Gigantul Google, după ce a achiziționat de curând o companie producătoare de drone, a început testele pentru un proiect foarte interesant: Balonul care oferă internet. Compania are în plan lansarea unor baloane în stratosfera pământului (deasupra locului unde se formează norii și ploaia, la aproximativ 20km de sol) care să fie purtate natural, de vânt, deasupra unei zone prestabilite pentru fiecare. Acestea ar urma să transmită constant internet celor de pe pământ. Cum?
Rețeaua fiind concepută ca o „pânză”, semnalul nu se va întrerupe niciodată. Ideea este defapt folosirea baloanelor ca niște relee ce călătoresc, ce fac schimb de locuri, pentru a acoperi o distanță cât mai mare. Baloanele Loon au anumite avantaje comparativ cu clasicele relee de telefonie. Acestea nu consumă energie, alimentându-se de la soare (la 20km de sol radiația este și mai puternică, facilitând utilizarea panourilor fotovoltaice). Acestea nu strică nici peisajul și, să fim sinceri, cât de tare este să ai net de la un balon?
Pentru acest proiect, ei lansează numeroase baloane cu forme ciudate, care au fost de multe ori luate drept OZN-uri, spune Richard DeVaul, responsabilul cu acest proiect.
Așadar Google recunoaște că, încă de când a lansat primul balon pentru a testa posibilitatea de a fi pus în aplicare proiectul Loon, a dat naștere unui adevărat „fenomen OZN” în SUA.
Una dintre cele mai mediatizate apariții provocate de un balon Google a avut loc în Pike Country, Kentucky, acum 2 ani.
Se pare că balonul responsabil pentru aparițiile în masă de presupuse OZN-uri nu a fost doar un prototip, ci unul care nici măcar nu a îndeplinit caracteristicile stabilite inițial de designerii săi.
„Acesta a fost un balon năzdrăvan”, a declarat Rich DeVaul, liderul echipei Google X Rapid Evaluation, pentru revista Smithsonian, în cadrul festivalului „Viitorul este aici” care a avut loc în Washington DC, pe 17 mai. „Nimeni din afara Google X nu știe acest lucru” a adăugat DeVaul.
Lansat în California în 2012, noul model Falcon 11 ar fi trebuit să fie testat într-un zbor de scurtă durată. Cu toate acestea, în timp ce se afla în aer, balonul s-a defectat și cei care îl controlau au devenit incapabili de a-l manevra ori de a-l face să aterizeze, astfel că balonul și-a continuat excursia traversând numeroase state.
La data de 16 octombrie 2012, un astronom amator pe nume Allen Epling, a declarat unui reporter local că a văzut ceva „ca două becuri fluorescente, alăturate, paralele și foarte puternic strălucitoare”.
„Deveniseră atât de strălucitoare încât păreau să fuzioneze și puteau fi privite foarte clar cu ochiul liber”, a spus Epling. „Apoi strălucirea li s-a diminuat devenind aproape invizibile …. Niciodată nu am mai văzut așa ceva și, categoric, avioanele ori elicopterele nu arată astfel.”
Obiectul zburător neidentificat, care a staționat timp de câteva ore în aer la o altitudine de 18 300 de metri deasupra localității Pike County, a determinat multe apeluri telefonice către departamentul local de poliție. Oficialii guvernamentali nu au știut să explice ce reprezenta respectivul „ozn”.
Forma ciudată și faptul că obiectul stătea nemișcat pe cer i-a făcut pe martori să creadă că poate fi vorba de o navă extraterestră.
Ulterior, aceste obiecte au fost filmate și în Virginia și Tennesse, iar Google a fost nevoit să admită că este vorba de baloane pe care le testau pentru Proiectul Loon.
Cu toate acestea, pasionații de OZN-uri nu sunt convinși și spun că declarația are doar scop publicitar, nefiind de fapt adevărată.
De aceea, DeVaul a prezentat public un asemenea balon, care este fabricat într-un laborator secret al Google.
Balonul este transparent și are o lungime de 36 de metri. În timpul testării, după lansarea de la o bază din California, acest balon a scăpat de sub control și s-a pierdut.
Experții de la Google au reușit să-l găsească și să-i observe traseul monitorizând forumurile despre OZN-uri, unde au apărut imediat relatări despre acest obiect.
Balonul Falcon 11 este însă doar unul din numeroasele modele de acest fel, toate prototipurile fiind botezate cu nume de păsări. Falcon datează din anul 2012, dar există unele mai vechi.
DeVaul spune că acum Google lucrează la un alt proiect, care, dacă va avea succes, va demonstra că este posibil ca un obiect să poată sta în aer pentru totdeauna.
Sursa: Motherboard