Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Ce spunem copiilor nostri ?

Creat de maura, 25 Martie 2014, 15:59:42

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

maura

    Am cautat la "Cafenea" subiect asemanator dar nu am gasit, prin urmare postez aici in speranta ca voi afla cateva raspunsuri ( doar aici fiind convinsa ca nu sunt privita ca un parinte ciudat punand o asemenea intrebare).

Cum si cand le-ati impartasi / impartasit copiilor vostri convingerile voastre, credintele, informatii despre ce se afla dincolo de "draperia'' lumii asteia?

   Ieri, unul din baietii mei (elev la inv primar) mi-a spus cu amaraciune in glas ca la ora de religie prof. a intrebat "Cine de aici crede ca exista extraterestri?''. Singurul care a ridicat mana a fost bineinteles fii'miu. Reactia prof .(cu un limbaj nonverbal adecvat cred eu ) :"NU EXISTA extraterestri copii !!!!!" . Am fost furioasa auzind relatarea si ma si vedeam zilele astea solicitand profului argumente pentru afirmatie .Mi-am regandit atitudinea si am vorbit cu fiul meu mai mult  pentru a-i mai atenua din discomfortul emotional simtit la ora de religie. Voi ce ati face in locul meu ? Ar fi trebuit sa mai astept cu libertatea de exprimare fata  de copiii mei ?

Multumesc anticipat pt orice raspuns!
   
"Cine caută adevărul îşi asumă riscul de a-l găsi."

romulus

CitatAr fi trebuit sa mai astept cu libertatea de exprimare fata  de copiii mei ?
Nu cred ca ar fi trebuit sa astepti; nu aveai ce sa astepti. Ai facut foarte bine vorbind cu copilul, e cea mai buna solutie. Si eu as fi procedat la fel.
Fii sigura ca in clasa si in grupul lui de copii subiectul extraterestrii se discuta si ca, in niciun caz cuvintele popii (ori a profesorului de religie) nu vor rezista, nu vor fi luate ca "lege"  nici macar de niste copii de gimnaziu.
Am zis!
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

fiulploii

  Subscriu la cele spuse de @romulus.
  In plus, e destul de ciudata intrebarea popii . Probabil are si el nedumeririle sale iar credinta ii este zdruncinata . Cu alte cuvinte, il ispiteste spre smintire diavolul  :lol:
  Eu as merge sa vorbesc cate ceva cu proful respectiv dar nu ma pot pune in locul tau . Depinde de multe.
  Si mai cred ca incet-incet vine timpul in care copilul va trebui sa invete ce inseamna sa fi duplicitar ..ca sa supravietuiesti fara piedici inutile  :-D  Trist dar esential in societatea in care traim.
  Doar parerea mea...

R.

Mi se pare o idee buna faptul ca i-ai vorbit despre extraterestrii. Desi e un subiect controversat, si poate ca acum profesorul de religie incearca sa-i "sufoce" ideea asta, insa mai tarziu sunt sigura ca va gasi profesori si oameni care vor aprecia faptul ca nu este un incuiat cum, sa recunoastem, sunt marea majoritate a celor din ziua de azi.

Ce nu cred ca e o idee buna insa, e sa mergi la profesor si sa incepi sa te certi cu el. Dupa raspunsul pe care l-a dat, se pare ca are inradacinata (sau infipta  :roll:) dogma crestina foarte adanc si-l impiedica sa mai accepte si alte opinii/viziuni asupra lumii (no offence crestinilor de pe forum; nu generalizez si in nici un caz nu vreau sa spun ca toti sunt asa). Profesorul probabil ca va respinge orice argument adus de tine si-o sa ajungi sa fii un pachet de nervi si frustrari  :-D
And with strange aeons, even death may die.

Aseneth

Profesorul nu a avut o atitudine care sa ceara un scandal, am cunoscut comportamente mult mai exagerate in zona asta.  Eu zic ca cel mai bine ar fi sa ai o discutie amicala cu profesorul respectiv, va intalniti frumos si discutati civilizat. Poti sa il intrebi , daca nu exista extraterestrii, ingerii ce sunt? Ciori vopsite?

maura

Multumesc pentru raspunsuri !
(am incercat de 2 ori sa postez raspunsul acesta asa ca daca apare dublu, scuze)

romulus

In clasa respectiva , fiind si micuti , copii "abordeaza" probabil  cel mult "tema extraterestrilor" din Ben Ten. Pot afirma cu convingere ca in clasele lor, doar baietii mei stiu "prea multe". De asta ma intrebam daca nu cumva am gresit ca am inceput cu  ceva timp in urma sa povestesc cu ei despre "cate-n luna si stele" :ufo:

fiulploii

  E posibil sa-si puna si preotul intrebari deoarece din spusele fiului meu intrebarea a aparut fara legatura cu ce se vorbea inainte si nici nu a mai completat apoi nimic. Primul impuls a fost sa stau de vorba cu el dar analizand la rece am renuntat .Discutia ar fi avut o finalitate nedorita de mine ...
Sunt de acord cu tine ca, din nefericire , trebuie sa-i invatam sa fie duplicitari in anumite situatii pentru a nu-si complica viata.
"Cine caută adevărul îşi asumă riscul de a-l găsi."

uforever

...deci fi atent aici intrebare: "Cine de aici crede ca exista extraterestrii?'' Raspuns: eu...Ok, stai jos, 4  :lol:  In mod normal eu i-as spune: Parinte, pentru c-ai cantat prost, iti dau 5, 5 plus ma, sa treci si tu clasa  :lol:
Eu n-as vorbi cu popa/profu' , asta e unul dintre cei cu probleme serioase la "scufitza", modul in care a pus problema ii arata lipsa de cultura si  lipsa totala de "profesionalism"(asta daca il consideram profesor, daca-l consideram simplu popa, ar trebui sa fie un liber profesionist fara nici o specializare). Oricum ei nu-si cunosc nici propiile scripturi, altfel de unde asemenea afirmatie?

P.S. Cu astia nu se poate castiga, asta e parerea mea in cunostinta de cauza. Colegii ma cunosc destul de bine,  sper ca nu se considera un atac la adresa crestinilor sau orice alta religie.

Xanadron

#7
Citat din: fiulploii din  25 Martie 2014, 22:12:54
In plus, e destul de ciudata intrebarea popii . Probabil are si el nedumeririle sale iar credinta ii este zdruncinata . Cu alte cuvinte, il ispiteste spre smintire diavolul  :lol:

Dupa mine (si) aici e vorba de Schisma - profu' fiind probabil in tabara anti-ecumenica (si implicit anti-vaticaneaza) a atit de "tolerantului" ortodoxism.  :lol:

Doar stiti despre curentul "pro-ET" de la Vatican :-( - apropo, in loc sa ridice 28 de biserici intr-un singur sat si 20.000 allover Absurdistania, BOR n-ar putea sa-si traga un observator astronomic, ca_catolicii? :planet:

P.S. In orice caz, eu as taia raul de la radacina (dac-as avea copii) - Religia ca materie doar nu-i obligatorie, sper?! :wink:

Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

adrian75

Cel putin in marile religii, exista cateva minti luminate care inteleg ca exista ceva mai mult, mult mai mult decat spun cartile bisericesti. Acolo unde aceste minti luminate au ajuns in posturi importante in organigrama institutiei religioase... au aparut observatoare astronomice, sponsorizari pentru unele cercetari privind spatiul cosmic si in general s-a dat o importanta destul de mare acestui aspect. Acolo unde acesti oameni deschisi la minte au ramas in randurile de jos pe scara ierarhica......s-au construit in continuare lacase de cult si au fost invatati copiii la scoala ca...nu exista extraterestri.

horia2008

Citat din: adrian75 din  26 Martie 2014, 09:58:57
Cel putin in marile religii, exista cateva minti luminate care inteleg ca exista ceva mai mult, mult mai mult decat spun cartile bisericesti.
...care inteleg si mai ales stiu, si nici n-au nevoie de observatoare pt. asta..., dar asta-i deja alta poveste



panta_rh_ei

   O discuţie cu proful mi se pare nu doar inutilă ci chiar de rău augur în sensul că poate avea repercursiuni nu tocmai plăcute pentru copil. Tipii ăştia sunt orgolioşi. O discuţie  cu odrasla mi se pare mai potrivită dacă îşi manifestă dorinţa de-a afla mai multe. Mi se pare însă neproductivă o discuţie prin care să negi totalmente religia şi să susţii vehement cauza extratereştrilor. E mai bine să-i recomanzi lecturi potrivite pentru vârsta lui sau nivelul de înţelegere, lecturi care tratează  ambele problematici, urmate de discuţii libere  :-).  Copilul trebuie lăsat să-şi formeze  singur o părere pentru că îndoctrinarea, indiferent din ce parte vine e tot păguboasă. Părerea mea, evident.  Eu aşa am procedat cu-al meu copil. I-am arătat ambele feţe ale monedei, l-am lăsat să decidă şi când a făcut o alegere greşită iarăşi am discutat de pe poziţii egale, nu l-am certat sau pedepsit.  În timp a demonstrat că ştie să ia decizii corecte.

LIBERTATEA este doar aspectul negativ al intregului fenomen - viatza omului - al carui aspect pozitiv este RESPONSABILITATEA. LIBERTATEA  este in pericol sa degenereze intr-un capriciu daca nu este vietzuita in termenii RESPONSABILITATZII.

Aseneth

Citat din: uforever din  26 Martie 2014, 01:50:41

Eu n-as vorbi cu popa/

P.S. Cu astia nu se poate castiga, asta e parerea mea in cunostinta de cauza. Colegii ma cunosc destul de bine,  sper ca nu se considera un atac la adresa crestinilor sau orice alta religie.

Nu neaparat, eu aveam 13 ani cand am vorbit cu profu de religie si mi-a zis ca imi asigura media 10 doar sa nu ma mai prinda la el la ora. Deci, se poate, daca vrei. Plus ca mi-a prins bine, ca in timpul asta am mers la cursul de informatica.

socrate

@maura....o intrebare.... de ce frecventeaza copiii tai cursurile de indoctrinare religioasa!?....din dorinta "launtrica" personala...!? sau au fost "indoctrinati" de mamicuta in a "crede" in sfintele scripturi :evil: :wink: ce propovauiesc creerea "mamicutii"(femeii) din "coasta tatucului" ,deoarece se terminase materia prima(pamantul) din care "tataia"   :mrgreen:  crease initial  "sfantul mascul" 
Eu bunaoara....cunoscand ADEVARUL despre  religiunea/doctrina patriarhala (indiferent de multiplele formele de manifestare) am hotarat in temeiul ratiunii suficiente copiii,sa nu frecventeze orele de "prostologie/religie"...in schimb le-am "predat" acasa istoria religiilor,altfel spus am nuantat ce la ora de istorie invata...
Evident,date fiind circumnstantele(o majoritate zdrobitoare de "copii"
indoctrinati si educati in spiritul sfint a "iertarii reciproce a pacatelor etc..") copiii  se comporta oarecum duplicitar (vorba lui fiulploii) in societate.....posibil, date fiind imprejurarile,Nu, pt. todeauna :wink:

romulus

Citatcopilul va trebui sa invete ce inseamna sa fi duplicitar ..ca sa supravietuiesti
Nu cred ca duplicitar e cel mai fericit spus fiule merge "intelept" ori "filosof" chiar daca ambele s-ar potrivi mai degraba unui batran.
CitatE mai bine să-i recomanzi lecturi potrivite pentru vârsta lui sau nivelul de înţelegere, lecturi care tratează  ambele problematici, urmate de discuţii libere
Nu stiu monser  panta cat s-ar prinde asta de copil.
Pot sa-ti impartasesc din experienta mea cu ai mei copii (doi la numar): am incercat tot ce era posibil - exceptand bataia  :-D - sa-i determin SA CITEASCA O CARTE cap/coada!
Nada, niente, nothing, nicevo....Ba mai mult, ca sa nu le umple profu catalogu' cu d'alde patru, la literatura eu le scriam comentariile, le povesteam - eventual - firul intregii intrigi iar apoi ei le invatau papagaliceste. Luau note mari, dar daca ii intrebai peste o luna, erau varza, nu mai stiau nimic. Le-a venit naspa rau la bac, atunci cand au reluat tot... papagaliceste materia la literatura ca sa ia examenele.
In ceea ce priveste subiectul extraterestrii eu am fost sediul materiei pentru ei, puteam sa le vand orice gogosi, ei m-ar fi crezut, aspect valabil si azi, cand au varsta de  trei'jda ani  si peste ... Cand ei aud tot felul de comentarii privitoare la subiect, ma suna si ma intreaba daca si cat e adevarat din ce se spune, de parca eu as fi ultra/expert pe subiect :-D.
Nu vor fi fiind toti copiii ca ai mei dar dupa cate vad in jur, e p'aproape.
D'aia zic: e relativa teoria ca un copil sa-si formeze de unul singur o parere. Iar daca acest lucru chiar se petrece, inseamna ca acel copil este unul deosebit.
Am zis.
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

panta_rh_ei

CitatNu stiu monser  panta cat s-ar prinde asta de copil.
Depinde de copil iar eu am specificat: "dacă îşi manifestă dorinţa de-a afla mai multe". A-l forţa să citească, mai ales că este destul de mititel, iarăşi nu-i productiv. Eu, cât am fost la şcoală, n-am putut să citesc niciodată vreo carte din lunga listă cu lecturi suplimentare impuse deşi le-am citit mai târziu cu plăcere. Am o aversiune înnăscută pentru lucrurile impuse. Apetitul pentru citit se dezvoltă mai devreme, mai târziu sau niciodată iar copiii din ziua de astăzi preferă să culeagă informaţiile din spaţiul virtual.
Şi copilul meu care-i acum un adult tânăr mă mai întreabă despre una-alta dar nu ia ca literă de lege ce-i spun eu. Am convingerea că şi-ai tăi copii( copiii, indiferent de vârstă rămân tot copii pentru părinţi, nu-i aşa?) fac la fel, convinşi fiind că le împărtăşeşti opinia ta fără tendinţa de-ai manipula.
Am un nepot care împlineşte zilele astea frumoasa vârstă de 18 ani. M-am tot gândit ce cadou să-i fac şi...uite la ce m-am oprit. I-am cumpărat două cărţi ( în condiţiile în care nu cred c-a deschis vreo carte, alta decât manualul) : M.Eliade/Tratat de istorie a religiilor  şi Stephen King/Christine. M-am gândit şi la dedicaţie, ceva gen " viaţa e o junglă, pregăteşte-te s-o înfrunţi".
Sigur se va distra copios, va spune că m-am ţicnit, le va arunca cine ştie prin ce colţ dar, sper, măcar din curiozitate sau plictiseală într-o zi le va deschide şi chiar citi. 
LIBERTATEA este doar aspectul negativ al intregului fenomen - viatza omului - al carui aspect pozitiv este RESPONSABILITATEA. LIBERTATEA  este in pericol sa degenereze intr-un capriciu daca nu este vietzuita in termenii RESPONSABILITATZII.