Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Influenþa sumerianã ºi egipteanã în Vechiul Testament

Creat de Kymosabe, 25 Septembrie 2008, 19:33:05

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

teocratul

Citat din: Kymosabe din  02 Decembrie 2008, 20:50:32
ªtiu un om de acum 2000 de ani, care nu a ,,pleznit''.
La fel ºi bisericile.

Kymosabe,

Pai normal ca nu a pleznit, deoarece a fost penetrat doar cat varful acului .....

Eu chiar v-am atras atentia, ca nu tot ceea ce se vede, este si ceea pare si se pretinde a fi.
Nici Bisericile nu fac exceptie, mai ales cele ce gazduiesc si pazesc "ochiul dreaqului".

Kymosabe

Citat din: teocratul din  02 Decembrie 2008, 20:52:27
Kymosabe,

Pai normal ca nu a pleznit, deoarece a fost penetrat doar partial.

Eu chiar v-am atras atentia, ca nu tot ceea ce se vede, este si ceea pare si se pretinde a fi.
Nici Bisericile nu fac exceptie, mai ales cele ce gazduiesc si pazesc "ochiul dreaqului".

Cât înseamnã în procente acest ,,partial''? 8-)
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

teocratul

Citat din: Kymosabe din  02 Decembrie 2008, 20:56:50
Cât înseamnã în procente acest ,,partial''? 8-)

Kymosabe,

Parca ziceai ca nu exista nicio diferenta intre schizofrenie si telepatie !

Kymosabe

Citat din: teocratul din  02 Decembrie 2008, 20:58:29
Kymosabe,

Parca ziceai ca nu poti face nicio diferenta intre schizofrenie si telepatie !

Era o întrebare, nu o concluzie.
Ce a fot înainte, schizofrenia sau telepatia? :wink:
(Adam Smith)

teocratul

Citat din: Kymosabe din  02 Decembrie 2008, 21:00:00
Era o întrebare, nu o concluzie.
Ce a fot înainte, schizofrenia sau telepatia? :wink:

Kymosabe,

Si ce raspuns ti-ai dat pana la urma, ca ai zis ca era o intrebare retorica ?

Kymosabe

Citat din: teocratul din  02 Decembrie 2008, 21:05:10
Kymosabe,

Si ce raspuns ti-ai dat pana la urma, ca ai zis ca era o intrebare retorica ?

Pãi de aia era o întrebare retoricã. Nu trebuie sã cauþi/caut rãspuns.:wink:
(Adam Smith)

teocratul

Citat din: Kymosabe din  02 Decembrie 2008, 21:07:02
Pãi de aia era o întrebare retoricã. Nu trebuie sã cauþi/caut rãspuns.:wink:

Kymosabe,

Haidade, ai inventat o noua semnificatie pentru intrebarea retorica ?
Nu doar cu sensul ca ea n-ar fi adresata altcuiva din afara=decat propriei persoane, ci, ca nici nu ar avea nevoie de vreun raspuns ?

Kymosabe

Citat din: teocratul din  02 Decembrie 2008, 21:13:46
Kymosabe,

Haidade, ai inventat o noua semnificatie pentru intrebarea retorica ?
Nu doar cu sensul ca ea n-ar fi adresata altcuiva din afara=decat propriei persoane, ci, ca nici nu ar avea nevoie de vreun raspuns ?

Cel care o pune nu aºteaptã un rãspuns de la interlocutor. La acest lucru m-am referit.Vroiam doar sã nu rãspunzi la acea întrebare.
Fiind o întrebare retoricã ar fi trebuit ca eu sã am un rãspuns la ea. Uite cã nu îl am. :wink:
Te deranjeazã?
(Adam Smith)

teocratul

Citat din: Kymosabe din  02 Decembrie 2008, 21:19:35
Cel care o pune nu aºteaptã un rãspuns de la interlocutor. La acest lucru m-am referit.Vroiam doar sã nu rãspunzi la acea întrebare.
Fiind o întrebare retoricã ar fi trebuit ca eu sã am un rãspuns la ea. Uite cã nu îl am. :wink:
Te deranjeazã?

Kymosabe,

"Schrek-spirianule" !

Kymosabe

(Adam Smith)

teocratul

Kymosabe

(Adam Smith)

bluestar3

Citat din: Kymosabe din  02 Decembrie 2008, 20:33:26
Pãi nu ti-am spus cã Isaia credea cã Pãmântul are margini. :lol:

Iar eu ti-am raspuns ca intr-o sfera (planeta Pamant), exista continente care au contururi.

Subestimezi cunostintele oamenilor din vechime... dar, nu esti singurul.

Iov 38:3
Încinge-ti mijlocul ca un viteaz, ca Eu (Dumnezeu) sa te întreb, si tu sa Ma înveti.
Iov 38:4
Unde erai tu când am întemeiat pamântul? Spune, daca ai pricepere.
Iov 38:5
Cine i-a Hotarât masurile, stii? Sau cine a întins frânghia de masurat peste el?
Iov 38:6
Pe ce Sunt sprijinite temeliile lui? Sau cine i-a pus piatra din capul unghiului,
Iov 38:7
atunci când stelele diminetii izbucneau în cântari de bucurie, si când toti fiii lui Dumnezeu scoteau strigate de veselie?
"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

Kymosabe

Citat din: bluestar3 din  02 Decembrie 2008, 22:55:21
Iar eu ti-am raspuns ca intr-o sfera (planeta Pamant), exista continente care au contururi.

Expresia marginile pãmântului  nu se referã la conturul continentelor (adicã Europa, Asia ºi Africa care erau cunoscute în Antichitate), ci la marginile întregului PãmântMARGINILE LUMII.

Dar rãsunetul lor strãbate tot pãmântul, ºi glasul lor merge pânã la marginile lumii.

Citat din: bluestar3 din  02 Decembrie 2008, 22:55:21
Subestimezi cunostintele oamenilor din vechime...

Mã tem cã tu le supraestimezi. :wink:
(Adam Smith)

Kymosabe

Eu întocmesc lumina, ºi fac întunericul, Eu dau binele, ºi aduc rãul, Eu, YHWH, fac toate aceste lucruri. (Isaia 45:7)

Dupã cum YHWH Se bucura sã vã facã bine ºi sã vã înmulþeascã, tot aºa YHWH Se va bucura sã vã piardã ºi sã vã nimiceascã. (Deuteronomul 28:63)

În Vechiul Testament nu scrie  cã Satan ar fi sursa rãului. Dimpotrivã, YHWH afirmã rãspicat faptul cã el este singurul care aduce Binele ºi Rãul. El joacã deci dublu rol, de personaj pozitiv ºi negativ. El este cel care binecuvânteazã ºi blestemã, cel care iubeºte ºi pedepseºte pe oameni.
Se naºte atunci întrebarea: ce dracu', cautã Satan în aceastã poveste, dacã rolul negativ a fost deja ,,adjudecat'? 
Sã vedem ce înseamnã satan.
Cuvântul satan este la bazã un substantiv comun care în ebraicã înseamnã oponent, adversar, duºman. De exemplu regii filisteni îl numesc pe David, Satan, adicã vrãjmaº.
Dar domnitorii Filistenilor s-au mâniat pe Achiº, ºi i-au zis: Trimite înapoi pe omul acesta, ca sã se întoarcã în locul unde l-ai aºezat; sã nu se pogoare cu noi pe câmpul de bãtaie, ca sã nu ne fie vrãjmaº (=satan) în timpul luptei. (1 Samuel 29:4).
Cuvântul satan apare de multe ori în Vechiul Testament, dar a fost tradus, ca în exemplu de mai sus, cu duºman sau vrãjmaº.

Satan apare pentru prima datã netradus  în Cartea întâi a Cronicilor, unde se spune :
Satan s-a sculat împotriva lui Israel, ºi a aþâþat pe David sã facã numãrãtoarea lui Israel. [...]
Porunca aceasta n-a plãcut lui Dumnezeu, care a lovit pe Israel.
(1 Cronici 21:1-7)

Deci poporul evreu a fost pedepsit de Dumnezeu deoarece David, ispitit de Satan (de un duºman), a poruncit sã fie numãrat poporul. 

Din  2 Samuel 24:1 aflãm cine era acest Satan (duºman) -  YHWH! 

YHWH S-a aprins de mânie din nou împotriva lui Israel; ºi a stârnit pe David împotriva lor, zicând: ,,Du-te ºi fã numãrãtoarea lui Israel ºi a lui Iuda".( 2 Samuel 24:1).

Cu alte cuvinte YHWH s-a comportat precum Satan, deoarece l-a stârnit pe David sã numere poporul, pentru ca apoi tot el sã îl pedepseascã.
ªtiu, pare greu de înþeles, însã în Vechiul Testament mai existã cel puþin douã episoade ciudate în care YHWH pare sã sufere de un fel de ,,crizã de identitate''.

Astfel, în Numeri 22, Balac, regele Moabului, neputând sã se împotriveascã evreilor care au ocupat câmpiile din faþa Ierihonului,  trimite soli la Balaam din Mesopotamia.   
Vino, te rog, sã-mi blestemi pe poporul acesta, cãci este mai puternic decât mine; poate cã aºa, îl voi putea bate ºi-l voi izgoni din þarã, cãci ºtiu cã pe cine binecuvântezi tu este binecuvântat, ºi pe cine blestemi tu este blestemat."
Balaam cere atunci sfatul lui YHWH, care îi porunceºte sã nu se ducã deoarece Israel era un popor binecuvântat, era poporul ales. Deci Balaam îi refuzã pe moabiþi.
Atunci regele Moabului trimite alþi oameni care îi promit aur ºi argint, dar din nou Balaam refuzã, de fricã sã nu îl supere pe YHWH.
În noaptea urmãtoare YHWH îi apare lui Balaam ºi îi spune.
,,Fiindcã oamenii aceºtia au venit sã te cheme, scoalã-te  ºi du-te cu ei; dar sã faci numai ce-þi voi spune." 
Deci porunca lui YHWH este destul de clarã ,,du-te cu ei, dar sã faci numai ce-þi voi spune." 
Ca drept urmare...
Balaam s-a sculat dimineaþa, a pus ºaua pe mãgãriþã, ºi a plecat cu cãpeteniile lui Moab.
În mod ciudat acest lucru l-a mâniat pe YHWH, de parcã nu el i-ar fi poruncit lui Balaam sã se ducã.
Dumnezeu S-a aprins de mânie, pentru cã plecase. ªi Îngerul Domnului S-a aºezat în drum, ca sã i se împotriveascã.

Cuvântul folosit pentru a-l descrie pe Îngerul lui YHWH este desigur...Satan.

Celãlalt episod se petrece în Exod 4.
Dumnezeu îi porunceºte lui Moise sã plece în Egipt ºi sã îi cearã faraonului sã îi elibereze pe evrei. Moise se supune poruncii divine, îºi ia nevasta ºi fiul, ºi pleacã spre Egipt. Pe drum are loc o întâmplare ciudatã pentru care nimeni nu a gãsit o explicaþie rezonabilã. YAHVE îl ataca pe Moise ºi încearcã sã îl... omoare.   
În timpul cãlãtoriei, într-un loc unde a rãmas Moise peste noapte, l-a întâlnit YAHVEH, ºi a vrut sã-l omoare. (Exod 4:24)
Motivul pentru care YHWH a încercat sã îl omoare pe Moise ar fi fost cã acesta nu era circumcis.
Dar dacã Moise nu era tãiat împrejur, atunci de ce l-a mai ales YHWH pe el pentru operaþiunea Marea Evadare? Sã fi fãcut YHWH o crizã de isterie atunci când a aflat ca Moise nu avea prepuþul tãiat? :lol:
Chiar dacã în acest fragment nu este folosit cuvântul Satan, YHWH pentru Moise a fost un duºman (un satan).

Satan apare ca  personaj bine conturat (definit) în Cartea lui Iov ºi în Zaharia 3:1-2 unde este descris ca un înger supus lui YHWHW, al cãrui rol era acela de acuzator sau de instrument de pedepsire al omului.

(Adam Smith)