Sectiune pentru limba româna > Tehnologii vechi și noi

Timpul-concepte, fapte, enigme .

(1/22) > >>

fiulploii:
Daca tot suntem in 2012 o sa incep cu mayasii  :lol:

Mayasii nu considerau timpul omogen . Unele parti ale timpului aveau unele proprietati , altele, nu. Pentru mayasi timpul avea 6 vectori . De la mayasi au mai ramas 3 manuscrise .
  - primul, seamana cu un evantai , are 74 pagini si se afla la Dresda.
  - al doilea este la Madrid, are 112 pagini dar se vede clar ca lipsesc inceputul si sfarsitul .
  - al treilea are 24 pagini in stare precara si se afla in arhivele Bibliotecii Nationale din Paris.
Se pare ca mayasii au incercat sa stapaneasca mai mult timpul decat spatiul.
La originea timpurilor este notata o data zero , data la care Omul apare pe Pamant. Conform unei inscriptii din 3113 i.e.n., aceasta data se plaseaza in urma cu 5.041.738 ani .
Mayasii au venit dinspre Nord , nu se stie cand. In limba lor, acel cuvant inseamna ''nord'' si ''trecut'' . Dupa ultimele cercetari sunt anteriori olmecilor, care dateaza cel putin de la anul 10.000  i.e.n.
Pe la anul 1.000 e.n. si-au parasit orasele dar nu se stie de ce.
In varful unei piramide imense de la Palenque se afla Templul Inscriptiilor.
Calendarul lor deriva de la un sistem de numerotare  cu baza 20. In acest calendar, aceeasi data  nu putea sa revina decat la fiecare 52 de ani. Anul incepea la 23 decembrie , la solstitiul de iarna si cuprindea  urmatoarele luni :
  - soare nou
  - putz
  - semanat
  - alb
  - cerb
  - extinderea focului
  - soare galben
  - toba
  - ploaie mare
  - zgomot de furtuna
  - zeu necunoscut
  - broaste
  - zeul vanatorii
  - liliac
  - zeu necunoscut
  - luna finala
Textele precizeaza ca nu se poate merge inapoi in timp mai departe de 5 041 738 ani ; asta inseamna ca nu se poate explora timpul dinainte de aparitia oamenilor.
Timpul este marcat de culoarea sa , care nu este aceeasi in fiecare luna. O data, revenind dupa 52 de ani , nu are neaparat aceeasi culoare. Unele culori ale timpului sunt bune, altele, rele.
Si, cand te plasezi in fluxul timpului ca sa-l examinezi, vezi nu doar trecutul si viitorul ci si alte 4 directii.
Cartile Chilam Balam insista asupra faptului ca preotii mayasi preziceau nu numai invaziile ci si catastrofele naturale , indeosebi cicloanele si valurile seismice. Aceste predictii erau considerate  ca fiind marcate de pecetea fatalitatii  si nu puteau in nici un caz sa schimbe un destin ineluctabil .
Despre tehnica folosita de preotii mayasi ca sa exploreze timpul intr-un post urmator .

In atasament , o reprezentare grafica despre ''pacalirea timpului '' in conceptia fizicii actuale , folosind o trecere prin hiperspatiu.
La final , o sa prezint si bibliografia  :-D

Siberia:
Pacalirea timpului  prin "indoirea" spatiului, nu ? Folosindu-ne de elasticitatea spatiului si-a timpului.
Dar daca timpul si spatiul n-ar exista ?
Ai putea vedea o multitudine de rezultate ale unei actiuni in acelasi moment, ca intr-un caleidoscop ?

dab270277:
Un subiect foarte interesant pe care o sa il urmaresc foarte atent. Nu am nici o teorie dar tot ce spuneti par lucruri lojice care nu sfideaza nivelul ratiunii umane.

fiulploii:
Acum despre Fo-Hi , imparatul nemuritor al Chinei.
LEGENDA.
     Este asociat cu regatul Xia . Cronicile chineze spun ca a fost nascut de o fecioara dar fara interventia divina. Aceasta fecioara, mergand sa faca baie, a gasit o floare agatata in haine si a mancat-o. Apoi l-a nascut pe Stapanul Timpului.
Traditia chineza situeaza aceasta nastere la date care variaza intre 50.000 si 3.000 de ani i.e.n.
Dupa unele traditii, Fo-Hi a venit din cer  insotit de extraterestrii cu trompe de elefant - imagini ramase pe basoreliefuri .
A inventat cele 8 trigrame esentiale astfel incat sa dezvaluie fenomenele celeste care se desfasoara in natura si sa fie intelese de toti.
A  scris Yi-Jing  sau Cartea Schimbarilor  - singurul mijloc cunoscut, aflat pana in prezent la dispozitia oamenilor ca sa navigheze
in ramificatiile timpului si care se bazeaza - se pare- pe informatii obtinute din adancurile inconstientului colectiv sau din alte surse mai esoterice pentru noi, oamenii.
REALITATEA   Yi-Jing 
       Teoria de baza a cartii este urmatoarea: in fiecare punct al parcursului sau , timpul se desparte  in ramificatii diferite, pe care le poti aborda dupa dorinta. Si cartea da sfaturi ca sa preferi una sau alta dintre decizii, ca sa abordezi una sau alta dintre caile timpului.
       Apare in 1143 i.e.n.  Un nobil chinez , ducele Wen a fost inchis de imparat pentru tentativa de rebeliune. In temnita incepe si studiaza trigramele imparatului nemuritor. Le-a combinat in 64 de hexagrame dand o explicatie pentru fiecare dintre ele.
       Inzestrat cu aceasta cunoastere a reusit sa evadeze , a purtat un razboi impotriva imparatului castigand victoria dupa 15 ani. Dar a murit cu putin timp inainte de victoria definitiva si a fost numit rege postum.
- Confucius a studiat-o cu pasiune
- Leibnitz s-a folosit de ea ca sa descopere calculul binar
- C.G.Jung  dupa ce a experimentat-o , a ajuns la concluzia ca este un mijloc de a obtine din ceva sfaturi valabile
- amiralitatea japoneza s-a folosit de ea ca sa pregateasca Pearl Harbor 

Pe plan experimental Yi-Jing functioneaza .
  In viata, cand esti pus in fatza unei decizii sau a unei alegeri , primul lucru este sa determini hexagrama care se potriveste pentru imprejurarea respectiva. Se arunca atunci in aer 2  monede sau betisoare.
  Dupa Jung, mintea umana influenteaza soarta si permite, gratie combinatiei de  obiecte, alegerea hexagramei. El spune ca exista o sincronizare intre caderea obiectelor indicatoare si situatia in care este plasat  cel care intreaba.
 De-a lungul fluxului temporal , din trecut spre viitor, unele evenimente se influenteaza. Este vorba de cauzalitatea determinista clasica sau probabilistica- functie de teoriile alese.
 Dar unele evenimente se influenteaza si perpendicular acestui flux temporal.

 Exemplu-anecdotic.
   In 1951, CGJung primeste un pacient care ii spune ca il doare gatul. Jung crede ca aceasta durere este doar psihosomatica insa ii recomanda totusi pacientului sa isi faca analize complete.
   La o jumatate de ora de la plecarea acestui pacient Jung primeste un telefon de la sotia sa. Era cuprinsa de panica pentru ca niste pasari se adunasera in numar mare la fereastra ei, fenomen care se mai intamplase cand bunicul si apoi tatal ei murisera. Jung o linisteste  cum se pricepe mai bine.
 Dar, in momentul acestei convorbiri telefonice, pacientul era deja mort; fusese rapus de un infarc cand se intorcea acasa pe jos.
 Intr-o ordine logica, nu se poate spune ca adunarea pasarilor a provocat moartea , nici ca moartea a provocat adunarea pasarilor.
 Cele doua evenimente au fost sincrone.
 Perpendicular pe axa timpului , s-au influentat.

 Yi-Jing constituie un fel de linie perpendiculara pe axa timpului si arata, printre diferitele bifurcatii ale timpului, pe cea care se cuvine a fi aleasa.

 Printre stiintele chineze existau si stiinte secrete - ca peste tot in lume , oricand . Una din aceste stiinte era Alchimia care incepe, in anul 140i.e.n. cu lucrarile lui Wei-Bo-Yang si manualul sau , Unirea celor trei principii.
 De la aceste stiinte secrete provin busola magnetica, acupunctura si relatarea luptelor cu fiinte neumane despre care vorbesc legendele. Unele din aceste fiinte sunt numite ''saci goi''   .
 Xu Lu Zhai care a trait in perioada 1029-1081 , folosindu-se de Yi-Jing a calculat originea civilizatiei chineze in anul 129.600 i.e.n.
 
 O teorie chineza care dateaza de mai bine de 3.000 de ani zice ca spatiul nu exista si ca obiectele pot sa actioneze unele asupra altora de la distante fantastice . - aici este jumatate din raspunsul la intrebarea ta , colega Siberia.

In limba romana, una dintre editari este
 I:Ching  Cartea schimbarilor , versiunea integrala cu glose la textul lui Confucius , editura Antet

A experimentat cineva cu Yi-Jing?  :roll:

http://en.wikipedia.org/wiki/I_Ching_hexagram_64#Hexagram_64

Siberia:
Multumesc pentru raspunsul partial, fiulploii  :wink:

   Pentru a exemplifica in mod vizual folosirea trigramelor din Cartea Schimbarilor aka I-Ching, il las pe Alan Watts sa prezinte modul in care foloseste divinatia prin aceasta metoda orientala.

Alan Watts - Law and Order (PHILOSOPHICAL DISCOURSE series)

p.s. - remarcabil este modul in care ajungem sa redescoperim adevaruri cunoscute din timpuri stravechi privind legile universale bazate pe dualitate sau bipolaritate...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version