Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

A 8-a minune a lumii

Creat de avramescub, 08 Mai 2006, 23:20:25

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

pri3st3ss


iata cele 21 de minuni ramase in concurs;castigatorul va fi aflat pe 7 iulie 2007


1. Acropolis, Athens, Greece
2. Alhambra, Granada, Spain
3. Angkor, Cambodia
4. Chichen Itza, Yucatan, Mexico
5. Christ Redeemer, Rio de Janeiro, Brazil
6. Colosseum, Rome, Italy
7. Easter Island Statues, Chile
8. Eiffel Tower, Paris, France
9. Great Wall, China
10. Hagia Sophia, Istanbul, Turkey
11. Kyomizu Temple, Kyoto, Japan
12. Kremlin/St.Basil, Moscow, Russia
13. Machu Picchu, Peru
14. Neuschwanstein Castle, Füssen, Germany
15. Petra, Jordan
16. Pyramids of Giza, Egypt
17. Statue of Liberty, New York, USA
18.Stonehenge, Amesbury, United Kingdom
19. Sydney Opera House, Australia
20. Taj Mahal, Agra, India
21. Timbuktu, Mali

care sunt cele mai reprezentative noi minuni ale lumii pentru voi?

votati aici:     http://www.new7wonders.com/index.php

Your vote counts! Help make history

sper ca ati ales din cele 21 de finaliste, pentru ca mai sunt 6 zile! Votati!!!
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

Marius MMG

Citat din: Seeker din  17 Iunie 2006, 22:29:01
A 8-a minune a lumii sunt... femeile  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  8-)  :evil:  :evil:



8-)




A 8-a minune a lumii sunt EU  :martiansmile:

lylyt_ice

Ai fost cel mai valoros mai copile....este cel mai mare adevar....cea mai mare minune a lumii este omul....ADICA TU !!!
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

Marius MMG

Citat din: lylyt_ice din  09 Iulie 2007, 05:02:41
Ai fost cel mai valoros mai copile....este cel mai mare adevar....cea mai mare minune a lumii este omul....ADICA TU !!!

Ms, ms lylyt_ice dar eu ma gandeam numai la mine  :-D dar hai sa zicem ca ai dreptate  :-P

entitate

zborul cosmic, telefonul, INTERNETUL, becul electric, motorul cu combustie interna...chiar nimeni nu s-a gandit la astea?!?!?

pri3st3ss

nu,nu s-au gandit...
acum acestea sunt noile minuni..criteriile desigur,scapa muritorilor de rand...
eu as fi renuntat la statuia lui Isus, in favoarea Insulei Pastelui,dar....


Citat din: Marius MMG din  10 Iulie 2007, 04:00:27
Ms, ms lylyt_ice dar eu ma gandeam numai la mine 

de ce te consideri a8a minune??
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

entitate

ei s-au gandit la minuni doar la constructii facute propriu zis(construite) de mana omului. eu cred ca trebuiau sa aiba o baza de selectie mult mai mare

pri3st3ss

pentru cei care erau suparati ca romania nu are o minune intre cele 7 adoptate in mileniul 3 -inclusiv pentru mine :lol:  - va dau o veste buna!!
sa facem si noi o lista!!!
lista e , de fapt, deja realizata!!!


Cele sapte minuni ale Romaniei


Avem brand de tara?  Avem nevoie de asa ceva? "Evenimentul zilei" va propune o incursiune in valorile Romaniei la capatul careia sa aflam care ne sunt simbolurile cele mai puternice, cele mai definitorii.
Cu sau fara brand de tara oficial, francezii, de exemplu, au Turnul Eiffel. Americanii, Statuia Libertatii. Chinezii, Marele Zid. Rusii, Kremlinul. Personalitatea unei tari poate fi exprimata inclusiv printr-o puternica imagine-simbol. 
Cat priveste Romania? Fiecare dintre noi a fost incantat, macar o data, de un lucru pe care l-a vazut in Romania. Fiecare dintre noi, vorbitorii de limba romana, are un loc al lui in aceasta tara, in care se simte mai altfel. Un loc despre care vorbeste cu mandrie, un loc cu care se faleste.

Un demers necesar

,,Evenimentul zilei" porneste astazi un demers necesar. Vom incerca, impreuna cu dumneavoastra, cititorii nostri, sa identificam cele sapte minunui ale Romaniei.

Asa cum, in antichitate, grecii alcatuiau liste cu cele mai importante, cele mai frumoase locuri din lumea cunoscuta atunci de ei, asa cum, recent, 100 de milioane de oameni au ales cele sapte minuni ale lumii cunoscute acum, ne propunem sa aflam care sunt cele sapte minuni ale Romaniei.

Oricat de critici am fi cu tara noastra si cu problemele ei, oricat de severi, trebuie sa recunoastem ca ne impresioneaza foarte multe locuri, foarte multe lucruri facute de-a lungul timpului de cei care au trait aici. Exista locuri importante, de forta, definitorii. Cum le identificam?

Care ne sunt simbolurile?

Oricine a fost in Bucovina a ramas fermecat de albastrul de Voronet. Nu poti sa nu privesti spre Ateneul Roman cand treci pe Calea Victoriei din Bucuresti. Sunt obligatorii vizitele la Castelul Peles, in centrul Sibiului, in dulcele targ al Iasiului, la Sighisoara, la Brasov. Probabil nu e roman sa nu-si fi facut o fotografie langa Cazinoul Constanta.

Tot astfel cum aceia care au avut norocul sa ajunga la strania Biserica Densus, la cetatile dacice din Muntii Orastiei sau la monumentul de la Adamclisi au ramas cu ceva mai mult decat cu o amintire placuta: cu un crampei, macar, de mandrie nationala.

Unde ne-am duce in primul rand ca sa ne simtim mandri ca suntem romani? Unde ne-am duce oaspetii ca sa-i impresionam, ca sa ne laudam? Care sunt simbolurile noastre nationale? De ce ne simtim legati sufleteste de o biserica, de un castel? Si inca o data: care sunt cele mai importante pentru noi insine, care pentru noi, ca romani, ca tara?

Sondaj national

Cum am ajuns la lista celor 25 de posibile minuni ale Romaniei? Am inceput aceasta campanie in luna ianuarie 2007. Reporterii EVZ din toata tara au chestionat peste 1.000 de persoane. Oameni tineri (elevi de liceu, studenti) si persoane active si varstnici.

Functionari, medici, arhitecti, profesori, muncitori, ospatari, pensionari, ziaristi, manageri, patroni de SRL-uri, vanzatoare in supermarketuri s.a.m.d. S-au vehiculat peste 150 de posibile minuni ale Romaniei. Peste 150 de monumente mai mult sau mai putin cunoscute, dar remarcabile, facute de mana omului.

Am alcatuit, pe baza acestor voturi, clasamente pentru fiecare judet. Am calculat apoi un clasament national. Primele 25 de ,,minuni" din acest clasament, alese in functie de numarul de voturi obtinute, vor intra in finala campaniei noastre. Vi le prezentam intr-un tabel alaturat, in ordine alfabetica. Lista ramane insa deschisa si poate fi completata daca propunerile vor fi sustinute, cu argumente, de un numar suficient de cititori.

De acum, EVZ ii invita pe cititorii sai sa participe la acest demers pe care il consideram mai mult decat jurnalistic. Va invitam sa votati, sa ne spuneti parerea dumneavoastra despre minunile Romaniei. Va invitam sa ne redescoperim, sa aflam, impreuna, ce e mai bun in noi, sa gasim acele repere necesare. 

VOTATI PE EVZ.RO

Cum vom alege cele sapte minuni?

Cititorii EVZ vor putea vota, de-a lungul intregii campanii, pentru una dintre propunerile de pe lista sau vor putea face propriile propuneri, pe site-ul www.evz.ro. Lista celor 25 de posibile minuni ale Romaniei, publicata in aceasta pagina, este deschisa.


PROPUNERILE

> Ansamblul Brancusi - Targu-Jiu

> Ateneul Roman

> Biserica Densus - Hunedoara

> Biserica Neagra - Brasov

> Bisericile de lemn din Maramures

> Bisericile fortificate sasesti din Ardeal

> Castelul Bran

> Castelul Peles

> Castelul Corvinilor

> Cazinoul Constanta

> Cetatile dacice din Muntii Orastiei

> Cimitirul de la Sapanta

> Cetatea Sighisoara

> Iasiul cultural

> Mausoleul Marasesti

> Manastirea Argesului

> Manastirea Horezu

> Manastirile pictate din nordul Moldovei

> Monumentul de la Adamclisi

> Palatul Mogosoaia

> Palatul Parlamentului

> Podul Saligny (Cernavoda)

> Sibiul istoric

> Slanic Prahova

> Transfagarasanul



Your vote counts!
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

ca de obicei, am sa va prezint pe rand minunile noastre.
celor care doresc sa ma ajute,le multumesc anticipat!


Ansamblul Brancusi - Targu-Jiu

Cele trei sculpturi - Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana fara sfarsit - sunt dispuse pe aceeasi axa orientata vest-est, cu lungimea de 1275 m.

Masa Tacerii este lucrata in calcar si are urmatoarele dimensiuni: tablia 2,15 m diametru si 0,43 m grosime, piciorul 2 m diametru si 0,45 m grosime. Initial, cele 12 scaune erau mult mai apropiate de masa si dispuse doua cate doua. Masa tãcerii, lucratã în calcar, reprezintã masa dinaintea confruntãrii cu bãtãlia la care urmeazã sã participe combatanþii. Timpul este dispus în clepsidrele-scaune care-l mãsoarã. Totul decurge în tãcere.



Poarta sarutului, al doilea monumet din cadrul ansamblului, este construita din travertin de Banpotoc. Coloana fãrã sfârºit, sau a recunoºtinþei fãrã sfârºit, consideratã de cãtre Sydnei Geist punctul de vârf al artei moderne, reprezintã un adevãrat "testament spiritual" al artistului, un adevãrat axis mundi, menit parcã sã sprijine în veºnicie bolta cerului. Înaltã de 29,33 m, este constituitã din 17 module romboidale din fontã.

Brancusi a fost ajutat in executarea acestei piese de doi cioplitori in piatra: Ion Alexandrescu din Bucuresti si Golea din Dobrita. Dimensiunile acestei lucrari sunt de 5,13 m inaltime si 5,45 lungime. Stalpii au latura de 1,69 m. Intreaga lucrare este dispusa pe un ax de otel incastrat intr-o fundatie de beton cu latura de 5 m. Poarta sarutului este poarta prin care se face trecerea spre o alta viata. Motivul sarutului prezent pe stalpii portii ar putea fi perceput si ca ochiul care priveste inlauntru.


Coloana fara sfarsit, considerata de catre Sydnei Geist "punctul de varf al artei moderne", se afla situata in extremitatea estica a axului care formeaza actuala strada Eroilor. Inalta de 29,33 m, este constituita din 17 module romboidale din fonta initial alamita. Modulele de 1,80 m inaltime si aproximativ 860 kg greutate sunt montate pe un ax de otel incastrat intr-o fundatie de beton cu latura de 5 m.
Elementele Coloanei au fost turnate la Atelierele Centrale Petrosani. Intregul proces de ridicare a Coloanei s-a desfasurat din punct de vedere tehnic sub conducerea inginerului Stefan Georgescu-Gorjan;un adevarat "testament spiritual" al marelui artist, un adevarat axis mundi menit parca sa sprijine in vesnicie bolta cerului. Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938.

Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

Ateneul Roman


Ateneul Român este o salã de concerte din Bucureºti, clãdire situatã pe Calea Victoriei în Piaþa Revoluþiei (fostã Piaþa Palatului). Tot aici se aflã sediul Filarmonicii ,,George Enescu".

Locul unde s-a ridicat Ateneul aparþinea familiei Vãcãreºtilor. În 1886 a început construcþia actualului edificiu; o parte din fonduri au fost adunate prin subscripþie publicã, la îndemnul Daþi un leu pentru Ateneu. Planurile clãdirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron astfel încât sã poatã folosi fundaþia deja turnatã a manejului început de ,,Societatea Equestra Românã".

Clãdirea este precedatã de un peristil, sprijinit pe ºase coloane ionice. Sub peristil se aflã cinci medalioane în mozaic care îi reprezintã pe cinci mari domnitori ai þãrii: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu ºi Matei Basarab. Construcþia se terminã cu o cupolã bogat decoratã.

În interior, sala de concerte are 600 de locuri la partere ºi 52 de loji. Deasupra lojilor, de jur împrejurul tamburului cupolei, cu excepþia locului unde se aflã scena, se desfãºoarã o frescã latã de 3 metri ºi lungã de 70 de metri, operã a pictorului Costin Petrescu. Fresca este alcãtuitã din 25 de scene reprezentative din istoria României.

-Împãratul Traian intrã în Dacia
-Legionarii romani colonizeazã Dacia
-Formarea poporului daco-roman
-Straja romanã
-Invazia barbarilor
-Începuturile poporului român
-Statornicirea
-Descãlecarea
-Statul militar
-Statul administrativ — împãrþirea dregãtoriilor
-Cruciada romîneascã
-ªtefan cel Mare
-Epoca de pace ºi credinþã
-Mihai Viteazul
-Începuturile culturii româneºti
-Horia, Cloºca ºi Criºan
-1821 — Revolta lui Tudor Vladimirescu
-Anul 1848 în Transilvania
-Anul 1848 în Principate
-Al.I. Cuza
-Anul 1859 — Unirea Principatelor
-Carol I — Rãzboiul de Independenþã
-Rãzboiul întregirii naþionale 1916-1918
-Ferdinand I Întregitorul
-Epoca de consolidare
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

#101
Biserica Densus - Hunedoara - im 1

Biserica Sfântul Nicolae din Densuº este cea mai veche bisericã româneascã în care ºi astãzi au loc slujbe religioase. Aceasta biserica a fost ridicata pe ruinele unei constructii din antichitate (sec.IV). De plan patrat (cca 6 x 6 m), naosul este strapuns de un turn in jurul caruia se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta de sprijin. Spre est se afla o adanca absida semicirculara, atat la interior cat si la exterior, avand pe latura sudica un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperisul intregii constructii este din placi de piatra. Incaperi anexe au fost adaugate pe latura sudica in sec.XIV-XV. Construite din pietre fasonate romane aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, biserica are o infatisare ciudata care nu ascunde insa amprentele stilistice ale romanicului tarziu. Valoroasele fragmente de pictura murala, datand din 1443, opera unei echipe de maestrii, in frunte cu ªtefan, unul din primii zugravi români cunoscuti, vadesc stranse legaturi stilistice cu picturile de epoca din Þara Româneascã.
Facuta din blocuri, marmura, coloane si statui culese de la fosta colonie romana Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa (10 km sud de Densus). Aflat in apropierea ruinelor fostei capitale a Daciei romane (nu a capitalei dace Sarmizegetusa Regia !) acest ciudat edificiu al Tarii Hategului a fost obiectul multor controverse intre oameni de stiinta. Unii au considerat ca biserica ar fi fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, ucis de daci; altii cred ca este un fost templu roman al zeului Marte; Nicolae Iorga plaseaza construirea bisericii in secolul 16, iar istoricul de arta Vataseanu, in ultimul sfert al secolului 13. S-au facut numeroase investigatii, dar biserica-monument continua sa-si pastreze taina. Se presupune ca a suferit mari modificari de-a lungul timpului, in special la sfârsitul secolului 13. Construita din blocuri, bolovani de râu si din diferite materiale luate din fosta capitala romana a provinciei Dacia (caramizi cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare etc), biserica are un aspect neobisnuit, stârnind admiratie si uimire.



Biserica Neagra - Brasov - im 2, 3, 4

Biserica Neagrã (în germanã Die Schwarze Kirche, în maghiarã Fekete Templom) bisericã evanghelicã în stil gotic din Braºov. Construitã în jurul anului 1380 (probabil începând cu 1377) ºi cunoscutã iniþial sub numele de Biserica Sfânta Maria, clãdirea a fost parþial distrusã dupa marele incendiu din 1689, când a primit numele actual. Biserica Neagrã este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitecturã goticã din România datând din secolele XIV-XV.

Construcþia bisericii a început serios în anul 1384 ºi a fost finalizatã în anul 1477. O inscripþie descoperitã în zidul bisericii îl atestã ca prim ctitor pe Thomas despre care aflãm cã a murit în anul 1410.

Grav avariatã dupã incendiu, Biserica Neagrã a fost refãcutã cu ajutorul unor meºteri veniþi din oraºul hanseatic Danzig, pentru cã meºterii locali nu mai ºtiau sã închidã bolþi de dimensiuni atât de mari. Noile bolþi, însã, sunt în stil baroc, nu gotic.

Planul utilizat de cãtre arhitecþi a fost acela de bazilicã cu trei nave, egale ca înãlþime, înscriindu-se în tipul de biserici–halã preferate în secolele XV-XVI în spaþiul german, de unde proveneau dealtfel unii dintre arhitecþi ºi meºteri.

Biserica Neagrã este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, mãsurând 89 de metri lungime ºi 38 de metri lãþime. În aceastã bisericã încap circa 5.000 de persoane.

Biserica Neagrã este celebrã nu doar prin dimensiunile sale ci ºi prin alte lucruri: astfel, în cloponiþã se aflã cel mai mare clopot din spaþiul românesc, un clopot din bronz care cântãreºte 6 tone. Biserica Neagrã este cunoscutã ºi pentru marea sa orgã având peste 4.000 de tuburi, fiind una din cele mai mari din Europa de Sud-Est. Corul susþinut de contraforþi exteriori decoraþi cu edicole care adãpostesc statui de sfinþi constituie unul din puþinele exemple de acest tip din Transilvania. Colecþia de covoare orientale a Bisericii Negre este cea mai bogatã de acest tip din România. Sãptãmânal se organizeazã un concert de orgã.


Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

Dreamy

Hello  pri3st3ss !!!

Buna idee ai avut, avem si noi destule minuni cu care sa ne laudam!!!

CASTELUL HUNIAZILOR

Unul dintre cele mai importante monumente de arta feudala gotica din Europa, castelul Huniazilor (numit uneori si castelul Corvinestilor) a fost construit in secolul XIV pe locul unui vechi castru roman. Castelul a fost daruit de catre regele Sigismund I de Luxemburg cneazului Voicu tatal lui Iancu de Hunedoara. Castelul intra in posesia acestuia dupa moartea tatalui sau si incepe un proces de modernizare, amplificare a fortificatiei (1440-1453). Castelul Huniazilor a fost folosit in special ca resedinta nobiliara, dovada fiind si lipsa unor perimetre secundare de aparare. Salile construite in aceasta perioada sunt Sala Dietei si Sala Cavalerilor. Mai trebuiesc amintite si Turnul Capistrano (dupa numele unui vestit calugar), Turnul buzduganelor si Bastionul alb. Castelul intra ulterior in posesia lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara care construieste o noua aripa in stil renascentist - loggia cu pictura ilustrand aspecte din viata nobiliara, respectiv legenda corbului.

In curtea castelului nu departe de capela se afla o fantana adanca de 30 de metri despre care se spune ca ar fi fost sapata de trei prizonieri turci, in schimbul promisiunii ca vor fi eliberati daca vor ajunge la stratul de apa. Dupa 15 ani , cand au terminat fantana, stapani castelului nu s-au tinut de promisiune. Legenda spune ca inscriptia de pe zidul fantanii inseamna "Apa aveti, dar suflet, nu". In realitate, inscriptia se traduce astfel "Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica".

Matei Corvin daruieste cetatea lui Ioan Corvin dupa care urmeaza o perioada in care se succed o serie de proprietari care detin castelul pentru intervale limitate de timp. Unul din proprietarii care a efectuat transformari (1618-1623) la constructia originala este principele Transilvaniei, Gabor Bethlen care a construit doua etaje pe aripa sudica si una pe aripa nordica. De a lungul timpului a fost devastat de mai multe incendii fiind restaurat de mau multe ori: 1870-1880 (cu sprijinul arhitectilor Steindl Imre si Schulek Frigyes), 1965-1970 si 1993-1995.

Am avut ocazia sa-l vizitez, a fost o experienta coplesitoare, este atat de mare incat te simti strivit de maretia lui.
Va recomand calduros sa-l vizitati daca aveti ocazia!!!

Dreamy


adrianh

  Castelul Bran

Castelul Bran poarta numele unui sat construit de-a lungul drumului comercial ce lega odinioara Valahia de Transilvania,drum situat in interiorul unei trecatori flancate de o parte si alta de Muntii Bucegi si Piatra Craiului,doua masive importante ale Carpatilor.
Castelul Bran a fost intodeauna inclus in ghidurile turistice ale regiunii,deoarece conform legendei,Dracula obisnuia adesea sa vina aici.
Edificiul a fost construit in 1382 de catre locuitorii Brasovului,fiind amplasat pe o stanca inalta,pentru a permite supravegherea intregii regiuni.In 1395,Mircea cel Batran,printul Valahiei,a incheiat un tratat de alianta cu Sigismund de Luxemburg,luand in posesie Castelul Bran.
In secolul al XVII -lea,castelul a fost preluat de austrieci si a revenit Romaniei abia in 1918 ; in 1946,Branul a intrat in administratia orasului Brasov,impreuna cu terenurile din jurul sau.
Citadela are patru turnuri amplasate in cele patru puncte cardinale.Ca si zidurile castelului,turnurile sunt construite din piatra masiva.Camerele si coridoarele din incinta Branului formeaza un labirint misterios,iar in curtea interioara se afla o fantana care face legatura cu ascunzatorile subterane.
Castelul Bran a fost si unul din locurile favorite ale Reginei Maria,a carei inima,aflata intr-o caseta de argint,a fost gasita intr-o nisa a edificiului.
Aplasare : pe ruta Bucuresti - Pitesti - Campulung - Rucar - Bran - Brasov, in sudul judetului Brasov si la doar 37 km distanta fata de capitala judetului.Fiind situat cam la aceeasi altitudine cu Predealul,dominante sunt vaile si dealurile,muntii inconjurand locurile,scurtand orizonturile.
Se poate ajunge cu trenul pana la Brasov si de aici cu un autobuz,sau cu autoturismul direct la destinatie.
In apropierea castelului se afla Muzeul etnografic al satului Bran.
In toate perioadele anului,turistii pot inchiria camere in vile/pensiuni taranesti din satele :Sirnea,Moieciu,Fundata si Rucar.
Viata e o piesa de teatru,ce trebuie jucata la maxim!Asa ca nu ezitati sa profitati de ea!