Congresul SUA se amuză: audieri la Capitol Hill despre extratereștri și OZN

Atunci când Congresul discută despre căutarea de viață inteligentă în univers și despre subiectul aparent legat de OZN-uri, de obicei, se încadrează în sfera de competență a comitetului științific al Casei. Excepții au fost atunci când Pentagonul a efectuat examinarea constantă a fenomenelor în încercarea de a stabili dacă OZN-urile ar reprezenta o amenințare la adresa securității naționale. La Camera Comitetului de Servicii armate a avut loc o audiere. Ultima dată când s-a ținut o audiere cu privire la subiectul OZN-uri a fost în 1968, ședința a fost numită „Simpozionul despre obiecte zburătoare neidentificate” și mulți oameni de știință proeminenți au fost chemați pentru a da mărturii. Acești oameni de știință i-au inclus pe J. Allen Hynek, James McDonald și Dr. Carl Sagan. Simpozionul a avut loc în aceeași cameră în care se desfășoară și comitetul științific actual al Casei , Sala 2318 a Casei Rayburn Office Building.

Rayburn_HouseCasa Rayburn Office Building, unde a avut loc audierea. (Credit: Johnson Shepherd)

La un an după audierea Congresului cu foștii reprezentanți ai Congresului și membri ai comunității OZN de la National Press Club, a fost convocat un comitet al Congresului  iar, la 21 mai 2014, pentru a se discuta subiecte precum viața extraterestră a altor lumi și  OZN-urile, și teoriile vechilor civilizații. Doi membri importanți de la Institutul de cercetare a inteligenței extraterestre (SETI =Search For Extra Terrestrial Intelligence) au fost la Capitol Hill pentru a discuta despre misiunea SETI și starea actuală a căutărilor științifice cu privire la viața de pe alte tărâmuri din univers în fața Camerei Comitetului de Știință, Cosmologie și tehnologie. Astronomul senior al SETI, Dr. Seth Shostak a fost însoțit de Dan Wertimer, director de cercetare la SETI  în cadrul Universității din California, Berkeley, pentru a discuta detalii tehnice cu privire la cercetări SETI, probleme de finanțare, scenarii în care ar putea fi descoperite forme de viață extraterestre și o doză bună de farfurii zburătoare din culturile populare pe care Shostak le consideră ca fiind „factorul de chicoteală”.

science_space_technology_sign

Președinte Lamar Smith ( R – TX ) a menționat o clasă de liceu din Herndon , Virginia, prezentă în sala de ședință care a ales în mod special acest subiect al audierii pentru o excursie cu clasa, dintr-o listă cu mai multe opțiuni diferite. Date fiind eforturile guvernului federal de a aprinde lumina pe știință, tehnologie, inginerie și matematică ( STIM) conștientizare, nu a fost deloc surprinzător faptul că Smith a scos în evidență excursia clasei și i-a lăudat pe tinerii studenți .

După ce Shostak și Wirthimer au deschidis evenimentul cu declarațiile lor, au fost deschise, sub semnul întrebării, diverse teme controversate de către membrii comisiei. Reprezentantul Bonamici ( D – OR ) i-a întrebat pe martori dacă există vreun plan de urgență pentru a doua zi, atunci când se va constata că există viață și inteligență pe alte planete. Shostak a răspuns că nu există decât câteva protocoale SETI în plan. Shostak a continuat afirmând că nu există nici un proiect guvernamental secret, conceput pentru a acoperi contactele extraterestre și dovezile acestora și că guvernului pur și simplu nu-i pasă de astfel de lucruri. Aceste speculații nu sunt deloc surprinzătoare,având în vedere popularitatea filmelor, cum ar fi Contact, care a fost menționat mai devreme de Shostak în mărturia sa din deschidere. Producția filmului „Contact” l-a avut pe Seth Shostak ca și consultant și de asemenea, a beneficiat de cooperarea guvernului SUA, a celor de la NASA și a Departamentului de Apărare . În film, după detectarea unui semnal extraterestru, astronomii trebuie să împiedice tentativele Pentagonului de însușire și militarizare a proiectului.

Wirthimer_Shostak Dan Wirthimer și Seth Shostak. (Credit: Shepherd Johnson)

Discuția a căpătat și un caracter ezoteric la un moment dat, atunci când congresmanul Chris Collins (R- NY) și-a început discursul afirmând: „Cred că aș putea pune întrebarea pe care toată lumea din această cameră  ar vrea să o audă …” După câteva clipe de tăcere și un oftat aproape palpabil ce s-ar fi putut traduce cu „iată despre ce este vorba”, curiozitatea plutea deja între cei aflați în cameră. Collins rupe tăcerea  printr-o întrebare care nu avea legătură cu SETI ci implica show-ul de televiziune Ancient Aliens și îi întreabă pe cei doi oameni de știință (în foto mai sus) dacă l-au văzut vreodată și ce părere au ei despre program. O întrebare prea puțin relevantă în ceea ce privește radioastronomia la care Dr. Shostak  răspunde că el a fost chiar intervievat și a apărut în show-ul Ancient Aliens și apoi declară: „Eu cred că piramidele de exemplu, au fost, probabil, construite de către egipteni, știu că este o idee radicală pentru unii oameni …”  Răspunzând la aceeași întrebare, domnul Werthimer a spus:  „OZN-urile nu au nimic de-a face cu extratereștrii, chiar dacă eu sunt optimist în ceea ce privește existența vieții pe alte planete, nu există dovezi că oricare dintre aceste capturi sau apariții sunt și fenomene reale. Primim o mulțime de apeluri atunci când stația spațială ajunge dincolo, însă mulți dintre martori „înfloresc” uneori detaliile în declarațiile lor, fiind entuziasmați de inedit. O parte din mister o reprezintă chiar imaginația oamenilor, deoarece este legată foarte strâns de cultura populară”. Dr. Werthimer continuă: „Tocmai pentru că oamenii vizionează astfel de filme, o mulțime de rapoarte sunt legate de subiecte întâlnite în filme și unele sunt chiar farse deliberate cu intenția de a face bani.” Atât congresmanul cât și observațiile făcute de cei doi oameni de știință au primit râsete din partea publicului. Apoi Congresmanul Collins, mulțumit cu declarațiile primite, se lăsă pe spate,  începând să citească ceva în poală pentru restul ședinței.

După întrebarea legată de „extratereștri străvechi” (serialul Ancient Aliens), deputata Edwards (D-MD) intervine spunând, „Știți, filmul meu preferat este „Contact”, așadar, din 1997 de când a fost lansat și până în prezent… eu ma uit la el, îl visez, ma încred, și îmi zic, o fi posibil, cine știe? „,  apoi a continuat să întrebe despre proiectul pancromatic SETI  și despre securitatea pe internet cu privire la sursele deschise SETI și programul de cercetare numit SETI @ home.

congressional_representatives                                 Reprezentanți ai Congresului (Credit: Shepherd Johnson)

Apoi Reprezentant Posey (R-FL), a pus o întrebare cu privire la gândurile oamenilor de știință de la SETI în ceea ce privește Proiectul Blue Book, un program folosit de USAF timp de 20 ani pentru investigarea rapoartelor despre OZN-uri și care s-a încheiat în 1969, în urmă cu aproape 45 ani. Shostak a răspuns că el este sceptic cu privire la fenomenul OZN și că „o treime dintre americani cred că suntem vizitați: acesta e rezultatul sondajelor de opinie care au fost luate începând cu 1960 și care nu se schimbă nici în zilele noastre”. Întrebarea despre Proiectul Blue Book a fost destul de expirată și deloc relevantă pentru formatul SETI.

Singura dată când reprezentanții SETI au avut opinii diferite a fost la o întrebare cu privire la SETI (căutarea de inteligentă extraterestră) activă și SETI pasivă, adică dacă noi, ca planetă, ar fi bine să trimitem semnale în mod activ în spațiu, într-o încercare de a căuta viață inteligentă și în altă parte. Werthimer a răspuns că ar fi o idee proastă în timp ce Shostak a recunoscut că au fost deja trimise astfel de semnale în spațiu, deși nu în mod intenționat, iar singura excepție ar fi atunci când NASA a difuzat piesa Beatles „Across the Universe” în zbor spre steaua Polaris.

Seth_Shostak_hearing                                   Dr. Seth Shostak. (Credit: Shepherd Johnson)

Reprezentant Schweikert (R-AZ), s-a adresat membrilor SETI, făcând referirile la o observație anterioară a lui Shostak despre melodia celor de la Beatles, cum că a fost trimisă în mod intenționat în spațiu, iar o altă remarcă cu privire la programele de televiziune, emise în spațiu, pentru delectarea extratereștrilor. După ce Shostak a oferit un scenariu despre oameni obișnuiți, care stau într-un bar cu prietenii la bere și speculează cu privire la viata de pe alte planete, Schweikert a intervenit, „pentru unele dintre întrebările noastre, ar fi necesare multe beri”, moment rar întâlnit, ca cei din congres să facă apel la conștiința de sine.

Nu există nici o îndoială că temele populare cu privire la extratereștri și OZN-uri au avut influență asupra întrebării puse de publicul larg: „Există alte forme de viață în univers? ” Cultura populară pare, de asemenea, să fi avut un efect și asupra opiniilor pe care le au unii membri ai Congresului , un fapt terifiant, atunci când  dai seama că acest nivel de cultură afectează ordinea publică și echilibrul legislativ al societății de azi. Cu un total de aprobare de 13% , Congresul ar trebui, probabil, să se concentreze mai puțin pe idei precum „omuleții verzi” și chicoteli care ar fi mai potrivite în cantina unei școli elementare și să se concentreze mai mult pe eforturile științifice reale menite să promoveze înțelegerea noastră asupra Universului. Dar Seth Shostak este plin de speranță și pare neafectat de acest aspect. Poate că nu e un lucru rău , în cazul în care cultura populară va trezi conștiințele maselor de oameni, spre a transcende știința, cea care se chinuie de atâta timp pentru a dovedi că nu suntem singuri în univers .

Wirthimer_Smith (1)                           Dan Wirthimer și Lamar Smith. (Credit: Shepherd Johnson)

Referitor la creșterea gradului de conștientizare, pentru cei care nu se mulțumesc cu poveștile despre extratereștri de pe Capitol Hill, Biblioteca Congresului va găzdui un simpozion de două zile despre astrobiologie în perioada 18-19 septembrie 2014. Este important să fim interesați despre inteligența extraterestră. Întrebarea, „Există viață acolo?” este o întrebare pe care oricine și-a pus-o, măcar o dată. Activitatea SETI este mai mult decât importantă și este, deseori, amenințată cu rezilierea, din lipsă de fonduri. Asta ar fi o rușine. Descoperirea vieții extraterestre ar fi, poate, descoperirea cea mai revoluționară din istoria omenirii. Ar fi foarte trist ca într-o zi, oamenii să-și piardă această curiozitate, pentru unii dintre ei fiind chiar o trăire, o speranță, un vis, o pasiune…

VIDEO:

SURSA:  OpenMinds.TV

About Editor Stiri

Check Also

Un obiect ce seamănă cu o dronă înregistrat aproape de un surfer

Acest obiect a fost înregistrat pe data de 29 august 2014, pe plaja Newport din California, …

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.