Un nou studiu afirmă despre Calea Lactee că este căminul a peste o sută de milioane de planete care ar putea susține viața extraterestră. Și nu doar viața microbiană ci și viață extraterestră complexă.
Echipa formată din oamenii de știință: Louis Irwin de la Universitatea din Texas, El Paso, Alberto Fairén de la Universitatea Cornell, Abel Méndez de la Laboratorul Planetar, din cadrul Universității din Puerto Rico, Arecibo și Dirk Schulze-Makuch de la Universitatea de Stat din Washington, a evaluat extinderea listei cu exoplanetele (exoplanetă=o planetă care orbitează o stea într-un sistem solar, altul decât cel al Pământului) confirmate (în prezent, 1792 la număr), apoi a evaluat densitatea, temperatura, substratul, chimia, distanta de la steaua mamă și vârsta fiecărei planete. Echipa a folosit aceste informații pentru a calcula un Index al complexității biologice (BCI), evaluând aceste planete pe o scară de la 0 la 1.0 în funcție de caracteristicile presupuse a fi importante în susținerea vieții multicelulare.
Profesorul Schulze-Makuch a explicat pe site-ul Air & Space Magazine:
„Calculul BCI a arătat că între 1 și până la 2 la sută din exoplanetele cunoscute au un rating BCI mai mare decât Luna lui Jupiter, Europa, care are un ocean subteran pe întreg globul, mediu propice dezvoltării vieții. Bazându-ne pe o estimare de 10 de miliarde de stele în Calea Lactee și presupunând media de o planetă pe stea, ajungem la cifra de 100 de milioane. Unii oameni de știință cred ca numărul ar putea fi de 10 ori mai mare.”
Schulze-Makuch, de asemenea, are grijă să sublinieze că acest studiu nu pretinde că viața complexă există definitiv pe o sută de milioane de planete. Se arată doar faptul că ar putea exista condițiile necesare pentru a susține dezvoltarea și extinderea vieții pe oricare dintre acele planete.
Professor Dirk Schulze-Makuch. (Sursa: WSU)
Raportul echipei a fost publicat în revista „Challenges” într-un document intitulat „Evaluare asupra potențialei complexități biologice în alte lumi, cu o estimare a apariției vieții complexe în galaxia Calea Lactee.”
Sursa: OpenMinds.TV