă la Vril (căci de aceea am adus vorba de GOT (Mein Gott!), iată un alt aspect din saga ce duce către energia vegetală. - prin acei "copaci ai inimii".
In carte, li se alocă multă miză. Sunt prezenți in grãdini de "meditație", în trunchiul fiecăruia sunt cioplite chipuri umane, iar ca descriere, au scoarța "albă ca osul", iar frunzele "roșii ca sângele"

Deci inimă + față + oase + sânge. Martin s-a chinuit chiar (cu 4 elemente) să indice analogia intre acesti arbori si organismul uman - de unde devine iarăși evidentă intenționalitatea.

Când BRAN reusește simbioza cu arborii, dobândește deja "puterile vril" - accesând toate insușirile intregului "viu " ( vede prin timp, devine telepat, etc), dar prețul aferent e maxim - trebuie să renunțe la propria umanitate.

Chiar sunt curios cum evoluează povestea, dar va trebui să mă mulțumesc cu serialul (cărțile se pare că le-a lăsat baltă, că...deh...HBO plătește sigur mai mult).

Xanadron

Citat din: Aseneth din  18 Noiembrie 2016, 16:50:29
Master Xanadron, va rog sa cititi cartile si sa vizionati serialul, inainte de a ridiculiza ceva ce e clar ca nu cunoasteti nici  macar superficial.
Ba, o cunosc si ba-bis :-D - n-am criticat-o deloc, daca ai fi citit mai atent(a) postarile precedente, in care n-am intrat totusi in amanunte irelevante-n economia discutiei (de ex., 3-4 episoade din GOT - prima serie, ca p-atunci inca ma mai holbam la TV - am avut rabdarea sa le vad). ...Dar si dupa luarea deciziei - subiective, clar - ca nu-mi plac, am continuat sa mai citesc periodic "spoilere' rezumative ale celorlalte pina-n prezent, fie si doar fiindca citesc f. rapid, ba mai si memorez ce citesc cu viteza "warp" :-D (nu-i meritul meu, ci al unor cursuri de citire rapida din anii '70 - O, Tempora!...)

Ponturile criptate aparent "dublu" in naratiunea tentaculara a genialului povestitor GRRM si disecate (f. bine de altfel) de agerul coleg @Grifon... dar si de tine pe alt palier (v. "rescrierea istoriei in alta cheie") imi erau deci cunoscute - altfel nu mi-as fi permis afirmatii de genul:
"E f. posibil deci un scenariu in care omu', nu doar prolific ci si talentat, sa fi semnat un angajament cu NeLiPhimii :lol: :evil: - de colportor al unor "chei la vedere" inteligibile [aproape doar] pentru Elite, presarate-ntre valurile narative ceva mai cizelat impletite ca-n telenovelas, dar tot cam p-acolo categorisibile-n final."

Ceva mai ontopic (da' nu tocmai) e interesant ca si moartea editorului seriei Mos Martin-eze :lol: (Mos... Nicolau, ex-director TVR, dramaturg bunicel si ex-patron Nemira) poate avea oarece tangentze cu intrigi GOT-like, da-i mai bine sa bag ceva ontopic 100%, chiar daca aparent nu prea ar avea conexiuni cu Vrilologia:
https://www.scribd.com/doc/154997810/52636050-Popp-Fritz-Albert-Biophotonen-Die-Wissenschaft-Entdeckt-Die-Lebensenergie-in-Den-Zellen

E vb. deci TOT de nemtzalaii astia savanti care stiu sa mearga 'la radacini" (mein GOTT, was fuer eine Erbe!...) - si anume studiile unui oarecare Herr Popp, conntemporanul care continua cercetarile incepute-n 1923 de rusul Alexander Gurwitsch, primul care ar fi detectat "fotoluminiscentza VIETII". :star: Neamtzu' a definit insa primul (se pare) o noua ramura a stiintzei: biofotonica, chestie care are llegatura cu VRIL-ul fie si doar fiindca incearca sa explice transmisia fluxurilor energiei vitale botezate SI ASA.

"Zellen strahlen Licht ab. Elektromagnetische Ströme können heilen. Moleküle verhalten sich nach Energiezufuhr plötzlich kooperativ. Diese dreiBeobachtungen hat die Wissenschaft lange Zeit entweder ignoriert oderangezweifelt. Inzwischen gelten sie zwar als weitgehend belegt. Doch der Verdienst, einen Zusammenhang zwischen diesen Phänomen herstellen zukönnen, gebührt einer Forschungsrichtung, die noch weitgehendunbekannt ist: der Biophotonik."
adica:
"Celulele iradiza lumina. Fluxurile EM pot vindeca. Moleculele devin subit... cooperante cind receptioneaza acest tip de energie"... etc s.a.m.d. (celebrele experimente ale rusului Gariaev nu-s totusi pomenite - si nici atit ale cuplului Ida & Walter Noddack, iar despre Die Glocke nicio vorba deasemenea, in ciuda prezumtiilor tangente la scopul nu doar [foto]transmutational, ci si "foto-creator" al clopotzelului nazist.)

...totul. pornind de la fizica cuantica a lu' nea'  Schrödinger:
"Am Anfang steht das Sonnenlicht. Nach dem österreichischen Physik-Nobelpreisträger und Mit-begründer der Quantentheorie Erwin Schrödinger ist es das Sonnenlicht, das Strukturen und Ordnung bildet. Erst danach wird es in Wärmeumgewandelt. Das Licht verfügt selbst über eine gewisse Ordnung, die jedem Organismus über die Nahrung zugeführt wird und ihn am Leben erhält.
Diesen Vorgang bezeichnet Schrödinger als ein ,,fortwährendes Aufsaugen von Ordnungaus der Umwelt". Dadurch ist das Sonnenlicht auch der Ursprung der Biophotonen,die schließlich von den Zellen - wie bei Antenne und Sender - aufgenommen und abgegeben werde."

adica... pe f. scurt ca-s fugarit de-o vrilezoaica:
- Totul pleaca de la Soare (si de la ala "negru ca smoala" poate = die Schwarze Sonne?!) - cf. si lui Schr., care sustine ca lumina lui Sol / Ra :star: e aia care contine-n ea 'structura si ordinea' VIETII, inainte de-a fi convertita-n caldura (n.b. dupa unii 'ametiti', se pare ca de catre campul EM si atmosfera fiecarei planete-n parte, indiferent de distantza ei pina la Soare.)
...To be continued...
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Grifon

Conexiunea biofotonică e binevenită, @Xanadron-san.
De vreme ce Vrilul (in accepțiunile enumerate) pare legat de energia...vegetală (iar, in extenso, si de sist.nervos vegetativ), fenomenul fotosintezei devine obligatoriu de evaluat - implicit cu alte extensii, referitoare la organismul uman.
Dacă umila plantă se hrănește/dezvoltă cu "lumină", evident că și complexul om face la fel (dar totuși...altfel).
Iar această extensie e 100% pe subiect - căci Vrill Gesselschaft se mai numea (alternativ sau consecutiv) si Loja Luminoasă.

P.S. - M-ar interesa detaliile despre decesul ex-patronului Nemira. Conjunctural (si indirect) moartea s-a mi-a...hm...descurajat un proiect publicistic (in sens că l-a amânat sine die).

Xanadron

#175
Pai da-Jawohl Herr Grifon, ca doar nu dijeaba se benoclau matinal vrilonejii la jumatea de mar si semintele aferente...

Si, pornind de la spusa ta (adevarata) ca:
"Dacă umila plantă se hrănește/dezvoltă cu "lumină", evident că și complexul om face la fel (dar totuși...altfel)."

...se pot adauga alte sapaturi ref. la "spiritele luminate" (nu insa Illuminate :evil:) care, desi aflate inca-n ambalaj fizic, se presupune ca pot atinge acelasi grad "vegetal" de asimilare directa a energiei fotonice :star: - vb. de aia subtil-ordonatoare a vietii incepind de la nivel sub-molecular, nu doar calorica.



Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Grifon

Da, cu aceste teorii sunt și eu (oarecum) familiarizat.
De fapt, și descurajat, haha ! Căci ptr.a ajunge in stadiul "hrănirii" directe cu fotoni, se pare că omul tre' să devină precum planta (nu o "legumă...desi vegetarienii au un atu),ci cât mai....cast !
Ori noi, peccatori, de unde atâta...abstinență ?!
(asta apropo si de interesanta sugestie a ineditului coleg @enz, ce ne recomanda prin aprilie-mai să pornim la "ieșirea din Matrix" prin abținerea, măcar o lună, de la ...jaga-jaga).

E-te-teeee ! Păi dac-așa....farewell Vril...nice to (just) hear about you !...haha !

Xanadron

Ei, vezi bine ca d-aia n-a reusit sa iasa nici macar Valentin Nicolau din Matrix - decit cu picioarele inainte :lol: (sint convins ca nu se supara daca ne-o "receptiona", ca era destept si implicit cu simt al umorului excedentar.)

Pe de alta parte, 'luminosii' :star: capabili de siddhis-uri raspindesc si ei niste "spori", ce-i drept mai subtili si cu... viteza de propagare mai mare :-D decit ai nostri, ba chiar instantanee - stimulati insa de aceeasi energie vitala in principiu. Ca sa nu mai vb. ca nu oricine-i capabil sa-i "colecteze" sau ca niciodata nu-s bagati cuiva cu fortza (uppss, era sa zic pe git.)

In fine, poate om ajunge si la comentarea utilei (dupa unii) "infratiri cu copacii", fie ea si limtata la stringerea lor in bratze si nu la integrarea-n GOT-mitica-n padure pina la cresterea de crengi si frunze-n loc de membre.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

kenjiro

Dar despre AMRITA ce putem spune?
Ce legătură exista intre aceasta substanță glandulara și forța vitala?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Amrita
Robert E Svoboda Aghora at the Left Hand of God



Grifon

Dle @Kenjiro, in primul rând trebuie să recunosc cã nu cunoșteam noțiunea.
Lecturând insă linkul oferit, am văzut că acest concept hindus (AMRITA) este - in linii mari - analog cu cel de soma, sau cu ideea grecilor antici de nectar / ambrozie - si astfel, cumva, m-am mai luminat.
Da, poate fi pus in conexiune cu Vril-ul (nefiind insă același lucru). Deși sunt cam nesigur, aș spune că AMRITA e o consecință, o rezultantă....o "aplicație" derivată din Vril (cu efecte la nivel de corp).
Complementar, aș bănui (dar iarăși, cu rezerve) că Vrilul este legat, in principal, de sistemul nervos, in timp ce AMRITA / Soma/Nectarul sunt legate mai mult de sistemul sanguin.
In această prezumție, putem impinge deducția până a spune că Vrilul si Amrita relaționează / se completează / armonizează in raporturi similare celor două sisteme anatomice.

E doar o părere...de care sunt convins in proporție cam 50-60% (căci bănuiesc, desigur, complexități care imi scapă...)