Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Incalzirea Globala

Creat de baaron, 30 Martie 2006, 05:02:38

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Cautatorul

"Topirea gheþurilor arctice a încetinit, pentru moment"

"Centru de Date american pentru Gheþuri ºi Zãpadã (NSIDC) aratã cã gheþurile polare erau întinse pe o suprafaþã de 2.80 de milioane de kilometri pãtraþi la data de 12 septembrie, acesta fiind punctul maxim de dezgheþ din acest an. Anul trecut, minimul a fost de 2.57 milioane de kilometri pãtraþi.

Totuºi datele din acest an sunt cu 33% sub limita normalului în ceea ce priveºte dezgheþul mediu al calotelor glaciare pe timp de varã de când sateliþii au început monitorizarea, în 1979, informeazã Daily Telegraph. "

http://www.realitatea.net/topirea-gheturilor-arctice-a-incetinit--pentru-moment_350946.html

spooky

Intre timp am mai pus cateva stiri pe INFOCON.ro, asta in caz ca nu le-ati citit:

Oamenii de ºtiinþã prezic începerea unei Ere Glaciare în urmãtorii 10 ani

http://www.infocon.ro/stiri/2008/09/oamenii_de_stiinta_prezic_inceperea_unei_ere_glaciare_in_urmatorii_10_ani-20080925-145.html

Soarele face istorie: Prima lunã din ultimul secol fãrã pete solare

http://www.infocon.ro/stiri/2008/09/soarele_face_istorie_prima_luna_din_ultimul_secol_fara_pete_solare-20080909-139.html

2008 cel mai rece, cel puțin, din ultimii cinci ani

http://www.infocon.ro/stiri/2008/08/2008_cel_mai_rece_cel_putin_din_ultimii_cinci_ani-20080822-136.html
"In a world of universal deceit telling the truth is a revolutionary act." -- George Orwell, 1984

Andy

Foarte interesant!!! Se pare ca expertii astia se impart in doua grupuri: unul dintre grupuri zice ca in urmatorii 10 ani toti ghetarii se vor topii din cauza incalzirii globale in timp ce celalalt grup zice ca in urmatorii 10 ani ne asteapta o mini era glaciara :| Pana la urma cine are dreptate?? Se cam bat in cap nu credeti?

Kymosabe

Citat din: Andy din  08 Octombrie 2008, 12:30:19
Foarte interesant!!! Se pare ca expertii astia se impart in doua grupuri: unul dintre grupuri zice ca in urmatorii 10 ani toti ghetarii se vor topii din cauza incalzirii globale in timp ce celalalt grup zice ca in urmatorii 10 ani ne asteapta o mini era glaciara :| Pana la urma cine are dreptate?? Se cam bat in cap nu credeti?

Nu se bat deloc, deoarece încãlzirea climei ar duce la topirea calotei glaciare, fenomen ce ar putea provoca o mini-erã glaciarã în Europa de Nord. Am mai explicat acest mecanism, în care rolul principal îl are Curentul Golfului. În cazul în care calota glaciarã s-ar topi într-un timp foarte scurt, o cantitate uriaºã de apã dulce ar dilua apele sãrate al Atlanticului de Nord, ceea ce ar duce la un dezechilibru, o perturbaþie a Curentului Golfului, care este responsabil cu aducerea cãldurii în nordul Europei. ªi gata glaciaþiunea. :lol: (în acest caz existã un precedent, vezi documentarul An Inconvenient Truth)
În articolul de pe Infocon nu este prezentatã aceastã ipotezã, ci una în care Soarele sau activitatea solarã ar putea fi cea responsabilã. Lucru posibil dacã ne gândim la multitudinea de  teorii în care Soarele este indicat ca principal  vinovat în apariþia erelor glaciare.
Astfel, existã teoria ciclurilor cosmice care spune cã glaciaþiunile ar fi provocate de excentricitatea orbitei Pãmântului, mai pe româneºte existã perioade în care Pãmãntul se afla la o distantã foarte mare de Soare. Interesant este cã excentricitatea variazã cu o peridicocitate de 100.000 de ani, exact aceeaºi cu care apar glaciaþiunile. Cu toate acestea, teoria nu este acceptatã de toþi cercetãtorii .
O altã teorie este cea a norilor de gaze, sau de praf stelar. Odatã intrat într-un astfel de nor , Soarele ar atrage toatã aceastã materie, care s-ar târî în urma lui ca o coadã de cometã. Iar cum Pãmântul se învârte în jurul Soarelui, o datã pe an,  Pãmântul ar trece prin aceastã coadã de praf., care îl va învãlui într-o perdea de parf cosmic, care ar împiedica radiaþia solarã  sã ajungã la el.
Toate aceste teorii sunt însã doar la stadiul de posibile explicaþii.
Ceea ce este sigur e cã, în ultimele 2 milioanele de ani, Terra a trecut prin vreo 20 de glaciaþiuni, care au însumat 1,8 milioane de ani. ªi dacã  teoretic, ultima erã glaciarã s-a încheiat acum 12.000 de ani, au existat perioade în care temperaturile au scãzut din nou, ducând la apariþia unor mini-glaciaþiuni. De exemplu perioada dintre anii 1350-1850, este cunoscatã drept Mica Erã Glaciarã. Deci în orice moment este posibil sã avem parte de  o nouã erã glaciarã, deoarece nu ºtim mecanismul lor de producere (excludem erupþiile vulcanice, perturbaþia curenþilor oceanici  :-D).
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

klingonianul mascat

Ceea ce urmeaza sa se intample cu Terra, adica acea racire a climei pana la disparitia aproape totala a vietii, nu cred ca e ceva nou. Ceva asemanator a avut loc pe timpul Potopului sau chiar si inainte. Eu personal sunt adeptul ideii ca pe Terra, de-a lungul timpului, s-au succedat mai multe civilizatii care au avut o perioada de nastere, una de crestere, una de maturizare si una de declin. Aceste cicluri de aparitie-disparitie a unei culturi/civilizatii continua si in vremurile noastre. Schimbarea pozitiei polilor, cresterea nivelului apelor ce formeaza Oceanul Planetar, bolile, razboaiele, totul face parte dintr-un ciclu nesfarsit al evolutiei vietii. Fiecare civilizatie care apare aduce ceva in plus fata de cea din urma. Poate ca in timp vom ajunge la dezvoltarea tehnologica care sa ne permita sa descoperim alte planete precum actuala Terra si sa ne putem deplasa pe ele pentru a le coloniza si de ce nu, pentru a raspandi la randul nostru Viata. Pana la urma, cred ca suntem datori, in cazul in care descoperim o planeta capabila sa sustina viata si evident daca ne va permite tehnologia, sa raspandim viata oriunde ea poate exista. In felul acesta ne vom spala poate pacatele savarsite de actualii nostri semeni care o distrug oriunde o gasesc. In pamant, in apa, in aer.......
In incheiere, sa nu uitam ca Natura nu poate fi intoarsa iar Moartea noastra, a tuturor in circa 4-5 decenii ar putea fi doar un pas inspre o alta forma de existenta a materiei.
Soarele este o stea din 100 de bilioane de stele in aceasta galaxie. Galaxia noastra este una din bilioanele de galaxii ce populeaza universul. Ar fi ilogic sa credem ca suntem singuri in acest univers. (Werner von Braun)

LP

Schimbarea polilor magnetici ai pamantului nu ne va influenta direct cu nimica. Polii magnetici sunt intr-o continua schimbare, nu sunt niciodata fixi. Credem noi pt ca asa am invatat la geografie in clasa a X a, insa ei nu sunt "acolo" unde scrie nord sau sud pe harta. Schimbarile climatice sunt absolut normale, iar nebunia din prezent este indusa de o "sleahta de cercetatori ratati care acuma fac bani din prostia multimii" (scuze pentru limbaj!). Pur si simplu nu avem de ce sa ne ambalam aiurea doar pt ca creste temperatura cu 0.3 C sau scade cu 1C. Nu e vina nimanui si asta e. Ne vom descurca la momentul respectiv cand vom sta la plaja in Bucuresti pe malul Marii Negre sau vom skia la Constanta.

Mi-as dori sa vedeti si voi studiile evolutiei bazinelor marine din trecutul geologic al Pamantului si cred ca vi-ati schimba atitudinea fata de schimbarile climatice. Din pacate aceste studii se gasesc doar in reviste de specialitate foarte greu de gasit. Am lucrat personal la diferite studii de acest gen si pot garanta faptul ca fiecare raulet si bazin pe care il vedeti in jurul soselelor are o istorie geologica foarte interesanta. Chiar si istoria geologica recenta (de cateva mii de ani) este greu de perceput si inteles fiind la fel de complexa ca cea veche. Va invit la studiile geo pe care le facem in tara sa vedeti ce exista sub casele voastre si de ce sunt acolo.

Bafta

StarDust

Citat din: LP din  24 Februarie 2009, 18:30:25
Mi-as dori sa vedeti si voi studiile evolutiei bazinelor marine din trecutul geologic al Pamantului si cred ca vi-ati schimba atitudinea fata de schimbarile climatice. Din pacate aceste studii se gasesc doar in reviste de specialitate foarte greu de gasit. Am lucrat personal la diferite studii de acest gen si pot garanta faptul ca fiecare raulet si bazin pe care il vedeti in jurul soselelor are o istorie geologica foarte interesanta. Chiar si istoria geologica recenta (de cateva mii de ani) este greu de perceput si inteles fiind la fel de complexa ca cea veche. Va invit la studiile geo pe care le facem in tara sa vedeti ce exista sub casele voastre si de ce sunt acolo.

Suna interesant! Sunt interesat de geologie, in special de stratigrafie. Daca poti sa imi oferi niste materiale interesante despre cercetarile care le faceti m-as bucura! Binenteles asta doar in masura in care, sunt niste studii care consideri ca le poti impartasi. Sunt interesat de evolutia bazinului Transilvaniei. Ceva, am studiat eu dar sunt lucrari mai vechi, ceva mai recent nu am gasit. Multumesc anticipat!
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Kbal

Si mie mi se pare la fel de interesant si sustin afirmaia dansului .
Eu am invatat o lectie de discernamant in ultima vreme, si anume tot ceea ce se regaseste in diferite manifestari propagandistice si provoaca entuziasm sau suspans este ori fals ori irelevant.
Only the best is good enough ...

spooky

Citat din: Kbal din  24 Februarie 2009, 20:54:31
Si mie mi se pare la fel de interesant si sustin afirmaia dansului .
Eu am invatat o lectie de discernamant in ultima vreme, si anume tot ceea ce se regaseste in diferite manifestari propagandistice si provoaca entuziasm sau suspans este ori fals ori irelevant.

foarte corect Kbal... orice eveniment expus astfel incat sa creeze frica, isterie are ceva putred in spate...
"In a world of universal deceit telling the truth is a revolutionary act." -- George Orwell, 1984

Kbal

Numai ca din pacate "incidentul" nu poate fi combatut,odata starnit se raspandeste pe toata planeta...
Citisem recent intr-un sondaj ca 60-70 % din populatia Olandei crede ca va veni sfarsitul in 2012... e o nebunie.Deci daca s-ar produce o constientizare macar la nivelul presei tot ar fi un pas inainte, dar deocamdata slabe sperante.Alternative nu vad, iar prin documentare si din vorba in vorba, merge greu,singura optiune ar fi ca cineva cu o vointa de fier din extrema pozitiva sa ajunga subtil la putere si sa dizolve toata ciuma asta mondiala.
Only the best is good enough ...

LP

Pentru date de stratigrafie, trebuie sa caut prin lazile vechi cu hartii... Putin complicat acuma pt ca le am la mama. Dar pot sa va zic ca si geologie noua, recenta, da indicatii directe si destul de precise legate de evolutia bazinelor de sedimentare existente. Schimbarile de curs ale raurilor, vechi lacuri, mlastini, zone aride, etc. se pot identifica daca stii sa "citesti" roca/solul extras prin mici foraje. Fiecare tip de roca (numite soluri sau pamanturi acele roci noi, neconsolidate) are istoria ei functie de compozitia mineralogica, culoare, caracteristici fizice.

De ex., in jurul Ploiestiului, la adancimi mici, incep strate de bolovanisuri care au grosimi ce pot ajunge la 40-50m. Toate aceste aluviuni reprezinta conul de dejectie al raului Prahova care a migrat in timp spre vest. Pe raul Teleajan la fel in zona apropiata de Ploiesti. In jurul Bucurestiului sunt multe variatii pe aceeasi tema date de migratia raurilor Dambovita, Arges, Sabar, Colentina, Neajlov...dar si Dunarea.

Focsaniul sta pe o groapa subsidenta (care se adanceste periodic cu 1cm/an)...In aceeasi "galeata" se afla toata zona inconjuratoare Focsaniului.

Ce legatura au toate acestea cu incalzirea globala? Pai in primul rand spun ceva despre istoria geologica care influenteaza si clima atat local, cat si regional sau continental. Sunt foarte multi factori care se aduna si dau schimbarile geologice la care suntem si in prezent martori: de la cei cosmici (inclusiv rotatiile Pamantului), la cei interni (nucleul Pamantului). Intermediar sunt fenomenele simple tip migratia raurilor, secarea bazinelor (unele se adancesc, altele se ridica), iar mai recent influenta omului (defrisari, schimbari ale nivelului apei freatice, agricultura). Apoi sunt fenomenele tectonice care schimba peisajele de pe o zi pe alta (vezi cutremurul din Turcia de pe falia Nord Anatoliana sau falia San Andreas din America de Nord).

Cautatorul

Frigul din aceastã iarnã ar putea anunþa o "pauzã" a încãlzirii globale

Temperaturile extrem de joase cu care s-a confruntat Europa ºi întreaga emisferã nordicã în ultimele sãptãmâni ar putea reprezenta începutul unei "pauze" a încãlzirii globale, cred unii oameni de ºtiinþã.

http://www.realitatea.net/frigul-din-aceasta-iarna-ar-putea-anunta-o-pauza-a-incalzirii-globale_695582.html

Si cel mai tare mi se pare:

"Raportul ONU despre topirea gheþarilor din Himalaya pânã în 2025 este bazat pe speculaþii

Acum doi ani, Panoul Interguvernamental asupra Schimbãrilor Climatice (PISC) din cadrul ONU spunea cã informaþiile acestea sunt bazate pe o cercetare detaliatã asupra impactului încãlzirii globale.

Dar PISC a recunoscut acum cã raportul lor s-a bazat pe un articol dintr-o revistã ºtiinþificã, iar autorul articolului a precizat, ºi el, cã nu s-a bazat pe fapte concrete.

Articolul, publicat în revista New Scientist, a fost scris în urma unui interviu telefonic cu un academician.

Dr. Syed Hasnain, un om de ºtiinþã indian, aflat pe atunci la Universitatea Jawaharlal Nehru din Delhi, a declarat cã ceea ce spunea nu avea la bazã vreo cercetare formalã.

PISC a dat drept sursã a raportului sãu organizaþia de protecþia mediului WWF ºi a mers chiar mai departe, sugerând cã posibilitatea topirii gheþarilor este "extrem de ridicatã", adicã peste 90%.

Departamentul pentru mediu al ONU îºi cere scuze pentru aceastã "greºealã" ºi îºi revizuieºte raportul."

http://www.realitatea.net/raportul-onu-despre-topirea-ghetarilor-din-himalaya-pana-in-2025-este-bazat-pe-speculatii_696152.html

Cautatorul

"Nobelul pentru incalzire globala, bazat pe o eroare"

" Grupul Interguvernamental pentru Schimbarile Climaterice (IPCC) aflat sub egida ONU a recunoscut ca una dintre previziunle sale din raportul care, in 2007, i-a adus Nobelul pentru Pace, este "o regretabila eroare". IPCC sustinea ca ghetarii din Himalaya se vor topi pana in 2035. Informatia, prezentata ca o certitudine stiintifica, era de fapt preluata dintr-o revista."

http://www.romanialibera.ro/mapamond/a175610-nobelul-pentru-incalzire-globala-bazat-pe-o-eroare.html

Cautatorul

"Gheþarii din Himalaya nu se topesc, ci au rãmas la fel"

Citez tot articolul intrucat in timp cine stie ce se poate intampla cu site-ul Realitatii (apropo de ziarul Ziua care a disparut cu tot cu site).

"Un nou studiu asupra gheþarilor din Himalaya a arãtat cã aceºtia nu se topesc, ci chiar o duc foarte bine.

Într-o predicþie foarte controversatã, care a ajuns într-un raport al IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), se afirma cã gheþarii din Himalaya vor dispãrea pânã în 2035, dar o analizã nouã contrazice acest lucru.

Principalul þel al acestui studiu a fost sã determine cum creºterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferã va influenþa ,,turnurile de apã" ale Asiei, gheþari care oferã apã potabilã pentru 1,4 miliarde oameni.

Potrivit revistei New Scientist, pentru acest lucru, Walter Immerzeel de Universitatea Utrecht din Olanda a folosit doi sateliþi, cunoscuþi sub numele de Grace, pentru a estima schimbãrile dintre 2001 ºi 2007, mai ales în cazul grosimii gheþarilor.

Acesta a descoperit cã doar gheþarii care produc apã pentru fluviul Gange s-au subþiat în perioada studiatã, cu 22 de centimetri pe an. Pe de altã parte, gheþarul care este responsabil pentru majoritatea apei din fluviul Indus a crescut în aceeaºi perioadã cu 19 centimetri pe an. Ceilalþi gheþari ºi-au pãstrat dimensiunile timp de ºase ani.

Pe baza acestor date, Immerzeel a declarat cã ,,este puþin probabil ca gheþarii din Himalaya sã disparã pânã în 2035. Datele reale ne spun cã aceste eveniment este mult mai îndepãrtat"."

http://www.realitatea.net/ghetarii-din-himalaya-nu-se-topesc--ci-au-ramas-la-fel_719607.html

mm

Constatam cu usurinta ca diverse publicatii dintre cele mai serioase se ocupa cu fabricarea de stiri (dupa cum dicteaza, probabil, politicul). In ce priveste topirea ghetarilor nu exista nici un fel de dubii; s-au masurat in diverse parti ale lumii si s-a ajuns la aceeasi concluzie: ... se topesc de tot.
Nu exista nici un motiv pentru a presupune ca in Himalaya e altfel si nici nu avem nevoie de masuratori.
Confirmare ca e un fenomen general de incalzire, primim si din partea calotei polare -drastic redusa fata de acu 50 ani- sau din propria noastra experienta de viata (eu am mai prins iernile cu 6 luni de zapada permanenta).

Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.