Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Influenþa sumerianã ºi egipteanã în Vechiul Testament

Creat de Kymosabe, 25 Septembrie 2008, 19:33:05

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

darieglobur

Citat din: Kymosabe din  14 Octombrie 2008, 13:17:41
Conceptul de reîncarnare este mult mai complex probabil în hinduism sau budism , dar nu ºi în cazul lui Iisus, unde, din punctul meu de vedere, totul este destul de simplu.


este "complex" nu numai in hinduism sau budism, ci si in alte curente, cum sa le zic, mistico-filosofico-religioase.
de ce in cazul lui iisus totul ar fi destul de simplu?

oricum, asta e genul de probleme care cu siguranta ar necesita un topic separat...
...und Sie fliegen doch!

Kymosabe

Citat din: darieglobur din  25 Octombrie 2008, 11:23:37
este "complex" nu numai in hinduism sau budism, ci si in alte curente, cum sa le zic, mistico-filosofico-religioase.
de ce in cazul lui iisus totul ar fi destul de simplu?

Atunci când vorbim de Edgar Cayce ºi despre viziunile lui despre Iisus, Dumnezeu s.a.m.d trebuie avut în vedere faptul cã el face distincþia  între suflet ºi spirit. Cayce considera cã omul are 3 nivele de conºtiinþã: conºtiinþa fizicã (personalitatea), subconºtiinþa (sufletul) ºi superconºtiinþa (spiritul).
În ,,Story of Jesus'' Edgar Cayce enumerã vieþile anterioare ale omului Iisus, vorbim deci despre suflet, despre reincarnare.
O micã parantezã .Teoria lui Cayce, precum cã Adam, Enoh, Iosua, Iosif, Iisus s.a.m.d ar fi reîncarnarea aceluiaºi suflet, nu se datoreazã, cred eu, unei viziuni (în adevãratul sens al cuvîntului) ci reprezintã rezultatul unei observãri, a unei analize atente a vieþilor acestor personaje unde se întâlnesc anumite asemãnãri (vezi de exemplu analiza comparativã dintre Iosif ºi Iisus). Din acest  motiv am spus cã  în cazul lui Iisus conceptul de reincarnare este mai puþin complicat ºi probabil  puþin diferit  de cel întâlnit în credinþele orientale.

Revenind la Iisus-Christosul, Cayce credea în existenþa unei Conºtiinþe Universale, a unui Spirit Suprem numit  în diferitele culturi ºi religii ale lumii Creatorul Universului, Ahura-Mazda, Iahve, Dumnezeu, Brahma, Buddha, Sfântul Duh, Allah, s.a.m.d. 
Acest Spirit Christic, cum îl numeºte Cayce, s-a întrupat/manifestat de-a lungul istoriei în mai multe personalitãþi: Iisus, Zarathustra, Mithra, Siddharta Gautama, Mahomed, etc.
De exemplu, Iisus-Omul devine Christos în momentul în care Sfântul Duh (Conºtiinþa Universalã) s-a coborât asupra lui sau s-a întrupat în El, aºa cum spune Biblia (Gautama devine Buddha atunci când cunoaºte iluminarea).
Trebuie fãcutã deci diferenþa între cele douã ipostaze. În prima parte vorbim despre reîncarnarea sufletului, iar în cea de a doua despre întruparea/manifestarea spiritului.

Eu unul nu sunt adeptul acestor teorii, explicaþii ezoterice, mistice despre Omul Iisus.
Rãspunsul a fost, cred eu,  perfect ilustrat ºi prezentat în documentarul Zeitgeist, deci  oricare altã explicaþie de a mea ar fi de prisos.

Citat din: darieglobur din  25 Octombrie 2008, 11:23:37
oricum, asta e genul de probleme care cu siguranta ar necesita un topic separat...


Corect.
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

bluestar3

Citat din: Kymosabe din  30 Septembrie 2008, 18:54:18
Legenda Turnului Babel,  locul în care Dumnezeu a încurcat limbile, îºi are originea în vechile mituri babiloniene despre zigurate (templele închinate zeilor) ale cãror trepte simbolizau legãtura dintre pãmânt ºi cer, oameni ºi zei .
Expresii precum ,,turn al cãrui vârf atinge cerul'' sau ,, sã ne facem un nume''  sunt des întâlnite în vechile inscripþii de pe clãdirile babiloniene.

...

Este important de observat ca profilurile figurilor ceresti sunt trasate arbitrar si ca numele lor vine inspre noi din protoistoria omenirii. Iosif Flavius, un istoric evreu din primul secol, noteaza traditia evreiasca care sustine ca aceste semne ale Zodiacului, ca elemente de astronomie Biblica, ne-au fost lasate de Adam, Set si Enoh. Prima evidenta Biblica despre asa ceva o gasim in Geneza 11:4, unde ni se spune ca oamenii s-au apucat sa zideasca un turn "cu cerul in varf" (gresit tradus: "care sa atinga cerul"). Prin expresia "cu cerul in varf" ni se sugereaza ca la etajul de sus al turnului Babel erau desenate semnele ceresti ale Zodiacului. Acelasi Zodiac fusese desenat si in Templele Denderei si Esnehei din Egipt.
Tablitele de lut descoperite in sapaturile arheologice din Babilon, amintesc despre aceste semne ale Zodiacului, adaugand ca insemnatatea lor primordiala se pierduse sau fusese denaturata intre timp. Aceasta denaturare sau degradare a adevarului istoric primitiv a dus si la caricaturala mitologie greaca.
Trebuie amintint faptul ca Biblia scrisa nu a aparut decat pe vremea lui Moise, cam prin anul 1.450 inainte de Christos. Pana atunci, revelatia divina a fost transmisa si pe alte cai, printre care, unii comentatori cred, a fost si aceasta cale a semnelor Zodiacale. Existenta unor personaje ca Melhisedec, imparatul Salemului, Ietro, preot al Dumnezeului cel viu in Madian si Balaam, profet al Domnului in tara Mesopotamiei, ne obliga sa credem ca Dumnezeu a avut reprezentantii Sai in popoarele lumii cu care a comunicat pe cai speciale, in afara Scripturilor evreiesti. Un alt exemplu al acesteiu realitati il gasim in cartea Iov: toate personajele sunt contemporane cu patriarhii biblici, Il cunosc pe Dumnezeu, traiesc sub calauzirea si judecata lui Dumnezeu, iar Elihu este chiar un exponent evident al Duhului Sfant.
"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

bluestar3

Citat din: Kymosabe din  06 Octombrie 2008, 21:12:19
Religia, în general,nu doar cea creºtinã,  a fost un mijloc de a controla masele.
...

Subscriu acestei idei.
A se observa ca in istorie, in numele religiei, s-au comis multe atrocitati. A se observa spre exemplu cruciadele (-rusinii crestinismului)
"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

bluestar3

Dupa ce au aparut Scripturile scrise, oracolele cronicilor sfinte, (Rom. 3:2) au inlocuit mesajul stelar. Insemnatatea semnelor zodiacale s-a estompat, a fost uitata sau, si mai tragic, a fost inlocuita cu o alta insemnatate, demonica in natura si distrugatoare in intentie. Mitologiile si religiile lumii sunt astfel bazate pe cioburi de adevar, ramase dintr-un mesaj pervertit de-a lungul veacurilor.
Despre frumusetea si farmecul revelatiei stelare ni se vorbeste sugestiv in Psalmul 19. Cele doua jumatati ale psalmului (1-6 si 7-14) aseaza intr-un fel de paralela cronologica doua carti de revelatie divina: bolta cerului si Scriptura. Trecerea abrupta de la un subiect la altul din mijlocul psalmului i-a lasat perplecsi pe comentatorii din toate timpurile.
Intre cele doua jumatati exista o simetrie care le da valoare egala:
"Cerurile spun slava lui Dumnezeu si intinderea lor vesteste lucrarea mainilor Lui. O zi istoriseste... o noapte da de stire alteia... " si
"Legea Domnului este desavarsita si invioreaza sufletul, marturia Domnului este adevarata si da intelepciuine celui nestiutor... "
Prima parte a psalmului nu ne vorbeste despre minunatia creatiei cosmice, ci despre mesajul ei. Intr-o foarte clara aluzie ni se spune despre drumul soarelui care "rasare la un capat al cerului si isi ispraveste drumul la celalalt capat". Este evident ca nu este vorba despre miscarea solara iluzorie din timpul zilei, ci de parcurgerea unui drum zodiacal cu semnificatie de mesaj profetic. Miscarea de pe bolta cereasca are ceva de spus: "Si aceasta fara vorbe, fara cuvinte, al caror sunet sa fie auzit, dar rasunetul lor strabate tot pamantul si glasul lor merge pana la marginile lumii."
Ce vestesc cerurile? Raspunsul se gaseste in Gen. 3:15. Esenta revelatiei primordilale este Protoevanghelia. Acolo ni se vesteste venirea lui Christos si rascumpararea rasei umane cazute sub sfera de influienta a lui Satan.
Semnele zodiacului vestesc "lucrarea mainilor Lui", adica venirea Celui care, dupa ce va suferi, va zdrobi capul sarpelui celui vechi, Satan.
Dar cum sa deschidem aceasta carte a cerulu? Zodiacul este un inel de semne simbolice. Unde îi este inceputul? De-alunul procesiunii "echinoxurilor", soarele isi modifica gradual pozitia, in asa fel incat la fiecare 2.000 de ani, el isi incepe drumul din alt semn al zodiacului.Cei din vecime stiau asta si anticipand ca, peste timp, oamenii nu vor mai sti unde este inceputul cartii de revelatie stelara ei au inventat si construit "SFINXUL"! El este un semn de aducere aminte: cap de femeie si corp de leu. Cartea cerului incepe cu zodia Fecioarei si se va incheia cu zodia "Leului". Numirea de "Sfinx" este un derivat al verbului grec sfingo, care inseamna a pune impreuna, a lega. Creatura curioasa din desertul Egiptului leaga cele doua capete ale ciclului zodiacal.
"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

bluestar3

Am incercat la randul meu o expunere prin analogie a ceea ce este istoria veche si prea putin scrisa. Aceasta istorie veche, de unde stii ca nu a fost denaturata? Unora le este mai lesne sa creada o minciuna decat Un Adevar.
Pare muuult mai pompos sa vii cu franturi istorice (care nu se pot verifica) transmise pe diferite cai, ajungand astazi intr-o forma sau alta si la noi.
Cu siguranta, a existat o protoistorie intens traita de stramosii nostrii... si? Ce-i cu asta? Cu ce ne ajuta niste legende? Daca noi nu suntem capabili sa credem ceea ce este esential si mai ales sub forma Scriptica, atunci haidem sa credem ceea ce nu cunoastem si sa ne ratacim in propriile ganduri produse de imaginatie.
Crestinismul inainte de toate este ori revelatie, ori nu este nimic, decat un set de reguli si filosofii pe margine.
Evident... nu o sa fac eu prozelitism aici. Exista sit-uri dedicate pentru expunerea a ceea ce inseamna a fi un om crestin si nu un om religios.

Influienta sumeriana si egipteana in Vechiul Testament? Hai sa fim seriosi... Esteca si cum ai spune ca tu, European, ca sa ajungi in America, trebuie sa adopti traditia orientala. Evident... daca ajungi sa amesteci niste lucruri, ajungi sa si crezi asa ceva.
"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

Kymosabe

Bluestar, nu am înþeles nimic din ceea ce ai vrut tu sã prezinþi. Mare parte din ceea ce ai scris este off topic (mã refere la primele douã mesaje).
Iar ultimul mesaj deºi  on topic este (fãrã supãrare) off logic.

Citat din: bluestar3 din  26 Octombrie 2008, 04:40:59
Influienta sumeriana si egipteana in Vechiul Testament? Hai sa fim seriosi... Esteca si cum ai spune ca tu, European, ca sa ajungi in America, trebuie sa adopti traditia orientala. Evident... daca ajungi sa amesteci niste lucruri, ajungi sa si crezi asa ceva.



Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

bluestar3

Citat din: Kymosabe din  27 Octombrie 2008, 13:06:07
Bluestar, nu am înþeles nimic din ceea ce ai vrut tu sã prezinþi. Mare parte din ceea ce ai scris este off topic (mã refere la primele douã mesaje).
Iar ultimul mesaj deºi  on topic este (fãrã supãrare) off logic.

Nu am nici un fel de pretentie ca logica mea sa se intersecteze cu logica propusa de tine.

In ceea ce priveste ceea ce ti se pare a fi off topic, nu este decat un raspuns la provocarea faptului ca existenta anumitor relatari (in speta turnul Babel), ar fi fost cu mult inaintea aparitiei Pentateuhului. In continuare, nu am facut decat sa folosesc o alta spetza (astrologia), pentru a evidentia niste realitati.

De fapt, toate aceste legende scrise ori transmise oral, au aceeasi radacina. Fie ca vorbim de sumerieni, egipteni, mayasi s.a.m.d., toate aceste scrieri ale acestor popoare, s-au desprins din radacina, care este una singura, dar nu L-au mai pastrat pe Dumnezeu ca fiind Creator, ci in decursul timpului, toate acestea s-au denaturat, ajungand sa-si piarda sensul in paganism.
Analogia care am incercat-o in ceea ce priveste postarile despre astrologie si "Influenþa sumerianã ºi egipteanã în Vechiul Testament", mi se pare destul de tangentiala.
Ca sa intelegi insemnatatea Vechiului Testament, trebuie sa intelegi mesajul care il transmite. Daca acest mesaj, a fost in trecut pe alte cai, mai speciale, atunci nu cred ca acesta este un impediment. Totusi, daca esti sincer cu tine insuti, sper sa nu pui mijloacele inaintea scopului, sau cu alte cuvinte, poate nu conteaza la un moment dat daca vasul este pictat, ori brut, ci continutul.


"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

darieglobur

Citat din: bluestar3 din  26 Octombrie 2008, 04:11:54
Este important de observat ca profilurile figurilor ceresti sunt trasate arbitrar si ca numele lor vine inspre noi din protoistoria omenirii. Iosif Flavius, un istoric evreu din primul secol, noteaza traditia evreiasca care sustine ca aceste semne ale Zodiacului, ca elemente de astronomie Biblica, ne-au fost lasate de Adam, Set si Enoh. Prima evidenta Biblica despre asa ceva o gasim in Geneza 11:4, unde ni se spune ca oamenii s-au apucat sa zideasca un turn "cu cerul in varf" (gresit tradus: "care sa atinga cerul"). Prin expresia "cu cerul in varf" ni se sugereaza ca la etajul de sus al turnului Babel erau desenate semnele ceresti ale Zodiacului. Acelasi Zodiac fusese desenat si in Templele Denderei si Esnehei din Egipt.
Tablitele de lut descoperite in sapaturile arheologice din Babilon, amintesc despre aceste semne ale Zodiacului, adaugand ca insemnatatea lor primordiala se pierduse sau fusese denaturata intre timp. Aceasta denaturare sau degradare a adevarului istoric primitiv a dus si la caricaturala mitologie greaca.
Trebuie amintint faptul ca Biblia scrisa nu a aparut decat pe vremea lui Moise, cam prin anul 1.450 inainte de Christos. Pana atunci, revelatia divina a fost transmisa si pe alte cai, printre care, unii comentatori cred, a fost si aceasta cale a semnelor Zodiacale. Existenta unor personaje ca Melhisedec, imparatul Salemului, Ietro, preot al Dumnezeului cel viu in Madian si Balaam, profet al Domnului in tara Mesopotamiei, ne obliga sa credem ca Dumnezeu a avut reprezentantii Sai in popoarele lumii cu care a comunicat pe cai speciale, in afara Scripturilor evreiesti. Un alt exemplu al acesteiu realitati il gasim in cartea Iov: toate personajele sunt contemporane cu patriarhii biblici, Il cunosc pe Dumnezeu, traiesc sub calauzirea si judecata lui Dumnezeu, iar Elihu este chiar un exponent evident al Duhului Sfant.


pai, daca revelatia divina a fost transmisa si prin semnele zodiacale, si tu gasesti in biblie dovezi ferme in acest sens, nu cumva asta-i o dovada certa a influentelor sumeriene? hai sa nu gasim in biblie un indreptar de astrologie, c-or sa ne alerge teologii!
...und Sie fliegen doch!

Kymosabe

Citat din: bluestar3 din  27 Octombrie 2008, 23:09:30
Nu am nici un fel de pretentie ca logica mea sa se intersecteze cu logica propusa de tine.

In ceea ce priveste ceea ce ti se pare a fi off topic, nu este decat un raspuns la provocarea faptului ca existenta anumitor relatari (in speta turnul Babel), ar fi fost cu mult inaintea aparitiei Pentateuhului. In continuare, nu am facut decat sa folosesc o alta spetza (astrologia), pentru a evidentia niste realitati.

De fapt, toate aceste legende scrise ori transmise oral, au aceeasi radacina. Fie ca vorbim de sumerieni, egipteni, mayasi s.a.m.d., toate aceste scrieri ale acestor popoare, s-au desprins din radacina, care este una singura, dar nu L-au mai pastrat pe Dumnezeu ca fiind Creator, ci in decursul timpului, toate acestea s-au denaturat, ajungand sa-si piarda sensul in paganism.
Analogia care am incercat-o in ceea ce priveste postarile despre astrologie si "Influenþa sumerianã ºi egipteanã în Vechiul Testament", mi se pare destul de tangentiala.
Ca sa intelegi insemnatatea Vechiului Testament, trebuie sa intelegi mesajul care il transmite. Daca acest mesaj, a fost in trecut pe alte cai, mai speciale, atunci nu cred ca acesta este un impediment. Totusi, daca esti sincer cu tine insuti, sper sa nu pui mijloacele inaintea scopului, sau cu alte cuvinte, poate nu conteaza la un moment dat daca vasul este pictat, ori brut, ci continutul.





Este vorba de teoria monoteismului primitiv, prin care unii teologi  au încercat sã explice de  ce multe din  faptele prezentate în Biblie le regãsim în vechile mituri sumeriene, akkadine, babiloniene sau egiptene.
Teoria monoteismului primitiv se bazeazã doar pe povestea biblicã, unde se spune cã la început omul credea doar într-un singur Dumnezeu. Dupã alungarea din Eden  omul s-a îndepãrtat însã de Dumnezeu, ºi-a uitat originile ajungând astfel sã se închine la aºtri sau sã devinizeze fenomenele naturii.
Aceastã ipotezã nu este susþinutã însã de dovezile arheologice, care converg toate spre ideea cã primele religii si credinþe au fost politeiste, nicidecum monoteiste.

În Vechiul Testament, Dumnezeu l-a chemat pe Avraam  încredinþîndu-i misiunea de a  recupera  ºi rãscumpãra omenirea cãzutã în idolatrie.
Interesant este faptul cã aceastã ,,chemare'' urmatã de pãrãsirea cetãþii Ur de cãtre Avraam ºi rubedeniile sale coincide din punct de vedere istoric, cronologic cu marea migraþie a popoarelor din mileniul III i.e.n.
Legenda lui Avraam are la bazã migraþia triburilor aramaice din Mesopotamia spre Palestina eveniment determinat  de factori sociali, economici, demografici, nicidecum de o revelaþie divinã.     
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

Kymosabe

Citat din: bluestar3 din  27 Octombrie 2008, 23:09:30
In ceea ce priveste ceea ce ti se pare a fi off topic, nu este decat un raspuns la provocarea faptului ca existenta anumitor relatari (in speta turnul Babel), ar fi fost cu mult inaintea aparitiei Pentateuhului. In continuare, nu am facut decat sa folosesc o alta spetza (astrologia), pentru a evidentia niste realitati.

Ca sa intelegi insemnatatea Vechiului Testament, trebuie sa intelegi mesajul care il transmite. Daca acest mesaj, a fost in trecut pe alte cai, mai speciale, atunci nu cred ca acesta este un impediment. Totusi, daca esti sincer cu tine insuti, sper sa nu pui mijloacele inaintea scopului, sau cu alte cuvinte, poate nu conteaza la un moment dat daca vasul este pictat, ori brut, ci continutul.


Bluestar, aºa cum am spus ºi Darieglobur, astrologia este o ,,invenþie'' sumerianã, nãscutã din idolatrie,  din venerarea astrelor . De aceea ea este condamnatã în Vechiul Testament :
"Vegheazã asupra sufletului tãu, ca nu cumva, ridicîndu-þi ochii spre cer, ºi vãzînd soarele, luna ºi stelele, toatã oºtirea cerurilor, sã fii tîrît sã te închini înaintea lor ºi sã le slujeºti ..."
                                                                                                         (Deuteronomul 4:19)

Astrologia nu poate fi o cale prin care s-a transmis mesajul divin deoarece ea este asociatã cu zeul Marduk , adicã Nimrod din Biblie, cel care i-a fãcut pe oameni sã se rãzvrãteascã împotriva lui Dumnezeu.  :wink:

Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

bluestar3

Citat din: Kymosabe din  28 Octombrie 2008, 02:39:30
Bluestar, aºa cum am spus ºi Darieglobur, astrologia este o ,,invenþie'' sumerianã, nãscutã din idolatrie,  din venerarea astrelor . De aceea ea este condamnatã în Vechiul Testament :
"Vegheazã asupra sufletului tãu, ca nu cumva, ridicîndu-þi ochii spre cer, ºi vãzînd soarele, luna ºi stelele, toatã oºtirea cerurilor, sã fii tîrît sã te închini înaintea lor ºi sã le slujeºti ..."
                                                                                                         (Deuteronomul 4:19)

Astrologia nu poate fi o cale prin care s-a transmis mesajul divin deoarece ea este asociatã cu zeul Marduk , adicã Nimrod din Biblie, cel care i-a fãcut pe oameni sã se rãzvrãteascã împotriva lui Dumnezeu.  :wink:



De acord cu tine: este interzisa astrologia.
Explicatiile in ceea ce priveste astrologia, s-au vrut o lamurire si o avertizare. Sigur, Dumnezeu ne-a lasat in paginile Bibliei franturi de informatii si aluzii la realitatea si revelatia "luminatorilor ceresti". La fel de sigur insa, revelatia scrisa a inlocuit-o pe cea stelara. Lumina clara a revelatiei scrise a facut sa paleasca lumina difuza a zodiilor. Pentru "vremea" de acum, Dumnezeu interzice ghicirea in stele si astrologia. Revelatia stelara este astazi denaturata si demonizata. A starui in ea, inseamna a trai constient impotriva unei porunci dumnezeiesti: "Sa nu fie la tine nimeni care sa-si treaca pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care sa aiba mestesugul de ghicitor, de cititor in stele, de vestitor al viitorului, de vrajitor, de descantator, nimeni care sa intrebe pe cei ce chiama duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care sa intrebe pe morti. Caci oricine face aceste lucruri este o uraciune inaintea Domnului" (Deuteronom 18:10-12) (Traducerea Cornilescu).

Prin ceea ce am expus, am incercat intr-un fel sa vin in intampinarea a ceea ce propui. Anume, faptul ca Vechiul Testament a fost influientat de filosofiile sumeriene si egiptene.

Astfel, am postat faptul ca pana la scrierea Pentateuhului si respectiv al Vechiului Testament, revelatia divina a fost transmisa si pe alte cai, printre care, a fost si aceasta cale a semnelor Zodiacale. In acelasi timp, Dumnezeu a avut reprezentantii Sai in popoarele lumii cu care a comunicat pe cai speciale, in afara Scripturilor evreiesti. Parerea mea personala, este ca acesti reprezentanti al Lui Dumnezeu, au transmis oamenilor din acele vremuri niste mesaje. Aceste mesaje au fost probabil intr-un mod sau altul stocate in diferite forme. Problema nu este aici, ci in faptul ca aceste mesaje au fost deformate, eliminandu-se esenta Divina. Acum, ceea ce avem noi, in vremurile noastre, nu sunt decat niste scrieri care au suferit in timp degradare, apoi au fost la un moment dat "revolutionate". Acest grafic (daca este sa ma exprim asa) poate fi reprezentat prin suisuri si coborasuri din punct de vedere moral. Din aceste... "revolutii" probabil au rezultat codurile lui Hamurabi s.a.m.d.
"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

bluestar3

Citat din: darieglobur din  27 Octombrie 2008, 23:39:44
pai, daca revelatia divina a fost transmisa si prin semnele zodiacale, si tu gasesti in biblie dovezi ferme in acest sens, nu cumva asta-i o dovada certa a influentelor sumeriene? hai sa nu gasim in biblie un indreptar de astrologie, c-or sa ne alerge teologii!


Citeste te rog cu mare atentie ceea ce postez, altfel ma poti intelege extrem de gresit. Hai sa subliniez numai o propozitie:

Citat din: bluestar3 din  26 Octombrie 2008, 04:11:54
Tablitele de lut descoperite in sapaturile arheologice din Babilon, amintesc despre aceste semne ale Zodiacului, adaugand ca insemnatatea lor primordiala se pierduse sau fusese denaturata intre timp. Aceasta denaturare sau degradare a adevarului istoric primitiv a dus si la caricaturala mitologie greaca.

Este adevarat, nu am specificat initial in ce s-a denaturat.
"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

darieglobur

Citat din: bluestar3 din  28 Octombrie 2008, 17:00:15
Citeste te rog cu mare atentie ceea ce postez, altfel ma poti intelege extrem de gresit. Hai sa subliniez numai o propozitie:

Este adevarat, nu am specificat initial in ce s-a denaturat.

eu citesc, insa dincolo de prezentarea ta, sa zicem erudita (apropo, felicitari!) nu pot sa nu observ niste contradictii in ceea ce priveste concluziile pe care le tragi.
amintesti faptul ca biblia a aprut cam pe vremea lui moise, aproxim prin sec XV i. e. n., corect. dar sa nu uitam ca la vremea aia egiptul si sumerul gemeau de istorie. ori daca tu gasesti - si argumentezi in acest sens - elemente de astrologie in biblie, atunci devine clara influienta sumeriana asupra bibliei.

pentru ca in finalul unei postari sa zici:

Citat din: bluestar3 din  28 Octombrie 2008, 17:00:15
  Influienta sumeriana si egipteana in Vechiul Testament? Hai sa fim seriosi..

deci la contradictia asta m-am referit...

apoi revii si spui:


Citat din: bluestar3 din  28 Octombrie 2008, 17:00:15
  Prin ceea ce am expus, am incercat intr-un fel sa vin in intampinarea a ceea ce propui. Anume, faptul ca Vechiul Testament a fost influientat de filosofiile sumeriene si egiptene.

pai, io as zice ca, recunoaste, e cam derutant pentru cel care incearca s-o ia pe firul concluziilor tale!
si daca te opresti la concluzia asta, inseamna ca, de fapt, ne-am impacat si suntem toti de-acord :lol:

as mai fi avut ceva de comentat si in ceea ce priveste "caricaturala mitologie greaca". oare se poate afirma ca mitologia greaca e mai "caricaturala" decat cea ebraica?...insa deja ne-am indeparta mult de subiect.


...und Sie fliegen doch!

bluestar3

Citat din: darieglobur din  28 Octombrie 2008, 19:20:24
eu citesc, insa dincolo de prezentarea ta, sa zicem erudita (apropo, felicitari!) nu pot sa nu observ niste contradictii in ceea ce priveste concluziile pe care le tragi.
amintesti faptul ca biblia a aprut cam pe vremea lui moise, aproxim prin sec XV i. e. n., corect. dar sa nu uitam ca la vremea aia egiptul si sumerul gemeau de istorie. ori daca tu gasesti - si argumentezi in acest sens - elemente de astrologie in biblie, atunci devine clara influienta sumeriana asupra bibliei.

pentru ca in finalul unei postari sa zici:


deci la contradictia asta m-am referit...

apoi revii si spui:


pai, io as zice ca, recunoaste, e cam derutant pentru cel care incearca s-o ia pe firul concluziilor tale!
si daca te opresti la concluzia asta, inseamna ca, de fapt, ne-am impacat si suntem toti de-acord :lol:

as mai fi avut ceva de comentat si in ceea ce priveste "caricaturala mitologie greaca". oare se poate afirma ca mitologia greaca e mai "caricaturala" decat cea ebraica?...insa deja ne-am indeparta mult de subiect.




Depinde cum privesti. Daca privesti concluziile mele ca fiind contradictorii, poate nu m-am facut inteles. Ca sa privesti ca o contrastare ceea ce expun, inseamna sa urmaresti firul dialogurilor.

Ceea ce am vurut sa expun, nu este decat recunoasterea istoriei scrise mai vechi decat momentul aparitiei Bibliei in tot ansamblul care il alcatuieste. Dar ca aceasta istorie mai veche, rezida prin comunicarea Lui Dumnezeu pe alte cai, speciale si nu exclud formarea unor conceptii mai vechi decat Biblia in sine. Am mai spus ca toate aceste concepte, s-au departat de esenta Divina, "cautand" un loc de sine statator, amestecate cu idei omenesti. Ceea ce avem astazi, nu este decat suma unor reglementari morale care converg pana la un moment dat, dar lipsita de perfectiunea revelata prin Biblia, care prezinta o Fiinta perfecta in toata alcatuirea Triunica.
"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)