Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Evenimente OZN în România => Subiect creat de: ionel dobre din 14 Ianuarie 2012, 21:25:55

Titlu: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 14 Ianuarie 2012, 21:25:55
buna seara , acum am dat si eu de acest site, am 2 fotografii facute de mine care ma macina , nu stiu ce este , daca ma puteti ajuta, mentionez ca sunt facute pe transalpina intre ranca si sebes la un punct de belvedere , daca poate se le analizeze cineva si sa ma lamureasca si pe mine
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 14 Ianuarie 2012, 22:03:41
Bine ai venit! Conform exif-ului pozele pozele au fost luate cu un Nikon Coolpix L22 in data de 27/08/2011 la ora 2:36 respectiv 2:37 PM, la un interval de aprox 1 minut intre ele. Am comparat cu atentie pozele si se vede ca acea lumina e perfect stationara, se modifica doar forma ei, adica, in prima poza pare mai "compacta" iar in a doua se vad doua lumini separate. Intrebarea mea e daca (si ce) s-a observat vizual. Daca e posibil, si directia (fata de punctele cardinale) in care s-a fotografiat.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: alx din 14 Ianuarie 2012, 22:05:08
2 intrebari:
   1. ai vazut luminile respective SI cu ochiul liber,sau ele au aparut doar in fotografii?
   2. fotografiile sunt facute prin geamul masinii?

PS   a apucat StarDust sa puna primul intrebarea intrebatoare... :-D
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 14 Ianuarie 2012, 22:18:50
eram cu spatele la sud est deci ele erau la nord vest,am vazut cu ochiul liber , iam aratat sotii apoi am facut foto . Eram afara nu in interiorul masini.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 14 Ianuarie 2012, 22:24:44
Ma intreb daca ora vizibila in exif e corecta, caci dupa poze, pare a fi mai pe inserat.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: alx din 14 Ianuarie 2012, 22:34:51
eram cu spatele la sud est deci ele erau la nord vest,am vazut cu ochiul liber , iam aratat sotii apoi am facut foto . Eram afara nu in interiorul masini.


esti tare scump la vorbe...poti detalia putin circumstantele in care ai facut observatia? Se auzeau zgomote? Obiectul parea ca se deplaseaza sau sta pe loc?cum l-ai vazut,si cum a disparut,daca a disparut?cat timp a durat observatia?

Ma intreb daca ora vizibila in exif e corecta, caci dupa poze, pare a fi mai pe inserat.
tinand cont ca diafragma este f11,9 cu timp de expunere de 1/320s la ISO 80,poza pare facuta in soare puternic,efectul de ''inserare''provenind de la combinatia zoom optic+digital.Asa ca as indrazni sa lansez o ipoteza,bazata si pe ceea ce spune observatorul:
eram cu spatele la sud est deci ele erau la nord vest,am vazut cu ochiul liber , iam aratat sotii apoi am facut foto .
.deci as spune ca ar putea fi o reflexie a razelor solare(soarele fiind foarte jos la acea ora in aceasta perioada a anului) in fuselajul/geamurile unii avion,aflat la oarecare departare.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 14 Ianuarie 2012, 22:43:43
....deci as spune ca ar putea fi o reflexie a razelor solare(soarele fiind foarte jos la acea ora in aceasta perioada a anului) in fuselajul/geamurile unii avion,aflat la oarecare departare.

Posibil, dar asta doar daca directia de deplasare a avionului ar fi fost aproximativ pe directia (apropiere/departare) observatorului. Se vede ca intr-un interval de un minut s-a deplasat nesemnificativ sau deloc. De aceea e important de precizat evolutia ulterioara a "luminii" pentru a putea clarifica ce a fost.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 15 Ianuarie 2012, 08:53:01
ora este corecta . soarele dupa cate stiu eu nu are ce cauta la nord vest plus de asta eu consider ca in foto se vede si un pic din altceva pe langa acele lumini, zgomot bazait nu am auzit chiar deloc   ce detalii detalii doriti sa va mai spun.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 15 Ianuarie 2012, 10:49:14
Soarele era la aprox 53 grade altitudine la S-W la acea ora(deci putin in spate). Daca s-a folosit zoom optic 3,5X plus cel digital 4X la maxim rezulta un zoom de aprox. 14,5X. E foarte important a se preciza cat mai multe detalii ca martor la fata locului, altfel, pozele prezentate la fata locului raman doar poze... ceea ce se vede in ele va ramane pt. noi doar o presupunere...
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 15 Ianuarie 2012, 14:31:39
eu nu stiu sa scriu compuneri , am cerut parerea voastra de specialisti in legatura cu acele  doua fotografii pe care vi le-am trimis . Va multumesc pt parerile voastre . Am dorit sa stiu ce am fotografiat . multumesc pt raspunsuri .
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 15 Ianuarie 2012, 15:23:40
Eu nu sunt specialist. Doar pasionat! Nu pot da mai multe detalii daca nu cunosc locatia exacta unde au fost facute pozele. Eu suspectez un fenomen de refractie in atmosfera dat fiind faptul ca e aproape de orizont, apoi, cum a zis si Alx, posibil un avion. Numai dupa eliminarea acestor cauze putem sa ne gandim ce altceva a fost. Repet, e important, cat timp ati observat lumina si daca s-a miscat in timpul observatiei? Nu trebuie scrisa nici o compunere, ci doar data o explicatie concisa referitor la cele observate. Imi pare rau, eu mai multe nu pot spune deocamdata.

P.S. Oricum, si eu multumesc pentru postarea pozelor aici!
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 15 Ianuarie 2012, 15:42:54
mam uitat acum pe harti . eram mai exact in pasul urdele la altitudinea de 2145m, iar muntele deasupra careia se vede se numeste mohoru varful lui are inaltimea de 2237m am stat cam 4-5 minute si am observat lumina nu sa miscat din acel loc  nu stiu de cat timp statea acolo sau cat a mai stat  acea lumina .
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 15 Ianuarie 2012, 16:29:16
Am marcat doua posibile locatii, care e cea mai apropiata de locul unde s-a facut poza? Oricum, in ambele cazuri se pare ca directia de fotografiere a fost S-V.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 15 Ianuarie 2012, 16:35:05
corect dar nu eram pe serpentine si pe drept deci locatia 2
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 15 Ianuarie 2012, 17:05:42
Intrebam deoarece din ambele locatii privind spre varful Mohoru usor spre stanga e posibil sa fi vazut vre-o reflexie, cel mai probabil din zona orasului Bumbesti Jiu/Targu Jiu, care e exact pe acea directie. O reflexie a unui acoperis  lucios de mari dimensiuni si mai apoi o refractie prin atmosfera ar fi putut da acest efect. E doar o teorie, care se putea verifica doar incercand vizualizarea acelei lumini din mai multe puncte, incepand de la Ranca pana la pasul Urdele. Probabil ca la vara cand o sa ajung pe acolo o sa arunc si eu o privire mai atenta  :-)

Ceea ce am prezentat eu e doar pur teoretic, dar e o posibilitate ce trebuie avuta in vedere.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 15 Ianuarie 2012, 17:14:36
din cate vad eu orasul e mult mai jos decat transalpina . acea reflexie de la acoperis , sa inteleg ca norul sau atmosfera a lucrat ca o oglinda?
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 15 Ianuarie 2012, 17:17:12
E posibil ca atmosfera sa reflecte lumina ca o oglinda, in zonele de contact dintre straturile de aer cu temperaturi diferite. Fenomenul e cunoscut si s-a mai intamplat. Nu stiu insa daca in acest caz e vorba de aceeasi explicatie, asa cum ziceam, am ilustrat doar una din posibilitati.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 15 Ianuarie 2012, 17:33:54
deci sa inteleg ca o reflexie a unui obiect din oras sau o localitate se vede in atmosfera
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 15 Ianuarie 2012, 17:38:26
Asa cum afirmam mai jos, eu zic ca da, in anumite conditii e perfect posibil!
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 15 Ianuarie 2012, 17:45:45
multam fain
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 15 Ianuarie 2012, 17:54:43
Cu placere! Am expus una din posibilitati, dar nu inseamna ca am si dreptate! Cred ca doar la fata locului se poate hotara mai bine ce ar fi putut fi. Chiar acum masuram distanta dintre Urdele si Bumbesti Jiu si Tg Jiu, e vorba de 30 si 43 Km(si asta masurat respectand relieful), deci nu e chiar atat de departe. Probabil ca s-ar putea calcula dimensiunile unui obiect aflat la 35Km, prin triangulatie, "lumina" din poza avand dimensiunea aparenta a unui arbore mare (pe latime) vizibil in poza, aproximand distanta la arbore, si apreciind dimensiunea lui unghiulara s-ar putea afla marimea sursei(daca e pe sol), dar e tare relativa treaba   :-D .
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 15 Ianuarie 2012, 18:21:38
eu nu stiu cum se masoara asa ca tu stii mai bine , daca ai si alte pareri tinema la curent , multam si pt like
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 16 Ianuarie 2012, 18:17:35
nimeni nu mai incearca sa ma lamureasca
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: jean din 16 Ianuarie 2012, 20:07:56
nimeni nu mai incearca sa ma lamureasca
Nu cred ca este cineva pe acest forum care sa te lamureasca. Ar trebui sa stie suta la suta care este raspunsul corect.
Poate fi vorba de jeturile reactive de la un avion.

Intr-o dimineata am iesit in balcon, si uneva deasupra orizontului de S-E, putin peste blocul vecin, se vedea pe cer o lumina stralucitoare. Inca nu aparuse Soarele, dar nu mai era intuneric. Am privit un timp acea lumina si impresia mea era ca nu se misca din loc asa cum face un avion. Atunci am intarzaiat mai multe minute privind acea lumina stralucitoare.
Ma intrebam ce poate fi. Planeta nu era sigur tinand cont de pozitie. Nu se comporta nici ca un avion sau satelit. Tot privind la acel punct de lumina am inceput sa observ ca a inceput sa se deplaseze usor spre mine, sa urce pe cer. Am continuat sa privesc si viteza de deplasare, apropiere, crestea. In final m-am lamurit, era vorba de un avion ce reflecta lumina solara. Impresia mea ca lumina sta pe loc venea de la faptul ca, zburand la distanta egala de suprafata Pamantului, are de fapt o traectorie curba. De fapt el urca imperceptibil fata de observator. Unghiul de observatie, distanta si inaltimea la care zbura obiectul a dus la acel efect de stationare.

Cu ocazia altor observatii am vazut doua luminite zburand paralel care s-au dovedit ca erau de la jeturile de la motoarele de avion. Se vad astfel cand aceste jeturi se afla chiar pe linia de observatie. Tinand cont de cele expuse mai sus, eu cred ca este vorba tot de jeturi de la motoarele de avion.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 16 Ianuarie 2012, 21:27:20
si acest lucru e posibil . desi aeropot in zona nu prea cred , cred ca inaltimea fata de sol 3- 4 mii de metri tinand cont ca eu eram la 2100m  , un avion cu reactie zboara peste 6000 de metri .
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 17 Ianuarie 2012, 20:41:27
alte pareri?
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 20 Ianuarie 2012, 18:12:02
nu mai incearca nimeni alte pareri
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: jean din 25 Ianuarie 2012, 21:21:02
buna seara , acum am dat si eu de acest site, am 2 fotografii facute de mine care ma macina , nu stiu ce este , daca ma puteti ajuta, mentionez ca sunt facute pe transalpina intre ranca si sebes la un punct de belvedere , daca poate se le analizeze cineva si sa ma lamureasca si pe mine
nu mai incearca nimeni alte pareri
@ionel drobe, uite o observatie asemanatoare cu a ta. Vezi filmul de la adresa urmatoare:
http://www.ufocasebook.com/2012/videocroatia012112.html (http://www.ufocasebook.com/2012/videocroatia012112.html)
Filmul HD este facuta in Croatia si in film  se vede un obiect foarte luminos si asemanator cu cel observat de tine.
Interesanta este lumina care ajunge in apropierea obiectului, dupa care obiectul luminos se stinge, dispare.
Nu pot sa nu-mi pun urmatoarea intrebare.  Cum se face ca, cel care filma a stiut ca aparatul se afla in spatele copacilor si tocmai de acolo a inceput sa filmeze?  Obiectul avea o viteza destul de mare pentru a fi vazut printre crengi, mers dupa camera, pregatire si filmare. Dar nu este exclus sa fi fost totusi pe faza.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: abyss din 25 Ianuarie 2012, 22:19:03
Parere:
Pentru a elimina parerile cum ca e sau nu e o reflexie a unui oras zic sa mai incerci anul acesta sa fii in acel loc pentru a mai efectua niste poze. Ar merita mai ales ca te macina sa afli un raspuns. Daca nu mai vezi iarasi fenomenul inseamna ca era ceva pe acolo care zbura ori se deplasa prin aer sau se afla stationar.
Ma gandesc sa mergi prin zona aceea si sa cauti de gasesti ciobani sau persoane care probabil au remarcat si ei fenomenul. Investigheaza, nimeni nu poate sa spuna sigur ce ai vazut. Si eu am vazut cateva lucruri cu proprii mei ochi si tot jeaba ca nimeni nu-mi poate spune clar ce a fost. Asta e, n-ai ce-i face :)
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 26 Ianuarie 2012, 20:19:23
deci asta cam e nu ma poate lamuri nimeni . colegul  jean spune sau lasa sa se intelega ca ce am fotografiat eu este trucaj . eu sunt un simplu muncitor nu am treaba cu tehnologia sau calculatoarele nu stiu sa modific o fotografie sau sa truchez una . daca asta este parerea voastra asta e .va rog sa stergeti ce am postat eu . o seara buna
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 26 Ianuarie 2012, 23:48:40
Sunt sigur ca, colegul Jean s-a referit la similitudinile dintre obiectul fotografiat de tine, si ceea ce se vede pe filmare. Cred ca remarca lui se referea doar strict la filmare, nu la ceea ce ai fotografiat. Din punctul meu de vedere, nimic nu e de sters din topicul asta.

O seara buna!
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: jean din 27 Ianuarie 2012, 09:13:26
deci asta cam e nu ma poate lamuri nimeni . colegul  jean spune sau lasa sa se intelega ca ce am fotografiat eu este trucaj . eu sunt un simplu muncitor nu am treaba cu tehnologia sau calculatoarele nu stiu sa modific o fotografie sau sa truchez una . daca asta este parerea voastra asta e .va rog sa stergeti ce am postat eu . o seara buna
Nu am ce sa mai completez, StarDust a facut-o forte bine. Exact, am vrut sa scot in evidenta asemanarea filmului cu pozele. Si nu un anume trucaj sau ceva de genul asta. Dar, am facut si un mic comentariu pe maginea filmului.
O zi buna va doresc.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 27 Ianuarie 2012, 17:46:34
multumesc din nou
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 03 Septembrie 2012, 13:22:07
Intrebam deoarece din ambele locatii privind spre varful Mohoru usor spre stanga e posibil sa fi vazut vre-o reflexie, cel mai probabil din zona orasului Bumbesti Jiu/Targu Jiu, care e exact pe acea directie. O reflexie a unui acoperis  lucios de mari dimensiuni si mai apoi o refractie prin atmosfera ar fi putut da acest efect. E doar o teorie, care se putea verifica doar incercand vizualizarea acelei lumini din mai multe puncte, incepand de la Ranca pana la pasul Urdele. Probabil ca la vara cand o sa ajung pe acolo o sa arunc si eu o privire mai atenta  :-)

Ceea ce am prezentat eu e doar pur teoretic, dar e o posibilitate ce trebuie avuta in vedere.

Am pus un exemplu (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,328.msg75227.html#msg75227) aici, referitor la cele spuse de mine. Din pacate inca nu am reusit sa ajung in acea zona pentru a verifica daca asa e.
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: ionel dobre din 11 Noiembrie 2012, 11:12:57
asai StarDust  dar ce spui tu in acel exemplu este la sol si se vede clar cai o casa , ce se vede in fotografiile mele este in aer nu la sol
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: classic din 01 Decembrie 2012, 17:47:54
Ma intreb daca ora vizibila in exif e corecta, caci dupa poze, pare a fi mai pe inserat.

Instinctul tau ar putea fi corect StarDust. Conform acestui soft (http://www.pskiller.com/), imaginea a fost re-editata:
Photoshopped: color balance adjusted.
Image has been compressed to JPEG twice.

Posibil la aceasta data?:
XMP
About   uuid:faf5bdd5-ba3d-11da-ad31-d33d75182f1b
Date Acquired   2011:08:28 19:59:39.587
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: dobre ionel din 11 Octombrie 2014, 15:43:16
si pana la urma cine  lamureste sau ce este acolo
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: StarDust din 11 Octombrie 2014, 20:19:06
Salut, dobre ionel, ca tot ai intrebat mi-am amintit ca asta vara am ajuns si eu prin Ranca. In timp ce luam masa la o pensiune am observat un acoperis ce stralucea puternic la mare distanta, dar dat fiind faptul ca nu eram singur si ar fi fost putin ciudat sa fug afara sa trag o poza nu am imortalizat momentul(acum regret asta). Ulterior, parasind locatia am facut totusi o poza dar stralucirea a scazut mult dat fiind faptul ca soarele se deplasase putin pe cer si unghiul incident al reflexiei se schimbase. Directia fotografiei e aproximativ spre Tg. Carbunesti.
Eu sunt sigur ca si tu ai fotografiat cam acelasi lucru, desi aparent in poza ta lumina pare a fi pe cer, eu cred totusi ca e o reflexie aflata totusi la mare departare pe sol (asa cum am mai scris pe acest topic).
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: Cristian 1 din 12 Octombrie 2014, 12:46:09
De ce primesc acest mesaj:http:  //www.rufon.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=4011.0;attach=20866  la deschiderea pozei?
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: Ganditorul din 22 Ianuarie 2016, 19:39:23
Aici, intr-o emisiune marca Emil Strainu + dl Iuliu Floroiu s-au prezentat niste fotografii cu ...fenomene OZN. (partea a 2-a a emisiunii - mesageri din univers). Mie mi s-au parut niste exagerari - fotografii cu astfel de ...OZN-uri am cu gramada, si sigur aveti si voi. Normal era sa presupui ca e vb de gaze, muste si alte zburatoare care apar in fata obiectivului, accidental.  Stimabilii domni sustin altceva :

https://www.youtube.com/watch?v=XqHzpd6rEXE (https://www.youtube.com/watch?v=XqHzpd6rEXE)

si in partea a 2-a a unei alte emisiuni "proaspete" la fel :

https://www.youtube.com/watch?v=qjSgs9LdKgs (https://www.youtube.com/watch?v=qjSgs9LdKgs)


P.S. ce facem ? Le facem concurenta postand fotografii cu "muste" sau luam drept OZN ceea ce ni se prezinta ?
Titlu: Re: ce se vede in foto
Scris de: prodcomb din 23 Ianuarie 2016, 00:06:17
OZN sunt pentru ei. Și așa vor rămâne, orice am încerca. Este modul lor de viață.