Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

A 8-a minune a lumii

Creat de avramescub, 08 Mai 2006, 23:20:25

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

darkness

sunt chiar curios sa vad daca romania a contribuit cu ceva.... avem destule la noi in tara..daca statuia libertatii ,ca simbol al libertatii panala urma, a ajuns in finala,noi nu am putut gasi nicio manastire?de ex voronet?!

poate gasi cineva lista intreaga cu monumentele??

Anna

aici se afla topul 100 al minunilor lumii:
http://www.hillmanwonders.com/
daca stau bine si analizez la noi e greu de gasit un monument care sa poata fi declarat minune, asa cum dupa parerea mea e domul din Milano sau Versailles. Voronet e frumoasa dar nu mareata. Ori istoria si in fond situatia geopolitica a permis vestului sa isi construiasca atatea monumente alese si acum mai nou atatea capodopere ingineresti. Nu vreau sa intru in detalii ci doar sa subliniez ca evolutia culturala, inginereasca, economica si spirituala a fost mult mai puternica in occident datorita departarii de asia si de popoarele inapoiate care veneau de acolo. Sa nu ne mire adevarul: noi nu avem din pacate nici un monument cu care sa participam in top. Noi si acum suntem o imitatie proasta a vestului...nu avem cum sa fim nominalizati.
Sincer nu mi se pare ca Statuia libertatii ar fi o mare grozavie din punct de vedere arhitectural ci doar simbolic...e emblema lumii noi.In sufletul atator imigranti saraci veniti de pe batranul continent, care o zareau in departare, a dat nastere la speranta, libertate, egalitate...statuia libertatii intruchpeaza puterea de a o lua de la capat....pentru un glob intreg. E bine ca a fost propusa.

calinahanna

@ Anna

CitatVoronet e frumoasa dar nu mareata.

O biserica ortodoxa, prin insasi credinta pe care o simbolizeaza, ar trebui sa arate smerenia, nu maretia... Asta nu inseamna ca nu poate deveni o minune a lumii, in ceea ce priveste arta de a crea spatiul.

:|

CitatNoi si acum suntem o imitatie proasta a vestului...

Asta e parerea ta... Te rog, nu vorbi in numele tuturor.

darkness

Citat din: Anna din  07 Mai 2007, 16:35:51
Voronet e frumoasa dar nu mareata.


voronetul e superba prin insasi natura ei! ar merita sa fie o minune;adu-ti aminte ca nici acum nu au gasit metoda de a obtine acea culoare!!!


Citat din: Anna din  07 Mai 2007, 16:35:51
..statuia libertatii intruchpeaza puterea de a o lua de la capat....pentru un glob intreg.

si voronetul intruchipeaza multe;pt mine statuia nu reprezinta cine stie ce...si in niciun caz nu intruchipeaza puterea de a o lua de la  capat!

Anna

Eu nu am vorbit neaparat in numele meu. Eu am vorbit in numele celor care fac topul si care sunt de pe un glob intreg. Normal ca Voronetul pentru mine are o incarcatura spirituala si simbolica incomparabila cu sagrada familia sau nu stiu ce castel vestic. Normal ca statuia libertatii nu reprezinta mare branza din punctul meu de vedere, dar trebuie sa fim obiectivi si sa privim lucrurile si din perspectiva strainilor. Pentru cati oameni pe globul asta statuia libertatii a insemnat si inseamna "puterea de a o lua de la capat", si pentru cati Voronet inseamna liniste si iubire de Dumnezeu?(poate nici pentru 50% dintre romani)
Culoarea albastru de voronet e speciala, dar daca o comparam cu culorile altor mii de picturi italiene si flamande nu stiu daca mai valoreaza atat de mult in ochii strainilor.
Aceste monumente sunt incluse in top in functie de complexitatea arhitecturala sau in functie de notorietate. Multe dintre ele au fost construite in lumea occidentala in timp ce la noi turcii cereau bir an de an si mai apoi regimul fanariot interzicea constructia drumurilor si podurilor. E normal ca nu putem concura, avem sute de ani lipsa in domeniul asta (si nu e vina noastra, e vina contextului geopolitic).
Pe Voronet sa o pastram pentru sufletul nostru si sa o lasam departe de topul cu taj mahal sau versailles. E ca si cum am desacraliza-o......parerea mea :roll:

Anna

Castelul Neuschwanstein, singurul candidat al Germaniei pentru lista celor sapte noi minuni ale lumii, figureaza printre cele 21 de finaliste ale concursului, transmite AFP.


Fortareata a fost construita pe o stanca, in stilul roman al secolului al XIII-lea, la cererea lui Ludovic al II-lea, rege al Bavariei, incepand din 1868. Castelul a fost construit in Allg u, o regiune situata la sud de Bavaria, la poalele Alpilor.
Deschis publicului la sapte saptamani dupa moartea lui Ludovic al II-lea, in 1886, castelul pitoresc Neuschwanstein, cel mai celebru din Germania, face parte dintre cele mai vizitate locuri de gen din Europa, cu 1,3 milioane de vizitatori pe an.
"Suntem fericiti ca o lucrare atat de pitoreasca reprezinta Germania, si nu o constructie militara", a spus Tia Viering, purtator de cuvant al proiectului "New7Wonders" (Cele sapte noi minuni ale lumii), lansat in 2000 de regizorul elvetian Bernard Weber.
Un juriu international, compus din sapte arhitecti, va anunta numele castigatorilor pe 7 iulie, la Lisabona. La inceputul concursului s-au inscris 77 de candidati.
Orice cetatean al lumii poate vota pe internet.
Printre celelalte 20 de monumente finaliste se numara Marele Zid Chinezesc, Statuia Libertatii din New York, Turnul Eiffel din Paris, Taj Mahal din Agra, Colosseum din Roma, Acropole din Atena, Machu Pichu din Peru si Opera din Sydney.


sursa: Curierul National 9 mai 2007

calinahanna

@Anna

In general, desi cred ca de acum deja devenim off_topic si cream o disputa...Dupa cum incepusem, in general, daca nu erau romanii aia saraci si desculti si inapoiati, sa stea sa tina Imperiul Otoman in loc prin simplul fapt ca le tineau piept (ca nici sa nu devina pasalac turcesc, printre altele), occidentalilor actuali nu li s-ar fi creat "climatul" spornic dezvoltarii de care tu vorbesti acum.
Pe de alta parte, nu uita ca anumite structuri "ingineresti" nu se puteau crea decat in zone occidentale, din lipsa cutremurelor, atat de prezente in zona noastra, mai ales in zona Moldovei, unde, dealtfel, este si Voronetul. Banuiesc ca nu e cazul sa detaliem rostul zidurilor groase si al ferestrelor mici pe care le au bisericile ortodoxe in comparatie cu zidurile extrem de subtiri si  ferestrele foarte inalte, al spatiilor generoase si al luminii pe care arhitectura religioasa occidentala de dupa 1200 D.C. il detine.. Banuiesc ca stii despre ce comparatii vorbesc...

Apoi:
CitatEu nu am vorbit neaparat in numele meu. Eu am vorbit in numele celor care fac topul si care sunt de pe un glob intreg.
Dar mai inainte uite ce ai spus...
CitatNoi si acum suntem o imitatie proasta a vestului...
Iar eu ti-am amintit ca e bine sa nu vorbesti in numele altora.. Atat. :-D

CitatPentru cati oameni pe globul asta statuia libertatii a insemnat si inseamna "puterea de a o lua de la capat", si pentru cati Voronet inseamna liniste si iubire de Dumnezeu?(poate nici pentru 50% dintre romani)
Pentru mine, asta, asa, ca fapt divers... statuia libertatii  nu inseamna mai nimic in afara a ceea ce este. O statuie. Ca oamenii o folosesc drept simbol prin fel de fel de filme, ca devine pentru altii simbol mnemotehnic, asta e altceva... Dar nu are ce cauta ca element comparativ cu o biserica, mai ales cu Voronetul..

CitatCuloarea albastru de voronet e speciala, dar daca o comparam cu culorile altor mii de picturi italiene si flamande nu stiu daca mai valoreaza atat de mult in ochii strainilor.
Prin simplul fapt ca nu poate fi re_creat, ca nu i se poate gasi structura, albastrul de Voronet devine incomparabil cu "culorile altor mii de picturi italiene"..ale caror retete au fost, pana la urma, descifrate. :wink:
Si chiar si asa, de ce sa intereseze parerile strainilor? Este ca si cum te-ai imbraca frumos pentru a fi admirata, nu pentru a te respecta pe tine insati... Ceva de genul asta..

CitatPe Voronet sa o pastram pentru sufletul nostru si sa o lasam departe de topul cu taj mahal sau versailles. E ca si cum am desacraliza-o......parerea mea
Voronet este "zamislita" din pura credinta. Taj Mahalul ii este inchinat "din dragoste" sotiei preafrumoase care a dat nastere multor copii, si vorba prin targ umbla cum ca isi mai otravea dintre "curtezanele" sotului... Cat despre Versailles... Pe langa faptul ca este din alt film, in sensul ca apartine unui program ahitectural laic si prezinta decoratiuni profane... Nu emana nici un fel de credinta... Ceea ce intr-adevar, confirma ideea ta ca Voronetul trebuie pastrat pentru suflet, iar restul trecute la "minuni" ale lumii..obisnuite.



CitatDeschis publicului la sapte saptamani dupa moartea lui Ludovic al II-lea, in 1886, castelul pitoresc Neuschwanstein, cel mai celebru din Germania,
Chiar, dar stii cum a murit acest Ludovic si de ce ? Ai vizitat vreodata castelul? Daca nu, sa-l vezi, dar incearca sa "observi" tot, absolut tot ce este acolo. Ca sa iti explici mai multe.
Asa, e foarte frumos sa te lauzi cu cel mai minunat castel dupa ce in prealabil ai facut tot posibilul ca popor sa elimini un "personaj" deosebit..

Nox

Oricum pana la urma e o ceva pur subiectiv. Eu cred ca oamenii sunt obsedati...mereu sunt puse cladiri in lista cu minuni. Omul a distrus planeta si a construit in loc... si se crede constructor?! Eu consider ca Planeta Albastra e prima si cea mai mare minune cunoscuta noua pana acum... iar daca ar fi sa ma gandesc la lucruri mai mici ar fi de exemplu: Lampa lui Aladdin. V-am spus e pur subiectiv.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Nox

Citat din: bluemoon8520 din  09 Mai 2007, 16:44:01
iar daca ar fi sa ma gandesc la lucruri mai mici ar fi de exemplu: Lampa lui Aladdin. V-am spus e pur subiectiv.


ceva si mai mic ar fi...tranzistorul :P
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

darkness

exista lampa lui aladin? :lol:
unde e,ca am atata nevoie de aladin!!! chiar si de orice alt genie am nevoie..chiar si de o nevasta vrajitoare ca samantha,ca a mea nu face vraji ( sau a facut cand m-a vrajit pe mine :-D )...ooof,doamne...

blue,planeta e intr-adevar ominune ca exista si e o minune pt ca,in principal, ne rezista..eu as exploda de furie :-D

sau poate planeta e un cap si noi suntem puricii si,cand o ciupim mai tare,se mai scutura..in rest ce facem??? hmmm..virusam...in sens negativ...


eu raman la voronet,e uluitoare

calina,dc a murit ludovic?

Nox

Citat din: darkness
...ooof,doamne...


darkness nu ai inteles ideea...cu subiectivismul. eu vorbeam serios in legatura cu lampa lui aladdin...
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Anna

#86
Ludovic al IIlea a fost rege al Bavariei pe la mijlocul secoulului 19
daca stiu eu bine. Era un fashionist,pasionat de arta, un excentric si cam inconstient de responsabilitatea pe care o avea. Din ordinul lui s-au construit mai multe cladiri printre care si castelul mai sus numit de pe care Germania scoate astazi bani frumosi din turism.
Guvernul l-a declarat nebun, schizofrenic si incapabil de a conduce tara.
Aceasta "schizofrenie" este mult discutata deoarece echipa care a dat verdictul
in cazul bolii sale nu l-a examinat niciodata. Mai mult se pare ca ar fi fost o conspiratie iar boala i-ar fi fost agravata prin diferite mijloace.
Dar iata ca nebun nenebun, Germania s-a ales totusi cu ceva de pe urma lui
si nici nu a adus la sapa de lemn regatul, zona bavareza fiind cunoscuta de secole la randul si pana in ziua de astezi ca cea mai bogata zona germana.

calinahanna

@darkness

Citatiar boala i-ar fi fost agravata prin diferite mijloace.
:wink:

darkness

adik a fost sinucis :-D :lol:

calinahanna

"Sinucis", corect... Pur si simplu, eliminat pentru ca era un fel de "avangardist", vizionar, dar eu nu inteleg de ce s-au luat de el, arta e arta, politica e altceva. Ma rog, poate ca nu si-a platit "taxele" de protectie la timp si atunci e de inteles... :-D