A fost lansat SPHERE, instrumentul de detectare a planetelor extraterestre

Astronomii au anunțat că noul instrument creat pentru a-i ajuta pe cercetători să vadă îndeaproape lumile extraterestre vecine a fost lansat astăzi, 4 iunie 2014, în Chile.

Numit SPHERE (Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch), instrumentul de detectare a planetelor extraterestre a fost montat luna trecută pe telescopul Observatorului European (ESO) în deșertul Atacama, Chile, America de Sud.

În primele câteva zile de operațiuni, Sphere a înregistrat imagini de pe Titan- luna lui Saturn și a surprins discurile de praf din jurul stelelor, cu cât își schimba viteza într-o treaptă superioară pentru a fotografia exoplanete, au spus oficialii ESO. [7 moduri de a descoperi planete]

Folosind telescoape spațiale și terestre, astronomii au detectat peste 2000 de exoplanete începând cu anii 90 și până acum. Dar oamenii de știință au fost rareori în stare să se uite la aceste lumi, direct, deoarece lumina slabă a unei planete este adesea umbrită de lumina strălucitoare a stelei mamă. În schimb, astronomii folosesc adesea tehnici evazive, cum ar fi metoda tranzitului prin care sunt detectate înclinațiile magnetice în strălucirea unei stele, atunci când o planetă trece prin dreptul stelei.

Pentru ca planetele să poată fi observate direct, de obicei, trebuie să fie foarte foarte departe de steaua lor mamă. Prima fotografie făcută direct unei planete extraterestre a fost confirmată în 2010 și prezenta o lume de opt ori masa lui Jupiter, care orbita în jurul stelei sale la de la mai mult de 300 de ori distanța dintre Pământ și Soare.

Sphere este proiectată pentru a obține cel mai mare contrast posibil, într-un mic petic de cer în jurul unei stele pentru a vedea exoplanete care altfel ar putea fi ascunse. Pentru a ajusta contrastul în imaginile sale, SFERA utilizează sisteme optice adaptive de corectare a efectelor de estompare produse de atmosfera Pământului, coronograful, de asemenea, blocând lumina stelelor.

sphere-telescope

Primul cadru luat de SPHERE în infraroșu, arată inelul de praf din jurul stelei 4796A HR, care se află în sudul constelației Centaurus. Deși nu expune o planetă întreagă, claritatea acestui disc arată capacitatea impresionantă deținută de SPHERE de a reduce efectul de orbire cauzat de strălucirea unei  stele, au declarat oficialii ESO.

De asemenea, ESO a lansat imagini în infraroșu captate de SPHERE cu Titan, cea mai mare lună a lui Saturn. Lungimea de undă aproape de infraroșu poate penetra atmosfera groasa a satelitului natural permițând astfel astronomilor să examineze suprafata lunii Titan, care altfel ar fi invizibilă în spectrul vizibil.

Un alt instrument din Chile conceput pentru a transmite imagini direct de pe exoplanete a lansat primele rezultate ale activității sale în decursul anului trecut. Observatorul Gemini este format din duble telescoape optice sau prin infraroșu, cu diametrul de 8,1 metri, a fost lansat pe 11 noiembrie 2013 și a fotografiat o planetă care orbitează în jurul stelei Beta Pictoris.

Sursa: http://www.space.com/26119-sphere-exoplanet-hunting-telescope-images-video.html

About Editor Stiri

Check Also

Un obiect ce seamănă cu o dronă înregistrat aproape de un surfer

Acest obiect a fost înregistrat pe data de 29 august 2014, pe plaja Newport din California, …

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.