Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

⚡⚡ Vril

Creat de abyss, 15 Septembrie 2016, 12:28:47

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Grifon

#135
Interesant ultimul rând din ultima d-tale postare, dle @abyss.
Chiar, Sf.Duf ! Se vede că prejudecățile și climatul "filosofic" contemporan ne invăluie pe toți, făcându-ne să ne ferim de concepte fundamentale.
Dacă tot vorbirăm de qi/chi/ki/prana/ka/pneuma....oare cum de-am ignorat până acum viziunea creștină asupra forței fundamentale din univers ?
Pesemne, involuntar, a existat o reținere (total fărã sens) de a nu agita spiritele din pantheonul liberei cugetări.
Da, Sfântul Duh pare a avea multe elemente comune cu "vrilul". Poate fi chiar același lucru, deși eu cred că e mai complex (in sensul că-l include, și-l depășește).
Din păcate, noțiunea creștină este atât de extinsă (simultan abisală), incât ne-ar fi chiar mai greu de descifrat (rar existând alte surse decât cele teologice).
Totuși, ptr.interlocutorii realmente interesanți, recomand lucrarea "Aurora", a misticului Jakob Boehme (scrisă in debutul sec. XVII). Ideile sale, deși subiacente creștinismului (chiar protestant), au fost privite cam chiorâș de autoritatea ecleziasticã a epocii, gàsind ecou abia mai târziu.

Interesant e și titlul alternativ al lucrării ("Răsăritul Zorilor"). Hopa ! Iar un soi de "Golden Dawn", nu ?
Fac ce fac și mă afund iar in protocronism...Ba incă, văleu ! Și Boehme ăsta e tot neamț...mai bine hai sà-l dăm uitării...

abyss

Păi da, SF Duh. Cand vom descoperi asemănările, chiar și tehnicile creștine, manifestari , minuni etc . vom fi acuzați de propagandă scientologica.

Godak

@abyss

CitatCredeti domnule Godak ca facem propagandă xenofobă?
NU. Nu cred!(Am afirmat eu asa ceva?) In schimb, se vehiculeaza la greu elemente inventate chiar de propaganda antisemita (nu xenofoba), fara ca macar sa li se cunoasca originea. E ca in bancul cu pedofilul si puscaria: "Ce e mai rau decat sa ajungi la puscarie ca pedofil violator"? "Sa ajungi la puscarie ca pedofil violator si sa fii nevinovat".

Un exemplu: pt. publicul larg, Jan Van Helsing este un autor de teorii ale conspiratiei, poate chiar un dezvaluitor. Insa (vezi attach), numai despre asta este vorba? Ce nume are traducatoarea...  :-P. Desigur, o coincidență care a scăpat multora...

Citato hoxologie varză fără un scop anume . Discutam de dragul discuției la un Cico virtual.
CitatAm crezut că se poate discuta liber intr o tara liberă,  la un nivel intelectual superior și de conștientizare maxima
Asta e in logica aia a tertului inclus (nu stiu cum sa inteleg altfel 2 afirmatii care se contrazic reciproc).

Citatpovestea topicului se refera la modul in care Energia, Viața, Conștientizarea parghiilor universului au fost percepute de a lungul timpului
Foarte probabil dvs. asta ati intentionat, dle. @abyss, cand l-ati lansat. Insa, vorba lui @Grifon (scoasa din context, asa cum ne/va place): "nu-i chiar totul doar o "supă" neutră".

Citatiarăși veti fi pe faza cu agresiuni subtile
WTF? Parerea mea este ca ati preluat necritic niste chestii pe care @Grifon mi le pune involuntar in seama (de ex. "negationism") si ati actionat pripit.   


Grifon

Prea bine, dle @Godak, acum că ne-am/v-ați explicat, lămurit, liniștit, să ne intoarcem totuși la esența subiectului.
N-ar strica, de pildă, să ne spuneți dvs. ce credeți că este Vril-ul ? Adicătelea, nu ce nu este, nu "hoax" sau alte "rătăciri primejdioase".
Personal, acord credit fiecărei păreri, atât vreme cât se inscrie intr-un construct revelatoriu.
Așadar, Vril-ul este.....?

Godak

Cu placere, @Grifon:

Vril-ul este pentru EBL, ce era elecricitatea pentru Jules Verne. Numai ca in timp ce ultimul se baza pe elemente reale (desi primitive la acea vreme) pentru a-si anima romanele tehnico-anticipative, ELB a inventat un termen cu proprietati proteice pentru a-si insufleti satira sociala. Deoarece, da, "Rasa care ne va inlocui" este o satira sociala si nu utopia magico-oculta pe care o doresc unii.
Cu toate detractarile credibile, publice si private, referitoare la apartenenta la SRIA, ELB a fost considerat de public ca un initiat care dezvaluia secrete. Mentalul colectiv e destul de stabil in timp; vom vedea ulterior cum se manifesta aproape la fel in contemporaneitate.
Vrilul a prosperat. A fost preluat atat de comercianti (Bovril), cat si esoteristi: intai de teosofii lui HPB, apoi de antroposofii lui Steiner. De precizat ca Vril-ul in lectura lor nu are mai nimic in comun cu viziunea lui EBL – e vorba de viziuni diferite, bazate pe sisteme si detalieri diferite.
Apoi a fost un pamflet (carticica aia in germana de ati mentionat-o si voi). Fara efect in epoca. Rachetistul emigrat in USA a mentionat-o din amintiri, ca trimitere la o fantomatica Societate a Vrilului, ale carei urme nu le-a regasit nimeni, niciodata, de la acea unica sursa documentara.
A urmat "Dimineata magicienilor" si milieul vehiculat de ea. O lectura captivanta, scrisa de operatori eruditi ai "Frontului secret". Desi a generat un curent in epoca, se cunosc mai putine despre motivatiile si resorturile care au initiat acest trend.
Ulterior, mult imbunatatit cu elemente fantastice, 100% inventate, a fost preluat de elementele care au (re)inventat nazismul ocult, glamurizat in scop de propaganda. Teoriile lor au fost diseminate mai ales de elemente antisemite, iar priza lor la public se explica in mai multe moduri.

Desigur, se pot face corecturi, rafinari, detalieri s.a. dar schema in mare cam asta este.

Dupa mine, din istoria asta se desprind 2 lucruri importante:
1. Felul în care o notiune este preluata de elemente disparate, fara legatura intre ele. Fiecare se refera la Vrilul lui, desi preia termenul deja popular. Nu exista un "lant de transmisie", o continuitate sau un tablou mai mare - insa el poate fi reconstruit integrand cu japca (după bunul plac si dupa propria imaginatie) elemente disparate;
2. Modul in care a fost creditata asa-zisa "Societate a Vrilului" in lipsa oricaror probe ale existentei sale. La asta se adauga aderarea la fel de fel de teorii si afirmatii, fara a le chestiona validitatea si mai ales fara a se cunoaste (sau a incerca sa se cunoasca) ce este in spatele lor.

Grifon

Instructiv - și pertinent expozeu.
Așadar, ptr.domnia ta, acest "vril" este doar o utopie, colportată de unii din naivitate, iar de alții din interes. Bulwer Lyton - doar un pamfletar de moravuri, cu pană abilă. Oberth & von Braun & Ley n-au avut nicio treabă cu tenebrele oculte din Germania interbelică, ei fiind niște savanți onorabili, ce s-a intâmplat să se intersecteze, pur circumstanțial, cu unele personaje menționate pe aici. Pauwels & Bergier, un fel de Dan(i) Brown(i) din anii '60, făcură și ei un ban .

Bun, d.p.d.v al domniei tale, afacerea poate fi inchisă.

Din punctul meu de vedere, nu.

Te aștept insà, cu interes, și pe alte subiecte - eventual mai puțin controversate. Aici vom rămâne doar "impătimiții" de insolit, savurându-ne periodic micile naivități.

abyss

Citat din: Godak din  07 Noiembrie 2016, 14:15:37
@abyss
(...)In schimb, se vehiculeaza la greu elemente inventate chiar de propaganda antisemita (nu xenofoba), fara ca macar sa li se cunoasca originea.

E ca in bancul cu pedofilul si puscaria: "Ce e mai rau decat sa ajungi la puscarie ca pedofil violator"?

"Sa ajungi la puscarie ca pedofil violator si sa fii nevinovat".
E ca in bancul cu..."Sa nu ajungi in vizorul academiei haosului"  :-D...domnule Godak...   
  Mda...sper sa nu va tulbur fisa postului pe rufon domnule @Godak dar nu va felicit pentru modul in care clarificati anumite aspecte. Totusi, atentia dumneavoastra pentru acest topic este interesanta si da de gandit. Este in interes de serviciu sau este doar in interes personal, daca imi permiteti sa intreb? Daca e in interes de serviciu, va inteleg domnule Godak, va faceti si dumneavoastra treaba ca oricare roman. Daca insa e un interes personal...atunci e foarte urat domnule. Fiindca pare ca ati incercat sa recrutati forumul ori membri ai acestuia prin diferite metode.
  Si Cea mai Neinspirata si mai Cinica metoda este de a ne asocia discutia cu istoria trista a unui popor, prin acuzatii destul de grave vizand nechestionarea validitatii unor idei si acuzatia ca se vehiculeaza la greu elemente inventate chiar de propaganda antisemita.

S-ar putea ajunge sa regreti aceasta chestiune, domnule Godak. Nu stiu cat si ce realizezi dumneata cu jongleria asta pe spatele confratilor evrei.

Xanadron

#142
Citat din: Grifon din  07 Noiembrie 2016, 19:19:28

Bun, d.p.d.v al domniei tale, afacerea poate fi inchisă.

Din punctul meu de vedere, nu.
Move along, master Grifon - nothing special to see here. :lol: Nu stiai ca Vril-ul e invizibil si Bulwer-Litton - rizibil?!

Si-n mult mai concretul Ludwikowitze de fapt vedem... vedenii, desi constatarea (corecta de altfel) a militaurului ala 'merigan - ca structura circulara respectiva era suportul unui turn de racire dintr-o centrala electrica - nu justifica deloc afirmatia ca SI acolo nu s-ar fi desfasurat experimente Kriegsentschiedend cu Die Glocke.
...Care ar fi necesitat totusi cantitati enorme de curent conform teoriilor gerlach-iene. Ei si? Irelevant - clopotzeii-s doar aia de rasuna cu ecou SF prin devlele noastre rufono-vide. :-D

Pe nea' Vrilenstein poa' sa-l debunkerizeze cit o vrea colegul Godak, dar The Nazi Bell e o tema mult prea ramificat-interesanta ca s-o las asa cum pare sa fi cazut in urma unor simplificari hiper-naive, ca aia din PDF - cu Sporrenberg ca presupus unic sifonator al daravelei.

Clar insa c-ar fi la fel de naiva speranta c-as putea convinge pe cineva de... orice, dar si lupta cu morile de vint are farmecul ei, asa cum fusera si contrele amicale clopotzite :-D mai demult cu stimabilul @tractorbeam.
...Ori inclestarile titanice cu Calator Astral pe cind il posedau reptoidele cu strigaturi...
sau cu Amun-Ra cea trimisa de zei sa ne calce pe nervi ca sa vada ai cui pleznesc mai intai,
...ori cu licuricienii :star: axati pe Rudan ca pe butelie etc. etc. (ca sa nu va mai plictisesc cu aparitii ceva mai meteorice, gen savantul roman de renume mondial, @iniventor, @elenul78, pustimea obsedata de sabiile StarWars :dare: s.a.m.d.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

socrate

Citat din: Grifon din  07 Noiembrie 2016, 11:32:57

Da, Sfântul Duh pare a avea multe elemente comune cu "vrilul". Poate fi chiar același lucru, deși eu cred că e mai complex (in sensul că-l include, și-l depășește).

Din păcate, noțiunea creștină este atât de extinsă (simultan abisală), incât ne-ar fi chiar mai greu de descifrat ....

Din pacate, "notiunea cre(s)tina" ca si duhul sfint de altfel este atat de LAMURITA prin insasi religia/ideologia propovaduita si rezultatele acestei ideologii/religii aplicate in actul de GUVERNARE CRE(S)TIN....  fie, prin imparati/regi 'au "democratic" prin enoriasii cre(s)tini la nivel de parlamentari,ministri,presedinte,justitie etc...
PS."Unde se termina cunoasterea, incepe religia".Benjamin Disraeli
"Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost."
"Clericul este un om care se simte chemat sa traiasca fara a munci, pe spinarea ticalosilor care muncesc ca sa traiasca." Voltaire. Cu alte cuvinte, "vrilul",adevarat lucru,are multe elemente comune  cu sfintu duh si cre(s)tinismul, nu... in ultimul rad .. cu "vrilul patriarhalist/sclavagist" in general  :wink:

fiulploii


abyss

Un coleg reclama intr-un mesaj personal necesitatea unor delimitari conceptuale de genul:
"1- ce intelegem prin conceptul de Vril?
2- ne referim la Vrilul lui EBL sau la orice ni se nazare ca ar putea fi introdus in categoria unui nume propriu care in sine nu inseamna nimic?
3- nu cumva este necesar un rezumat concis a ce intelege EBL prin notiunea de Vril?"

Le consider binevenite, chiar daca recapitularea lui @fiulploii e in engleza...la fel ca si linkurile lui @D...

Grifon

Opinia mea despre Vrill Gesselschaft, ptr.a làmuri rațiunea preocupării:

Acest nucleu nu a fost unul fictiv, dar nici nu a avut magnitudinea ce i se conferă, post-factum, in folclorul conspiraționist. In Germania (ca de altfel si in alte țări in epocă) proliferau tot soiul de grupări/grupuscule, fiecare cu "fixația" sa - unii mai pragmatici, alții mai "duși cu discul".

Aceste grupări nu erau neapărat militante, si nici nu aveau reguli clare de funcționare (rituri) sau o agendă programatică. Multe funcționau in regim de "club", amestecând mondenitățile cu preocupări teribiliste (tip spiritism) sau cu pusee naționaliste. Apartenența nu genera exclusivism, mulți membri Thule fiind și membri Vrill, Schwarze Stein, Teuton Orden, s.a.m.d (după chef, timp, sau, desigur, criterii de oportunism).

După dezastrul WW1, situația s-a radicalizat, ca in intreaga societate germană (aici intrând si spațiul austriac). Preocupările inițial culturale / ludice/ teribiliste sau pur intelectuale au dobândit un caracter tot mai agresiv, hrănit din frustrări și mentalitate revanșardă. Grupul cel mai important (ca membri, prestanță, prestigiu, bani) era Thule, și  acesta le-a atras și pe celelalte in orbita sa, imprimându-le vocația militantă. Nici nu a fost prea greu, numitorul comun fiind ideea relansării Reichului, așa că fiecare a contribuit, unii cu misticisme, alții cu relații in clanuri de industriași gen Krupp, mai puțini cu bani, mai mulți cu idei.

Așa s-a ajuns la un amalgam de personalități /personaje/organizații, ce era greu de decelat și in epocă, darămite acum, la aproape un secol după. In acest carusel a intrat si Hitler, iar paralel sau ulterior toată pletora nazistă, fiecare cu "păsărelel sale".

Odată cu preluarea și edificarea NSDAP, ca platformă politică militantă, importanța nucleelor tip "club" incepe să scadă - cei mai hotărâți (și mai fanatici) dedicându-se luptei politice (inclusiv in incăierări stradale). Treptat, se coagulează "bisericuțe", dar apar și schisme, iar ansamblul relațional al fostelor reuniuni eclectice se modifică.

La momentul "puciului de berărie", cum am mai zis și altădată, deja se produsese o ruptură intre garda fondatoare a Thule și "hotărâții" grupați lângă Hitler. Pe măsură ce ultima grupare se apropia de putere, ruptura a crescut - unicul liant rămânănd Rudolf Hess.

După 1933, Hitler &Co acaparează toată puterea, incercând să includă toată elita germană in nou-creatul SS. Treptat, asociații ca Thule, Vril, Teutonii sau Stăpânii Pietrei, precum si alte grupări de factură masonică decad la nivel decorativ - oportuniștii inghesuindu-se in partid sau in SS.

După fuga aiurită a lui Hess, minima toleranță a găștii lui Adolf dispare total. Toate grupurile menționate sunt declarate ilegale, și dispersate chiar forțat (inclusiv Thule sau Vrill). Singura grupare care mai putea profesa "mistere" rămânea creația lui Himmler , "Ordinul Negru" - dar și aceea ca o componentă mai specială a SS.

Unii au parcurs tot traseul enumerat, rămânând cu Hitler pânã la capăt. Alții s-au disociat la debut, sau pe parcurs. E extrem de greu, dacă nu imposibil, să se reconstituie acum aceste mișcări - și nici nu ne interesează asta.

Ceea ce contează e faptul că unii au studiat conceptul de Vril. Unii (poate aceeași, poate alții) au racordat "magia" respectivă la interesele "partidului", iar unii (poate in colaborări circumstanțiale cu alții) au incercat să exploateze ideile "vril" sub forma unor aplicații / tehnologii practice.

Iar acum (că m-am plictist de scris) menționez ce mă interesează pe mine. Nu "clopote", nu "foo-fighters", nu aerodinele - ci stadiul la care au ajuns unii din cei preocupați in controlarea individuală a Vril-ului.

Grifon

Si dacă azi tot a fost sărbàtoarea Arhanghelilor, câteva precizări (categoric pe subiect):

Stelele numite astrologic "regale" sunt : Aldebaran, Regulus, Antares si Fomalhaut. In zodiacul inițial (antic) ele corespundeau exact celor 4 zodii numite "fixe" - Taur, Leu, Scorpion, Vărsător - ulterior schimbându-și poziția iluzorie datorită precesiilor. In astrologia creștină (căci există, pt.cei ce nu știu, si așa ceva) ele corespund la patru Arhangheli : Mihail (Aldebaran), Gabriel (Fomalhaut), Rafail (Regulus) și Uriel (Antares) - precum se poate vedea, cam neclar din păcate, in atașament.

Legătura ? Păi grupul Vril incerca să-și tragă "seva" de la Aledebaran (arhanghelul -militar Mihail). N-am avut și in România ceva similar (chiar dacă pe alte coordonate) ? A cui era "legiunea" lui Codreanu ?

PS: Ptr. eventuali "observatori" (cu statut special) ai forumului : nu-s bre nici legionar, nici neolegionar, nici nik ! Dați-mi pace....sau, și mai bine...get a real job, hahaha !

Rayden

#148
Citat din: Grifon din  08 Noiembrie 2016, 22:32:35
...
Iar acum (că m-am plictist de scris) menționez ce mă interesează pe mine. Nu "clopote", nu "foo-fighters", nu aerodinele - ci stadiul la care au ajuns unii din cei preocupați in controlarea individuală a Vril-ului.

hehehe colegul @Grifon, bag sama, vrei sa sari gardul matrixului (sper sa nu imi iau iar...scatoalfe virtuale de la ...colegul mereu cu ochii pe expresiile mele virtuale)..cauti reteta...carevasazica..ma rog, nimic rau in asta, dar..nu e asa usor.

pe partea ailalta, la polul opus, sunt uimit oleaca de faptul ca un anumit coleg are toatre raspunsurile ca si debunker..de sceptic de serviciu..de parca le serveste la fileu..ca si cum, ar incerca sa minimizeze subiectele discutate si el, detinatorul adevarului pur de parca ar fi mister contele de saint germain, ar sti, as a matter of fact, cum ar fi fost lucrurile de fapt...hmm..cum spuneam..sunt asa oleaca uimit..sau, poate sunt doar eu, un profan, un neica nimeni..ce sa zic..

apoi...colega tu spui ca...

Citat din: Grifon din  08 Noiembrie 2016, 22:32:35
Acest nucleu nu a fost unul fictiv, dar nici nu a avut magnitudinea ce i se conferă, post-factum, in folclorul conspiraționist. In Germania (ca de altfel si in alte țări in epocă) proliferau tot soiul de grupări/grupuscule, fiecare cu "fixația" sa - unii mai pragmatici, alții mai "duși cu discul".

Aceste grupări nu erau neapărat militante, si nici nu aveau reguli clare de funcționare (rituri) sau o agendă programatică. Multe funcționau in regim de "club", amestecând mondenitățile cu preocupări teribiliste (tip spiritism) sau cu pusee naționaliste. Apartenența nu genera exclusivism, mulți membri Thule fiind și membri Vrill, Schwarze Stein, Teuton Orden, s.a.m.d (după chef, timp, sau, desigur, criterii de oportunism).....
de acord cu tine ca societatea respectiva nu a fost fictiva..dar, de la a spune ca functionau in regim de clubul pionerilor (asta cu pionerii e de la mine) parca imi lasa impresia ca stii mai multe decat afirmi sau ca de fapt ai fost acolo (oi fi vreun pui de highlander...no offense) sau...mergi pe presupuneri, care nu sunt tocmai ok..deci, please share some thought on this.

muchas gracias.

Grifon

Nu trebuie să fii "highlander" ca să ințelegi cum funcționau asemenea asociații , dle.@Rayden - în bună parte funcționează similar si azi (ba incă azi și mai diluat/sporadic/superficial).

Ritualuri mai deosebite făceau doar unii, la anumite momente. Chiar și dintre ăștia, mulți luau parte la ele doar din curiozitate / socializare, nefiind totalmente increzători in eficiența lor...hm...egregorică. Să nu uităm că vorbim de o perioadă a materialismului in dezvoltare, ba chiar in Germania, una din cele mai raționaliste (si mai greu de "infierbântat") nații europene.

Dar...de ce să nu zic....poate mă inșel, și pe acolo erau mai mult decât cluburi. Aici, doar cu vreun cronovizor ce ne-am putea lămuri, fără echivoc.