Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Visul

Creat de baaron, 02 Aprilie 2006, 15:25:47

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

baaron

         O lume paralela accesibila insa noua zi de zi, este cea a visului. Dupa unele opinii, visul este absolut necesar odihnei si regenerarii creierului, insa ce este el ? Doar o reflexie a subconstientului sau a propriei personalitati ? Doar o recombinare a elementelor realitatii ? Poate ca este mai mult decit atit. V-ati pus vreodata intrebarea de ce copiii dorm mai adinc decit oamenii maturi, si necesita o perioada de somn mult mai mare ? Poate ca accesul la acest "univers" este conditionat de bogatia imaginatiei, si, mai presus de orice, intr-o lume care si-a pierdut orice credinta, copiii cred, cu o usurinta demna de invidiat. Copiii sunt fascinati de ceea ce gasesc "acolo", neavind inca parte de blazarea si dezinteresul total al virstei mature. Revenirea din vis se face gradual, rareori brusc, (ca si initierea sa), la fel cum calatoria in spatiu nu se face instantaneu. Putem sti daca sufletul nu migreaza permanent intre doua universuri ? Daca ceea ce percepem noi drept realitate nu este doar visul existentei noastre paralele ? Sa nu uitam faptul ca activitatea creierului aflat in somn paradoxal, desincronizat (REM), este socant de similara cu cea specifica starii treze, implicind aceleasi unde beta. Vestigiile visului dispar aproape imediat dupa revenirea la starea de veghe (uitarea, deseori totala, intervine la cca 8 minute), si in acelasi mod s-ar petrece lucrurile si cu "omul de dincolo". Perceptia timpului este si ea deformata, atit de somn, cit si de caracteristicile personale ale subiectului, astfel incit nu putem niciodata afirma cu precizie ce perioada din timpul nostru individual am petrecut in interiorul unui vis...
Visul transpus in starea de veghe corespunde activitatii creatoare, imaginative. Fiinta umana este creatoare de noi lumi, de noi metode de evaziune din ordinar. Insa unde se opreste sensul figurat al acestei creatii, si unde incepe ea cu adevarat ? Mintea umana este cu mult mai mult decit o suma de impulsuri electrice haotice: ea dezvolta o legatura aparte cu cea de-a Cincea Dimensiune, Universul Informatiei.
Cit de departe ajunge interactivitatea acestei legaturi ?
Este capabil omul de interventie, de modelare a acestui univers ? Se pune in mod evident problema relatiei dintre informatie si materie; sunt convertibile una in cealalta ? Pina la revolutionara teorie einsteiniana a Relativitatii Restrinse energia si materia au fost considerate complet separate, insa in realitate, lucrurile stateau cu totul altfel. Materia poseda o energie intrinseca, latenta, la fel cum din energie, din "nimic", s-a nascut materia. Informatia poate fi de asemenea regasita in materie; in fiecare organism viu se afla informatia care ii va guverna intreaga existenta, de la nastere pina la moarte. ("Eu sunt Alfa si Omega, Inceputul si Sfirsitul"—astfel suna un verset al ultimei carti biblice, Apocalipsa, carte ale carei dimensiuni vizionare devin din ce in ce mai evidente si mai stranii). Traiectoria, si in ultima instanta - existenta unei particule infime este determinata de o serie de legi imuabile, stabilite cu o vesnicie in urma, in punctul zero al Spatio-Timpului. Materia si informatia sunt cu certitudine interconectate, chiar daca relatia dintre ele ne este inca obscura; exista o mare probabilitate ca, printr-un proces oarecare, cele doua forme de existenta sa isi poata inversa starile: materia devine astfel convertibila la starea de informatie pura, si invers. In acest caz se modifica datele problemei ridicate anterior; creatia imaginativa poate capata substanta. Orice fiinta capabila de declansarea unor procese imaginative, in speta cea umana, devine astfel un demiurg in adevaratul sens al cuvintului, un creator de lumi... de universuri paralele.

maya

Apropos de vise...am remarcat ca de multe ori in vis "ma trezesc"...adica "imi dau seama (realizez) ca visez si atunci, in vis imi aleg o anumita "directie" de a visa...
Am citit pe undeva ca in anumite culturi este chiar o "arta" de a visa constient...un domeniu infinit si ,iar, foarte interesant de aprofundat.

Skywalker

Am remarcat ceva ciudat: De cate ori mi se intampla sa aleg aceea "directie" de a visa, atunci parca visul dispare si ma trezesc. Ar fi o arta sa iti dirijezi visul, insa fara a-l pierde.

baaron

Deja functioneaza chestia asta in subteranele administratiei americane...

fericire

eu ma dedublez uneori in timpul viselor ..daca o fi corect termenul;)..o parte din mine, cea care stie ca viseaza, priveste de undeva de sus pe cealalta care actioneaza efectiv.
cea de sus insa nu poate controla actiunile celeilalte.

intotdeauna m-am intrebat care ar fi semnificatia. am citit pe ici pe colo...ca cea care priveste ar fi sufletul cumulativ - suma tuturor fiintelor pe care le-am intrupat in multe alte vieti pe care le-am trait, iar cea de jos ar fi viata de acum. 

se mai intampla cuiva dintre voi chestia asta?

ryn

Am patit si eu deseori dar cred ca e normal sa se intample asa, atata vreme cat reusim in mod constant sa evaluam visul ca pe o experienta de viata. Deseori am reusit sa continui un vis pe parcursul a mai multi ani, sa coordonez constient mersul sau, chiar sa constientizez ca este doar un vis si sa-l canalizez in favoarea mea daca e nevoie. Conteaza capacitatea de a controla propriile reacti in viata de zi cu zi. Din pacate reducand evenimentele neplacute din vis e normal sa suprimam si beatitudinea unui vis placut

pri3st3ss

Vis lucid, fantezie incarnata,
fictiunea ne completeaza pe noi,
fiinte mutilate carora le-a fost
impusa atrocea
dihotomie de a avea
o singura viata, dar
dorindu-si si
imaginandu-si mii de
alte vieti"

MARIO VARGAS LLOSA


arta de a visa..bine spus.. (  (http://www.lucidity.com).

in budism exista ceva care se numeste " vis lucid"...
Visul lucid este o forma speciala de constiinta, in care suntem constienti ca visam si ne continuam visul, fara a ne trezi. Desi fiziologic nu exista modificari semnificative fata de somnul cu vis obisnuit, datorita modificarilor importante din campul constiintei consideram visul lucid alta forma de constiinta, diferita de somnul cu visuri.Exista asemanari intre visul lucid si experientele extracorporale (decorporalizare, dedublare) dar ele sunt fenomene diferite.În dedublare, persoana considera ca noul corp pe care il are (corp astral) este diferit de cel fizic, pe care il vede intins pe pat si actioneaza in consecinta. În visul lucid, visatorul rareori constientizeaza simultan foarte clar existenta ambelor corpuri, a celui din timpul visului si a corpului fizic. Cercetatorii  nu au ajuns inca la concluzii definitive referitor la aceste diferente. O posibila explicatie esoterica pe care o formulam aici ar fi ca in timpul dedublarii, Eul se separa de corpul fizic dar ramane intr-un corp astral, mai aproape ca si structura de cel fizic, iar in timpul visului, Eul utilizeaza un corp mintal, mai subtil si mai deosebit de corpul fizic, astfel ca senzatiile de la corpul fizic apar in vis sub forme simbolice.Visul lucid este in mod obisnuit o experienta rara. Desi majoritatea oamenilor relateaza ca au avut cel putin o data in viata un vis lucid, doar 20% dintre oameni au trait visuri lucide cel putin o data pe luna.

Metodele de inducere a visului lucid sunt grupate in doua categorii:
->metode care se bazeaza pe propriile forte (reamintirea visurilor, ,,testarea realitatii", folosirea semnelor visului, inducerea mnemonica a visului lucid, metoda ,,somnului scurt")
->metode care utilizeaza aparate special construite pentru a ajuta la constientizarea visului (gen Nova Dreamer, Dream Light etc.).
Dar cele mai importante lucruri pentru obtinerea succesului in visul lucid sunt existenta unei motivatii puternice, precum si un efortul considerabil depus in aceste sens.Inainte de toate, persoana care doreste sa devina constienta ca viseaza si sa aiba un vis lucid trebuie sa castige o excelenta abilitate de reamintire a visurilor la trezire. Exista doua motive pentru aceasta: in primul rand cand iti reamintesti ca visezi poti analiza pattern-urile din timpul visului, in al doilea rand daca nu-ti reamintesti visurile s-ar putea sa ai un vis lucid si sa nu-ti dai seama la trezire! Procedura prin care se exerseaza aceasta reamintire este notarea visurilor la trezire (chiar si a celor de care nu-ti aduci aminte decat partial) pe un caiet special destinat pentru aceasta.
De asemenea exista anumite seturi de " exercitii" :
->Purtati mereu un text scris sau un ceas de mana. Faceti o ,,testare a realitatii" uitati-va la text sau la ceas de mai multe ori succesiv. Daca ele raman neschimbate, desigur ca va aflati in stare de veghe. Daca ele se modifica atunci sunteti intr-un vis si ceea ce va ramane de facut este sa va bucurati de acesta
-> Daca sunteti pe deplin treaz, imaginati-va ca ceea ce vedeti in jurul dumneavoastra, peisajul, oamenii sunt de fapt un vis. Imaginati-va aceasta cat mai intens cu putinta: imaginile, sunetele, mirosul, atingerile sunt fac parte dintr-un vis. Creati-va sentimentul ca sunteti in vis
->Hotarati-va sa faceti ceva in urmatorul vis lucid: sa faceti o actiune anume, sa va intalniti cu o persoana. Imaginati-va ca faceti acest lucru (si daca aveti posibilitatea chiar faceti acest lucru in realitate
->Inainte de a adormi programati-va sa va treziti chiar dupa ce veti avea un vis. Cand v-ati trezit, amintiti-va visul cat mai complet si detaliat.
->Focalizati-va asupra scopului de a deveni constient ca visati data viitoare cand veti mai visa. Repetati-va ,,Data urmatoare cand voi visa voi deveni constient ca visez", cat mai des, ca pe o mantra. Focalizati-va doar pe aceasta idee; daca observati ca mintea se indreapta spre altceva, aduceti-o inapoi catre ideea de baza, ca veti deveni constient de vis.

Iata si alte metode:
->Inainte sa adormi, destinde-te. Respira adanc de cateva ori si relaxeaza treptat fiecare grupa de muschi.
->Daca nu ai adormit deja - si ar fi de preferat ca asta sa nu se intample! -, spune-ti in gand ca vei avea un vis lucid, pe care il poti controla.
->Repeta de cateva ori: "Voi adormi si atunci cand voi incepe sa visez voi fi constienta ca este doar un vis pe care il pot controla si schimba asa cum doresc".
->Spune-ti in gand ca, la trezire, iti vei aminti toate detaliile.
->Dupa ce te trezesti, scrie tot ceea ce iti amintesti din visul tau. Noteaza-ti aceste lucruri intr-un carnetel sau in jurnalul personal si, dupa catva timp, reciteste totul si incearca sa descoperi elementele comune.

Nu e usor de facut,dar merita incercat...Si va garantez ca nu va veti trezi  obositi, ci uimitor de odihniti..


Citat din: fericire din  21 Aprilie 2006, 12:16:43
eu ma dedublez uneori in timpul viselor ..daca o fi corect termenul;)..o parte din mine, cea care stie ca viseaza, priveste de undeva de sus pe cealalta care actioneaza efectiv.
cea de sus insa nu poate controla actiunile celeilalte.

intotdeauna m-am intrebat care ar fi semnificatia. am citit pe ici pe colo...ca cea care priveste ar fi sufletul cumulativ - suma tuturor fiintelor pe care le-am intrupat in multe alte vieti pe care le-am trait, iar cea de jos ar fi viata de acum. 

se mai intampla cuiva dintre voi chestia asta?


SI MIE MI SE INTAMPLA ASTA...E MAI AIUREA CAND AJUNGI SI PRIN ALTE JUDETE :-D... nu ca nu ai sti drumul inapoi, dar exista o multitudine de teorii privitoare la corpul  astral si  "demonii" ( nu ca cei din biblie ) care ar putea sa ia trupul in stapanire cat timp noi suntem plecati...asa ca lasati paznic la "usa" pana la revenirea stapanaului  ( subsemnatul )...spirite bune,chetii de genul...mantre....cristale.... "inger pazitor" sau oricum veti dori sa ii spuneti... daca e sa va uitati si prin Evul Mediu, veti vedea ca era si o tehnica de a "ucide" vrajitoarele prin intoarcerea corpului in pozitie opusa fata de cum se culcasera cu o seara inainte - astfel se credea ca acel corp astral nu va mai gasi "usa" pt a reintra in corpul fizic.. de obicei se folosesc 2 chackre pt ca trupul astral sa intre in cel fizic : adjna chackra ( sau al 3lea ochi ) si chakra iubirii...cea care isi are salash in plexul solar.... heh...

Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

udar

Am constatat, de-a lungul vietii mele, ca este foarte bine sa notezi visele pe o hartie, (sau in cazul meu computer). Nu am incercat sa fac legaturi intre ele niciodata, dar le am pastrate pe toate, alaturi de toate experientele mele deja-vu, care sunt strans legate de visuri. Totusi, este destul de dificil de realizat, dat fiind faptul ca visele se uita foarte repede.

Psihologii mi-au spus ca toata lumea viseaza, de fiecare data cand dormim, dar nu intotdeauna ne aducem aminte de treaba aceasta. Eu unul ma simt mult mai odihnit cand ma trezesc atunci cand nu am visat nimic. De aceea fac deseori niste exercitii inainte de culcare, pentur a ma asigura ca voi dormi linistit...
Magic is any sufficiently advanced technology. (Arthur C. Clarke)
  

monk


  • Credeti ca visul te poate duce intr-o alta dimensiune?
  • Unde se afla subconstientul atunci cand sunteti intr-un vis adanc?

  • Credeti ca visul poate reda un mesaj de viitor?
  • Care a fost cel mai ciudat vis pe care l-ati avut?

  • Cum intrepretati voi visul?
  • Visati?

udar

Am sa raspund pentur moment doar la ultima intrebare...
Toata lumea viseaza, dar nu toti ne amintitm ca am visat sau ceea ce am visat, atunci cand ne trezim...
Magic is any sufficiently advanced technology. (Arthur C. Clarke)
  

TurnusX

 Acum 2 ani din pur amuzament am condus niste experimente pe o persoana care in timpul somnului avea obiceiul sa vorbeasca.
Povestea este precum urmeaza: In anul 1 am stat intr-un camin din complexul Agronomie. Am avut ca si colegi de camera un tip si prietena lui. Intr-o zi asta mi-a spus ca poate sa afle de la ea foarte usor unde a fost, cati bani a facut spaga la munca, daca a fumat etc. 
Aveam obiceiul de a nu dormi noaptea si de a sta cu tipul asta la discutii asa ca intr-o noapte o auzim ca incepe sa mormaie ceva. Citisem undeva ca omul vizeaza alb-negru si asociaza culorile la trezire asa ca i-am cerut sa imi descrie locul unde se afla. "O camera cu tavan negru si podeaua alba cu negru, ca o tabla de sah". Cand i-am sugerat sa caute punctul rosu de pe tavan a spus ca nu il vede apoi a incetat sa mai raspunda.
A doua oara ca sa ne amuzam dupa un control de rutina de genul "cati bani ai luat spaga?" i-am sugerat ca o urmaresc doi ochi si o prind. S-a ridicat si a inceput sa urle. Ne-am chinuit o ora sa o calmam.
Ultimul experimen a fost implantarea de sugestii in subconstient. Este perfect adevarat ca daca unui subiect care vorbeste in somn i se sugereaza sa spuna la trezire "Bai, vezi ca te-a cautat X" iti va spune exact acest lucru.

Concluzii:

1. Visam alb-negru
2. Daca intrerupi logica faptelor pe care persoana le viseaza va inceta sa raspunda sau se va trezi
3. Sugestiile externe afecteaza subconstientul atat in timpul somnului cat si dupa trezire

pri3st3ss

Freud declara pe buna dreptate: "visul nu este ceva lipsit de sens, nu este o absurditate si, spre a ni-l explica, nu este necesar sa presupunem ca o parte din tezaurul nostru de reprezentari doarme, in timp ce o parte incepe a se trezi. Este un fenomen psihic in intreaga acceptiune a termenului si de fapt este implinirea unei dorinte .Visul, prin urmare, se cere integrat in suita actelor psihice inteligibile din starea de veghe; activitatea spirituala care il structureaza este o activitatea extrem de complexa." (Sigmund Freud - "Interpretarea viselor).
Aceasta afirmatie exprima de fapt o mare deschidere spre activitatea psihicului abisal si mai ales, credinta in determinismul psihic, in ideea ca toate faptele psihice au semnificatie, sens, si se conecteaza la activitatea diurna, chiar daca intr-o maniera mai putin vizibila. Contrar opiniei generale a lumii stiintifice a epocii sale, pentru Freud visul este o activitate psihica coerenta, care poate face obiectul unei analize profunde.
Definitia completa a visului include insa si alte descoperiri inedite, care constituie intr-adevar pecetea originalitatii abordarii freudiene: realizarea (deghizata) a unei dorinte (inabusite, refulate)", precizeaza Freud .Aceasta definitie pune accentul pe doua aspecte esentiale ale teoriei visului: 1. visul este implinirea deghizata a unei dorinte, si 2. aceasta dorinta este refulata. Putem conchide ca deghizarea ei este cauzata de faptul ca este refulata.
Cea mai mare parte a visurilor sunt in culori, desi oamenii nu sunt constienti de acest lucru. Acest lucru se datoreaza fie dificultatii de a-si reaminti visurile, fie caracteristicii culorii de a fi ceva natural pentru experienta noastra vizuala. Probabil ca oamenii care sunt foarte constienti de culoare cand se trezesc, observa mult mai des culorile in visurile lor.

Visurile apar periodic la granita dintre faza a I si II de somn, la un interval de 90 de minute si dureaza, de fiecare data, in medie 15-20 de minute. Numit si ,,somn paradoxal", starea de somn cu visuri este caracterizata printr-o puternica activitate cerebrala, asemanatoare cu cea din stare de veghe. Un indicator al starii de somn cu visuri, pe langa ,,fusurile de somn", obiectivate electroencefalografic, sunt miscarile rapide ale ochilor (numite REM de la denumirea in engleza - rapid eye movement).Somnul lent, fara visuri este cel in care are loc ,,odihnirea" si regenerarea fortelor organismului, fizice si mentale. Chiar daca creierul continua sa lucreze, in faza de somn profund nu mai exista alte activitati mentale sau fiziologice suplimentare.
Elementele care diferentiaza somnul REM (cu visuri) de somnul fara visuri pot fi rezumate astfel:
a) Miscari rapide oculare (REM), foarte similare cu cele din starea de veghe.
b) Aspectul particular, desincronizat al activitatii electrice corticale, foarte similar dar nu identic cu cel din stare de veghe. Acest aspect a determinat unii autori sa considere ca perioada de REM ca cea mai superficiala faza a variatiei ciclice a profunzimii somnului.
c) Modificari ale ritmului cardiac si ale presiunii sangvine.
d) Cresterea metabolismului cerebral.
e) Contractii musculare ale unor grupe musculare izolate, in timp ce activitatea tonica musculara este diminuata sau abolita.
f) Un aspect particular este activitatea intensa a musculaturii urechii medii, asemenea muschilor globilor oculari, similara cu cea din starea de veghe.
g) Raspunsurile evocate ale creierului la stimularea periferica sunt identice cu cele din starea de veghe.
h) Undele cerebrale de tip Theta foarte regulate in hipocamp.
i) Cresterea debitului circulator sanguin cerebral.
in plus, visurile pot fi influentate din exterior si programate...
eu una visez in culori.cele mai multe sunt cu albastru,galben si rosu ca predominanta, apoi si altele...nu am avut niciodata un vis alb-negru...


Unii oameni nu au dificultati in a-si reaminti constant o parte din visuri, in timp ce altii nu si le amintesc decat ocazional sau chiar deloc. Aproape tot ce se intampla in timpul somnului - visurile, gandurile care apar noaptea , precum si amintirile din treziri scurte - sunt uitate pana dimineata. Este ceva legat de fenomenul somnului in sine, care face dificila reamintirea a ceea ce s-a intamplat; din aceasta cauza cele mai multe visuri sunt uitate daca nu sunt scrise.
Cateodata se intampla sa ne amintim un vis mai tarziu, in timpul zilei sau in alta zi, ceea ce inseamna ca amintirile nu sunt total pierdute dar, din anumite motive, este foarte greu sa le recapatam. Somnul si visurile sunt, de asemenea, afectate de o mare varietate de droguri si medicamente, inclusiv alcoolul. Mai mult, incetarea brusca a unui anumite medicatii poate cauza cosmaruri. Cei mai importanti factori care influenteaza amintirea visurilor sunt starea de odihna fizica si psihica. Cu cat suntem mai odihniti, adica ne acordam timpul necesar pentru somn, cu atat capacitatea de reamintire a visurilor creste.
Desi oamenii de stiinta continua sa dezbata aceasta problema, cei mai multi oameni, care lucreaza cu visurile lor, au aflat ca visurile sunt pline de semnificatii pentru ei. Visurile sunt folositoare pentru a invata mai multe despre sentimentele , gandurile, comportamentul, motivele, valorile celui care le-a visat. Multi descopera ca visurile ii pot ajuta in rezolvarea problemelor pe care le au. Mai mult, artistii, scriitorii si oamenii de stiinta sunt adesea inspirati de visurile lor.Exista multe exemple de visuri care par sa prezica evenimente viitoare. Cauzele unora dintre acestea pot fi coincidenta, o memorie defectuoasa, sau legaturi inconstiente ale unor informatii deja cunoscute. Unele studii de laborator au condus la visuri predictive, clarviziuni si visuri telepatice; rezultatele acestora au fost insa foarte variate atat timp cat aceste visuri sunt dificil de studiat in conditii de laborator.

monk, iti poti adesea influenta visurile prin autosugestie, inainte de a adormi. O alta metoda de a influenta visurile este asa numita visare lucida, in care esti constienti ca visezi, in timp ce esti treaz in vis. Cateodata oamenii au astfel de visuri in mod spontan. Este posibil sa inveti cum sa maresti durata visarii lucide si capacitatea ta de a influenta cursul evenimentelor din vis. Unele lucruri sunt mai usor de controlat decat altele, insa controlul complet nu va fi posibil probabil niciodata. Unii dintre profesionistii in acest domeniu pun in discutie incercarea de a controla visurile si ne incurajeaza, mai degraba, sa invatam sa le intelegem si sa ne bucuram de ele.

cat priveste intrebarea "unde e subconstientul....."...e acolo si isi face de cap :-D, fara cenzura din partea Eului constient sau Supra eului

nu ai vrea sa iti povestesc cel mai ciudat vis de-al meu :-D....






Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

monk

Citat din: pri3st3ss din  07 Iunie 2006, 21:00:44
nu ai vrea sa iti povestesc cel mai ciudat vis de-al meu :-D....
Sunt tare curios pri3st3ss,te rog chiar sa povestesti visul tau cel mai ciudat :roll:
Pare misterios :-D

monk

Udar,crezi ca visul te poate duce intr-o alta dimensiune?
Sunt multe persoane care cred ca pot chiar face proiecte astrale trecand intr-o alta dimensiune prin vis :roll:

monk

TurnusX,sunt sigur ca visam in culori cel putin asa visez eu :-D si cred ca prietenul cu experienta nu a putut vedea acel punct rosu de pe tavan pentru ca pe tavanul lui din acea realitate,adica in visul lui nu exista nici un punct rosu.Era defapt tavanul compus de subconstientul lui adica un alt tavan si nici decum tavanul aflat in realiatea celor treaji :lol: