Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

⚡⚡ Vril

Creat de abyss, 15 Septembrie 2016, 12:28:47

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

fiulploii

Citat din: abyss din  08 Noiembrie 2016, 22:03:42
Un coleg reclama intr-un mesaj personal necesitatea unor delimitari conceptuale de genul:
"1- ce intelegem prin conceptul de Vril?
2- ne referim la Vrilul lui EBL sau la orice ni se nazare ca ar putea fi introdus in categoria unui nume propriu care in sine nu inseamna nimic?
3- nu cumva este necesar un rezumat concis a ce intelege EBL prin notiunea de Vril?"

Le consider binevenite, chiar daca recapitularea lui @fiulploii e in engleza...la fel ca si linkurile lui @D...

Explicațiuni.
       Recapitularea e in engleză fiindca e un documentar produs de "discoveri" si eu cel putin nu l-am găsit subtitrat . Apoi , l-am considerat util fiindca arata un punct de vedere oarecum oficial si încetățenit despre subiect precizând insa foarte tangențiale anumite experimente mai ciudate făcute de respectivii , unul din ele pomenit la fel de fugitiv de distinsul Master @Xanadron referitor la o posibila încercare de colectare a energiei vitale . In fine, subiectul e atat de încâlcit si nebulos încât nici sf nu e si nici imaginar dar clar nu se înscrie in propaganda . De acest subiect te apropii cu un rictus zeflemitor pe față pentru a nu-ti pierde credibilitatea față de propriul intelect  :lol:

        Părerea mea e ca ce numeau ei " mercur roshu" nu e nici pe departe substanța numita mercur roșu iar aici apelez la cei ce cunosc ceva alchimie si astrologie daca exista acest concept de mercur roshu in domeniile respective ii rog sa vina cu lămuriri .
       Iar Vril iarăși pare a avea o componenta fizica si una de natura mai elevata . Tot in documentar se specifica ca rachetele V-1 si V-2 ar fi primit inițială de la Vril .
       Deși pe de o parte unii din cei de atunci considerau ca Isus a fost arian, căutau si luau in posesie așa numita " lance a destinului" , tot ei considerau ca creștinismul este doar o pervertire evreiasca si de aceea au încercat sa-l distrugă instaurând alt cult - tot documentarul dixit ....sper ca si cel din link deoarece eu l-am văzut pe DVD - apropo, cumpărat de pe Amazon , specific pt băieții fără somn  :lol: iar cel din link l-am verificat pe sărite .
      Azi e o nouă zi sau e aceeași de ieri la alt potențial ?

Xanadron

#151
Citat din: Grifon din  08 Noiembrie 2016, 23:13:19
Si dacă azi tot a fost sărbàtoarea Arhanghelilor, câteva precizări (categoric pe subiect):

Stelele numite astrologic "regale" sunt : Aldebaran, Regulus, Antares si Fomalhaut. In zodiacul inițial (antic) ele corespundeau exact celor 4 zodii numite "fixe" - Taur, Leu, Scorpion, Vărsător - ulterior schimbându-și poziția iluzorie datorită precesiilor. In astrologia creștină (căci există, pt.cei ce nu știu, si așa ceva) ele corespund la patru Arhangheli : Mihail (Aldebaran), Gabriel (Fomalhaut), Rafail (Regulus) și Uriel (Antares) - precum se poate vedea, cam neclar din păcate, in atașament.

Legătura ? Păi grupul Vril incerca să-și tragă "seva" de la Aledebaran (arhanghelul -militar Mihail). N-am avut și in România ceva similar (chiar dacă pe alte coordonate) ? A cui era "legiunea" lui Codreanu ?

PS: Ptr. eventuali "observatori" (cu statut special) ai forumului : nu-s bre nici legionar, nici neolegionar, nici nik ! Dați-mi pace....sau, și mai bine...get a real job, hahaha !
:-D pt. "Get a REAL job, boys!" - apropo de asta, la o eventuala viitoare ancheta (de dupa taierea netului "incomod") eu mi-am pregatit deja apararea: de ex. apelativul Waffenbruder adresat prietenului @abyss inseamna de fapt c-am halit impreuna niste vafe - nemtesti si scrise cu W fiindca produse de VW. :lol: (n.b. Putzini stiu ca VW face profit baban vanzand si... carnati.)

Seriouz si ontopic insa: nu trebuie minimalizate totusi conexiunile... vriloido-farfuridice, :ufo: ba nici macar alea cu clopotzei in coada, ca sa nu mai pomenesc altele doar aparent secundare ("veteranii" isi amintesc poate ca, printre intrebarile fara raspuns adresate cindva prof. V. Rudan  - de @Urban mai exact - era si aia ref. la soarta "generatorului orgonic" testat pe la noi cu aparent succes in vremurile odioase.)

"Orgonautica" lui W. Reich e asadar un alt subiect demn de-a fi scormonit prin prisma similaritatilor [posibile, ba chiar probabile] Vril-Orgon.
http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_reich06.htm
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Grifon

Citat din: fiulploii din  09 Noiembrie 2016, 01:38:36
Părerea mea e ca ce numeau ei " mercur roshu" nu e nici pe departe substanța numita mercur roșu iar aici apelez la cei ce cunosc ceva alchimie si astrologie daca exista acest concept de mercur roshu in domeniile respective ii rog sa vina cu lămuriri .
Aș fi de-a dreptul fanfaron să pretind că mă pricep la alchimie (chiar dacă astrologic le mai "bâjbâi"), insă câte ceva mai cunosc, si aș putea aduce o minimă lãmurire.
In alchimie există trei elemente considerate primordiale : mercurul, sulful și sarea ("triada primarã"). In accepțiune mai profundă, ele se echivalează astfel : mercur=spirit, sulf=suflet (se remarcă literele comune) iar sarea=trup.
Paralel, opera alchimică ("opera magna") e considerată a avea 3 stadii : nigredo, albedo și rubedo (după alte surse 4 stadii, incluzând și citrinas.)
Nigredo semnifică descompunerea, moartea (atât reală, cât și simbolică), albedo e renașterea, reconstituirea pură, iar rubedo semnifică apogeul operei, realizarea dezvoltării elevate. Citrinas (galben) indică, intermediar, aportul luminii/Soarelui, ca factor esențial in procesul metamorfic.
Ca urmare, reunind conceptele, mercur rubedo (roșu) ar putea indica desăvârșirea spiritului, cea mai inaltă dezvoltare/purificare a esenței umane - in termeni creștini, "mântuirea", și/sau "înălțarea".
Se remarcă că nucleul nazi a optat doar ptr.cele trei stadii menționate inițial (de aici alegându-și și culorile de "herb"- negru/alb/roșu. Au lăsat deoparte citrinas...poate ptr.că nu rima exact cu celelalte, hahah ! Sau, ptr.că in doctrina "soarelui negru", lumina/auriul "citric" nu prea avea ce căuta.....

Cât privește opinia d-lui @Xanadron, de a introduce și "orgonii" in dezbatere, subscriu (nu de alta, dar tot de-un Reich am vorbi...unul mai mic).
De fapt, amintindu-mi că in analizele de la "Detectivii buclucași fixați pe moartea lui Culianu" dl.@Gânditorul a făcut o evocare interesantă :
Citat din: Ganditorul din  19 Martie 2016, 21:57:43
Revoltat, nu. Am vrut doar sa punctez o mistificare a adevarului.
M-am ocupat, pe la jumatatea anilor 90, impreuna cu cativa colegi de pasiune de refacerea termenului de "orgon" si a operelor si realizarilor lui Reich in privinta "energiei libere" 
...il invit să contribuie și aici cu unele analogii, in măsura in care le vede utile sau complementare.

Ganditorul

#153
Multumesc de invitatie. dar o sa intervin subtire pentru ca inca nu sunt convins ca discutia nu mege spre un drum infundat, predestinat . :lol:

1. Subscriu la parerea @rayden care subliniaza ca discutia este constant deviata spre superficialitate. Se vede destul de clar ca "cineva" nu doreste sa sarim gardul impus de varianta oficiala pe subiectul Vril. De aceea e cu atat mai binevenit documentarul de la "discoveri" - sunt un colectiv serios care abordeaza acest subiect un pic dincolo de gardul oficial.
2. Interesanta ideea @Grifon cu societatile Vril & Co = cluburi de divertisment. Insa aduc contraargumente si o intrebare :
Cat de sigur esti ca asta era gradul de subordonare  in societatea germana a anilor 1919 -1945 ? Adica, societatea Vril, Thule, erau niste centre de divertisment la care participau din cand in cand si liderii Nazzi sau erau "puterea oculta" ce comanda puterea executiva (militara) si puterea aparenta (politica) ?
- Erau societatile Vril-Thule niste centre de comanda aflate dincolo de lupta pentru ciolanul puterii, centre ce-si constituiau puterea oculta tocmai pe baza informatiilor la care aveau acces, informatii pe care apoi le imparteau in societate pe diferite nivele - politic, militar, stiintific - fiecare segment traducand informatiile primite in conformitate cu experienta si cunoasterea avute ??  8-)

- Nu cred ca e cineva pe aici care sa doreasca continuarea discutiei pe linia informatiilor percepute de puterea aparenta (politica), pe linia dementei si atrocitatilor puse in practica de Hitler & Co. Dar revenind la contra-argumentele date pe ideea @Grifon unde societatea Vril = club : In multimea de atrocitati si violente ce au caracterizat perioada nazista ... cum se face ca de "fetele Vril" nu s-a atins nimeni ? Si asta intr-o societate in care erai batut, mutilat, ucis pentru mult mai putin decat contrapunerea cu ideile  "Führer"-ului, cand era la moda (a se citi :aveai obligatia) sa participi, ca femeie, la fabicarea rasei ariene prin producerea pe banda de mici führeri...
-Sa nu uitam ca societatea germana a facut un salt tehnologic inexplicabil. Oricum nu poate fi explicat prin ciomagelile stradale facute de nazisti sau de intalnirile la bere sau de "noaptea cutitelor lungi". Din asa ceva nu rezulta generarea saltului tehnologic a unei societati - asa cum din "mineriadele" romanesti nu a rezultat vre-un salt tehnologic in Romania. Aici e o "cheie de control" a subiectului pentru ca noi suntem interesati de acel "ceva" ce a generat saltul tehnologic german si nu de ciomagelile, violentele si atrocitatile celor din preajma lui Hitler.
- Sa nu uitam ca societatile Vril-Thule au avut la baza "societatea germana de studii metafizice".

- Cat despre  "orgon",opera si realizarile lui Reich in privinta "energiei libere" - sa nu uitam ca acest savant si acest subiect au avut o soata cruda desi administratia si tara care au "pedepsit" saritul gardului peste limita oficiala nu se numeau nazzi sau Germania.

Grifon

Două-trei precizări, dle.@Gânditorul:
1) N-am afirmat că era vorba de cluburi de divertisment. Această notă ușor peiorativă a adăugat-o dl. @Rayden, eu n-am avut-o in intenție. Da, respectivele asociații aveau și dimensiuni de leisure time, dar nu erau ceea ce se numește azi, foarte pompos, "club" - adică niște spelunci cu regim de discotecă. Erau precum...hm...Jockey Club, Bohemians Club...sau, dacă preferi, precum "Gun Club"-ul din Jules Verne, care din glumă-n glumă au trimis obuzu'-n lună ! (comparația fiind și mai adecvată, mai cu seamă că prin Thule, cel puțin, se invârteau si membrii clanului Krupp).

2) Sunt convins că, in majoritatea timpului (cel puțin până la capitularea WW1), membrii acestor nuclee nu se supuneau "la ordin" nimănui, nu acționau in "organizare prusacă", nu se compartimentau, conspirau, etc. (cel mult pãstrau discreția reuniunilor). Nici nu erau omogeni in idei/concepții, fiecare ținând-o "langa" cu ale sale. Cam in tonul nostru, aici pe forum : unii erau cu "pământul concav", alții cu "horbiger-iile", unii voiau să fie "arieni de India", unii de Scandinavia...aveau oamenii ce se certa pe acolo (impăcându-se apoi la un coniac ș-un trabuc) !

3) Să nu exagerăm cu "avansul tehnologic uimitor al nazi". Au inovat ei destule, tot respectul, dar nu cât să lase chiar așa "lumea-n urmă". Or fi fost bune panzerele Tiger / Panther, dar nici cu T-34 rusesc nu era de glumă. Bune Messerschmidt-urile, Stukas-urile, dar si Mosquito britanic pișca rău, iar Spitfire chiar scuipa foc. Au făcut ei V2-urile, dar și americanii și-au grupat "creiere" in Proiectul Manhattan, că-i bubuiră pe niponi in timp ce abia alerga OSS-ul după "Paperclipi" (apropo, si ăstia se pictară cu ceva "vril", ca si SAS, etc - numai sâsâiți, un' te'ntorci !).

Deci, eu zic să o luăm moderat - nici să nu minimalizăm/ironizăm, dar nici să nu amplificăm un fenomen - ce până la urmă se putea intâmpla (ba chiar s-a intâmplat, cu alt specific) și in alte state.

In rest, ce să spun : Vril must go on !

abyss

Probabil că vom ajunge si la orgon. Dar ... deocamdată subiectul Vril nu e epuizat. Dincolo de hoaxuri prezentate de unii sau altii pe net din diferite motive care in fapt nu ma pasionează personal, ar fi util de analizat runele asociate vrilului german. Ce însemnau toate acele bastoane , virgule , cruci etc. Daca tot ce e scris in ziua de azi despre acele  rune e un hoax e si mai interesant. Fiindcă daca se indica o directie falsă, ridicolă si plina de aiureli ...atunci directia buna trebuie sa fie cea opusă. Sau nu , dar macar avem un punct de referinta: ce nu este vrilul fiindcă e prea la vedere.

Grifon

Bun, dle @abyss, hai și cu runele.
Nu sunt specialist in grafia nibelungilor, interesul meu fiind mai mult in compunerea/descompunerea  glifelor astro/alchimice (din ocultismul...clasic, dacă pot spune așa). Acolo cunosc semnificația cercului, punctului, liniei, semilunei, crucii, etc - dar la rune nu mi-am bătut capul, decât superficial.

Totuși, pot desluși ceva, după semnificații (dincolo de cele explicate in link-ul colegului @Dharanis). Am prin bibliotecă o carte cu practici devinatorii, bazată pe rune, si de acolo pot alcătui un intreg destul de interesant.

Bun, iată ce avem (pornim de la schema din acel link, scrisă F.R.I.L.):

Prima rună e FEHU. In devinația nordicilor, semnifică, conceptual :materie, trup, posesie, avere, bunuri lumești (in extenso corpul fizic).
A doua e RAIDHO, insemnând cale, călătorie, deplasare, inaintare (fie fizică, fie spirituală)
A treia e ISA, cu sens de împlinire, realizare, fecunditate, rezultat, etc
Ultima e LAGUZ, semnificând : creație , fantezie, imaginație, fantasme,

Hm...destul de interesant. Reunindu-le (in ordinea scrisă, bănuiesc) am avea ceva ce pare o paradigmă : materia/materialele , inscrisă pe o cale/ călătorie/ transmutație ?/se implinește, atinge un stadiu maxim (care-o fi ăla ?) ptr. a ajunge, ultimativ, in sfera transcendentă ?

Sau sunt etapele unei ascensiuni a conștienței ? Și asta e posibil.

Oricum, astea sunt sensurile fiecărei rune (ca elemente finite, nu vorbesc ca-n linkul respectiv, unde se analiza si mai adânc cum s-au născut ele)
Și mai adaug că, inversate (nu scrie dacă longitudinal sau latitudinal) semnifică, desigur, sensul opus al noțiunilor arătate.

Cumva seamănă cu V.I.T.R.I.O.L., de-am disecat prin postările de inceput. Ba dăm de mercur (roșu, cum am incercat să-i comunic ceva dlui @fiulploii), ba de sulf...ne mai trebuie un clop țuguiat și niște alambicuri, hahaha !
Vril n-om scoate, da' poate "vrăjim' o țuică...hahahahaua !
HÂC !

Grifon

Din seria..."pălăvrăgeală", și pentru că...Vril...
Propun un joc nou. "Game of Thrones" - "Jocul (nu "urzeala") Tronurilor.

La o primă ocheadă inspre decriptare, romanele (mai puțin serialul) lui George R.R.Martin pot fi "desfăcute" după chei simple. Inspirația autorului pare a veni din istoria reală, cu mici schimbări pentru a-și confecționa universul fantastic.
Așa avem : Westeros = insulele britanice (harta e aprox. aceeași, in contur). Casele rivale Stark si Lannister = ducatele "roze" York si Lancaster. "Zidul" = zidul lui Hadrian. "Sălbaticii" de dincolo de zid= picții, Narrow Sea = Canalul Mânecii, Laguna Braavos =Veneția, strămoșii valyrieni=romanii, etc.

Pesemne vă intrebați ce au astea de-a face cu "vrilul", nu ?

Au, căci intrând mai in adânc, se descoperă că "lumea" lui Martin e alcătuită printr-un al doilea filtru, mult mai interesant.
Toate neamurile din lumea aceea se trag din Valyria, ni se spune. VALYRIA = VRIL YA (exact denumirea "superiorilor" lui Lytton, nu, dle @abyss ?). Rasă evoluată, ce stàpânea magia si...dragonii - bună treabă !
Cine sunt apoi cei mai "puri" descendenți valyrieni - Casa TARGARIYEN, nu ? Targaryiens ...ce  devin uimitor AGARTIENS...din Agartha, nu ? Si au părul de "argint", pare-mi-se, intocmai cum iese iar din cifru : TARGARYEN= ARGENTIA (R).

Stăpânesc dragonii, si valyrienii, si Targaryenii. "Dragonul" reprezintă, pur și simplu, echivalarea energiei "vril " dezlănțuite, pe aceeași cheie cu "șarpele" Kundalini. Ba ni se spune că, deși Valyria (Vril-ya) controla la discreție "dragonii", deja la Targaryeni (Agarth-ieni) s-au cam stricat lucrurile, si ultimii dragoni au dispărut.

Voi reveni, căci in descifrarea universului fictiv al lui G. Martin (numele, blazoanele, titlurile) toate ascund semnificații, ale căror frecvență de apariție si insemnătate evidentă exclud, fără dubiu, doar un capriciu al hazardului (literar/literal).

Și, ca să conchid temporar, care e denumirea intregului ciclu ? Nu e "Game of Thrones" (ãsta e doar numele primului roman din serie). E...."Song of ICE and FIRE" !
Adicătelea, exact doctrina nazi a lui Hans Horbiger - lupta "eternă" gheață-foc !

Șmecher de tot moșul ăsta, George Martin ! Dar voi reveni, că nu am terminat incă "desfacerea" lui - cum nici el nu și-a terminat incă saga. Vom remarca cum Daenerys Targaryen readuce "dragonii" la viață. Nu mulți, ci taman 3. Care nici nu-s egali, ci unul mare, cu doi tovarăși, mai mici (ce zici și de "potriveala" asta, dle @abyss ?!

abyss

Nu sunt deloc la curent cu subiectul thrones. Dar cum au readus dragonii la viață? 
  Fiindcă potriveala pare mai degrabă intenție...

Grifon

E complicat de explicat - aici Martin e nebulos. Ori nu vrea să destăinuie integral procesul, ori...nici el nu-l știe, si doar bâjbâie.
Păcat că n-ai parcurs această saga, dle.@abyss ! Dar ai putea compensa (in parte, cel puțin) prin vizionarea serialului HBO - și așa e in mare vogă.

Ceva totuși sugerează Martin. Inainte de a-si "activa" cele trei fluxuri spinale (centralul Shusumna și "frățiorii" spiralați Ida & Pingala), prințesa agarthiană e silită la un sacrificiu major (îi moare copilul nenăscut, devenind apoi iremediabil stearpă). Acest sacrificiu (renunțarea la perpetuarea carnală ?) îi permite insă a suporta "botezul" unui foc cumplit, cu ajutorul căruia "eclozează" cele trei "ouă" de dragon.

Detalii sunt si in aventurile ei ante-factum, ca preludiu inițiatic, dar și in problemele ulterioare, când pierde (temporar) controlul unui "dragon"- cel central, desigur.

abyss

Da, interesant.
Nu am putut urmări serialul fiindca ceva îmi stârnea o puternică senzație de disconfort și respingere. Cred că sunt printre puținii care au manifestat asa ceva. Dar ma multumesc si cu rezumatul dumneavoastra.
  Cumva e de înteles "sacrificiul" fiindca zona bazala a coloanei pare sa aiba un fel de receptor/sursa considerata de unii ca fiind un mini reactor de fuziune. Odată energia eliberată/canalizata ascendent lucrurile se schimbă.

Un alt serial pe care il urmăresc acum este Westworld. Si asta fiindca m-au atras runele din logoul filmului...
  In acest serial , accentul e pus pe vrilul din zona cerebrală. Dar...nu am apucat inca sa studiez runele asociate.

Grifon

#161
Dacă serialul produce așa efect, atunci, de vei avea cândva destul timp, incearcă romanele, dle. @abyss (sunt cinci "cărămizi" mari, si incă lucrează la altele două).
Dar e demn de reținut că d-ta ai manifestat o inexplicabilă repulsie. Dac-ar fi să-mi dau așa, cu părerea (că doar "pălăvrăgim", pare-mi-se !) aș spune că d-ta ai un subconștient ceva mai senzitiv (sau un "conștient" mai permeabil). Ca urmare, magia asta semantică (amplificată fonetic in filme) te  atinge mai adânc, nemaifiind in acest caz (al dumitale) subliminală, ci sesizabilă. Vibrațiile sonore ale anumitor construcții silabice pot chiar "pocni",  in cazul receptorilor senzitivi depășind ìn impact efectele à la longue estimate de programatorii neuro-lingvistici (NLP...NeLiPhimii, care-or fi rude cu Nephilimii, smecherii naibii !)
Mai românește fie zis, dacă erai mai..."nesimțit" (hahah !) erai mai fericit ! (adică mai puțin vulnerabil)

Oricum, voi studia si eu recomandarea dumitale ("Westworld"). Cât despre "mecanismele" angrenate de G.Martin in Game of Thrones (care e si Game of THOR, apropo !) inseamnă că nu are sens să dezvolt, până nu vei fi și d-ta familiarizat cu noțiunile (decât dacă va dori completări vreun alt interlocutor).

Xanadron

#162
Intr-o gama tragi-comica, si I.P. Culianu a jucat cumva in "Game Of Thrones". :-D Si, chiar daca era un tip sensibil, tot a cazut de pe tron "nesimțit"...

Ceva mai serios acu', GRR(ifonozaurul obez) Martin e-n toate sensurile greuceanul :lol: naratiunilor imbarligate, desi pentru mine "anticul" SANDKINGS (Regii Nisipurilor) ramine apogeul carierei sale deturnate treptat spre fantasy dinspre SF-ul oricum nu tocmai "mainstream" pe care-l practicase-n anii '70-'80.
NU urmaresc asadar nici eu serialul GOT - insa nu din cauza vreunor "receptori suprasensibili". Pur si simplu nu pot digera fantasy-ul de nicio culoare - pe linga motivatii pur literare si din cauza deductiei logice ca exact genul asta a fost ales/desemnat de "planificatori" sa fie... asasinul SF-ului - un gen literar efectiv pericolozo pentru Sforari.
...Iar rezultatele se vad, raportul cartilor fantasy/SF vandute crescand in ultimele doua decenii de la paritate la 3:1, 6:1 si-n prezent la cca. 10:1 !!! :x

N-are insa rost sa ma labartzez acu-n consideratii critice, da-n orice caz fantasy-ul lui GRRM nu-i doar mult mai "criptat" ca al altora, ci si apeleaza la mai putine chestii din panoplia Magick :star: cu care-s NLP-virusati creierasii fragezi ai majoritatii puradeilor actuali (nu ai' de mai citesc ca-s f. putini, ci mai ales consumatorii de pseudocultura video predigerata - de unde si ecranizarile rapide si de maxim succes nu doar a GOT, ci si-a altor balarii fantasy.)

E f. posibil deci un scenariu in care omu', nu doar prolific ci si talentat, sa fi semnat un angajament cu NeLiPhimii :lol: :evil: - de colportor al unor "chei la vedere" inteligibile [aproape doar] pentru Elite, presarate-ntre valurile narative ceva mai cizelat impletite ca-n telenovelas, dar tot cam p-acolo categorisibile-n final.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Aseneth

Eu am urmarit GOT, si nu este fantasy decat la modul general. Omul a luat unele momente de cancan din istoria omenirii, cele mai comerciabile si emotionante si le-a pus pe toate intr-o poveste. A schimbat doar numele si toponimele.
Ca fapt divers, ceea ce a facut sa roiasca semne de intrebare in capul meu in ceea ce priveste aceasta mare poveste, este ca personajul principal, Jon Snow, spun ca e principal nu pentru ca apare mai des decat altii, ci pentru ca s-a dovedit in ultimul episod ca e una din cheile cartii.... ei bine, el se trage din doua neamuri regale. Unul cu stindard: lupul si celalalt cu stindard: dragonul. Adica, stindardul lui Jon al nostru ar fi jumate lup jumate dragon, camca stindardul dac.

Grifon

Ei, dle. @Xanadron....nu fi atât de supărat pe genul fantasy (nu-i vina unui gen literar ptr.declinul apetenței pentru lectură).
Ca vechi consumator de SF clasic, și eu am privit cu reticență apariția si dezvoltarea noului gen.        L-am considerat chiar o decădere in infantilism, inițial, si chiar eram iritat de abundența...monștrilor, spiridușilor, zânelor, căpcăunilor, etc. Abia ulterior (amintindu-mi valoarea "de cifru" a basmelor / miturilor) am inceput să-i acord mai multă considerație.

Nu cred că impunerea genului pe piață (detrimentând SF-ul clasic) reprezintă un plan "ocult" - chiar dacă anumite nuclee se servesc de el, pentru a camufla anumite informații / mesaje. Din păcate, explicația e mai prozaică - și poate chiar mai tristă.
Căci, ce insemna SF ? Știință ingemănată cu Ficțiune. De vreme ce educația maselor (oriunde in lume) a intrat in cădere liberă (nici măcar in ...vrie), era de așteptat, pe cale de consecință, să se diminueze major interesul noilor generații pentru știință...și așa a mai rămas, ca atracție, doar al doilea termen (fiction / fantasy).

"Sforarii" prezumați de dumneata n-ar fi avut de pierdut prin vechiul SF. Nu cred că-i deranja, ba dimpotrivă - căci oferea o platformă perfectă ptr. inserții programatice (tip "Noi și anul 2000, când nu vom mai fi copii"). Le-ar fi fost chiar mai ușor să orienteze mentalul colectiv prin expunere clară a anumitor intenții, privind anumite tehnologii, orânduiri psiho-sociale, etc. Prin codarea alegorică din fantasy, mesajul e mai dificil de transmis  (sau efectele sunt mai tardive, des rătăcindu-se prin labirintul subconștientului).

Oricum, saga lui G.R.R.Martin merită aprofundată (chiar mai mult decât hobby(t)-ul lui Tolkien. Prea multe sunt semnificațiile concordante ptr. a fi doar un moft /hobby al autorului.
Și au f.multă legătură cu noțiuni precum vril / arianism/ etnii și...aștri