Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Razboi in Caucaz

Creat de baguvix, 08 August 2008, 17:48:46

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

baguvix

Georgia Statelor Unite

Razboiul scurt dintre Georgia si Rusia ar putea deveni o oportunitate pentru o noua strategie globala a SUA, cat si pentru modificarea "tabloului" scenei internationale.
Pe 8 august, in momentul in care zeci de lideri s-au intalnit la Beijing sa sarbatoreasca pacea la Jocurile Olimpice, fosta republica sovietica, Georgia, a atacat Osetia de Sud, o provincie georgiana separatista, care dorea alipirea la Rusia. Desi conflictul s-a sfarsit, consecintele sale raman neclare.


Care sunt consecintele acestui razboi fulger si socant pentru viitorul geopoliticii globale?

Potrivit publicatiei La Stampa, aceasta intrebare a primit multe raspunsuri nervoase din partea Occidentului, existand o puternica teama legata de posibilitatea unui al doilea razboi rece cu Rusia. Oricum, acest conflict ar trebui si ar putea fi transformat intr-o oportunitate pentru inceputul unei noi organizari a lumii internationale. Acest pas trebuie cu siguranta facut de Statele Unite ale Americii, care au o strategie globala clara, pe termen lung, in aceasta lume haotica.

Problema actuala este daca Georgia si teritoriul contestat, Osetia de Sud, fac parte din strategia SUA. Razboiul a starnit o serie de comentarii acide din partea diplomatilor, jurnalistilor si analistilor, si multa indignare. Multi au sugerat o regandire a viziunii Americii asupra situatiei internationale, altii au zis ca Moscova "s-a intors din mormant", cat si ca este finalul erei post-Razboiul Rece. Toate aceaste lucruri arata ca Georgia nu reprezinta un element strategic, insa este un semnal pe care americanii trebuie sa-l ia in serios.

In orice caz, un lucru trebuie sa-i faca pe americani sa se gandeasca foarte bine sa renunte la vechea mentalitate anti-ruseasca. Islamul fundamentalist, care a provocat tragedia de la 11 septembrie, a fost ajutat si incurajat de SUA in timpul Razboiului Rece. Apoi, SUA a considerat ca extremistii sunt o arma buna impotriva Moscovei. In 2001, America si-a dat seama ca radicalii sunt de fapt, adevarata amenintare. Acum, dupa razboiul din Georgia, este dificil sa intorci foaia si sa spui ca Rusia este dusmanul numarul 1 ai fundamentalistii, numarul 2.

Mai mult, este foarte greu, chiar inadmisibil din punct de vedere militar, sa doresti un conflict latent cu Rusia, in timp ce esti pe front cu Iraq si Afganistan,  Pakistanul nu este foarte stabil si Iranul are un arsenal nuclear. Avand in vedere deficitul financiar inregistrat in domeniul apararii, acesta nu este momentul pentru SUA sa fie ofensiva cu o putere nuclear care detine rezerve majore de petrol si gaze.

Aceste lucruri erau stiute de Rusia atunci cand s-a decis sa atace Georgia, fiind sigura ca SUA nu se afla in pozitia de a raspunde repede sau de a provoca o confruntare direct pe moment.

In mai putine luni, cu un nou presedinte care va sta la Casa Alba, lucrurile vor fi diferite. Europa este la mijloc intre cele doua puteri. Influenta Rusiei in Caucaz inseamna un rol mai mare in gestionarea conductelor care aduc energie din Marea Caspica si Asia Centrala in Europa. Astfel, SUA poate sa vada ca Europa, salvata de sovietici in timpul Razboiului Rece, nu poate sa ignore toata presiunea Rusiei.

La fel ca intr-un joc de sah, Rusia, indiferent de ambitiile ei, va stii sa nu forteze mana Europei. SUA, in mod similar, va fi incantata de oportunitatea ce le-a fost oferita de Georgia si evenimentele petrecute acolo pentru a-si clarifica scopurile si prioritatile.



Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Presa rusa se teme de izolare

Recunoasterea de catre Rusia a regiunilor georgiene separatiste Abhazia si Osetia de Sud presupune numeroase pericole pentru Rusia, avertizeaza miercuri presa rusa, relateaza NewsIn.
"Rusia risca sa revina intr-o pozitie de izolare foarte periculoasa, daca niciun alt stat nu sustine independenta Abhaziei si Osetiei de Sud", potrivit cotidianului oficial Rossiïskaïa Gazeta.

"Rusia a reusit in ultimii ani sa imbunatateasca unele contacte, de exemplu cu lumea araba. Nu este exclus ca Turcia, Iranul, Siria sau Iordania sa sustina Rusia, dar nu este sigur", potrivit ziarului.

Mai rau, "numeroase regiuni ale Rusiei dispun acum de un nou argument in favoarea independentei lor. Astfel, stabilizarea Caucazului ar putea lua acum o cu totul alta turnura", subliniaza cotidianul.

"Pentru Caucazul de Nord, decizia Moscovei este o dovada a determinarii si fortei, dar aceasta satisfactie risca sa fie urmata de o reactie cu totul diferita", scrie Vremia Novostei.

Postura Moscovei risca sa-i afecteze si economia, pentru ca ea inseamna "obligatia de a sustine financiar aceste republici, mai ales daca nimeni altcineva nu le recunoaste", afirma analistul Aleksei Arbatov, pentru acest cotidian.

Vedomosti se teme ca "alegerea strategiei de confruntare cu lumea exterioara ar putea duce la oprirea tuturor reformelor din interiorul tarii". "Recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud este o bomba plasata sub relatiile Rusia-Occident", subliniaza ziarul.



Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Slabiciunile lui Bush, cauza indraznealii Rusiei

Influenta tot mai redusa a presedintelui George W. Bush pe scena internationala a incurajat Rusia sa isi arate forta in Georgia vecina si sa recunoasca independenta celor doua regiuni separatiste ale acesteia, Abhazia si Osetia de Sud, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.
Avand mai putin de cinci luni de mandat la Casa Alba, Bush intra in faza de umbra a presedintiei sale, pe fondul cursei pentru desemnarea succesorului sau si al provocarilor aparute in Rusia si Coreea de Nord, pe langa cele deja existente din Irak si Afganistan.

"Faptul ca in Statele Unite este o perioada de tranzitie, cu siguranta face ca rusilor sa le fie mai usor sa actioneze provocator", a spus Jeff Mankoff, expert in Rusia de la Council on Foreign Relations.

Mai multi experti in politica externa sunt de acord ca administratia Bush nu a reusit sa dea Rusiei suficienta atentie inca de la inceput si a transmis Moscovei semnale contradictorii. De exemplu, Washingtonul a incercat sa coopteze Rusia in eforturile de a convinge Iranul sa renunte la programul sau nuclear, dar in acelasi timp a nemultumit Moscova mergand inainte cu proiectul scutului antiracheta din Europa de Est.

Dorinta din ce in ce mai mare a Rusiei de a-si recupera statutul de superputere, erodat in anii '90, a fost un factor important care a contribuit la ocuparea unei parti din Georgia si recunoasterea independentei Osetiei de Sud si Abhaziei. Un factor important a fost si interesul Rusiei de a profita de noul sau rol pe piata internationala a energiei.

Insa unii anasisti spun ca si calendarul politic american a contribuit la aventura Rusiei in Georgia. Pe masura ce se apropie alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, candidatii republican John McCain si democrat Barack Obama devin voci tot mai importante pentru viitoarea politica externa americana, dar fara a avea efectiv putere de decizie, in timp ce Bush este pus in umbra.

Rusia "a calculat calendarul politic american", spune Leon Aron, directorul pentru Rusia al grupului de reflectie conservator American Enterprise Institute de la Washington. Scenariul sau este urmatorul: cu influenta afectata de razboiul din Irak, Bush "nu va fi in masura sa dea un raspuns prea ferm" actiunilor Rusiei, in ultimele sale luni de mandat. Iar pana cand McCain sau Obama vor fi investiti la Casa Alba, in ianuarie, actiunile indraznete ale Rusiei impotriva Georgiei "vor fi stiri vechi, fapte implinite".

Daca Moscova ar fi asteptat si si-ar fi trimis tancurile si trupele in Georgia la inceputul mandatului viitorului presedinte, acesta ar fi reactionat cu mai multa forta decat Bush, crede Aron. "Rusia apreciaza foarte corect ca un presedinte nou este presat sa dea dovada de o anumita fermitate in politica externa" la inceputul mandatului, mai spune el.

Andrew Grotto, analist in domeniul securitatii nationale la grupul de reflectie liberal Center for American Progress, a minimalizat insa factorul politic american si influenta acestuia in cele mai recente actiuni ale Rusiei. "O parte din explicatie sta in personalitatea lui Putin. Este un fost membru KGB, foarte rece, foarte pragmatic. Vede oportunitati de a avea castiguri si le fructifica. Asta e ceea ce s-a intamplat in Georgia. Intregul episod a incurajat Rusia", a spus Grotto.

In timp ce Bush condamna recunoasterea Osetiei si Abhaziei de catre Rusia, consilierii sai se confruntau cu o noua durere de cap: Coreea de Nord a anuntat ca inceteaza dezafectarea instalatiilor nucleare si are in vedere repunerea in functiune a reactorului de la Yongbyon. Grotto nu vede in aceasta miscare a Phenianului o incercare de a profita de un presedinte american slabit, ci unul dintre obisnuitele suisuri si coborasuri ale negocierilor in dosarul nord-coreean. In plus, Coreea de Nord face presiuni pentru a fi scoasa de pe lista tarilor care sustin terorismul si considera ca are mai multe sanse de succes cu actulul presedinte, decat cu viitorul.



Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Rusii vor regreta 'tot restul vietii' ca i-au recunoscut pe separatisti

Fostul presedinte georgian Eduard Sevarnadze a declarat ca liderii rusi vor regreta "tot restul vietii" ca au recunoscut independenta regiunilor separatiste georgiene, un gest care, in opinia sa, ar putea incuraja fortele separatiste din interiorul Federatiei ruse, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Vor regreta tot restul vietii", a spus Sevarnadze, vorbind despre liderii rusi, intr-un interviu publicat  de cotidianul nipon Asahi Shimbun.

"Acest lucru va duce la discutii pentru recunoasterea independentei Ceceniei si Daghestanului", doua republici ale Rusiei zguduite de insurgente separatiste.

Sevarnadze s-a pronuntat in favoarea boicotarii JO de iarna, care vor avea loc in 2014, la Soci, oras rus la Marea Neagra, vecin cu Abhazia. "Prin acest conflict militar, argumentele in favoarea boicotarii sunt mai puternice ca niciodata", a subliniat el.

Sevarnadze a fost ministru de externe al fostului presedinte sovietic Mihail Gorbaciov in perioada 1985-1990. El a prezidat Georgia din 1995 pana in 2003, cand a fost alungat de la putere de actualul presedinte, Mihail Saakasvili, in 2003.

Sevarnadze si-a acuzat succesorul in functie ca este prea apropiat de SUA. "In perioada mea, am avut relatii bune cu Rusia, ca si cu Statele Unite, dar acest echilibru s-a rupt", a spus el.

Fostul presedinte a subliniat ca Georgia este in mod clar marea perdanta a conflictului in curs, armata rusa ocupand in continuare portul Poti de la Marea Neagra. "Georgia si-a pierdut practic drepturile tertitoriale, iar pagubele economice sunt enorme", a subliniat el.


Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Rusia va sustine in continuare Serbia in demersul de a obtine opinia CIJ cu privire la Kosovo

Rusia va continua sa sustina Serbia pentru ca CIJ - Curtea Internationala de Justitie - sa se exprime pe tema proclamarii independentei Kosovo, a declarat ambasadorul rus la Belgrad, Aleksandr Konuzin, relateaza AFP, conform NewsIn.
"Rusia recunoaste integritatea teritoriala a Serbiei si sustine eforturile Belgradului de a obtine parerea CIJ pe tema legalitatii independentei Kosovo", a subliniat el. Pozitia Serbiei nu este lezata de decizia Moscovei de a recunoaste independenta Abhaziei si Oosetiei de Sud, doua regiuni separatiste georgiene, a asigurat amabasadorul.

"Fiecare conflict este unic", a declarat Konuzin, spunand ca situatia din Kosovo este "diferita" de cea existenta in Caucaz.

Belgradul doreste sa obtina aprobare din partea Adunarii Generale a ONU pentru ca CIJ sa isi exprime opinia cu privire la proclamarea independentei Kosovo de la 17 februarie.

Serbia considera Kosovo o provincie sarba, iar Rusia a sustinut activ Belgradul in respingerea acestei independente.

Saptamana trecuta, premierul sarb, Vuk Jeremici, a declarat ca independenta Kosovo a fost "un precedent periculos" care a "destabilizat" Caucazul mult mai repede decat se preconizase, subliniind ca problemele de suveranitate nu se rezolva pe cale militara. "Inca de la inceput am spus ca proclamarea unilaterala a independentei Kosovo poate reprezenta un precedent periculos, susceptibil sa destabilizeze mai multe regiuni, in special Caucazul", a subliniat ministrul sarb de externe intr-un interviu publicat de cotidianul Vecernje Novosti. "Din nefericire, mai repede decat ne-am fi gandit, s-a dovedit a fi adevarat", a subliniat el.


Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Ambasadorul rus: "Presa din România n-a înþeles nimic"

Relaþiile dintre Moscova ºi cancelariile occidentale sunt din ce în ce mai tensionate. În Osetia de Sud, militarii ruºi continuã epurarea etnicã, dupã cum relateazã observatorii strãini

Copleºiþi de bogãþia din petrol ºi îmbãtaþi de victoria militarã asupra micuþei Georgii, liderii ruºi au trecut la contraatac, în timp ce Vestul este în cãutarea unui rãspuns adecvat.

Suntem aproape de un al doilea rãzboi rece sau de un al treilea rãzboi mondial? În timp ce preºedintele rus, Dmitri Medvedev, a dat asigurãri cã trupele sale urmeazã sã se retragã, pare cã revenirea în þarã a soldaþilor treneazã ºi cã ruºii profitã de acest lucru pentru a pune în practicã epurarea etnicã în Osetia de Sud.

Preºedintele rus a acordat un interviu în exclusivitate postului TF1-LCI. El a afirmat în mod clar cã, dacã europenii "vor o degradare a lucrurilor, o vor avea". Rãspunsul occidentalilor nu s-a lãsat aºteptat. George W. Bush ºi NATO au cerut Moscovei sã îºi reconsidere "decizia iresponsabilã de recunoaºtere a independenþei Abhaziei ºi Osetiei de Sud.

Sfaturile Poloniei

Ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, susþine cã Rusia va pierde dacã va cãuta din nou confruntarea cu Occidentul. "Aº prefera ca Moscova sã coopereze ºi sã se integreze în Occident, dar ea cautã confruntarea, va pierde din nou", a spus el. "Europa este de zece ori mai bogatã decât Rusia ºi, împreunã cu Statele Unite, Occidentul este de 20 de ori mai bogat", a precizat ministrul.

El s-a declarat încrezãtor cã UE, care va avea luni un summit extraordinar pe aceastã temã, "va gãsi mijloace pentru exprimarea nemulþumirii ºi instrumente pentru cooperarea cu Rusia pe baze mai realiste".

Recunoaºterea de cãtre Rusia a regiunilor georgiene separatiste Abhazia ºi Osetia de Sud presupune numeroase pericole pentru Rusia, avertizeazã presa rusã.

Izolare periculoasã

"Moscova riscã sã revinã într-o poziþie de izolare foarte periculoasã, dacã niciun alt stat nu susþine independenþa Abhaziei ºi a Osetiei de Sud", potrivit cotidianului oficial "Rossiïskaïa Gazeta". Mai rãu, "numeroase regiuni ale Rusiei dispun acum de un nou argument în favoarea independenþei lor.

Postura Moscovei riscã sã-i afecteze ºi economia, pentru cã ea înseamnã "obligaþia de a susþine financiar aceste republici, mai ales dacã nimeni altcineva nu le recunoaºte", afirmã analistul Aleksei Arbatov în cotidianul "Vedomosti". El se teme cã "alegerea strategiei de confruntare cu lumea exterioarã ar putea duce la oprirea tuturor reformelor din interiorul þãrii".

Alexandr Ciurlin criticã presa românã

Ambasadorul Rusiei la Bucureºti, Alexandr Ciurlin (foto), a anunþat într-o scrisoare remisã Mediafax cã presa românã nu a înþeles cine poartã rãspunderea crizei din Caucaz ºi aminteºte cã în Georgia a fost gãsit armament rusesc.

"Georgia era alimentatã cu un flux continuu de arme moderne, inclusiv tancuri, avioane, rachete. În Rusia, pe bunã dreptate s-a format opinia cã o asemenea stimulare a militarizãrii celor de la Tbilisi fãcea parte dintr-un plan mai vast, în care Georgiei i se încredinþase rolul de cap de pod militar al NATO", susþine Alexandr Ciurlin.

Preºedintele Dmitri Medvedev cautã aliaþi în Estul euroasiatic

Preºedintele rus, Dmitri Medvedev, s-a deplasat ieri la Duºanbe, capitala Tadjikistanului, sperând sã obþinã o susþinere fermã din partea aliaþilor sãi estici, în condiþiile în care politica sa faþã de Georgia este condamnatã de Occident, comenteazã Reuters.

Summitul Organizaþiei pentru Cooperare de la Shanghai va avea loc astãzi, într-o atmosferã tensionatã din cauza intervenþiei ruse în Georgia ºi a recunoaºterii de cãtre Moscova a Abhaziei ºi Osetiei de Sud.

Occidentul a condamnat categoric aceastã decizie, ceea ce a intensificat tensiunile pânã la un nivel comparabil cu cele din Rãzboiul Rece. Georgia nu este inclusã în agenda oficialã a summitului, la care participã ºi Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan ºi Uzbekistan. Analiºtii spun însã cã agenda va trece pe planul doi, din cauza necesitãþii dezbaterii noilor realitãþi politice.

Fostele state sovietice tac

Însã aliaþii Moscovei din fosta URSS, Asia ºi alte zone s-au remarcat prin tãcere. Toate state foste sovietice, au motive sã adopte o poziþie, ,,sã aºteptãm ºi sã vedem".

Cei patru ºi-au construit strategiile de politicã externã pe încercarea de pãstrare a unui echilibru între loialitatea faþã de Moscova ºi legãturile cu Occidentul. Pentru Kîrgîzstan este ºi mai dificil, având în vedere cã gãzduieºte atât baze militare ruse, cât ºi americane.

Analiºtii spun cã Medvedev nu poate obþine mai mult decât o declaraþie cã þãrile din organizaþie înþeleg motivele Rusiei. ,,Nimeni nu va recunoaºte Osetia de Sud ºi Abhazia", a subliniat Boris Makarenko, ºeful adjunct al Centrului pentru Tehnologii Politice din Moscova.

Rusia îºi pune speranþa în China

Cel mai mare premiu pentru Rusia ar fi susþinerea Chinei, care s-ar putea obþine când Medvedev se va întâlni cu Hu Jintao la summit, dar analiºtii spun cã Moscova nu va primi o susþinere decisivã din partea Beijingului.
,,China, care are separatiºtii ei, va avea cea mai mare problemã. Recunoaºterea Abhaziei ºi Osetiei de Sud este inacceptabilã pentru Beijing", a explicat analistul Aleksei Muhin.

Iranul, curtat de Moscova

La summit se vor analiza procedurile pentru aducerea de noi membri, ceea ce i-ar putea permite Iranului, care a fost observator la reuniunea precedentã, sã aibã un rol mai important. Un astfel de lucru ar ajuta Kremlinul sã-ºi îndeplineascã ambiþia de a transforma aceastã organizaþie într-o contrapondere la Occident.

Cine i-ar putea susþine pe ruºi

Dupã ce Rusia a recunoscut, marþi, oficial independenþa celor douã teritorii separatiste, a cerut ºi altor state sã îi urmeze exemplul, astfel ca aceastã decizie sã aibã mai multã legitimitate ºi sã îºi amplifice efectele. Experþii internaþionali sunt de pãrere cã state din fostul spaþiu sovietic ºi ,,duºmanii" declaraþi ai SUA vor fi cei care vor da curs îndemnului Rusiei. ,,Cu siguranþã, Belarus ºi Kazahstan, din sfera de influenþã a Rusiei, dar ºi alte þãri «stângiste», precum Iran, Venezuela, Cuba, Bolivia", a explicat expertul american Michael Radu.

,,Atacul asupra Georgiei este mai periculos decât invadarea Afganistanului de trupele sovietice"

Expertul american Ariel Cohen explicã pentru "Adevãrul" mizele rãzbo­iu­lui din Caucaz ºi cum poate fi contracarat "neo-imperialismului rusesc".

Adevãrul: Ce ar trebui sã facã SUA dupã ce Moscova a decis sã recunoascã independenþa provinciilor separatiste Osetia de Sud ºi Abhazia?

Ariel Cohen: Nici Statele Unite ºi nici aliaþii sãi nu ar trebui sã recunoascã independenþa provinciilor separatiste ilegale. Revizuirea graniþelor fostei Uniuni Sovietice este un joc periculos, la fel ca ºi apãrarea co-etnicitãþii ºi a populaþiei care vorbeºte aceeaºi limbã. Sã nu uitãm cã exact aceste lucruri au dus la cel de-al Doilea Rãzboi Mondial.

Osetia de Sud ºi Abhazia probabil cã nu vor primi totuºi recunoaºterea internaþionalã, aºa cum se întâmplã ºi cu Republica Turcã a Ciprului de Nord. Dar, sprijinul de care s-a bucurat invazia ruseascã din Georgia din partea unor state ca Venezuela, Cuba, Libia ºi Siria indicã faptul cã acest atac este mai periculos chiar ºi decât invazia Uniunii Sovietice din Afganistan.

Ce a urmãrit exact invazia ruseascã din Georgia?

Primul scop a fost împingerea armatei georgiene din Osetia de Sud ºi din Abhazia. Astfel, se punea capãt încã odatã de facto suveranitãþii Georgiei asupra acestor provincii. De altfel, relaþiile Rusiei cu Georgia au fost cele mai proaste din spaþiul postsovietic.

Pe lângã faptul cã Rusia a susþinut încã din 1990 separatismul Osetiei de Sud, Kremlinul a acordat chiar ºi ajutor militar Abhaziei - o altã provincie ce face parte tot din teritoriul Georgiei - în 1992-1993.

Moscova urmãreºte schimbarea regimului

S-a vehiculat ideea cã Rusia ar fi intenþionat sã-l înlãture de la putere pe Mihail Saakaºvili ºi sã afecteze ºansele Georgiei de integrare în NATO.

Kremlinul doreºte în mod evident înlãturarea lui Saakaºvili ºi instalarea unui preºedinte prorus la Tbilisi. Rusia oricum a avut o relaþie arþãgoasã cu fostul preºedinte Eduard ªevardnadze, ce a îndeplinit chiar funcþia de ministru de Externe al URSS.

"Durii" de la Moscova l-au acuzat pe acesta de retragerea trupelor ruse din estul Europei. În anii '90 au avut loc douã încercãri de asasinare a lui ªevardnadze, iar elemente ale statului rusesc, aºa cum sunt serviciile secrete sau agenþii ale Armatei, au fost principalii suspecþi de fiecare datã.

Totuºi, în ciuda pretinselor minoritãþi oprimate, liderii din Osetia de Sud sunt majoritatea etnici ruºi, iar mulþi dintre ei au servit în KGB, în armata rusã sau în Partidul Comunist din URSS. Folosirea cetãþeniei ruse pentru crearea unei populaþii ce are nevoie sã fie protejatã în statele vecine, pentru a le afecta suveranitatea este însã un teren alunecos care acum duce la redesenarea fostelor graniþe sovietice.

Moscova a pregãtit de multã vreme aceastã agresiune împotriva preºedintelui prooccidental Mihail Saakaºvili, iar unul dintre scopuri a fost, evident, sã-i afecteze nu doar influenþa internã, dar ºi ºansele de integrare în Alianþa Nord-Atlanticã.

Pe de altã parte, Moscova transmite un mesaj puternic Ucrainei, a cãrei insistenþã de a se integra în NATO ar putea duce la un rãzboi sau chiar la noi dezmembrãri teritoriale.

Rusia joacã un joc de ºah în care încearcã sã îºi intimideze adversarul. Fostul preºedinte ºi actualul premier a vorbit direct despre posibilitatea destrãmãrii Ucrainei. Cu sprijinul Moscovei, populaþia rusofonã ar putea fi influenþatã sã urmeze calea Osetiei de Sud ºi a Abhaziei cãtre "Mama Rusie".

Kievul vrea monopolul rutelor energetice

Cât de mult a fost afectatã securitatea energeticã europeanã de acest rãzboi?

Rusia demonstreazã în primul rând cã poate sabota proiectele americane ºi europene de integrare în NATO sau în UE a unor state din CSI. Însã, prin încercarea de a schimba regimul în Georgia, Moscova încearcã totodatã sã câºtige controlul asupra coridorului energetic de transport ce leagã Asia centralã ºi Azerbaidjanul de Marea Neagrã.

Un regim prorus în Georgia ar aduce totodatã coridorul petrolier Baku – Tbilisi – Ceyhan ºi reþeaua de transport de gaze Baku – Erzurum sub controlul Moscovei. O astfel de variantã ar distruge orice opþiune prooccidentalã în state ca Azerbaidjan sau ca Armenia ºi orice ºansã de rezolvare a conflictelor lor bazate pe diplomaþie ºi pe cooperarea regionalã dupã modelul occidental.

Rusia a anunþat cã nu este foarte afectatã de sancþiuni...

În primul rând, SUA ºi aliaþii sãi europeni trebuie sã foloseascã toate mãsurile diplomatice pentru a pune capãt agresiunii ruse. SUA ºi Europa trebuie sã conducã restul lumii ºi sã cearã Rusiei sã-ºi retragã trupele din toate regiunile georgiene ºi sã recunoascã integritatea teritorialã a þãrii.

Rusia trebuie sã înþeleagã cã ar putea spune adio nu doar G8, dar chiar ºi organizãrii Olimpiadei de la Soci, din 2014. Consiliul de Securitate al ONU, dar ºi Adunarea Generalã trebuie sã sporeascã presiunile pentru adoptarea unei rezoluþii care sã susþinã farã echivoc integritatea teritorialã a Georgiei, inclusiv Abhazia ºi Osetia de Sud. ONU, OSCE ºi UE trebuie sã trimitã observatori în Georgia. Totodatã, NATO trebuie sã acorde Ucrainei, în decembrie, Planul de Acþiune pentru Aderare.

Cine este Ariel Cohen

Expert în Rusia, spaþiul postsovietic, Asia centralã ºi Caucaz, Centrul ºi estul Europei, în problema securitãþii energetice.

Doctor în Relaþii Internaþionale la Fletcher School of Law and Diplomacy.

Senior Research Fellow la Fundaþia Heritage.

Consultant al Forumului Economic Mondial.

Expert în Congresul SUA.

Fost membru al Directoratului Asociaþiei de Comerþ California – Rusia.

Membru al Consiliului pentru Relaþii Externe.

Membru al Institutului pentru Studii Strategice de la Londra.

Membru al Asociaþiei pentru Studierea Naþionalitãþilor .

A devenit celebru odatã cu publicarea lucrãrii "Imperialismul Rusesc: Dezvoltarea ºi Criza", publicatã în 1996.

Insistenþa Ucrainei de a se integra în NATO ar putea duce la un rãzboi sau chiar la noi dezmembrãri teritoriale.
Ariel Cohen,
expert în relaþii internaþionale

Rusia trebuie sã înþeleagã cã ar putea spune adio nu doar G8, dar chiar ºi organizãrii Olimpiadei de la Soci, din 2014
Ariel Cohen,
expert în relaþii internaþionale

sursa : Adevarul
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Rusia ameninþã cã distruge în 20 de minute navele NATO de la Marea Neagrã

Flota rusã de la Marea Neagrã este capabilã sã distrugã în doar 20 de minute navele NATO aflate acum în aceste ape, a declarat vineri un fost comandant de flotã, relateazã RIA Novosti.ªeful Statului Major rus a spus marþi cã zece nave NATO se aflã în Mare Neagrã - trei nave americane, fregata polonezã General Pulaski, fregata germanã FGS Lubeck ºi cea spaniolã Admiral Juan de Borbon, ca ºi patru nave turce. Alte opt nave sunt aºteptate sã se alãture grupului. "În pofida aparentei puteri, grupul naval al NATO din Marea Neagrã" nu are capacitatea de a lupta, a spus amiralul Eduard Baltin. "Dacã este necesar, o singurã salvã de rachetã de pe cruciºãtorul Moskva ºi de pe alte douã sau trei vase de rãzboi ar fi suficiente pentru anihilarea întregului grup", a subliniat el.  "În 20 de minute, apele ar fi libere", a mai spus el, subliniind cã, în pofida reducerilor masive, flota rusã de la Marea Neagrã are un arsenal de rachete formidabil. Totuºi, Baltin a declarat cã riscul unei confruntãri între NATO ºi Rusia în Marea Neagrã este mic. "Nu vom lovi primii ºi ei nu par oameni cu tendinþe sinucigaºe", a spus Baltin. NATO a anunþat cã va livra ajutor umanitar Georgiei, dupã încheierea ostilitãþilor dintre Tbilisi ºi Moscova. ªeful Statului Major rus a declarat cã desfãºurarea navalã din Marea Neagrã "nu poate sã nu provoace îngrijorare". Potrivit unor surse din armata rusã, navele NATO care au intrat în Marea Neagrã transportã mai mult de 100 rachete Tomahawk ºi rachete Harpoon antinavale.

sursa : infoportal.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Rusia este banuita ca ar putea reduce livrarile de petrol catre Vest

Posibila criza energetica este considerata o continuare a conflictului armat din Georgia si ar putea provoca mai multe pagube pe pietele internationale decat un razboi armat in Caucaz. Sursele citate de cotidianul londonez sustin ca firmele petroliere rusesti au primit ordin direct de la Kremlin sa pregateasca o reducere a livrarilor de combustibili spre Germania si Polonia prin conducta Drujba (Prietenia).

Presedintele Dimitri Medvedev, fost director general al gigantului Gazprom, i-a bagat in sedinta pe sefii de la Lukoil in acest weekend pentru a fi gata de reactie luni, cand Uniunea Europeana are programata o sesiune speciala dedicata crizei din Georgia. Moscova este gata sa raspunda prin represalii energetice unor eventuale sanctiuni ale Uniunii Europene si nu ar fi pentru prima data cand ar face uz de puternica arma de care dispune – petrolul – pentru a-si impune politica. In trecut, Kremlinul a dat vina pe probleme de ordin tehnic cand petrolul s-a oprit pe conducte. Analistii economici se asteapta la ce e mai rau la burse, in conditiile in care pietele financiare americane sunt bulversate de cresterea pretului petrolului din cauza uraganelor din sudul SUA. "Nu ne temem de nimic, nici de un posibil nou Razboi Rece", declara recent presedintele rus Medvedev. Potrivit presei britanice, Rusia ar putea sa-si riste reputatia de membru de incredere al comunitatii internationale pentru a-si urmari interesele geo-strategice. Rusia dispune de rezerve energetice estimate la 580 de miliarde de dolari, fiind a treia in lume. Directoratul pentru energie al Comisiei Europene anunta ca nu a primit informatii in legatura cu posibile reduceri de livrari ale Rusiei, iar guvernul polonez a spus ca Moscova continua sa trimita combustibil in acelasi ritm. Kremlinul a refuzat initial sa comenteze informatiile. Premierul Vladimir Putin a declarat, pentru agentia RIA, ca tara sa nu s-a folosit niciodata de avantajul energetic pentru a influenta vestul Europei si nici nu intentioneaza sa recurga la "arma" energetica. Rusia asigura 26% din necesarul de petrol si 29% din cel de gaze naturale al statelor din Uniunea Europeana si exporta per total 6,5 milioane de barili pe zi. Expertii sustin ca o reducere a livrarilor cu un milion de barili ar provoca o crestere importanta a pretului titeiului pe pietele internationale, in conditiile in care nu se stie daca Arabia Saudita ar putea suplini necesarul de petrol mondial. 

Cehia, prima victima
Cehia a cunoscut pe propria piele, ultima data luna trecuta, ce inseamna sa deranjezi Rusia. Imediat dupa ce oficialii de la Praga au semnat acordul de instalare a scutului antiracheta cu SUA, Rusia si-a redus livrarile de petrol catre Cehia cu 40%, din cauza "unor probleme tehnice". Si Estonia a simtit mania Moscovei in 2007, cand a primit mai putin petrol dupa ce a indraznit sa inlature un monument dedicat Armatei Rosii Eliberatoare. Letonia a fost lovita de reduceri de doua ori, in 2005 si 2006, in urma unor dispute cu Rusia legate de controlul asupra terminalului  Ventspils. Lukoil a negat informatiile potrivit carora ar planui o reducere a livrarilor de petrol spre Europa de Vest. "Lukoil livreaza aceeasi cantitate de petrol spre Europa ca si inainte. Nu am primit nici un ordin de la Kremlin", a declarat un purtator de cuvant al companiei. La randul lor, surse de la Paris sustin ca Uniunea Europeana nu intentioneaza sa sanctioneze Rusia la summitul UE de luni. "Nu a venit momentul sanctiunilor", sustine sursa franceza. In schimb, ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a spus ca "sunt avute in vedere sanctiuni si alte mijloace". Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat sceptic fata de ideea de a impune sanctiuni Rusiei din cauza crizei din Georgia. "Trebuie sa imi explice cineva ce anume reprezinta o sanctiune pentru Rusia", a declarat seful diplomatiei germane.

sursa:infoportal.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

UE amana negocierile pentru acordul cu Rusia, dar nu are alte sanctiuni oficiale

UE a decis sa amane viitoarele reuniuni pentru negocierea unui acord de parteneriat consolidat cu Rusia, a anuntat luni presedintele CE, Jose Manuel Barroso, dupa summitul extraordinar, dar nu exista alte sanctiuni oficiale, relateaza AFP, consultata de NewsIn.
"Atat timp cit retragerea trupelor pe pozitiile anterioare conflictului nu are loc, orice reuniune in vederea negocierii acordului de parteneriat este aminata", a spus el. "Amanam toate reuniunile pentru acordul de parteneriat strategic", a confirmat Nicolas Sarkozy. "Acest lucru inseamna ca trebuie sa ne reexaminam relatiile cu Rusia. Pentru un parteneriat trebuie doi", a subliniat el.

Urmatoarele negocieri erau prevazute pentru 15 septembrie.

Liderul francez a subliniat ca "in cadrul UE consensul a fost relativ usor de obtinut in legatura cu atitudinea de adoptat in fata Moscovei".

"Condamnam fara ambiguitate reactia disproportionata a Rusiei si suntem constienti, in Europa, de responsabilitatea noastra in mentinerea dialogului cu vecinii rusi", a declarat Sarkozy,
Barroso si Sarkozy, insotiti de Javier Solana, au anuntat ca se vor duce la 8 septembrie la Moscova si Tbilisi, pentru a incerca progrese spre rezolvarea conflictului si sa obtina retragerea trupelor ruse din Georgia.

"Este clar ca, in lumina evenimentelor recente, nu putem continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", a explicat Barroso.

In afara de suspendarea negocierilor, Sarkozy a exclus orice sanctiune oficiala impotriva Rusiei,. "Sa nu lansam un razboi rece ca acesta, sa nu ne aratam muschii, demonstratiile de forta, sanctiunile, contrasanctiunile nu ar servi nimanui", a declarat Sarkozy. "Daca vine momentul, imi voi asuma responsabilitatile, dar acest mom nt nu a venit", a subliniat el.

"Trebuie sa se dea o sansa diplomatiei la 8 septembrie. Daca merge, UE isi va fi demonstrat eficienta si, daca nu merge, ne vom reuni si vom lua alte decizii", a conchis el.

Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Rusia va anihila orice agresor, avertizeaza armata rusa

Armata rusa are capacitatea necesara pentru a distruge complet orice "agresor", chiar daca acesta beneficiaza de ajutorul Statelor Unite sau Europei, a declarat luni un general rus, facand aluzie la conflictul recent dintre Moscova si Tbilisi, relateaza AFP, monitorizata de NewsIn.
"Operatiunea vizand sa constranga Georgia (sa respecte - n.red.) pacea a demonstrat lumii ca, indiferent de agresor, indiferent daca beneficiaza de o sustinere de peste Atlantic sau din Europa, avem tot ce este necesar pentru a-l distruge si va fi distrus", a avertizat comandantul adjunct al Infanteriei ruse, generalul Valeri Evnevici, citat de agenta de presa ITAR-TASS.

El a facut aceste declaratii cu ocazia exercitiilor militare comune ale Rusiei, Kazahstanului si Tadjikistanului.

Armata georgiana a lansat in noaptea de 7 spre 8 august o ofensiva militara pentru a incerca sa preia controlul asupra regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. In replica, fortele ruse au intervenit masiv pe teritoriul georgian.

Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Rusia castiga pe mana UE

Reuniþi pentru a revizui relaþia cu Rusia, liderii europeni au preferat sã adopte o poziþie moderatã faþã de Moscova pentru a nu pune în pericol coeziunea UE

Reuniþi într-un summit de urgenþã la Bruxelles, pentru a revizui relaþia cu Rusia dupã conflictul din Georgia, liderii europeni au decis sã amâne reuniunile UE-Rusia pentru negocierea unui acord de parteneriat cu Moscova, dacã Rusia nu-ºi va retrage trupele staþionate în Georgia pe poziþiile ocupate înaintea invaziei de la începutul lunii august. Preºedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anunþat cã pe 8 septembrie se va deplasa la Moscova pentru a discuta cu omologul sãu rus aspectele legate de respectarea angajamentului rus de retragere a trupelor.

,,Dacã negocierile asupra documentului sunt cu adevãrat suspendate, atunci nu mai rãmâne decât sã exprimãm regretul", a reacþionat ministrul rus de Externe, sugerând cã UE ,,îºi face singurã rãu" luând asemenea decizie.

Declaraþia de la summit este rezultatul unui compromis între Germania, Franþa ºi Italia, care au susþinut parteneriatul cu Rusia, ºi Marea Britanie, Polonia ºi statele baltice, care doreau instituirea unor sancþiuni împotriva Moscovei.

Summitului i-au lipsit declaraþiile ferme, iar rezultatele sale au fost catalogate drept favorabile Rusiei. ,,UE a decis sã nu impunã sancþiuni Rusiei. De aceea, la Moscova, rezultatele Summitului UE de la Bruxelles sunt considerate o victorie a diplomaþiei ruse", scrie cotidianul rus ,,Kommersant". Potrivit ,,Daily Telegraph", declaraþia comunã a liderilor europeni nu prevede clar amânarea negocierilor cu Rusia, întrucât aceastã decizie va depinde de o viitoare analizã a relaþiilor UE-Rusia, care trebuie finalizatã pânã la 14 noiembrie, data viitorului Summit UE-Rusia. Totodatã, compromisul nefericit la care au ajuns Marea Britanie, pe de o parte, ºi Franþa, Italia ºi Germania, pe de cealaltã, aratã ineficienþa unei politici externe comune a UE, idee respinsã constant de britanici.

O cu totul altã interpretare a Summitului UE o oferã presa din Germania, þarã care este implicatã în proiecte energetice cu Moscova. UE a afiºat o ,,rarã unitate în prima sa încercare de a rezolva o crizã internaþionalã", comenteazã ,,Deutsche Welle" rezultatul summitului, considerând cã unitatea chiar ºi în privinþa unei poziþii moderate faþã de Rusia este mai favorabilã decât imaginea unei Europe dezbinate, care ar fi apãrut dacã UE decidea impunerea unor sancþiuni Rusiei.

Smirnov vrea dublarea trupelor ruse

Liderul transnistrean, Igor Smirnov, a cerut Moscovei sã suplimenteze contingentul rus de menþinere a pãcii din Transnistria pânã la 3.000 de militari, considerând cã trupele ruse sunt ,,singurul garant" al pãcii în zonã. Dupã izbucnirea conflictului din Georgia, Smirnov a întrerupt contactele cu Chiºinãul ºi a cerut recunoaºterea independenþei Transnistriei.

sursa: Cotidianul
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Rusia va face presiuni asupra transnistrenilor pentru a ajunge la un acord cu Chisinaul

Rusia va incuraja separatistii din Transnistria sa ajunga la o intelegere cu guvernul de la Chisinau, a declarat, marti, un consilier de la Kremlin, in conditiile in care Moscova incearca sa-si refaca reputatia dupa conflictul cu Georgia, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
Serghei Prihodko, consilier pe politica externa al presedintelui Dmitri Medvedev, a declarat ca Moscova doreste sa aplice o alta politica pentru R.Moldova si regiunea transnistreana, decat cea aplicata in cazul Georgiei. "Pozitia noastra este sa sustinem eforturile presedintelui Vladimir Voronin in procesul de pace, iar disponibilitatea Rusiei de a oferi ajutor a fost exprimata recent", a adaugat el.

"In vederea continuarii eforturilor, ne pregatim pentru o discutie serioasa cu Igor Smirnov, in urmatoarele zile", a spus Prihodko.

O alta sursa de la Kremlin a declarat ca intalnirea dintre Medvedev si Smirnov ar putea avea loc miercuri, la Soci.

Smirnov a sugerat ca Rusia ar trebui sa recunoasca Transnistria, dupa ce a recunoscut independenta regiunilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud.

Unii analisti au spus insa ca, dupa ce a trimis trupele ruse in Georgia, Moscova doreste sa arate lumii ca poate rezolva mai amiabil un alt conflict inghetat.

UE si Statele Unite au criticat aspru raspunsul "disproportionat" al Moscovei la tentativa georgienilor de a prelua controlul in Osetia de Sud. Transnistria seamana mult cu Osetia de Sud si Abhazia, noteaza Reuters. Ca si aceste regiuni georgiene, ea si-a declarat unilateral independenta in anii '90, cu ajutorul Rusiei. Rusia are acolo trupe de mentinere a pacii.

Medvedev, care s-a intalnit cu Voronin la Soci la 25 august, i-a spus ca vede "sanse bune" de a se ajunge la o intelegere cu separatistii.

Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

CHIP


antoniu

la fel ca in 1965 rusii sunt in faza de sinucidere nucleara....marea neagra este o capcana pentru ei ...un singur submarin nuclear american din mediterana  supravegheaza letal europa ,africa si asia mica...s-o mai lase moale promoscovitii...directia este una singura CMI [ capitalismul mondial integrat]..GLOBALIZAREA.

romulus

Citatrusii sunt in faza de sinucidere nucleara....
Gresesi profund dom' profesor ! In urmatoarele saptamani, luni , vei vedea si de ce  si cum ...
Habar n'ai ce'i poate capu' lu' Ivan !
Si afla ca nici in vis n'am fost promoscovit, dar asta'i realitatea , nu vezi ? Dai cu nasul de ea !

Citatdirectia este una singura CMI [ capitalismul mondial integrat]..GLOBALIZAREA
Mda ,  Io n'as fi asa de sigur pe chestia asta ! Oricum, stii cum se zice : "... 'om trai s'om vedea "!
Am zis !


"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David