Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Influenþa sumerianã ºi egipteanã în Vechiul Testament

Creat de Kymosabe, 25 Septembrie 2008, 19:33:05

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

teocratul


bluestar3

#151
Citat din: Kymosabe din  04 Decembrie 2008, 18:20:34
Expresia marginile pãmântului  nu se referã la conturul continentelor (adicã Europa, Asia ºi Africa care erau cunoscute în Antichitate), ci la marginile întregului PãmântMARGINILE LUMII.

Dar rãsunetul lor strãbate tot pãmântul, ºi glasul lor merge pânã la marginile lumii.

Mã tem cã tu le supraestimezi. :wink:


Este o "lume" cunoscuta de catre oamenii din acele vremuri, comparativ cu nivelul de cunoastere care se presupune ca il avem prin natura tehnologiei prezente (masini, avioane, sateliti artificiali)
Poate ca oamenii din acele timpuri nu dispuneau de tehnologia pe care o detinem noi. Dar, cu siguranta ca stapaneau anumite cunostinte mai mult decat... intuitive.
Pana si poetul nostru aseaza niste versuri destul de interesante, desi nu exista inca acea tehnologie de care dispunem noi:

La steaua care-a rasarit
E-o cale-atât de lunga,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii sa ne-ajunga.

Poate de mult s-a stins în drum
În departari albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zarit,
Azi o vedem, si nu e.

...

(Mihai Eminescu)

Ca sa nu mai vorbesc despre modul in care se demonstreaza din punct de vedere matematic existenta unor corpuri ceresti, ca apoi, tehnologia sa dovedeasca ca in realitate este aidoma demonstratiilor matematice.

Poate ca totusi stramosii nostrii stapaneau la fel de bine matematica si alte stiinte incat sa poata face animite presupuneri stiintifice exprimate in limbajul din acele vremuri... Este numai o presupunere...

Totusi cred ca expresia "lume" se refera mai mult la "lumea"cunoscuta de catre acei oameni care ii consideram "rudimentari". Ce daca Columb a descoperit primul America (asa se presupune...)? Totusi a ramas Americo Vespuci "oficial" descoperitorul Americii. Aceasta pentru ca "lumea" era numai partea cunoscuta al planetei.
"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

bluestar3

Citat din: Kymosabe din  04 Decembrie 2008, 18:40:41
Eu întocmesc lumina, ºi fac întunericul, Eu dau binele, ºi aduc rãul, Eu, YHWH, fac toate aceste lucruri. (Isaia 45:7)

Dupã cum YHWH Se bucura sã vã facã bine ºi sã vã înmulþeascã, tot aºa YHWH Se va bucura sã vã piardã ºi sã vã nimiceascã. (Deuteronomul 28:63)


Daca citesti cartea Iov, poate o sa-ti dai seama care sunt implicatiile lumii nevazute in raport cu lumea vazuta.

"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

Kymosabe

S-a aºternut praful de când nu am mai scris în acest topic. :lol:
Sã mergem mai departe...
În ultimul post am prezentat rolul minor pe care îl are Diavolul în Vechiul Testament.
Sã vedem însã cum a apãrut ideea de Satan în religia iudeo-creºtinã.
În Vechiul Testament, în special în Pentateuh (cele 5 cãrþi ale lui Moise ) Binele si Rãul au o sursã comunã - Iahve. Aceastã dualitate a fost reprezentatã prin celebra stea a lui David (Magen David în ebraicã) care dateazã din jurul anului 800 î.e.n.  Cele douã triunghiuri întrepãtrunse, orientate în sus, respectiv în jos, simbolizeazã lumina ºi întunericul, binele ºi rãul (cele douã feþe ale lui Iahve). Aceastã concepþie, potrivit cãreia la baza existenþei stau douã principii opuse, o regãsim ºi în taoism sub forma  yng-yang.
Transformarea lui Satan din benay Elohim (fiul al lui Elohim) în simbol al Rãului, respectiv duºmanul  lui Elohim, se datoreazã exclusiv sincretismului religios. Caracteristicile lui Satan sunt împrumutate sau copiate de la personaje din miturile mesopotamiene, cananite, egiptene, persane sau greceºti.  Spre deosebire de evrei, religiile acestor  popoare aveau o altã viziune în ceea ce priveºte sursa rãului - Rãul era produsul unor zei malefici. 

Cel mai vechi personaj cu ,,trãsãturi satanice'' îl întâlnim în Epopeea lui Ghilgamesh sub numele de Humwawa (sau Humbaba).El este prezentat ca un monstru cu trup de om ºi cap de leu ce inspira groazã prin simpla sa prezenþã
Strigãtele lui Humwawa sunt ca vuietul potopului, gura lui e însuºi focul, iar rãsuflarea lui aduce moartea. La fel ca ºi Satan, Humwawa este stãpân peste un întuneric nesfãrºit, Pãdurea Cedrilor. Din acest motiv el reprezintã ,,rãul care nu-i este pe plac lui ªamaº'', zeul-soare, stãpânul luminii. Ghilgamesh este cel ales sã îl înfrunte pe  Humwawa ºi sã scape lumea de teroare. Lupta dintre Ghilgamesh, trimisul zeului Soare ºi Humwawa (în mitologia babilonianã Humwawa era  fiul lui Panzuzu, regele demonilor) este precedatã de un vis, care aminteºte de viziunea apocalipticã din Noul Testament.
Prietene, mi s-a arãtat un al treilea vis ºi visul ce mi s-a arãtat era înspãimântãtor
Cerul striga, vuia pãmântul : încremenise lumina zilei, se lãsase întunericul ;
Scãpãrã un fulger, se-ncinsese un foc : norii se îndesirã, ploua cu moarte.
Apoi roºieticele vâlvãtãi mai rãbufnirã o datã ºi focul se stinse, ceea ce cãzuse din cer se prefãcu în cenuºã.

Vechii evreii cunoºteau acest mit fapt confirmat de descoperirile arheologice de la Meggido, unde au fost dezgropate fragmente ale mitului sumerian.
Mai mult, aceste douã nume,  Ghilgamesh ºi  Humwawa, apar ºi în celebrele manuscrise de la Marea Moartã, atribuite sectei esenienilor, Fii Luminii .

Trecem acum din Mesopotamia în Egipt, unde îl gãsim pe zeul Seth ca simbol al rãului, haosului ºi rãzboiului.
,,Seth este rebelul josnic...cel care s-a luptat în pântec,... el a inventat raul înainte de a iesi din pântec, ...el care cauzeaza cearta înainte de a se naste"(Cartea lui Seth).
Seth era considerat stãpân al deºertului dar ºi al întunericului,  fiind reprezentat cu trup de ºacal, coada despicatã ºi  bot prelung. În temple ºi piramide, Seth apare pictat în roºu, aceastã culoare fiind asociatã în Egiptul antic cu Rãul (în reprezentãrile creºtine Diavolul apare de asemenea pictat în roºu).
În mitul lui Isis ºi Osiris, Seth, împreunã cu cei 72 de complici ai sãi, comploteazã împotriva lui Osiris pentru a-i lua tronul. Seth este înfrânt în cele din urmã de zeul-soare Horus , fiul lui Osiris.

Demonologia iudeo-creºtinã a fost inspiratã  însã în cea mai mare parte a ei din dogmele zoroastriene. Cele ºapte nume ale Rãului - Satan, Lucifer, Beel-Zebub, Asmmael, Python, Belial, Asmodeu - apar dupã captivitatea babilonianã, fiind inspirate dupã numele celor ºapte demoni care se opun Sfintei ªeptade din zoroastrism.
În religia zoroastricã, Ahura-Mazda (Lumina Veºnicã) este cel care a dat naºtere celor douã spirite gemene: Spenta Mayniu (Spiritul Binefãcãtor) ºi Angra Mayniu, Ahriman în greacã (Spiritul Distrugãtor). Într-una din scrierile sacre zoroastriene se spune cã cele douã spirite au ales fiecare : unul Binele ºi Viaþa, celãlalt Rãul ºi Moartea. Astfel, ca ºi în creºtinism, Ahura Mazda nu este  considerat responsabil de apariþia Rãului, întrucat Angra Mayniu ºi-ar fi ales singur vocaþia sa maleficã.
În Avesta, cãrtile sfinte ale religiei zoroastriene, Ahriman este descris drept  cel care locuieºte în intuneric, cel care i-a învãþat pe oameni vrãjitoria ºi toate fapte rele. La fel ca ºi Satan, Ahriman a încercat sã îl ispiteascã pe profetul Zarathustra sã renunþe la misiunea lui, oferindu-i posibilitatea de a stãpâni lumea.
Lupta finalã dintre Ahura Mazda ºi Ahriman se va da atunci când pe Pãmânt va veni Saoshiant, reîncarnarea lui Zarathustra.   
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

Kymosabe

Citat din: exile din  05 Aprilie 2009, 22:06:14
Marcu 12:29
Isus i -a rãspuns: ,,Cea dintîi este aceasta: ,Ascultã Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este un singur Domn;`


Intrebarea nr.1
Potrivit Bibliei
Iahve este numele unui singur Dumnezeu(Dumnezeul lui Avraam, Moise si Isus), Numele unic al Dumnezeului Atotputernic
sau este numele unei familii de Dumnezei, sau a unui panteon ?

Intrebarea nr.2
Potrivit Bibliei
A fost cunoscut numele lui Dumnezeu Yahweh(asa cum a fost dezvaluit lui Moise) inainte de Exod, pe vremea patriarhilor ?

Exod 6:3
Eu M'am arãtat lui Avraam, lui Isaac ºi lui Iacov, ca Dumnezeul Cel Atotputernic; dar n-am fost cunoscut de el subt Numele Meu ca ,Domnul.`
`

Gãseºti rãspunsuri la întrebãrile tale aici:

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,2172.msg38524.html#msg38524

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,2172.msg38551.html#msg38551

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,2172.msg38830.html#msg38830

Am pentru  tine o rugãminte, pe care i-am adresat-o de altfel ºi lui Bluestar:  nu mai da citate din Noul Testament atunci când vrei sã argumentezi ceva ce þine de Vechiul Testament. Pentru evrei, Dumnezeul lui Iisus nu este acelaºi cu Dumnezeul lui Moise. Trinitatea divinã creºtinã reprezintã pentru ei o blasfemie.
Iar Yahveh, numele Dumnezeului lui Moise,  nu apare în Noul Testament, unde sunt folosite doar denumirile Adonai (tradus în greacã Kurios - Stãpân) respectiv El/Elohim (în greacã theos - Dumnezeu).
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

Kymosabe

Citat din: exile din  06 Aprilie 2009, 20:09:35
Insa intrebarea mea era daca Yahweh, numele divin este numele propriu al Dumnezeului Atotputernic
sau este numele unei familii sau a unui panteon de Dumnezei ?

Yahveh este numele propriu al Dumnezeului lui Moise. Pânã la Moise, Dumnezeul (sau zeii) evreilor se numea El, Elohim, El-Shadaai sau El-Bethel. 
Numele care a iscat mari contradicþii este Elohim (pluralul lui Eloh=zeu, pe care îl vor folosi   musulmanii 2000 de ani mai târziu ca Allah) folosit de cananeeni sub forma de lhim pentru a desemna familia zeului EL sau pe membrii acesteia.
Mulþi cercetãtorilor ºi arheologi susþin cã vechii evreii, ultimii veniþi în acea zonã,  au preluat de fapt de la cananeeni  sãrbãtorile  ºi  zeii acestora. 
Prin reforma religioasã a lui Moise, s-a încercat o delimitare de zeitãþile cananeene ºi trecerea la o religie monoteistã, construitã în jurul lui YHWH ELOHIM, un Dumnezeu distinct, doar al evreilor.
 
Citat din: exile din  06 Aprilie 2009, 20:09:35
Ce releva de ex. acest citat scriptural ?
New World Translation
Genesis 19:24
Then Jehovah made it rain sulphur and fire from Jehovah, from the heavens, upon Sod´om and upon Go·mor´rah.


Traducerea in Romana
Geneza 19:24
Atunci Domnul a fãcut sã ploaie peste Sodoma ºi peste Gomora pucioasã ºi foc dela Domnul din cer.


Cum s-a adresat Lot celor 2 ingeri care au venit sa-l salveze ?

New World Translation
Genesis 19:18
Then Lot said to them: "Not that, please, Jehovah!


Întrebarea ta este de ce apare numele de Yahveh  înainte de Exod?
Deoarece Vechiul Testament, aºa cum îl cunoaºtem noi astãzi a fost definitivat  undeva în sec. VIII î.e.n, deci la vreo 500 de ani dupã Moise.
Iar dacã vei citi atent Geneza, vei observa cã multe întãmplãri, sunt povestite de douã ori,
folosidu-se pe rând, mai întâi numele de Elohim, apoi cel de Yahveh. Acest lucru se datorezã faptului  cã Geneza reprezintã o compilaþie de douã cãrþi, douã surse diferite , numite de cercetãtori sursa E (îdeoarece Dumnezeu apãrea cu numele de Elohim) ºi sursa J  (unde era folosit numele Jahveh).
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

Kymosabe

Citat din: Kymosabe din  06 Aprilie 2009, 21:58:45
Întrebarea ta este de ce apare numele de Yahveh  înainte de Exod?
Deoarece Vechiul Testament, aºa cum îl cunoaºtem noi astãzi a fost definitivat  undeva în sec. VIII î.e.n, deci la vreo 500 de ani dupã Moise.

Este vorba de Pentateuh sau Tora (cele cinci cãrþi atribuite lui Moise) ºi nu de întregul Vechi Testament.

Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)