Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

⚡⚡ Vril

Creat de abyss, 15 Septembrie 2016, 12:28:47

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

socrate

Citat din: Grifon din  22 Decembrie 2016, 00:56:49
Ca de multe ori, aici pe RufoN, constat că, deși abordările unghiulare diferă, concluziile tind - chiar și fără voia noastră - spre anumite nuclee comune.

Ma vad silit de imprejurari "rational logice" sa repet iarasi fraza: toata stima, colega Gri-fon."Gri" suntem toti incarnatii in nenorocitele de trupuri biologice/carnale,a-foni nu sunt nici "cetitorii" acestui forum (zic eu rationalist in proportii considerabile) daramite cei ce posteaza (chiar daca unii mai rar).Desigur,nu ai apucat sa citesti postarile mele si implicit "abordarile (oarecum) unghiulare",diferite prin prisma PRINCIPIILOR  LOGICII RESPECTATE care au,vorba ta,totusi...  "anumite nuclee comune" (cunostiinta binelui si raului=RATIUNEA).
Cu alte cuvinte, eu..  de "multe ori" am asteptat aici pe RufoN un GRIFON in speranta ca o sa pot/putem aborda un "demers in profunzime", vorba colegului abyss ,despre abisul problemelor profunde ale  vietii.
As fi dorit sa spun  concluzia mea profunda/rationalista despre "vril" (ca societate enzoterica),dar.. .. colegul Ganditorul mi-a lut "fata' si a rostit concluzia....
CitatVril ca societate esoterica a pus in miscare un imens aparat politic, financiar si apoi militar
si
Citatvom retine doar partea finala a activitatii societatii Vrill & Co,cu razboaie si atrocitati, fara sa stim niciodata de ce au colindat aia lumea dupa ciolane si ulcele.
Asadar....vorba ta ...
Citatsuntem ( unii mai raționaliști, unii mai "inspre Divin", alții mai "la mijloc"), dar involuntar niște fire mentale ne sunt atât de comune, incât chiar se "incaleca"
PS. Cat...  despre termenul/cuvantul "divin", colega Grifon, este un termen "gri" inacceptabil d.p.d.v rational si implicit, logic pt. "divinitati",opinia mea logica (respectand principiile logicii pe care nu eu le-am formulat)
, date draku si unse cu balega "divinitatile" ca si "entitatile" de altfel.
PSS.Date fiind exprimarile tale oarecum rationaliste si cunoasterea ta de termeni oglindite  prin  exprimarile tale,colega Grifon, este imposibil sa nu fi studiat ISTORIA UMANITATII.... si implicit a "divinitatilor" fie ele NSACATOARE  'au CREATOARE da VIATA ... oricum,doar  RATIUNEA SUPREMA poate face ALB si nu GRI in ISTORIA UMANITATII si implicit a VIETII. :|  :-D

abyss

#211
Citat din: Grifon din  22 Decembrie 2016, 00:56:49
...
Dl. @abyss spunea bine, in alt context - trebuie riscat un demers in profunzimea chestiunii. Altfel, orizontal dezvoltând, mai rău ne vom incurca, diversificând formele (cine știe până unde) și ratând progresul spre...fond..

Personal, recunosc : ezit (si implicit evit) atacarea in adânc a subiectului, căci imi lipsește experiența (trăirea) nemijlocită a unei percepții "vril". Ca urmare, deși fără a subscrie totalmente la optica colegului @Socrate, și eu raționalizez chestiunea....ceea ce mă va duce, mai mult ca sigur, in sterilul speculațiilor pur teoretice...ultimativ, păguboase.

Subiectul acesta are nevoie - pentru a progresa - de o experiență /trăire "vril" clară...sau chiar și una cețoasă. Fără așa ceva, ne vom invârti in jurul cozii, in dubii perpetue (fără alte lămuriri decât (săraca) rațiune laică...).
Dezvoltarea pe orizontală in prima faza are un atu formidabil fiindca este un fel de prospectare. Ca si cum scanezi din satelit o suprafata.
  Pe subiectul Vril, suprafata scanabilă o reprezinta diferite culturi, fiecare cu amintiri pre antice si percepții despre Vril diferite. Am vrut să văd care zona are o priza mai mare la discutii, un filon mai bogat in detalii, o cale mai inteligibilă de operare a noțiunilor.
  Abia apoi forezi pe adâncime !

socrate

Citat din: abyss din  23 Decembrie 2016, 13:26:59
  Pe subiectul Vril, suprafata scanabilă o reprezinta diferite culturi, fiecare cu amintiri pre antice si percepții despre Vril diferite. 
  Abia apoi forezi pe adâncime !

Hmmm.... @abyss,de fapt pe subiectul Vril  suprafata scanabila o reprezinta diferite cunostiinte si gradul de cultura generala cu sau fara amintiri antice 'au cotidiene despre Vril a persoanelor care casca gura 'au scriu despre doua culturi radical antagoniste.Este vorba de cultura materna/dreptatea materna,dreptul matern(drepturile si libertatile naturale respectate) si incultura paterna nedreapta, opresiva,a sistemului sclavagist patriarhal (daca ai in bagajul de cultura generala acesta realitate incontestabila).
CitatAbia apoi forezi pe adâncime !
sa vezi/constati nivelul de influenta a Erei Vasatorului asupra erei/inculturii pestelui....  :wink: :-D

Grifon

Toată stima și din partea mea, dle @socrate - apreciez implicarea dumitale pe subiect, chiar dacă "unghiul" din care abordezi chestiunea e mai puțin...flexibil.
"Rațiunea Supremă", zici...
D-ta pui "in capul unghiului" ceva ce s-a mai pus, in vremuri cam grele. Spusele domniei tale emană o aromă...iacobină - cu tot ce au insemnat acei onorabili, atât exo-..., cât și esoteric.
De-mi amintesc eu bine, acei "impătimiți" ai "rațiunii supreme" se jucau cam des cu ghilotina, iar dacă acumulaseră ceva "vril"....atunci era la fel de negru ca și al epigonilor din (degeaba) lăudatul Reich.

Dar....să nu lăsăm această amintire neplăcută să ne stingherească dezbaterea. Dacă  pot aduce contribuții nete la ințelegerea, cât mai in adâncime, a conceptului "vril", sunt binevenite și "fructele rațiunii" (fie ele și maternaliste... săru'-mâna la doamne !)

Ganditorul

Eu cred ca trebuie sa cautam ce a fost inainte de "momentul de cotitura" cand aripa militar-politica a Vrill a luat-o razna inchipuindu-si ca daca a ajuns sa aiba ceva cunoastere se poate erija in "jandarmul suprem" care taie si spanzura dupa propria voie si dupa bruma de invatatura pe care au prins-o de la cei care aveau cu adevarat cunoastere in societatile de tip Vrill.
Sa nu pierdem din vedere si continuarea acelor vremuri ...in vremurile noastre, cand pentru a ajunge la vestigii vechi, la cunoasterea din acele vestigii, se mascheaza totul in conflicte si razboaie etnice, religioase sau pentru "rezerve strategice"- cand de fapt in spatele tuturor aceste manevre este lupta pentru dominatia zonelor care mai au ceva secrete antice.

Grifon

Ne intoarcem, dle. @Gânditorul - oricum nu pierdeam din vedere secvența "vril" din Germania interbelică - insă vis-a-vis de "școala Berchtesgaden" eu am unele rezerve...
Căci, dacă am baleiat un mozaic de culturi (precum remarca dl.@abyss) am punctat că "vril" era peste tot, doar denumirile erau diferite. Extremul Orient folosea/folosește chi /qi, Egiptul ankh /ka, hindușii prana, iar scandinavii....

Hop ! Aici e o mică/mare problemă !

Suntem tentați a crede că termenul "vril" era accepțiunea gotico-saxonă, nu ? Fiecare cu patrimoniul său, nu ? Ei bine, NU !
Pài abia văzurăm, la debutul acestui topic, că termenul "vril" a fost importat din Orient, venind in Europa pe filierele apropiate Jacolliot & Bulwer Litton ! Doar de aia i-am și analizat pe ăștia, in lanțul primelor postări...
Atunci, de unde s-a "impământenit" ideea că "vril" e o noțiune/denumire din patrimoniul scandinav ? Nu e, ba chiar, de-am lua toate izvoarele mitico-literare nordice, nu vom găsi nicăieri termenul !
Vom gàsi, adevărat, alte indicii (ex: "suflul lui Oddhin"), dar nu "vril"!

Iată de ce am rețineri față de nucleul nemțesc Thule/Vril. Cei de acolo au preluat din ideația/ideologia "Golden Dawn", ulterior "brodând" forțat peste pânza istorică scandinavă. Adică...să aibă și ei "vrilul" lor, ba chiar mai cu moț....
Iar ca dubiile să fie și mai adânci, îi văd suspecți și pe "pionierii" Jacolliot & Lytton. Păi, dacă ei au adus noțiunea, precum se zice, din Tibet sau India, de ce nu se cheamă prana sau chi/ki - că doar in acele culturi astea-s variantele....

Iată de ce sunt importante delimitările conceptuale, asupra cărora am atras din primele momente atenția. Căci, furați de mulțimea similitudinilor, mă tem că scăpăm din vedere diferențele.

socrate

Citat din: Grifon din  24 Decembrie 2016, 01:31:59
"Rațiunea Supremă", zici...
D-ta pui "in capul unghiului" ceva ce s-a mai pus, in vremuri cam grele. Spusele domniei tale emană o aromă...iacobină - cu tot ce au insemnat acei onorabili, atât exo-..., cât și esoteric.
De-mi amintesc eu bine, acei "impătimiți" ai "rațiunii supreme" se jucau cam des cu ghilotina, iar dacă acumulaseră ceva "vril"....atunci era la fel de negru ca și al epigonilor din (degeaba) lăudatul Reich.

Hmmm ... @ Grifon,"Ratiunea Suprema" .... dar la care "ratiune suprema" faci referire .... FEMININA 'au MASCULA !? La RATIUNEA SUPREMA NASCATOARE 'au RATIUNEA SUPREMA CREATOARE da VIATA !?
Desigur, in situatia in care ai citit/sti cate ceva despre cauzele care au produs ceea ce se cheama RASCOALA condusa de SPARTACUS, ca apoi sa putem vorbi despre cauzele ce au stat la baza "impatimitilor ratiunii supreme" (care?)  ... se jucau cam des cu ghilotina VRIL/RATIONAL LOGICA.
Poate te poate ajuta cu ceva in deductiile tale logice si Ganditorul...
CitatEu cred ca trebuie sa cautam ce a fost inainte de "momentul de cotitura" cand aripa militar-politica a Vrill a luat-o razna inchipuindu-si ca daca a ajuns sa aiba ceva cunoastere se poate erija in "jandarmul suprem" care taie si spanzura dupa propria voie si dupa bruma de invatatura pe care au prins-o de la cei care aveau cu adevarat cunoastere in societatile de tip Vrill.
Sa nu pierdem din vedere si continuarea acelor vremuri ...in vremurile noastre, cand pentru a ajunge la vestigii vechi, la cunoasterea din acele vestigii, se mascheaza totul in conflicte si razboaie etnice, religioase sau pentru "rezerve strategice"- cand de fapt in spatele tuturor aceste manevre este lupta pentru dominatia zonelor care mai au ceva secrete antice.

Grifon

Citat din: socrate din  24 Decembrie 2016, 21:02:06
[...]cauzele care au produs ceea ce se cheama RASCOALA condusa de SPARTACUS [...]

Dat fiind referirile iacobine din context, bănuiesc că nu te referi la miticul trac, ci la iezuitul răspopit de la Inglostadt, nu ? Cel presupus a fi fondat fenomenul vulgarizat apoi sub (prea) larga denumire Illuminati...

Oricum, să nu increțim și mai mult ițele acestui complicat subiect cu referiri la curente de gândire sau de...acțiune. Dacă d-ta ne-ai arăta o cale de atingere a "vril" ului prin rațiune, ar fi chiar instructiv - mai ales că aș fi fascinat să aflu natura/intensitatea percepției !

abyss

#218
Si unde doriți să forăm in adâncime, domnule Grifon ? Sunt pentru, adevarul este ca oriunde ai săpa...dai de curentii Vril.

Am găsit un link interesant , in prezentarea unor tehnici de meditație (la care nu am acces deocamdată ) spune lucruri apropiate de Vril...
http://www.energyenhancement.org/THE-KUNDALINI-KEY-YGGDRASIL-ODIN-ORB-SCEPTER-CHAKRAS-JHANAS-STUPA-BUDDHISM-ATLAS-GREEK-MYTH.htm

Grifon

Consider că sunt mai multe căi/variante de "atacare" a profunzimilor.

Prima e tot o variantă teoretică, și e cea pe care s-au făcut câțiva pași, pe undva la mijlocul subiectului. Anume, reperarea, cât mai exactă, a diferențelor specifice dintre "vril" și celelalte concepte înrudite. Aici, colegul @Dharanis a făcut unele precizări, și le păstrez in atenție, cu scop de aprofundare. El zicea că "vril" e o "prana" mai rafinată, mai subtilă - prin asta indicând o anumită ierarhie, graduală, a formelor de bioenergie. Ar merita dezbătute și analogiile sale cu perspectiva fizicii cuantice, dar din păcate eu nu mă prea pricep la asta, decât pe palier de cultură generală...

A doua cale de accedere in profunzime ar fi analiza istorică a apariției/dezvoltării termenului, implicit a curentelor / școlilor sau organizațiilor ce s-au ocupat cu așa ceva. Noi am inventariat o serie de aspecte, dar le-am urmărit doar până la momentul utilizării termenului "vril". De ex., chiar și nucleul "Thule" - dacă "săpăm" mai in urmă, vom da de sufism, apoi vom  găsi, impletite, filosofii și practici japoneze (mergând pe urmele tinereții unora din membri).

In sfârșit, a treia "verticalizare" a cercetării ar fi aspectele practice. La urma urmei, acestea ar fi cele mai relevante, ba chiar și cele mai utile - insă ne-am hazarda ocupându-ne de ele, atâta vreme cât n-am clarificat nici dimensiunile teoretice. De ex., tehnicile de respirație sunt convins că-s o cale de alimentare cu "vril", dar cum le deosebești de cele clasice din yoga ? Dacă "vril" e o "etapă superioară" simplei acumulări de "prana", cum anume am putea rafina, implicit, exercițiile ?

Cam la așa ceva mă refer, vorbind de profunzimile dezirabile. Voi lua in studiu și ultimul link oferit de d-ta, @abyss, iar dacă identific ceva demn de dezvoltat, sigur voi comenta.

abyss

Alegeți un tunel de foraj si gata. Mie îmi e indiferent unde săpăm.

Grifon

Prea bine. Propun aplicarea - si, desigur, perfecționarea - unui exercițiu practic, pe care l-am conceput (și aplicat) pe baza mai multor cunoștințe ce le am despre dezvoltarea capacităților psi.
Exercițiul implică utilizarea stereogramelor, si are ca prim țel educarea cortexului cu percepții extradimensionale.
Sunt convins că toți (sau majoritatea) interlocutorilor de pe acest subiect s-au jucat cu stereograme, așa incât vor putea ințelege - si aplica - destul de ușor ce intenționez.

Pas 1.

Desenăm o spirală, compusă din 7 volute. Culori: galben/auriu, pe fond violet. Sensul spiralei : dextrogir.
Preferabil ca suportul să fie un computer, ca apoi să dublàm desenul, dar inversat (opțiunea "flip").
Acum avem 2 spirale, in oglindă. Cea cu sens dextro o plasăm in stânga, iar geamăna levo in dreapta.
Distanța intre ele va depinde de antrenamentul stereoviziunii fiecăruia. Ptr. incepători, mai mică.

Pas 2

Vizionarea "stereo", ce creează un "tunel" 3d. Timp necesar - minimum 10 min, fără a pierde deloc percepția 3d. In caz de se pierde, reluarea exercițiului.

Pas 3

Inchiderea ochilor. Apar fosfenele (dublul pe "negativ" al stereogramei) - acum spirala e mov, iar fondul, la inceput mai strălucitor, va deveni treptat negru. Păstrarea cât mai mult in noul câmp vizual al "tunelului" violet.

Pas 4

Eee, aici e aici ! Nu mai am repere clare ! Reacțiile vor varia, de la individ la individ. Unii vor pierde treptat "spirala", iar negrul va triumfa (cel mai comun). Alții își vor pierde răbdarea, eventual mă vor injura (hahaha, si asta comun !). Unii vor pica in somnolență (semn bun, indică predispoziții spre autohipnoză). Alții (rari) vor incepe să aibă percepții stranii, fără noimă, dar  cu siguranță negenerate de mintea conștientă.

Prin exercițiul ăsta nu vom gusta "vril", desigur - dar vom dobândi un prim indiciu despre lumea "vrilului".

Ce zici, dle. @abyss,  pare destul de adânc acest inceput de "foraj"?

Ganditorul

Vorbeati d-le Grifon de studierea diferentelor ca forma de abordare stiintifica a fenomenului :

CitatIată de ce sunt importante delimitările conceptuale, asupra cărora am atras din primele momente atenția. Căci, furați de mulțimea similitudinilor, mă tem că scăpăm din vedere diferențele.

Eu cred exact invers ca nu diferentele ci cautarea punctelor comune iti poate da calea spre completarea subiectului Vril. Si asta pentru o cauza simpla : cand o suma de grupuri de culturi si experiente diferite dau de radacina unui fenomen universal valabil vor apare tot atatea variante de perceptie cate structuri educationale exista DAR toate vor avea cateva puncte comune care nu au putut fi alterate de perceptia particular umana data de experienta, cultura , traditii.

Vril = qi =prana = etc mi se pare un concept eronat, o egalizare fortata. In primul rand pentru ca vizualizarea prana, qi etc (si folosirea lor) este relativ usoara pentru omul modern ...cu o minte curata si deschisa. Dar sunt abordari individuale, la care ajung cei care individual merg pe calea cunoasterii (si nici aceia toti, ci doar cei cu "deschidere"). Stereogramele propuse sunt o buna cale de inceput ... dar e doar abecedarul. Pana la volume de cunoastere mai e cale lunga. Vril insa nu poate fi qi sau prana pentru ca domeniul de aplicatie a fost infinit mai mare (o imensa masa de oameni ...care nu neaparat practicau Yoga sau exercitii asemanatoare) si mai ales Vril a avut o puternica aplicatie practica - tehnologii, concepte de fizica/mecanica aplicata. Dar asa cum am amai spus recitind-ul acum pe Schauberger intr-o editie mai amanuntita,  realizez ca a fost vb de un nou concept de viata, de o noua abordare a realitatii, asa cum nu suntem nici acum in stare sa o abordam. E ca si cum am vrea sa castigam o partida de sah folosind cartile de canasta. E greu sa pricepi filozofia lor tehnico stiintifica daca nu renunti la aproape tot ce ai stiut pana acum. Deci vril ar fi un concept universal valabil, in special de esenta tehnica, cu aplicatie extinsa si nu personala - ca prana sau qi.Parerea mea.

P.S. Ca sa dau o comparatie practicata de noi acum : curentul hertzian folosit de noi acum comparat cu conceptul de energie care inconjoara Pamantul ca un ocean din conceptia lui Tesla (despre care nu stim mai nimic ...desi Tesla s-a jucat cu acest curent teluric inventand zeci de masinarii electro-magnetice functionale, la care acum ne uitam ca matza in traista ).

socrate

Citat din: Grifon din  24 Decembrie 2016, 23:39:51
Dat fiind referirile iacobine din context, bănuiesc că nu te referi la miticul trac, ci la iezuitul răspopit de la Inglostadt, nu ? Cel presupus a fi fondat fenomenul vulgarizat apoi sub (prea) larga denumire Illuminati...

Referirile "iacobine" rationaliste vorbesc despre IACOBINISM si DVIZAREA IACOBINA,adica, fac distinctia intre iacobinismul vril religios/sclavagist,imoral,inuma si iacobinismul vril laic/rationalist moral,uman.
Este de notorietate, cauza care a condus la rascoala generalizata condusa de SPARTACUS(nu are relevanta ca "miticul trac" 'au altcineva) a fost LUPTA impotriva curentului vril/mascul sclavagist,nedrept,opresiv,acelasi lucru este valid si in "fenomenul iezuit Inglostadt"..... vulgarizat apoi sub (prea) larga denumire Illuminati...
De mentionat si retinut, dat fiind trecutul istoric cat si realitatea cotidiana, iluminati/intelepti sunt adepti  vril ai societatii religiose/sclavagiste inumane,imorale si tot aceleasi calitati le au si adeptii vril laici/rationalisti umani,morali care militeaza/lupta pt. REPUNEREA IN DREPTURI TOTALE a prevederilor DREPTULUI NATURAL Drepturile si Libertatile Naturale,Principile Dreptatii, abrogate de vrilul mascul/feroce,inuman ... diferenta o face doar "barca" in care se afla FORTA/PUTEREA VRIL.
Cu alte cuvinte, @ Grifon,referitor la fraza ...
Citat....arăta o cale de atingere a "vril" ului prin rațiune, ar fi chiar instructiv - mai ales că aș fi fascinat să aflu natura/intensitatea percepției !
.... ar trebuii sa te hotarasti de ce parte a "baricadei" te situezi (avand in vedere principiul tertului exclus) in ce scop utilizezi  ratiunea (RAȚIÚNE, (2, 3) rațiuni, s. f. 1. Facultatea omului de a cunoaște, de a gândi logic, de a înțelege sensul și legătura fenomenelor) si daca ar fi sa ai parte si de forta/puterea vril ... ai utiliza'o pt. "videcari biologice" ...  :wink: ... sau pt. scopuri mai nobile, cum ar fi continuarea REVOLUTIEI FRANCEZE sub o forma mai evoluata  :|

PS.Vorba colegului abyiss
CitatConsider că sunt mai multe căi/variante de "atacare" a profunzimilor.
CitatAlegeți un tunel de foraj si gata. Mie îmi e indiferent unde săpăm.
.... dar ca sa nu "sapam" aiurea ... ar fi de discutat, prioritatile...  :wink:
....

Grifon

Domnule @Gânditorul, este adevărat ce spui dumneata, dar cele două paliere de cercetare ale "vril"-ului nu se exclud reciproc. E precum in "Tabula Smaragdina" : "ce e mic, e și mare". Vril e o IDEE (in sens platonician), un concept-mamă. Dacă l-am ințelege in veritabila sa esență, va fi la fel de ușor  să-l utilizăm la nivel de individ, ca și la nivel de organizație/mașinărie.
E la fel ca si ideea simplă de energie. Faptul că omul arde calorii ptr.a o obține, iar mașina arde carburanți, nu-i aceeași chestiune ? Dacă am pricepe si aplica "hrănirea"cu vril a individului, nimic nu ne-ar impiedica să alimentăm ansambluri....

Oricum, eu nu vreau să fixez cadrul discuției pe eforturi personale de accedere la vril. Dacă d-ta crezi că scoți mai multe din analiza unui vril aplicat la sisteme, mașinării - abia aștept noutățile !

×××××××××

Dle @socrate, nici pe dihotomia ce-o propui dumneata nu vreau să mă axez. Fie abordând "vril" prin gândire orientată religios, fie exclusiv raționalist, rezultatul nu poate fi diferit. E la fel ca in cazul oricărui fenomen așa-numit paranormal - ambele abordări dau rezultate.
Până să ajungem noi in postura de-a alege cum folosim "vrilul", mai e cale lungăăă....mai intăi să ne dumirim intocmai cu ce se mănâncă, si apoi 'om dezbate si axiologii...