Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Black holes

Creat de StarDust, 23 Aprilie 2009, 21:19:45

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

abyss

Mai stii? Deși nu înțeleg de unde ideea de gaura când de fapt se comporta asemeni oricarui corp ceresc...apropo de inelele lui jupiter. Și cum sa se unească doua găuri în una mai mare, cum sa explodeze ori sa piardă energie pana când dispare? O gaura rămâne gaura fie ea neagra... Dar dacă nu e gaura? Dacă e un corp atât de masiv și de dens oncat gravitația e stoarsa în exterior atât de maxim încât prinde aproape orice? Și de ce pierde pe la poli energie? Poli? ...gravitație. ..timp....spațiu.
  În filmul "interstellar" apărea un aspect interesant. câteva minute petrecute pe planeta erau 25 de ani de timp în așteptare pe orbita...  Prin urmare, densitatea gravitațională dicteaza timpul. De pe orbita oare cum se vedeau cei de la sol? Încremeniți? ....ce au vrut să transmită în acel film? Un mic off topic retoric. ...

Aliosa

Citat din: prodcomb din  04 Martie 2015, 16:01:10
Unele explicații au un non sens.
Este adevărat că nu a văzut nimeni una. Dar cu datele actuale ne putem imagina mai bine sau mai rău.
Imaginea în cauză nu este afectată de câmpul gravitațional și în general de continuumul spațiu-timp.
Dar oare este o sferă neagră?
Și dacă ține dietă?
Sincer nu cred ca ar fi posibila perceptia efectelor gravitationale asupra continuumului , cel putin nu pe o imagine statica  .
Din punctul meu de vedere spatiul nu poate fi alterat , spatiul este doar locul in care timpul reprezinta de fapt miscarea , care da , poate fi influentata de forta gravitationala , gravitatia fiind forta de atractie a materiei ce tinde sa umple golul pe care-l pune pe tava spatiul .... :P .
De ce sfera , pai la baza sunt sori conform teoriilor de formare , in plus daca acumuleaza masa (deci nu o pierde sau consuma,o indeasa :D :D :D) , unde-i palnia ?
Parerea mea ... nush cat de bine ma fac inteles , lucrurile e simple :D omul le complica ... maru' e de vina :D

prodcomb

Citat din: Aliosa din  05 Martie 2015, 00:18:31
Sincer nu cred ca ar fi posibila perceptia efectelor gravitationale asupra continuumului , cel putin nu pe o imagine statica  .
Din punctul meu de vedere spatiul nu poate fi alterat , spatiul este doar locul in care timpul reprezinta de fapt miscarea , care da , poate fi influentata de forta gravitationala , gravitatia fiind forta de atractie a materiei ce tinde sa umple golul pe care-l pune pe tava spatiul .... :P .
De ce sfera , pai la baza sunt sori conform teoriilor de formare , in plus daca acumuleaza masa (deci nu o pierde sau consuma,o indeasa :D :D :D) , unde-i palnia ?
Parerea mea ... nush cat de bine ma fac inteles , lucrurile e simple :D omul le complica ... maru' e de vina :D

O imagine simulată interesantă, fără fenomenul de acreţie; gravitaţia îşi face simţită prezenţa şi alterează spaţiul, dar nu este nici o pâlnie. Cred că este la dietă.
Oare ce tip de gaură neagră este? Are moment cinetic, are sarcină electrică?
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Aliosa

Citat din: prodcomb din  05 Martie 2015, 18:19:42
O imagine simulată interesantă, fără fenomenul de acreţie; gravitaţia îşi face simţită prezenţa şi alterează spaţiul, dar nu este nici o pâlnie. Cred că este la dietă.
Oare ce tip de gaură neagră este? Are moment cinetic, are sarcină electrică?
Unde in imagine e alterat spatiul  :? cercul cu lumini alungite reprezinte alterarea spatiului  :?  8-) , in acest caz pot spune ca fata morgana altereaza spatiul  :-D  .
Stiu ca in teorie se spune ca o gaura neagra ar putea rupe chiar continuumul spatiu-timp dar e doar o teorie ... in realitate nimeni nu poate defini spatiul .
Nu's Gica Contra , doar ma fascineaza subiectul , sa nu ma intelegi gresit .

tractorbeam

Citat din: abyss din  04 Martie 2015, 23:52:52
... Dar dacă nu e gaura? Dacă e un corp atât de masiv și de dens incat gravitația e stoarsa în exterior atât de maxim încât prinde aproape orice? Și de ce pierde pe la poli energie?...

Evident ca nu este o gaura ci este un corp sferic. Gaura nu este intrarea intr-o palnie dupa cum nici perimetrul exterior nu este gura palniei. Daca corpul respectiv fiind foarte masiv absoarbe materie  si energie si radiatie imi imaginez ca este ca o broasca care se umfla, se umfla si se tot umfla pana poate face... POC asa ca pe la poli iese echivalentul surplusului, evident dupa ce toata materia respectiva a trecut prin malaxorul gravitational si nu mai reprezinta decat radiatie.

tractorbeam

Si imi mai imaginez ceva, desi chestia asta trebuia discutata in prealabil cu un fizician, ca sa nu o dau in balarii, dar este prea "exotica" ca sa o mai tin in gusha: banuiesc ca odata cazuta in capcana gravitationala care depaseste o anumita valoare per unitate de volum insasi materia asa cum o cunoastem noi astazi, pana la cele mai elementare caramizi, va fi zdrobita in acel malaxor si o parte se transforma (datorita unor procese fizice inca necunoscute noua in anul 2015) in materie neagra si este expulzata pe la poli cu o viteza v >> c , dar noi nu o vedem deoarece are un alt nivel de energie si uite asa ajungem la teoria lui McMahon imbunatatita de tractorbeam.  :-D

abyss

Dacă eram fizicieni de profesie....nu am fi fost capabili sa explicam ce este gravitația. ...dar explicam cum se unesc 2 găuri negre și eventual ce face curentul electric! Nu însă și ce este el....in fine.
  Practic după cum noi trăim în heliosfera cu tot sistemul orbitand , tot așa putem spune ca trăim și în gaurăsferă...cu toate sistemele orbitand în jurul așa numitei găuri. ..ori poate un uriaș "soare negru. "

StarDust

Cred ca fara probleme, o GN poate fi numita si o"stea neagra". In afara orizontului evenimentelor aceasta se manifesta exact ca si o stea supermasiva cu gravitatia aferenta. Iar conform unui studiu:
http://www.mpifr-bonn.mpg.de/pressreleases/2014/6
se pare ca GN active genereaza camp magnetic cel putin la fel de intens, sau mai intens in zona polilor decat gravitatia generata de ele, astfel materia fiind ejectata in zonele polare.
Ce ma intreb eu, e in cazul unei GN inactive, solitare, pe care nu cade nimic, magnetismul propriu poate sau nu parasi orizontul evenimentelor ale GN respective? Eu suspectez ca in cazul celor active (quasari), campul magnetic intens e generat de insasi materia ce cade rotindu-se cu viteze fantastice (aproape de viteza luminii) spre EH (Event Horizon). Tema de studiu pentru mine...
Aliosa gravitatia GN altereaza continuum-ul spatiu-timp in apropierea EH, mediu prin care se propaga si fotonii, astfel apare efectul de "lentila" gravitationala. Efectul e real si exista destule fotografii facute de telescopul Hubble care surprinde acest efect generat in jurul galaxiilor supermasive, iar datorita acestui efect s-a reusit si cartografierea unei zone de materie neagra din univers, materie care altfel ar fi ramas invizibila. Acest efect e cu siguranta vizibil si in jurul unei GN, dar dat fiind faptul ca nimeni nu a ajuns langa una sa faca o poza, mai avem de asteptat pana la confirmare.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

abyss

#83
Logic gândind fiindcă nu avem la dispoziție instrumente necesare, sunt de părere ca depistarea în sine a existenței unui "soare negru" solitar demonstrează manifestarea amprentei magnetice specifice. Iar dacă e un fenomen magnetic atunci cu mare siguranță pierde magnetism prin interrelationarea cu alte fenomene asemănătoare. Vezi spre exemplu pe site-ul NASA felul  în care liniile de câmp magnetic terestru intra în relație și contact cu diverse corpuri cerești din sistemul solar, în special Jupiter. Din linii de câmp prin relaționare devin curenți de câmp magnetic.
  Prin analogie, materia atrasa de un soare negru e posibil sa polarizeze liniile sale de câmp în asa numitele benzi de radiații. Dar cred ca avem de-a fface cu un fenomen dublu. Materia atrasa catre centru de singularitate de-a lungul liniilor de câmp aluneca în sus  spre poli în accelerație progresiva și în mișcare vorticiala. Viteza alunecării accelerate creaza efectului unei pietre ce sare pe apă la care adăugăm și vibrația materiei, vibrații rezultate din ciocniri plus alte particule exotice eventual magnetroni/gravitoni care vibrând scapa de câmpul magnetic al singularitatii intr-intr-un vortex ascensional. ...ffiindcă e prost numit jet. Privește numai așa numitele amprente de burst-uri gamma depistate de nasa la nivel galactic, și privește forma lor. E forma de pahar sau clopot. Deci vortexuri.
  "Explozia " soarelui negru e posibila fiindcă dacă pierde magnetism pierde ceea ce alcătuiește proprietatea sa principala, aceea de a păstra particulele lipite unele de celelalte (un fel de nucleu atomic). Cu diferența ca atracția nu vine din centru ci din înveliș.
  Dacă stăpâneam limbajul fizicii as fi transpus asta intr-intr-o formula și ne jucam cu ea. În lipsa ....rămâne un joc-imagi-nativ.

Ganditorul

Cred ca aruncam GN intr-o zona a povestilor lui Ispirescu fara sa luam in seama lucruri pe care le putem verifica. deocamdata stiinta se ascunde in spatele unor ipoteze fantastice ce considera GN ca o sfera cu o gravitatie extraordinara ce nu permite nici macar luminii sa mearga decat intr-o directie - din afara catre interior.

1. Care este structura moleculara, cu distante intre atomi modificate in asa fel incat sa presupuna modificarea structurii materiei, astfel incat nici macar lumina sa nu se mai reflecte ? Exista un asemenea model, macar prezumtiv, despre care sa discutam ca ipoteza, pt ca nu putem spune ca "gravitatia" are asemenea efecte asupra materiei din GN fara sa luam in considerare schimbarea structurii moleculare ? Pana acum identificam structurile stelelor indepartate prin radiatia emisa (deci reflectarea intr-un anume fel a luminii, care tot radiatie este...) si de aici deducem ca respectivul corp ceresc e compus din hidrogen, sau apa, sau diverse parti ale materiei care se evidentiaza la asemenea distante doar prin radiatia emisa/reflectata.
Ce materie nu emite fotoni ? Ce gravitatie opreste emisia de fotoni ?

2. In cazul GN ar trebui sa vb de o alta materie, cu alte caracteristici decat cele cunoscute in restul Universului, o noua chimie a materiei in care "gravitatia" reduce distantele intre atomi (si structurile subatomice) pana la obtinerea unei "materii negre" unicat in Univers. Personal nu am citit despre posibilitatea existentei unei astfel de noi manifestari ale materiei. dar mi se pare un non-sens sa spunem ca GN este formata din materie normala din Univers "compresata" si ca singurul efect al GN este ...lipsa reflexiei luminii.

3. mult mai plauzibil ar fi acceptarea existentei multi-versurilor, unde centrul galaxiei este zona unde materia intra din alt Univers in cel al nostru iar GN este zona pe unde pleaca materia din Universul nostru catre alte universuri paralele. Deocamdata GN ca o sfera neagra ce atrage materia din jur prin colosala gravitatie e mai mult o sugestie data de forma celorlalte corpuri ceresti decat o certitudine - nimeni nu a reusit sa dea ocol unei GN pentru a-i demonstra forma sferica (sferica ...nu circulara). Suntem prada unei impresii de moment in care vedem totul in model 3D si nu putem accepta ca poate exista si zone de transfer intre multiversuri, zone de tipul 2D, unde tot ce trece dincolo dispare perceptiei noastre radiante.
Modelul GN prezentat arata o zona neagra inconjurata la peiferie de o materie ce pare a se  comporta in miscare circulara. Pentru un model 3D eu cred ca trebuia sa vedem ceva si inpre locul de unde privim - ceea ce ar demonstra sfericitatea. Asa vedem doar un vortex, un sorb in plan 2D. Parerea mea .

tractorbeam

Citat din: Ganditorul din  06 Martie 2015, 12:10:06

2. In cazul GN ar trebui sa vb de o alta materie, cu alte caracteristici decat cele cunoscute in restul Universului, o noua chimie a materiei in care "gravitatia" reduce distantele intre atomi (si structurile subatomice) pana la obtinerea unei "materii negre" unicat in Univers. Personal nu am citit despre posibilitatea existentei unei astfel de noi manifestari ale materiei. dar mi se pare un non-sens sa spunem ca GN este formata din materie normala din Univers "compresata" si ca singurul efect al GN este ...lipsa reflexiei luminii.

eu zic ca ai citit ... despre supa -ciorba gluonica aia foarte fierbinte din primele clipe ale universului si acolo distantele erau reduse

StarDust

Citat din: Ganditorul din  06 Martie 2015, 12:10:06
... Ce gravitatie opreste emisia de fotoni ?
...

Gravitatia in sine  nu opeste emisia de fotoni, ci in cazul unei valori foarte mari care duce la compresia materiei sub raza Schwarzschild, atunci insasi structura spatiu timp este curbata spre ea insisi ar viteza de evadare ar trebui sa fie mai mare decat cea a luminii. Deci, fotonii nu mai pot scapa din acea "lume".
Eu am mai scris in legatura cu asta. Cred ca e foarte posibil ca in momentul colapsarii materiei sub raza Schwarzschild acel loc devine in acel moment un fel de "microunivers"(asta cred ca e untermen tare relativ), cu alte legi, si total izolat de universul din care a luat nastere.
Iar daca materia dintr-o GN s-ar scurge in alta parte, intr-o asa zisa "Gaura Alba" intr-un univers paralel, cred ca la un moment dat GN ar trece subit din nou intr-o stare de Magnetar, asta datorita pierderii de masa, si ar parea ca din senin o sa vedem cum apare un Magnetar intr-un loc unde initial noi nu vedeam nimic. Mi se pare improbabila varianta asta, cred ca daca era asa, In momentul in care o GN se nastea, ea incepea sa "pompeze" materie in "partea cealalta" si revenea la stadiul de Magnetar, iar pe masura ce se "hranea" iarasi devenea GN... si tot asa. Ar urma n fenomen ciclic de "alba/neagra"la nivel cosmic :) Din cate stiu eu, asa ceva nu s-a observat pana acum.
Cred ca GN odata formata, doar creste... exemplu, cea recent descoperita de 40 miliarde mase solare

Scuzati eventualele greseli de ortografie scriu de pe un laptop care imi face viata grea... :)
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Aliosa

Citat din: Ganditorul din  06 Martie 2015, 12:10:06
2. In cazul GN ar trebui sa vb de o alta materie, cu alte caracteristici decat cele cunoscute in restul Universului, o noua chimie a materiei in care "gravitatia" reduce distantele intre atomi (si structurile subatomice) pana la obtinerea unei "materii negre" unicat in Univers. Personal nu am citit despre posibilitatea existentei unei astfel de noi manifestari ale materiei. dar mi se pare un non-sens sa spunem ca GN este formata din materie normala din Univers "compresata" si ca singurul efect al GN este ...lipsa reflexiei luminii.
"When a very massive star exhausts its nuclear fuel it explodes as a supernova. The outer parts of the star are expelled violently into space, while the core completely collapses under its own weight.
If the core remaining after the supernova is very massive (more than 2.5 times the mass of the Sun), no known repulsive force inside a star can push back hard enough to prevent gravity from completely collapsing the core into a black hole.
From the perspective of the collapsing star, the core compacts into a mathematical point with virtually zero volume, where it is said to have infinite(aici eu zic ca e finita) density. This is called a singularity.
"
Asa cum elementele grele se formeaza spre final poate la colaps ia nastere un element inca necunoscut noua dar material (pana la urma si materia e tot energie).
Nu sunt adeptul teoriei multiversurilor pentru ca pana si universul nostru e finit avand in vedere ca plecam de la un punct de origine, big bang-ul (in teorie evident).

Citat din: StarDust din  06 Martie 2015, 13:25:35
Cred ca GN odata formata, doar creste... exemplu, cea recent descoperita de 40 miliarde mase solare
Daca cineva a imprastiat prafu' acu' aprox. 13,7 miliarde de ani, GN sunt aspiratoarele si dupa ce se unesc toate , probabil o sa avem un nou big bang .

Ganditorul

Eu tot cred ca vb de un paradox - de o "justificare" ce merge in sens unic.
OK. Gravitatia la valori maxime date de o GN duce la o 'concentrare a materiei" care da efectul captarii luminii.
Dar gravitatie zero, sau aproape de zero, duce la dezintegrarea materiei sau la o modificare considerabila a manifestarii luminii ? A face din "gravitatie" singura vinovata a existentei materiei sub diferite forme de "apropiere/ingramadire/condensare" a atomilor ar trebui sa dezvolte ambele posibilitati, la cele doaua limite extreme zero-maxim (care o fi acel maxim de care vb, care face ca fotonii sa nu mai paraseasca zona unde se produc ? Nu vreau sa intru in capcana unor matematici superioare care demonstreaza ca se pot creea spatii cu o curbura care implica imposibilitatea iesirii luminii din acel spatiu. Vreau doar sa mergem pe o logica a bunului simt. Deocamdata).

fiulploii

Citat din: Ganditorul din  06 Martie 2015, 13:45:12
... Vreau doar sa mergem pe o logica a bunului simt. Deocamdata).

  Eu zic ca nu are ce cauta bunul simt pe acest subiect fiindca tot bunul simt in acest domeniu al fizicii a zis ca aparatele mai grele decat aerul nu pot zbura - parca chiar tu colega Ganditorul ai dat acest exemplu candva  :roll: - sau tot bunul simt a zis ca la o viteza de 30 km pe ora pasagerii trenului se vor sufoca si mai sunt multe alte exemple .

  Dat fiind treaba cu orizontul evenimentelor inclin sa cred ca insusi universul acesta al nostru este un caz in care materia a colapsat sub o alta raza de tip  Schwarzschild
Citat din: StarDust din  06 Martie 2015, 13:25:35
.. Cred ca e foarte posibil ca in momentul colapsarii materiei sub raza Schwarzschild acel loc devine in acel moment un fel de "microunivers"(asta cred ca e untermen tare relativ), cu alte legi, si total izolat de universul din care a luat nastere.