Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Razboi in Caucaz

Creat de baguvix, 08 August 2008, 17:48:46

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

baguvix

Rusia a bombardat astazi Georgia, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului georgian de Interne, relateaza presa internationala..
"Trei avioane ruse Suhoi-24 au intrat vineri in spatiul aerian al Georgiei. Unul dintre ele a lansat doua bombe in apropiere de sediul politiei la Kareli", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Sota Utiasvili.

Dupa aceea, avioanele ruse au bombardat si orasul georgian Gori, din estul tarii.

Localitatea georgiana este situata in apropiere de teritoriul separatist Osetia de Sud, unde se desfasoara in prezent o ofensiva militara georgiana.

Trei soldati rusi din forta de mentinere a pacii au fost raniti, iar cartierul general al trupelor ruse a fost avariat in timpul bombardamentelor efectuate de Georgia asupra capitalei osete Thinvali.

"Fortele georgiene au lansat in zori cateva atacuri asupra cartierului general al fortelor ruse de mentinere a pacii in urma carora trei soldati au fost raniti si cladirea a fost avariata, cateva ferestre si usi au fost smulse" de suflul exploziilor, a declarat un purtator de cuvant citat de Interfax.

Tot astazi, premierul rus Vladimir Putin a avertizat la Beijing ca "agresiunea" Georgiei in Osetia de Sud nu va ramane fara replica.

"Actele agresive" ale Georgiei in Osetia de Sud vor antrena "masuri de retorsiune", a avertizat astazi premierul rus, care se afla la Beijing pentru a participa la deschiderea Jocurilor Olimpice.

"Este regretabil ca in ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice autoritatile georgiene intreprind acte de agresiune in Osetia de Sud", a spus Putin. "Ei (georgienii - n.r.) au lansat ostilitatile folosind tancurile si artileria", a adaugat el. "Este trist, acest lucru va provoca masuri de retorsiune", a mai spus fostul presedinte rus.

Mare parte din teritoriul republicii separatiste georgiene Osetia de Sud a fost "eliberat" si este controlat de Georgia, a afirmat presedintele georgian Mihail Saakasvili, intr-o declaratie televizata.

Georgia a lansat in noaptea de joi spre vineri o ofensiva militara pentru recuperarea controlului asupra republicii separatiste Osetia de Sud.

Potrivit partii georgiene, Rusia a trimis avioane militare care au bombardat un sat si un oras de pe teritoriul sau, dupa ce premierul Vladimir Putin anuntase ca agresiunea Georgiei asupra Osetiei de Sud nu va ramane fara raspuns.

Lupte intre separatisti si fortele georgiene se desfasurau in aceasta dimineata la periferia capitalei Osetia de Sud, Thinvali, care ramane totusi sub controlul fortelor separatiste, a anuntat liderul oset Eduard Kokoti.

"Avem controlul total asupra capitalei noastre. Luptele se desfasoara in suburbiile capitalei Thinvali", a declarat Eduard Kokoiti. "Situatia este sub control. Suntem acolo", a adaugat el.

"Luptele se desfasoara in prezent la periferia orasului Thinvali", a declarat, la randul sau, Ministerul georgian de Iterne, citat de agentia Interfax.

De asemenea, inainte de atac, presedintele rus Dmitri Medvedev convocase Consiliul de Securitate pentru a discuta despre situatia din regiunea separatista a Georgiei Osetia de Sud, unde rebelii sprijiniti de Moscova se lupta cu fortele georgiene.

Anterior, un purtator de cuvant al Kremlinului anunta ca presedintele rus Dmitri Medvedev avea consultari cu consilierii sai cu privire la strategia pe care o va adopta Moscova in conflictul din Osetia de Sud.
In replica, SUA a cerut incetarea imediata a violentelor din Osetia de Sud si inceperea negocierilor directe intre partile beligerante.

"Dorim ca violentele sa inceteze imediat si ca cele doua parti sa inceapa discutii directe", a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndroe, care il insoteste pe presedintele George W. Bush la Beijing la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

In ceea ce priveste Consiliul de Securitate ONU, acesta nu a ajuns la niciun acord cu privire la un proiect de declaratie redactat de Rusia, care cerea Georgiei si separatistilor din Osetia de Sud sa inceteze imediat varsarea de sange.

Cei 15 membri ai Consiliul de Securitate au inceput discutiile in aceasta dimineata cu usile inchis si au discutat timp de doua ore proiectul de declaratie de trei propozitii al Rusiei.

Insa, potrivit unor surse diplomatice, o fraza din proiect a fost inacceptabila pentru georgieni, a caror pozitie a fost sustinuta de Statele Unite si de europeni. Fraza cerea tuturor partilor implicate in conflict "sa renunte la folosirea fortei", potrivit textului.

Dupa ce a esuat sa ajunga la un acord, Consiliul de Securitate a decis sa nu adopte nicio masura cu privire la aceasta chestiune, au declarat surse diplomatice, insa au fost de acord sa asculte declaratiile facute de Rusia si de alti membri individuali ai Consilului, dar si pe ale Georgiei.

Georgia a lansat o ofensiva militara impotriva regiunii separatiste Osetia de Sud, care s-a soldat cu "multi" morti si raniti in noaptea de joi spre vineri, au anuntat fortele beligerante.

Criza a alimentat temerile cu privire la izbucnirea unui razboi in regiune, situata pe un traseu vital al transportului de energie, unde Rusia si Occidentul incearca sa obtina influenta.

Rusia ii sustine separatisti, care au controlat regiunea din timpul razboiului din anii '90.


Sursa: 9AM, astazi

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

UPDATE

Atacul Rusiei asupra Georgiei a starnit reactii in lant atat din partea fortelor beligerante, cat si din partea comunitatii internationale, care se declara foarte ingrijorata si doreste incetarea violentelor, informeaza presa internationala.
Secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer a cerut  astazi incetarea imediata a violentelor din Osetia de Sud si lansarea unor discutii directe intre partile implicate.

"Secretarul general al NATO este profund ingrijorat de evenimentele care se petrec in regiunea georgiana Osetia de Sud", se arata intr-un comunicat al Aliantei. "Urmarim indeaproape situatia, iar secretarul general al NATO cere tuturor partilor implicate sa puna capat imediat ciocnirilor armate si sa lanseze negocieri directe".

Georgia a incercat sa obtina statut oficial de tara candidata la aderarea la NATO, la summitul de la Bucuresti. Cererea sa a provocat diviziuni in randul tarilor membre, dintre care unele nu doreau sa supere Moscova, care se opune vehement acestei perspective. Georgia, ca si Ucraina, a primit totusi la summitul de la Bucuresti promisiunea ca va adera la Alianta, intr-un viitor neprecizat.

Si Uniunea Europeana este foarte ingrijorata de luptele din Osetia de Sud si cere tuturor partilor sa renunte la violenta, a declarat vineri un oficial al UE.

"Urmarim foarte, foarte atent, suntem foarte ingrijorati de modul in care evolueaza situatia", a declarat oficialul, care a solicitat pastrarea anonimatului. "Repetam mesajul nostru tuturor partilor - sa inceteze imediat violenta", a mai spus oficialul european.

Uniunea Europeana este in contact cu partenerii internationali, inclusiv Rusia, Statele Unite, Georgia si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), potrivit oficialului UE.
De asemenea, Organizatia de Securitate pentru Cooperare in Europa (OSCE) si-a exprimat "profunda ingrijorare" in legatura cu violentele din provincia separatista Osetia de Sud si a cerut partilor beligerante sa vina la masa negocierilor.

Ministrul finlandez de externe, Alexander Stubb, presedintele in exercitiu al OSCE, a declarat  seara trecuta ca a fost in legatura cu Tbilisi si Thinvali si a invitat cele doua parti sa se intalneasca la Helsinki cat mai curand posibil. "Situatia in zona de conflict este extrem de tensionata si se impune o detensionare a relatiilor imediat", a precizat el intr-un comunicat.

Stubb a declarat ca intentioneaza sa mearga in Georgia in viitorul apropiat.

"Vom incerca din nou astazi sa stabilim un contact direct (intre Georgia si Osetia de Sud). Este necesar, pentru a ajunge la un armistitiu", a declarat trimisul OSCE in Georgia.

Consiliul Europei a cerut intr-un comunicat "incetarea imediata si neconditionata a focului" in republica separatista Osetia de Sud.

"Principala prioritate este de a se instaura incetarea imediata si neconditionata focului", a declarat secretarul general a Consiliului Europei, Terry Davis. "Incetarea focului ar trebui sa fie urmata de negocieri directe care sa duca la rezolvarea pasnica si durabila" a conflictului, a subliniat el.

Secretarul general si-a exprimat ingrijorarea cu privire la "bilantul victimelor in urma escaladarii violentelor din Georgia, care nu inceteaza sa creasca" si cere partilor sa se abtina "de la orice actiune care risca sa provoace moartea unor civili".

"Tara este in prezent in pragul unui razboi, care ar avea consecinte catastrofale pentru populatia din regiune", a apreciat el.

Si organizatiile neguvernamentale internationale au reactionat la acest conflict.

Comitetul internaþional al Crucii Roºii (CICR) a cerut deschiderea unui "culoar umanitar" în Osetia de Sud, pentru a permite ambulanþelor sã evacueze persoanele rãnite în urma luptelor.

"Suntem foarte îngrijoraþi de situaþia umanitarã (...) Ambulanþele sunt blocate, spitalele sunt pline, iar intervenþiile chirurgicale se fac pe culoare", a declarat un purtãtor de cuvânt al CICR.

Una dintre fortele implicate direct in conflict, presedintele Georgian, Mihail Saakasvili a ordonat mobilizarea completa a militarilor in rezerva din armata tarii sale, dupa ce avioanele ruse au bombardat pozitii de pe teritoriul georgian.

Saakasvili a acuzat Rusia de o "operatiune militara la scara larga impotriva Georgiei" si a ordonat mobilizarea rezervistilor. "Am mobilizat mii de rezervisti. Va cer sa nu va temeti de atacuri", a spus Saakasvili intr-un discurs difuzat de televiziune.

Seful statului georgian a cerut vineri Rusiei sa "opreasca bombardamentele" asupra oraselor georgiene, in care a precizat ca tara sa se confrunta cu o "interventie militara de anvergura".

De asemenea, Georgia a avertizat cealalta republica autoproclamata de pe teritoriul sau, Abhazia, sa nu se implice in conflict.

"Speram ca separatistii abhazi nu vor intreprinde actiuni care sa complice situatia", a declarat ministrul georgian pentru reintegrare, Temur Iakobasvili. "Contam pe faptul ca abhazii nu vor pune probleme in plus in regiune, pentru ca ar fi deplorabil pentru toata lumea", a spus el.

Liderul abhaz Serghei Bagaps a anuntat ca circa 1.000 de voluntari din regiunea sa se indreapta spre Osetia de Sud pentru a lupta impotriva fortelor georgiene.

O declaratie similara a facut si presedintele provinciei ruse Osetia de Nord.

Bagaps a spus de asemenea ca a ordonat trupelor sale sa se apropie de frontiera cu Georgia, de teama ca atacul din Osetia de Sud va fi urmat de o incursiune georgiana in Abhazia.

Insa situatia parea sa fie calma, desi tensiunea se simtea la Gali, din apropierea frontierei georgiene. "Situatia din Gali este extrem de tensionata, dar nu exista miscari de oameni sau de trupe si consolidam paza frontierei cu fortele pe care le avem", a declarat un oficial din oras.

"Este vineri, pietele sunt pline, oamenii sunt afara. Dar situatia s-ar putea schimba radical in orice moment. Saakasvili ne-a aratat ca nu isi respecta cuvantul", a spus el.

Avioane ruse au bombardat satul georgian Karelin, din apropierea Osetiei de Sud, si orasul Gori, din estul tarii, a anuntat partea georgiana. Gori este un oras cu 50.000 de locuitori, aflat la 76 de kilometri vest de capitala Georgiei, Tbilisi.

Atacurile georgiene au ucis cativa soldati rusi din fortele de mentinere a pacii din Osetia de Sud, a anuntat purtatorul de cuvant al fortelor ruse de mentinere a pacii.

Obuze de artilerie "cad direct asupra cazarmilor" fortelor ruse de mentinere a pacii desfasurate la Thinvali, capitala republicii separatiste Osetia de Sud.

Totusi, fortele georgiene au incercuit principalul oras din Osetia de Sud, iar 15 civili au fost ucisi in bombardamente, conform autoritatilor Osetiei de Sud.

Abhazia si Osetia de Sud si-au declarat independenta de Georgia la inceputul anilor '90, in urma unor razboaie sangeroase de dupa dezmembrarea URSS.

Pe de alta parte, premierul rus Vladimir Putin, aflat la Beijing pentru a participa la deschiderea Jocurilor Olimpice a declarat ca a vorbit despre aceasta cu presedintele american si colegii rusi si ca toata lumea este de acord: nimeni nu are nevoi de razboi, a declarat Vladimir Putin dupa o intalnire la Beijing cu presedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev.

Oricum, Rusia isi va apara "compatriotii" din Osetia de Sud, a anuntat presedintele Parlamentului rus, Boris Grizlov.

Rusia este principala sustinatoare a separatistilor din Osetia de Sud si majoritatea populatiei non-georgiene din acest teritoriul are pasapoarte rusesti. Liderii rusi au promis ca vor proteja acesti cetateni, daca Georgia ataca Osetia de Sud.

Cu toate acestea, Ministerul rus de Externe neaga ca fortele sale aeriene au atacat Georgia.


Sursa: 9AM, astazi
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

Ronin

Am inteles bine sau nu...americanii vor sa trimita in Georgia ceva soldati din Irak...?
http://ordinulnegru.blogspot.com/
În timp ce toti oamenii accepta realitatea obiectelor, care sunt perceptibile simturilor lor, Socrate are o atitudine dispretuitoare fata de oamenii, care cred ca pentru a deveni reale lucrurile trebuie sa fie palpabile.

Serban M


baguvix

UPDATE: Rusia amana retragerea trupelor ruse

Retragerea trupelor ruse din Georgia va incepe marti dimineata, si nu luni, asa cum anuntase initial Moscova, a declarat un responsabil al administratiei prezidentiale ruse, Aleksandr Macevski, citat de AFP, potrivit NewsIn.
"Nu am intrat intr-o singura zi si va fi nevoie de mai multe zile pentru retragere", a adaugat oficialul care insoteste un grup de jurnalisti.

Presedintele Medvedev, care semnase sambata un acord de incetare a focului ce prevede retragerea fortelor ruse, ii promisese omologului sau francez ca va incepe luni "retragerea contingentului militar trimis ca intarire fortelor de mentinere a pacii ruse, in urma agresiunii georgiene impotriva Osetiei de Sud", fara a preciza exact la ce ora.

Sarkozy, care a negociat la Moscova si Tbilisi acordul de incetare a focului, si-a avertizat si el interlocutorul cu privire la "consecintele grave (...) pentru relatiile Rusiei cu Uniunea Europeana", daca acordul nu este respectat. Presedintele francez, care a cerut retragerea "fara intarziere" a fortelor ruse din Georgia, a afirmat ca "acest punct nu este negociabil". "Daca aceasta clauza a acordului de incetare a focului nu este aplicata imediat si complet, voi fi nevoit sa convoc un Consiliu European extraordinar pentru a decide consecintele" necesare, a avertizat presedintele francez.

Trupe georgiene, insotite de blindate, au instalat luni puncte de control pe soselele care duc spre orasul georgian Gori. Mai multi soldati rusi, cu casti pe cap, verificau portbagajele masinilor si le cereau soferilor actele de identitate. Pe drum, blindate, camioane si tancuri erau aliniate ordonat, acoperite cu panza de camuflaj.

Aleksandr Lomaia, secretarul Consiliului de Securitate georgian, a declarat ca a trecut pe langa 16 puncte de control ruse pe drumul de 130 de kilometri care leaga capitala Tbilisi de orasul Khashuri, situat la vest de Gori.

"Generalul rus (Viaceslav Borisov - n.red.) si-a luat angajamentul sa inceapa retragerea la ora 10 (9 ora Romaniei), dar deocamdata nu exista niciun semn", a afirmat el.

Kremlinul a anuntat ca trupele ruse vor incepe sa se retraga luni, dar nu a precizat o ora. Gori, punct strategic atat pentru transportul rutier, cat si feroviar din Georgia, situat in apropiere de regiunea separatista Osetia de Sud, se va afla in centrul retragerii promise de liderul de la Kremlin.

Drumul spre Gori prezinta semnele celor 10 zile de lluptesi de manevre militare ruse, asfaltul fiind distrus pe alocuri in urma trecerii tancurilor.

Televiziunea georgiana a difuzat imagini cu trupe si vehicule militare ruse iesind din Senaki, localitate situata in vestul tarii, si indreptandu-se catre Abhazia, o alta regiune separatista. Nu se stie, deocamdata, daca aceste miscari se incadreaza intr-o eventuala retragere sau reprezinta numai una dintre numeroasele ooperatiunisimilare desfasurate de cand trupele ruse au invadat Georgia.

Un corespondent Reuters a vazut camioane de la Senaki ajunse in Khobi, oras aflat in apropiere de granita cu Abhazia. Intrebat daca unitatea sa se retrage, un soldat a replicat: "Nu am primit ordine inca".


Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

New York Times: Rusia isi desfasoara fortele in Osetia de Sud

Potrivit New York Times, fortele armate ruse au desfasurat mai multe rampe de lansare de rachete tactice SS-21 in Osetia de Sud, de unde pot ataca Tbilisi. Citand specialisti americani din cadrul serviciilor de informatii, sub acoperirea anonimatului, cotidianul american precizeaza ca rampele de lansare au fost identificate la nord de Thinvali, capitala republicii georgiene separatiste Osetia de Sud, arata NewsIn.
Potrivit New York Times, care citeaza oficiali occidentali, trupe de elita ruse se desfasurau in regiune sau se pregateau sa o faca. Aceste actiuni sunt privite de Pentagon drept o demonstratie de forta menita sa ii faca pe unii membri NATO sa se indoiasca de oportunitatea de a primi Georgia in Alianta si nu drept un semnal ca Rusia ar lua in calcul posibilitatea de a ataca Tbilisi, mai scrie cotidianul american.

In Georgia, ajutoarele umanitare ajungeau inca destul de greu duminica in regiunea Gori. "Nu reusim sa le distribuim. Avem nevoie de informatii clare ca cei responsabili de distribuirea ajutoarelor se pot deplasa liber si rusii nu ni le dau", a declarat pentru AFP coordonatorul ONU din Georgia, Robert Watkins.

Papa Benedict al XVI-lea a cerut deschiderea de "coridoare umanitare" in Osetia de Sud si Georgia.
Potrivit Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), circa 158.600 de persoane au fost nevoite sa se deplaseze din cauza conflictului din Georgia.

Potrivit acordului de incetare a focului, fortele ruse de "mentinere a pacii" trebuie sa se retraga pe pozitiile din Osetia de Sud, cu drept de patrulare temporar pe o suprafata de cativa kilometri in interiorul teritoriului georgian, pana la sosirea observatorilor straini. Restul trupelor trebuie sa se intoarca in Rusia.

Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

daniel

Conflictul din Osetia de sud a inceput pe 08-08-08

baguvix

Conflictul cu Georgia a generat iesiri de 7 mld. dolari de pe piata rusa de capital

Conflictul armat dintre Georgia si Rusia din cauza regiunii separatiste Osetia de Sud a generat iesiri nete de 7 miliarde de dolari de pe piata ruseasca de capital, a spus, duminica, ministrul rus de finante, Alexei Kudrin, citat de RIA Novosti.
Potrivit declaratiilor lui Kudrin, iesirile de capital din Rusia au fost de 6 miliarde dolari in 8 august si de inca 1 miliard de dolari in 11 august.

Ministrul rus de finante a spus ca intrarile de capital din 2008 vor fi putin sub nivelul de 30-40 miliarde dolari estimat de banca centrala a Rusiei.

"Intrarile de capital vor fi putin sub estimarile oficiale, din cauza persistentei crizei financiare mondiale si a unor riscuri politice survenite recent si care au influentat comportamentul investitorilor straini", a spus oficialul rus, citat de RIA Novosti.


9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

NATO ar putea avea probleme cu Rusia daca va apara Georgia

Cooperarea dintre Rusia si NATO va avea de suferit, daca Alianta incearca sa "protejeze" Georgia, a avertizat viceministrul rus de externe Aleksandr Grusko, intr-un interviu publicat marti, preluat de AFP.
"Daca NATO incearca sa protejeze Georgia, vor exista probleme in cooperarea cu Alianta", a declarat oficialul rus intr-un interviu acordat cotidianul Vremia Novostei.

"Ne opunem in continuare extinderii NATO. O astfel de politica duce la impas", a adaugat el.

Ministrii de externe ai celor 26 de state membre NATO se reunesc marti, la Bruxelles, pentru a-si reafirma sustinerea fata de Georgia in conflictul cu Rusia.

Reuniunea extraordinara, convocata la cererea Washingtonului, incepe la ora locala 10.00 (11.00 ora Romaniei), la sediul NATO, si se va incheia dupa-amiaza.

Discutiile au loc in contextul in care retragerea trupelor ruse din Georgia, promisa de Moscova, intarzie sa se concretizeze pe teren. Un responsabil american din aparare declara luni seara ca nu a observat deocamdata niciun semn la unei retrageri semnificative a fortelor ruse din Georgia.

In aceste conditii, NATO urmeaza sa isi reafirme sustinerea pentru integritatea teritoriala a Georgiei.


Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

UPDATE: Rusia recunoaste independenta Abhaziei si Osetiei de Sud

Consilul Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) este "pregatit sa recunoasca" independenta republicilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, a declarat presedintele sau, Serghei Mironov, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Consiliul Federatiei este pregatit sa recunoasca independenta Osetiei de Sud si Abhaziei, daca popoarele acestor republici vor acest lucru si daca exista o decizie in acest sens din partea presedintelui Rusiei", Dmitri Medvedev, a declarat Serghei Mironov, care se afla la Vladikavkaz, in Osetia de Nord, sudul Rusiei.

"Nimeni nu va mai atentat niciodata la viata pasnica a poporului Osetiei de Sud", a spus Mironov, sugerand ca statutul de independenta ar permite Rusiei sa protejeze republica.

Abhazia a anuntat miercuri ca vrea sa ceara Rusiei sa ii recunoasca oficial independenta.

"Poporul Abhaziei are intentia de a cere conducerii ruse sa recunoasca Abhazia", a declarat pentru AFP vicepresedintele Parlamentului abhaz, Viaceslav Tugba. Parlamentul abhaz va examina miercuri dupa-amiaza un apel in acest sens al republicii autoproclamate Serghei Bagaps.

Un "congres national" abhaz urmeaza sa aiba loc joi la Suhumi, capitala teritoriului separatist georgian Abhazia, pentru a cere Rusiei sa ii recunoasca independenta, a anuntat si agentia rusa Interfax, citand un reprezentant al Parlamentului abhaz.

"Ne asteptam ca aceasta adunare sa adopte o cerere a natiunii abhaze catre Rusia, pentru a recunoaste independenta republicii", a adaugat reprezentanul Parlamentului separatist, a carui identitate nu este precizata.

Initiativa abhaza intervine in contextul infrangerii armatei georgiene de catre militarii rusi, dupa incercarea esuata a Guvernului de la Tbilisi de a prelua controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud.

Primindu-i la Kremlin vineri pe presedintele abhaz si pe omologul sau oset Eduard Kokoiti, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca Moscova "va sustine" si "va garanta" pe plan international orice decizie a republicilor separatiste cu privire la viitorul lor statut. Bagaps si Kokoiti au declarat apoi ca cele doua republici separatiste sunt decise sa isi obtina independenta. Osetia de Sud si-a exprimat in trecut dorinta de a se alipi Federatiei Ruse, iar separatistii abhazi vorbesc despre un statut de teritoriu "asociat" Rusiei.

Abhazia si Osetia de Sud si-au declarat independenta la inceputul anilor '90, dupa caderea URSS. Au urmat conflicte armate cu Georgia, pe care le-au castigat separatistii cu ajutorul Rusiei.

Astfel, Camera superioara a Parlamentului rus se va intruni in sesiune extraordinara pentru a discuta despre recunoasterea independentei regiunilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, a anuntat agentia RIA Novosti.

"La 25 august, ne vom intruni in sesiune extraodinara pentru a dezbate aceasta chestiune", a declarat vicepresedintele Consiliului Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus), Svetlana Orlova.


Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Rusia a inghetat cooperarea militara cu NATO

Rusia a notificat joi NATO ca si-a suspendat activitatile de cooperare militara cu tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice pana la noi ordine, a anuntat o purtatoare de cuvant a organizatiei militare occidentale, citata de NewaIn
"Rusia ne-a informat prin canale militare ca Ministerul Apararii al Federatiei Ruse a luat decizia de a opri evenimentele internationale de cooperare militara programate intre Rusia si tarile NATO...pana la primirea altor instructiuni", a declarat Carmen Romero, purtatoare de cuvant a NATO.

Norvegia, Estonia si Letonia, tari membre NATO, anuntasera deja ca au primit o notificare din partea Moscovei in acest sens.

Decizia Rusiei intervine dupa ce NATO a hotarat saptamana aceasta ca mentinerea unor relatii de normalitate cu Moscova nu mai este posibila pana cand Moscova nu-si retrage trupele din Georgia in conformitate cu prevederile armistitiului destinat sa puna capat conflictului legat de pronvicia separatista georgiana Osetia de Sud.

NATO si Rusia au cooperat in domenii precum sistemele de aparare antiracheta de mica amploare, activitati navale, lupta antiterorista si schimburi academice, iar la inceputul acestui an au semnat un acord pentru tranzitul prin Rusia al echipamentului neletal destinat frontului din Afganistan.

Purtatoarea de cuvant a declarat ca NATO a luat nota de masura luata de Rusia, dar nu a putut preciza daca decizia va afecta si acordul de tranzit referitor la Afganistan.

Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

SUA, foarte speriata de ostilitatile Rusiei

Daca invazia Rusiei in Georgia a avut loc intr-o perioada recunoscuta cu animozitati cu Occidentul, Washingtonul se teme ca Moscova, care si-a refacut puterile, poate sa-si foloseasca influenta, resursele energetice si financiare, veto din Consiliul de Securitate ONU si mai ales industria sa de armament sa submineze interesele americane in lume.
Presedintele Siriei a petrecut doua zile din aceasta saptamana in Rusia cu o lista de cumparaturi de arme sofisticate pe care el dorea sa le achizitioneze. Aceasta vizita se poate dovedi a fi foarte ingrijoratoare pentru evenimentele care vor urma pe scena internationala, potrivit New York Times.

Chiar daca Rusia furnizeaza de mult timp arme Siriei, abia acum i-a oferit ultima generatie de rachete. Insa presedintele sirian, Bashar al-Assad, a specificat foarte clar ca el doreste sa acumuleze capital din tensiunile dintre Moscova si Occident care se tot accentueaza, atunci cand s-a grabit sa ajunga la Sochi sa se intalneasca cu Dimitri Medvedev.

Lista de metode prin care o Rusie ostila poate sa creeze probleme Statelor Unite ale Americii se extinde dincolo de Siria si muntii Georgiei. Pe aceasta lista apar vanzarile multiple de arme statelor anti-americane precum Iran si Venezuela, manipularea resurselor de petrol si gaze naturale, presiune asupra SUA privind bazele militare din Asia Centrala si esecul eforturilor de continuare a tratatelor de control al armelor de dupa Razboiul Rece.

Michael McFaul, profesor la Universitatea Stanford si consilierul senatorului Barack Obama, candidatul democrat la alegerile prezidentiale din SUA a spus ca Rusia pare ca incearca sa "distruga ordinea internationala" si are capacitatea sa reuseaca. "Potentialul ei este foarte mare, deoarece la sfarsitul zilei, ea sunt hegemona in aceea regiune, iar noi nu suntem si acesta este adevarul", a afirmat McFaud.

Rusia s-ar putea sa nu se dea inapoi de la multe dintre optiunile pe care le are de a-si impune interesele pe scena internationala in saptamanile si lunile ce urmeaza. Pe de o parte, aceasta nu doreste, la fel ca Occidentul, ca Iranul sa aiba arme nucleare sau ca talibanii sa castige puterea in Afganistan. Dmitri Rogozin, ambasadorul rus la NATO a declarat pentru ziarul Izvestia in aceasta saptamana ca Moscova ca sprijina in continuare alianta in Afganistan. "Infrangerea NATO in Afganistan nu este buna pentru noi", a adaugat oficialul rus.

Totusi, desi confruntarea din Georgia dureaza de multi ani, izbucnirea de violenta demonstrata in ultimele saptamani a demonstrat cat de repede se poate schimba scena mondiala. Acum Rusia se afla in topul discutiilor de Washington, unde multi diplomati se sperie ca situatia va scapa de sub control.

Pentru SUA, exista optiuni limitate de a impune presiuni asupra Rusiei. Senatorul John McCain, candidatul republican la alegerile prezidentiae, doreste sa scoata Rusia din Grupul celor 8 puteri majore. O asemenea decizie ar duce la esecul a 17 ani de politica bilaterala menita sa integreze Rusia in ordinea internationala.

Totusi, meniul de optiuni al Washingtonului paleste in comparatie cu cel al Moscovei. Masha Lipman, un analist al Centrului Carnegie din Moscova, a declarat "ca exista multe ale lucruri" de care SUA are nevoie de la Rusia, de la eforturile de a avea grija de vechile arme sovietice nucleare, sprijin in razboiul din Afganistan pana la presiuni asupra Iranului si Coreei de Nord de a renunta la programele nucleare.

Totusi tensiunile pot ingheta acordul recent semnat privind cooperarea nucleara si pot sa puna in pericol negocierile de continuare a programelor de verificare si control ale armelor strategice.

"In mod ironic, de la prabusirea URSS, a existat intotdeauna o grija ca Rusia sa nu devina o rasfatata", a declarat domnul Stent din Georgetown si "acum putem sa vedem cum asa se intampla".


Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Conflictul ruso-georgian, o crizã majorã care va schimba lumea

Conflictul ruso-georgian a repus în discuþie fundamentele securitãþii în Europa, apreciazã centrul de analizã a conflictelor International Crisis Group (ICG), citat de AFP. Moscova a dat dovadã de "încredere în sine ºi agresivitate", "ignorând opinia internaþionalã" ºi fiind gata sã accepte "ostracizarea ºi confruntarea" pentru a-ºi atinge obiectivul de a "reinstitui o zonã de securitate la frontierele sale", aratã raportul institutului cu sediul la Bruxelles. "Timp de aproape douã decenii, Kremlinul ºi-a exprimat interesul pentru o colaborare cu instituþiile occidentale (...), însã revine acum la o posturã mai clasicã de mare putere, insistând sã joace dupã reguli aparte", adaugã documentul. Pentru ICG, folosirea "disproporþionatã" a forþei de cãtre Rusia dupã atacul georgian din 7 august împotriva Osetiei de Sud, "constituie o schimbare dramaticã în relaþiile dintre ruºi ºi occidentali".
Rusia a ameninþat în acest conflict "stabilitatea" Caucazului, "culoarele energetice vitale pentru Europa" ºi a "ignorat dreptul internaþional".

Mihail Saakaºvili, un amator periculos în marea politicã
Moscova nu poate fi consideratã singura vinovatã pentru declanºarea crizei, apreciazã organizaþia. Raportul subliniazã cã tentativa georgianã de preluare a controlului asupra Osetiei de Sud a fost "un calcul dezastruos", în contextul în care Georgia îºi "gestiona deja prost" relaþia cu Rusia din 2004, printr-un comportament "belicos" ºi "arogant". ICG insistã ºi asupra unor "greºeli grave" din partea Occidentului, care nu l-a convins suficient pe preºedintele georgian Mihail Saakaºvili sã caute o soluþie viabilã pentru republicile separatiste Osetia de Sud ºi Abhazia. Vânzarea de arme Georgiei, fãrã asigurarea cã acestea nu vor fi folosite împotriva rebelilor, este o altã greºealã subliniatã de raport, ca ºi sprijinul necondiþionat al Washingtonului pentru Saakaºvili, în pofida derivei sale "autoritare". ICG criticã ºi Uniunea Europeanã pentru incapacitatea sa de a gãsi un rãspuns ferm faþã de acþiunile ruse în Georgia.

Rusia a grãbit aderarea Georgiei la NATO
Rusia a grãbit procesul de aderare a Georgiei la NATO invadând aceastã þarã, a declarat sâmbãtã adjunctul subsecretarului de stat american ºi trimisul Washingtonului în regiune, Matthew Bryza, citat de Reuters. "Cred cã ceea ce a fãcut Rusia este cel mai puternic catalizator pe care îl putea crea pentru aderarea Georgiei la NATO", a declarat Bryza pentru postul rus de radio Ecoul Moscovei. "Asta e ceea ce se va întâmpla. Georgia îºi va accelera evoluþia spre NATO ºi, sper, în decembrie, spre Planul de acþiune", a spus el."Rusia a demonstrat exact de ce are nevoie Georgia sã fie în NATO... Rusia nu a mai ridicat un deget împotriva þãrilor baltice, dupã ce au aderat la NATO. Nu o va face nici împotriva Ucrainei, dacã Ucraina va fi în NATO. Acelaºi lucru este valabil ºi pentru Georgia", a explicat oficialul american."Avem nevoie de Georgia ºi Ucraina în NATO pentru a descuraja acest gen de aventuri militare tragice din partea Rusia, atunci când simte cã poate bloca întrucâtva aderarea acestor þãri la NATO", a adãugat el. Secretarul de stat american Condoleezza Rice declarase cã nu existã planul de a accelera dezbaterea cu privire la aderarea Georgiei. Aceastã þarã ºi Ucraina au solicitat Planul de acþiuni în vederea aderãrii (MAP) la summitul NATO de la Bucureºti, dar opoziþia unor state importante precum Franþa ºi Germania, care nu doreau sã supere Rusia, a dus la un eºec. Cele douã þãri au primit însã promisiunea cã vor fi membre NATO, pe termen lung.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

parere

Da...as ruga colegii care scriu despre calendarele mayase si despre sfarsitul lumii in topicul "2012" sa citeasca si acest topic ca sa vada cum ar incepe un potential sfarsit al luii pe care o cunoastem astazi....lasati balivernele si fiti mai mult interesati de geo politica

Serban M

Citat din: parere din  24 August 2008, 10:46:01
Da...as ruga colegii care scriu despre calendarele mayase si despre sfarsitul lumii in topicul "2012" sa citeasca si acest topic ca sa vada cum ar incepe un potential sfarsit al luii pe care o cunoastem astazi....lasati balivernele si fiti mai mult interesati de geo politica


si eu te-as ruga sa citesti mai atent profetiile mayase si cum ar putea coincide chiar cu evenimentele din perioada aceasta