Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Tara Daciei, istoria interzisa

Creat de Flight33, 14 Martie 2008, 20:20:59

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

AdarM

#120
Citat din: calator astral din  04 Decembrie 2012, 02:24:20
colega @adarM, esti de acord sau nu?
Sunt de acord ca faci o bulibaseala cumplita tot folosind search-ul lui Google, insa fara pic de discernamant, fara strop de analiza.
Doua:
1 - Iordanes era got, nu get (ti-am mai scris de confuzia asta).
2 - In lumea istoricilor, Iordanes are mai putina credibilitate chiar si de cat Herodot. De numele lui se leaga expresia"nu-mi vinde iordane!" - asta spune destul.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

kandaon

#121
Citat din: AdarM din  04 Decembrie 2012, 02:34:20
Una la mana ar fi ca eu ma refeream la doina, in postul meu, nu la calusari, termen care fusase bolduit de autor, spre deosebire de doina, bolduit de mine.
Pe urma, ca sa-l citez pe Marin Preda:
- Pe ce te bazezi?
Cunosti tu vreo legenda, vreo poveste ramasa de la daci? Ai date despre mentionarea in epoca a vreunei Fete a Padurii, Mume, strigoi sau zgrimtiesi (apropo: "z"-ul e doar cat sa dea bine in "limba daca")? In afara lupului din steagurile dacilor, vizibile pe Columna, mai exista vreun izvor care sa indice un cult legat de el?
Pot sa-ti raspund eu de pe acum: nu.
Daca tii mortis sa inventezi folclorul "dacic", poti s-o faci linistit, insa fara pretentia de a fi crezut, parol.
Al'minteri, atat slavii cat si bulgarii veniti de pe Volga (numai doua exemple), aveau credinte totemice, la fel si cumanii sau pecenegii (alte doua exemple), iar dominatia astora patru asupra teritoriului nord-dunarean insumeaza aproape un mileniu!
In stepa, locul de unde veneau, lupul e pradatorul suprem, pe cata vreme in arcul carpatic mai dai de un urs, stii tu, alea-alea...

Legat de lup (de la Eliade si altii citire)

http://en.wikipedia.org/wiki/Dacians#Mythological_theories

<<The existence of a ritual that provides one with the ability to turn into a wolf.[50] Such a transformation may be related either with lycanthropy itself, a widespread phenomenon, but attested especially in the Balkans-Carpathian region,[49] or a ritual imitation of the behavior and appearance of the wolf.[50] Such a ritual was presumably a military initiation, potentially reserved to a secret brotherhood of warriors (or Männerbünde).[50] To become formidable warriors they would assimilate behavior of the wolf, wearing wolf skins during the ritual.[47] Traces related to wolves as a cult or as totems were found in this area since the Neolithic period, including the Vinča culture artifacts: wolf statues and fairly rudimentary figurines representing dancers with a wolf mask.[51][52] The items could indicate warrior initiation rites, or ceremonies in which young people put on their seasonal wolf masks.[52] The element of unity of beliefs about werewolves and lycanthropy consists in the magical-religious experience of mystical solidarity with the wolf by whatever means used to obtain it. But all have one original myth, a primary event.[53][54]>>

Apare si ursul insa, legat chiar de Zalmoxis care a fost acoperit la nastere cu o blana de urs

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0062%3Aalphabetic+letter%3DZ%3Aentry+group%3D1%3Aentry%3Dzalmoxis-harpers

<<Zalmoxis (Ζάλμοξις) or Zamolxis (Ζάμολξις). Said to have been so called from the bear's skin (ζάλμος) in which he was clothed as soon as he was born.>>

Si aici ce avem in zilele noastre

Raw Video: Romanians Wear Bear Furs for New Year's

Aici iarasi despre lup

http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/filipii-iarna-123160.html

http://www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=26400&edition_id=5223&format=html

<<Filipii erau imaginaţi a fi nişte divinităţi stranii, cu trup uman şi cap de lup>>.

Reprezentarea asta e identica cu acele statuete din neolitic de care vorbeste Mircea Eliade.

Uite chiar ceva ce poate fi legat destul de usor de Fata sau Muma Padurii (sau acele "v^lve" ale padurii sau ale apelor)

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8935119-continuitatea-dacica-relevata-rugaciune-versuri-scrisa-ofiter-imperiului-roman.htm

<<O inscriptie pe o placa din calcar de mari dimensiuni, descoperita in urma cu 20 de ani la Geoagiu si restaurata acum, releva, pentru prima oara, sub forma unui text scris, continuitatea elementelor de spiritualitate dacica pe teritoriul Daciei Romane, a declarat, la Deva, profesorul Ioan Piso, de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, citat de Agerpres.

Avem de-a face cu niste izvoare dacice create, se zice in rugaciune, de o nimfa divina. (...) Creatorul rugaciunii este un militar, C. Sentius Iustinus, comandantul trupei de la Cigmau, in imediata apropiere de Geoagiu'', a explicat profesorul Ioan Piso.

El a aratat ca in inscriptie mai apare un pasaj in care cel care a creat rugaciunea face referire la Odrista, in interpretarea cunoscutului arheolog fiind vorba de o divinitate aparatoare a padurii care adaposteste izvoarele de apa termala

De asemenea, in text este inclus un pasaj in care este mentionat numele Vitus Comati, despre care profesorul Ioan Piso afirma ca este cel al unui preot dac de la Germisara.>>

Toate elementele astea confirma continuitatea de la daci iar in alte cazuri se pot deduce ca vin de la ei, din moment ce nu apar la romani (aia antici), la slavi sau la altii (sau sunt ceva diferit).

Slavii aia clasici, cand apar in istorie sunt de fapt un amestec slavo-sarmato-traco-daco-romano-avaro-germano-baltic, de unde si unele asemanari intre obiceiurile noastre si ale bulgarilor sa zicem (dar nu si ale cehilor sau bielorusilor).

Etnologii sunt cei care afirma existenta influentelor dacice in mitologie si folclor (doina e iarasi un astfel de element). Si nu cred ca sunt cu nimic mai prejos, chiar din contra, cand sunt comparati cu istorici precum cei de pe "Historia"

Cat despre cumani si pecenegi, astia sunt iarasi o tema indelung discutata in ultimii ani, mai ales decand domnu Djuvara a relansat teoria cu Basarabii cumani. Teorie cam imposibil de confirmat mai ales ca in cronicile vremii (maghiare de ex) era numit clar "olah" (adica rom^n) si "schismatic" (adica ortodox), in timp ce nu se sfiau sa vorbeasca de regele lor Ladislau Cumanul (cumanii fiind dealtfel catolici la acea data).

Iar arheologia, bat-o vina, se incapataneaza sa nu dea de urmele cumanilor si pecenegilor astia, desi ii cauta cu certitudine. Asa zisa lor episcopie catolica nu a lasat nimic in urma (sunt teorii ca de fapt era plasata in Ungaria de azi si nicidecum la Milcov) si e cam greu de gasit macar potcoave de cai morti ramase de la cumano-pecenegii astia.
Asta in timp ce descoperirile arheologice facute de-a lungul si de a latul autostrazii Transilvania tot scot la iveala orase mai vechi decat piramidele sau bucati de ceramica cu nu stiu ce scriere veche de 8000 de ani.
Sau se descopera asezari gigantice vizibile doar din satelit sau avion, dar care se ignora destul de suspect (ma intreb ce promovare ar fi avut daca erau descoperite in vestul Europei, sau macar in Grecia, sau zona fostului Sumer)

Eu nu spun ca acesti cumani si pecenegi nu au existat si nu or fi trecut pe aici, insa in mod cert nu au dominat zona un mileniu (au ocupat cel multe anumite zone de campie, pentru o perioada), nu au stat prea mult pe aici si nu au lasat mare lucru in urma.

Sau iarasi despre daci, istoria lor militara e destul de ignorata, se stie de ex ca Sarmizegetusa asa cum se vede ea azi reprezinta de fapt doar varful aisbergului si intinderea ei e mult mai mare, fiind acoperita acum de padure. Era vorba ca o echipa de la BBC parca a filmat un documentar folosind inclusiv un avion echipat cu un laser ce penetra in sol pentru a descoperi vestigii ascunse, dar nu s-a mai auzit nimic de filmarea aia.

Se stie ca dacii construisera turnuri uriase (folosite inclusiv ca locuinte), aveau un calendar propriu mai precis decat cel greco-roman, iar armata dacica se apropia ca si organizare si profesionalism de cea romana (pe Columna apar folosind baliste si catapulte de ex).

Asta desi eu cred ca apogeul "imperiului dacic" a fost in epoca bronzului-inceputul celei a fierului.

Alt lucru de care nu prea se vorbeste e ca perioada in care s-a impus crestinismul a fost exact perioada in care imperiul roman era condus de imparati de origine dacica. Galerius, dupa ce ii face vant lui Diocletian impune o tetrarhie dacica, cu el, nepotului lui Maximin Daia, Licinius, vechi prieten din copilarie a lui Galerius si viitor cumnat al lui Constantin cel Mare, al caruia tata (si co-imparat cu Galerius o perioada) era tot de origine dacica.
Galerius (fost cioban, devenit soldat si apoi imparat) ar fi vrut chiar sa schimbe numele imperiului din Roman in Dac, spune Lactantius. Mama lui Galerius era o dacita de la nord de Dunare ce se inchina unei divinitati in munti, spune acelasi Lactantius. Tot el a fost cel mai aspru persecutor al crestinismului, dar si primul imparat roman care a dat un edict de toleranta pentru crestinism

Majoritatea armatei romane din est (cea mai puternica din imperiu) era formata din traco-daci, iar vechiul steag de lupta al dacilor, "draco" a fost impus ca steag de lupta inclusiv in legiuni, alaturi de acvila romana.

Dupa ce Constantin il invinge pe Licinius si reuneste imperiul sub un singur imparat in mod cert a  incercat sa-si atraga si loialitatea armatei. Asa ca atunci cand a impus crestinismul ca si prima religie in imperiu sunt niste teorii care spun ca a cam bagat in el destule elemente semnificative din religia dacilor. Precum nemurirea neconditionata a sufletului, asa cum apare de la Zalmoxis cetire

De asta ar fi disparut aproape toate scrierile despre daci, pentru ca cei pe mana carora au ajuns spre pastrare, Vaticanul si unii de prin Bizant chiar, nu le-a convenit (si nu le convine) ce s-a intamplat atunci.
Au si incercat apoi de-a lungul timpului sa schimbe niste idei si dogme de la inceputuri, sa le adapteze la viziunea si ideile lor- vezi Papa care ajunsese sa se considere inlocuitorul lui Dumnezeu pe Pamant, ideea de moarte inclusiv a sufletelor pacatosilor, de disparitie totala, mai ales daca nu se supun cerintelor bisericii si a papei etc. etc.

Tot in acea perioada, dupa scaderea si caderea influentei dacice in imperiu apar imagini simbolice precum cea cu Sfantul Gheorghe care ucide balaurul cu sulita.
De fapt e vorba de un "draco" rasturnat, tinut invers si trantit la pamant, un simbol al scoaterii dacilor si influentei lor din istoria imperiului

Parerea mea e ca o parte a istoriografiei romane se afla iarasi sub o anume influenta si vrea sa scrie istoria dupa dictare, care dictare vine iarasi de undeva din afara si serveste anumite interese

roxaline

Citat din: kandaon din  04 Decembrie 2012, 12:54:02
[..]

Parerea mea e ca o parte a istoriografiei romane se afla iarasi sub o anume influenta si vrea sa scrie istoria dupa dictare, care dictare vine iarasi de undeva din afara si serveste anumite interese

Nu prea cred sa existe tara fara ca istoria ei sa fie "scrisa dupa dictare" conform unor interese. Insa dincolo de asta, ma intrebam de ce anume ar fi legate aceste interese? Ce se intampla atunci cand iti stii clar istoria si neamul? Si-mi tot "tropaie" prin minte 2 "chestii" la "mica specula":

Una legata de "nenea" tracul Orpheu

CitatYou will find a spring on the left of the halls of Hades, and beside it a white cypress growing. Do not even go near this spring. And you will find another, from the Lake of Memory, flowing forth with cold water. In front of it are guards. You must say, "I am the child of Gê (Earth) and of starry Ouranos (Heaven); this you yourselves also know. I am dry with thirst and am perishing. Come, give me at once cold water flowing forth from the Lake of Memory." And they themselves will give you to drink from the divine spring, and then thereafter you shall reign with the other heroes.

"I swear the logos" is the sacred Orphic formula itself. Its pronunciation is doing, i. e., the spoken is equal to becoming (s. OF p. 312-314 with O. Kern's commentary).

AKA daca spun si sunt ceea ce spun ==> unii o sa ma si asculte si o sa-mi aduca ei insisi ... si imi amintesc tot, adica "Marea Uitare" devine un episod interesant din trecut si atat ?!? ...

A doua legata de faza cu "nemuritorii"

Herodot spunea ca getii "se cred nemuritori" dar Eliade arata in Istoria Religiilor ( cred!) ca "verbul "áthanatizein" inseamna alceva si anume "a se face nemuritor". Iar procesul de  "nemuritorizare" se declanseaza printr-o initiere, etc.

Speculand speculatia .. parca miza matrasirii istoriei unui neam devine interesanta.

Doar o parere .. dupa o binemeritata pauza de la algebra de gimnaziu  :rainbow:

"Disbelief in magic can force a poor soul into believing in government and business." ― Tom Robbins

AdarM

Citat din: kandaon din  04 Decembrie 2012, 12:54:02
Legat de lup (de la Eliade si altii citire)
Apreciez stradania din punct de vedere literar si stilistic, insa istoric nu exista nimic care sa se constituie in argument.
Eliade a vrut sa reconstituie mitologia daca plecand de la imaginile de pe Columna (iarasi Columna!), fix ca si cum eu as incerca sa scriu cronica familiei Popescu, pe baza Paginilor Aurii.
In vreme ce filologii sau etnologii isi permit libertati totale atunci cand se lanseaza in teorii abracadabrante, istoricilor nu li se ingaduie, nici arheologilor - bine, e drept, celor dedicati adevarului.
N-am nici timp si nici chef sa ma aplec asupra fiecarei idei din postarea ta, ma rezum sa-ti atrag atentia ca Basarab I-ul era catolic, ca vreme de 4 (patru) secole si mai bine, cronicile din Bizant numeau zona Munteniei, Cumania Neagra, ca pecenegii, asimilati cumanilor (vorbeau aceeasi limba) au desfiintat limesul dunarean al imperiului.
De slavi nici nu mai vorbesc, o face indeajuns lexicul limbii romane, unde bogatia termenilor depaseste lejer tot ceea ce este presupus mostenire daca (daca?...).
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

AdarM

Si-nca una:
- Djuvara nu aduce nimic nou in istoriografia romana folosindu-se de cumani, au facut-o, cu mult inaintea lui, Hasdeu si Iorga.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

Xanadron

Da, bine detectata banuiala orfica a unor batalii pe lumea asta, dar cu miza pe alte niveluri, roxaline...

Mai atinseram noi p-aici un pic ideea unei "tzari din ceruri" (sau a unor natzii eterice :star:), corpuri astrale avind zice-se nu doar indivizii, ci si comunitatile in care le-a fost dat sa (re)nasca sub patronajul unui Spirit Comun. :roll:

Nu ma risc deocamdata pe cararea asta alunecoasa (desi sigur exista si-o "Carte Dacica a Mortilor" pe linga Bardo Thodol s.a.), dar "nemuritorizarea" :wink: intrevazuta de tine merita sapaturi mai adinci.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

kandaon

Citat din: roxaline din  04 Decembrie 2012, 14:27:49


Nu prea cred sa existe tara fara ca istoria ei sa fie "scrisa dupa dictare" conform unor interese. Insa dincolo de asta, ma intrebam de ce anume ar fi legate aceste interese? Ce se intampla atunci cand iti stii clar istoria si neamul? Si-mi tot "tropaie" prin minte 2 "chestii" la "mica specula":

Una legata de "nenea" tracul Orpheu

AKA daca spun si sunt ceea ce spun ==> unii o sa ma si asculte si o sa-mi aduca ei insisi ... si imi amintesc tot, adica "Marea Uitare" devine un episod interesant din trecut si atat ?!? ...

A doua legata de faza cu "nemuritorii"

Herodot spunea ca getii "se cred nemuritori" dar Eliade arata in Istoria Religiilor ( cred!) ca "verbul "áthanatizein" inseamna alceva si anume "a se face nemuritor". Iar procesul de  "nemuritorizare" se declanseaza printr-o initiere, etc.

Speculand speculatia .. parca miza matrasirii istoriei unui neam devine interesanta.

Doar o parere .. dupa o binemeritata pauza de la algebra de gimnaziu  :rainbow:

O chestie interesanta si pe care istoricii o explica printr-o reforma religioasa este cvasi-disparitia necropolelor dacice in perioada sec II i.H. - sec I d.H. (cucerirea romana).
Se presupune ca se incinerau cadavrele iar cenusa nu mai era depusa in urne ci era raspandita pe ape sau campii, varfurile muntilor etc.

Ipoteza chiar SF ar fi ca dacii chiar se facusera nemuritori  :-D

calator astral

Citat din: AdarM din  04 Decembrie 2012, 11:35:37
Sunt de acord ca faci o bulibaseala cumplita tot folosind search-ul lui Google, insa fara pic de discernamant, fara strop de analiza.
Doua:
1 - Iordanes era got, nu get (ti-am mai scris de confuzia asta).
2 - In lumea istoricilor, Iordanes are mai putina credibilitate chiar si de cat Herodot. De numele lui se leaga expresia"nu-mi vinde iordane!" - asta spune destul.

O dai in iordane colega @AdarM  :lol:

Nu cred ca Iordanes ar fi facut confuzie intre geti si goti, prea multe se leaga, el vorbeste de Zamolxis si Deceneu, iatace-am citit pe wikipedia.ro despre teoria asta pe care o impartasesti cum ca s-ar fi "inselat":

     "Confuzia" dintre geti si goti este putin plauzibila.
    Dupa lectura textului este mult mai credibil faptul ca got si get reprezentau aceeasi populatie.

In sprijinul acestei ipoteze vine si faptul ca Josephus Flavius - anterior lui Iordanes - nu aminteste niciodata "gotii", fapt remarcat si de Iordanes.
Motivul principal ar fi ca acestia pur si simplu nu existau.
Astfel, get si got ar fi echivalent cu roman/vlah, francez/frantuz, neamt/german etc.
Din aceasta perspectiva este deci probabil ca Iordanes sa fi scris cu buna stiinta o istorie a getilor.
Mai mult, nu putem ignora faptul ca evenimentele, locurile mentionate, ca si personajele fac trimitere certa la daco geti si nu la alte populatii.

Principala consecinta a acestui fapt este ca un izvor antic identificat vorbeste pe larg despre istoria getilor, ca si despre rolul extrem de important jucat de acestia in dezvoltarea Europei timpurii, in etapa premergatoare emergentei relatiilor feudale

kandaon

#128
Citat din: AdarM din  04 Decembrie 2012, 14:44:37
Apreciez stradania din punct de vedere literar si stilistic, insa istoric nu exista nimic care sa se constituie in argument.
Eliade a vrut sa reconstituie mitologia daca plecand de la imaginile de pe Columna (iarasi Columna!), fix ca si cum eu as incerca sa scriu cronica familiei Popescu, pe baza Paginilor Aurii.
In vreme ce filologii sau etnologii isi permit libertati totale atunci cand se lanseaza in teorii abracadabrante, istoricilor nu li se ingaduie, nici arheologilor - bine, e drept, celor dedicati adevarului.

Eliade (s.a.) se foloseste de mult mai mult decat de Columna, tocmai ce am postat despre acele statuete de oameni cu cap de lup din neolitic, sau ce apare prin folclorul de azi. Etnologia sau studiul religiilor sau credintelor e si asta o stiinta recunoscuta la fel ca si istoria "clasica". Iar acolo unde sunt unele goluri se pot face legaturi prin deductii logice, precum in matematica, unde daca ai 5-a=2 stii ca "a" nu poate fi decat 3.

Si nu te supara daca il pun pe Eliade deasupra unui istoric oarecare ce explica doct cum legiunile romane marsaluiau in doru lelii pe langa o granita periculoasa, neinarmate  :roll:, iar pardalnicii aia de daci le atacau fara motiv, taman in mijlocul razboiului, cand desigur nu aveau nici un motiv sa-si atace dusmanii, doar erau ei rautaciosi asa  :roll:

Citat din: AdarM din  04 Decembrie 2012, 14:44:37N-am nici timp si nici chef sa ma aplec asupra fiecarei idei din postarea ta, ma rezum sa-ti atrag atentia ca Basarab I-ul era catolic, ca vreme de 4 (patru) secole si mai bine, cronicile din Bizant numeau zona Munteniei, Cumania Neagra, ca pecenegii, asimilati cumanilor (vorbeau aceeasi limba) au desfiintat limesul dunarean al imperiului.
De slavi nici nu mai vorbesc, o face indeajuns lexicul limbii romane, unde bogatia termenilor depaseste lejer tot ceea ce este presupus mostenire daca (daca?...).

Mda, poate ai timp totusi sa-mi spui cine si mai ales cu ce dovezi spune ca Basarab era catolic pentru ca eu stiu ca cronicile maghiare ale vremii il numeau clar olah schismatic (adica roman ortodox)? Chiar sunt curios sa vad ceva dovezi
Despre ce scriau bizantinii, pai grecii de la Herodot pana la bizantinii aia au numit zona de la nord de Marea Neagra pana hat spre Asia centrala si China cu un singur nume, Scitia. Indiferent ca acolo traiau geti, sciti, sarmati, bastarni, germanici, huni, avari, slavi etc etc.
Eu vorbesc de dovezi materiale, arheologice, de ceva urme palpabile lasate de cumano-pecenegii astia. Pecenegii de fapt cum venira se facura toti o apa si un pamant, au fost spulberati in scurt timp.
Cumanii or fi stat ceva mai mult in zonele de campie poate, dar e discutabil cat, cand si mai ales ce impact real au avut. Pentru ca nu prea se gaseste mai nimic de pe urma lor, nici arheologic, nici lingvistic, nici chiar genetic (ar trebui sa gasim gene asiatice turcice) nici religios (au fost pagani-cel mai probabil avand o spiritualitate asemanatoare populatiilor turcice din Asia si apoi catolici). De aia au si aparut teoriile acelea cum ca de fapt episcopia lor catolica s-a aflat tot timpul in Ungaria

Iar despre slavi, pe de o parte s-a mai reconsiderat influenta si numarul cuvintelor slave in romana, iar unii precum Paliga (care e si lingvist specializat in limbi slave) sau Teodor considera ca acele cuvinte considerate slave vechi ar fi de fapt romanesti vechi.
Slavii insisi se pare ca au avut o triada de zei din care unul a fost fie inspirat fie preluat de la romani (sau volochi in slava/rusa), si anume zeul Volos. Altul era Perun parca, cu origini baltice sau germanice, si mai era unul tot asa cu posibile radacini sarmatice/iranice.

Iarasi chestie interesanta, in rusa in special si parca si in limbile slave din nord, cuvantul "volk"/"volochita" inseamna "lup"/"lupoaica", iar "voloch" inseamna "rom^n" (valah), poate si cu sensul de "poporul lupilor", acelasi sens de care pomenesc istoricii legat de "daos" frigian, care inseamna "lup", "daos/daoi" fiind si numele folosit de vechii greci pentru "dac/daci".

La fel se pot face apropieri intre germanicele "volk-popor", "wolf/wulf"-lup" si "walch/walach-rom^n" mai ales ca nu se stie cum era limba germana antica (sau limbile germanice de fapt) si cum au evoluat pana in evul mediu cand incep sa fie consemnate si in scris sau in zilele noastre. Pentru ca am inteles ca abia acu 2-3 secole cel mult s-au pus de acord ce limba germana (sau ce dialect al ei) sa stie toti si au inceput sa o impuna prin scoli pentru a se intelege tot germanul

AdarM

Citat din: kandaon din  04 Decembrie 2012, 16:10:37
Mda, poate ai timp totusi sa-mi spui cine si mai ales cu ce dovezi spune ca Basarab era catolic pentru ca eu stiu ca cronicile maghiare ale vremii il numeau clar olah schismatic (adica roman ortodox)? Chiar sunt curios sa vad ceva dovezi
E vorba de o scrisoare a Papei catre Voievod, in care-l numeste "fiul nostru credincios", formula consacrata celor de acelasi rit.
Pe de alta parte, dragul meu coleg de forum, cand vii cu balarii de tipul celor de mai jos, nu te astepta sa fii luat in seama drept partener in dezbatere:
Citat din: kandaon din  04 Decembrie 2012, 12:54:02
Tot in acea perioada, dupa scaderea si caderea influentei dacice in imperiu apar imagini simbolice precum cea cu Sfantul Gheorghe care ucide balaurul cu sulita.
De fapt e vorba de un "draco" rasturnat, tinut invers si trantit la pamant, un simbol al scoaterii dacilor si influentei lor din istoria imperiului
Legenda Sfantului Gheorghe ucigand balaurul apare tarziu, la fel si reprezentarea iconografica, mult dupa ce dacii incetasera sa fie chiar si amintire.
Vezi, chestii de genul asta face ca intreaga polemica sa alunece in ridicol si derizoriu.
Daca mai adaugam si laserul BBC-ist care patrunde in sol, deja o dam in cinamarisme.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

roxaline

Citat din: Xanadron din  04 Decembrie 2012, 14:54:12
Da, bine detectata banuiala orfica a unor batalii pe lumea asta, dar cu miza pe alte niveluri, roxaline...

Mai atinseram noi p-aici un pic ideea unei "tzari din ceruri" (sau a unor natzii eterice :star:), corpuri astrale avind zice-se nu doar indivizii, ci si comunitatile in care le-a fost dat sa (re)nasca sub patronajul unui Spirit Comun. :roll:

Nu ma risc deocamdata pe cararea asta alunecoasa (desi sigur exista si-o "Carte Dacica a Mortilor" pe linga Bardo Thodol s.a.), dar "nemuritorizarea" :wink: intrevazuta de tine merita sapaturi mai adinci.

Pana la natzii eterice parca m-as multumi si cu acel nivel de constiinta ce-mi permite si alte chestii mai pamantesti si gustoase.  :-D
De exemplu, la un nivel de constiinta ( NC) 1, daca vreau cafea, trebuie sa caut semintele si sa le plantez, sa obtin copacul, sa am grija de el, sa prinda rod, sa ... etc .. si apoi sa-mi pun cafea la fiert .. daca si numai daca nu am uitat intre timp ce faceam si de ce sau nu mi-a pierit cheful.

Sa zicem ca la un nivel 2, pun pe altul sa faca toata treaba si-mi pastrez doar partea cu pregatitul cafelei, ca aia-i taina mare  :roll: . Varianta asta nu mai e la moda ca se numea sclavagism.

La un NC3 .. hmm ... ma duc si cumpar boabele prajite, le rasnesc cu patima si intr-un final "tainuiesc" si cafeaua.  Asta-i tot sclavagism, dar mai sofisticat.

La un NC4, imi doresc atat de mult cafeaua de o simt de-a dreptul si un amic ma suna si ma intreaba daca nu ies la o cafea, ca face el cinste.  :-P

La un NC5 imi doresc atat de mult cafeaua de-o vad aievea si bate la usa amicul cu cafeaua gata.

la un NC6 .. imi doresc cafeaua si se materializeaza pur  si simplu in fata mea, ca o si mai mare taina, iar eu continui sa scriu lucrarea despre modul in care oamenii isi complicau inutil existenta in sec 20-21, cand nu le trecea prin cap ca nu ai nevoie de banci, guverne, oameni politici, securitate mai mult sau mai putin inteligenta, pentru ca totul este din belsug, doar  "voiesti" si esti limpede la cap si la inima, fara patima limitarii etc etc .. lunga lucrare  :roll: :star:

Si pe la altii tot cam asa (http://ro.scribd.com/doc/109806637/Jean-Marques-Riviere-La-Umbra-Manastirilor-Tibetane):
CitatIată, spre exemplu, una din temele noastre, care constă în comentarea unei cărţi sfinte, o Upanişadă tradusă în tibetană. Textul suna cam aşa: ,,Cel ce spune//Eu sunt Brahma//, acela devine El (Brahma). Şi Zeii înşişi ascultă de acela şi ei nu pot să-l facă să dispară, căci acela nu este altceva decât propria lor substanţă,sufletul lor... Însă cel ce adoră o divinitate şi spune //Divinitatea e sus, iar eu sunt jos //, acela cu adevărat nu ştie (nimic). Este cel care hrăneşte şi îngraşă o turmă dezei în scopul acesta. Fiecare om, fiecare adorator îşi hrăneşte zeul. Aşa cum unei oi nu-i place să fie scoasă din turmă, aşa nici zeilor nu le place asemenea lucru; şi dacă toţi zeii sunt fericiţi? Din această cauză, zeii îi iubesc doar pe oamenii care ştiu aceasta..."

Apropos de Bardo Thodol .. din aceeasi carticica  :rainbow:
CitatŞi acum, fiule, continuă Lama în liniştea care ne înconjura, află că există un mister încă şi mai mare. Organizaţia religioasă pe care ţi-am descris-o nu este altceva decât ilustrarea materială a unei organizaţii şi mai perfecte, integral spiritualizată, cu toate că încă mai este // pământeană //; acolo este marele mister.

Ea domneşte peste întreg pământul, de pe o poziţie superioară celei pe care o are //Lama Lamaşilor //, Cel în faţa căruia însuşi Tashi Lama stă cu capul plecat. E celcăruia îi spunem // Maestrul Celor Trei Lumi //. Regatul său terestru este ascuns vederii noastre, iar noi, cei din ,,Ţara Zăpezilor", noi suntem poporul său. Regatul său este ţara care ne-a fost promisă, Napamakou. Şi toţi păstrăm cu nostalgie în suflet speranţa acestei întâlniri cu Pacea şi Lumina. Într-o bună zi, ne vom reîntâlni cu toţii acolo, scăpaţi de năvălitorii barbari care nu ne vor ocoli, Oracolele noastre o spun foarte clar. Cei mai sfinţi dintre noi au pornit deja spre Napamakou, spre Mănăstirile Înţelepciunii Maestrului Celor Trei Lumi. Însă, până atunci, pentru a ne feri eterna tradiţie de profanarea năvălitorilor de la Nord şi de la Sud, vom fugi din nou să ne ascundem iarăşi doctrina şi scrierile. Dar ce contează pentru Cel Venerabil? În ,,Puternica Nestemată a Cerului", pentru El o singură zi trece aşa cum trece pentru noi un ciclu. [..] El nu a locuit dintotdeauna în Napamakou. Tradiţia spune că înainte de glorioasa dinastie din Lhassa, înainte de înţeleptul Passepa şi chiar de Tsong Khapa, Maestrul Omnipotent domnea în Occident, unde locuia pe un munte înconjurat de păduri întinse, undeva în ţara în care astăzi locuiesc Pilineu-gheu (oamenii de afară, străinii). Cu ajutorul Fiilor săi spirituali, domnea în toate cele patru colţuri ale lumii. Pe atunci // Floarea // mai era aşezată peste Svastika.

... Au venit însă ciclurile negre, care l-au alungat din Vest şi atunci s-a retras în Orient, în mijlocul poporului nostru şi a şters Floarea, iar Svastika a rămas singură ca simbol al puterii ,,Nestematei Cerului". [..] O dată pe an, printr-un delegat al Regatului său, care vine la Lhassa, El ne transmite instrucţiunile pentru poporul său şi pentru toate popoarele Asiei. În timpul acestei perioade întreaga Asie rămâne adâncită în rugăciune. Momentul a sosit. Fiind aici la Lhassa, Fiule, prezenţa ta va fi admisă pe lângă trimisul său şi vei putea lua parte şi tu la binecuvântarea solemnă a Maestrului Zeilor şi Înţelepţilor
"Disbelief in magic can force a poor soul into believing in government and business." ― Tom Robbins

kandaon

Citat din: AdarM din  04 Decembrie 2012, 17:34:19
E vorba de o scrisoare a Papei catre Voievod, in care-l numeste "fiul nostru credincios", formula consacrata celor de acelasi rit.

E posibil, desi cumva ma indoiesc din moment ce in cronicile maghiare apare numit olah infidel sau schismatic (adica ortodox)

<<,,Carolus I, rex: «confinia nostri, que in terra Transalpina per Bazarab filium Thocomerii scismaticum infidelis Olahus nostris»">>

Citat din: AdarM din  04 Decembrie 2012, 17:34:19Pe de alta parte, dragul meu coleg de forum, cand vii cu balarii de tipul celor de mai jos, nu te astepta sa fii luat in seama drept partener in dezbatere:Legenda Sfantului Gheorghe ucigand balaurul apare tarziu, la fel si reprezentarea iconografica, mult dupa ce dacii incetasera sa fie chiar si amintire.
Vezi, chestii de genul asta face ca intreaga polemica sa alunece in ridicol si derizoriu.
Daca mai adaugam si laserul BBC-ist care patrunde in sol, deja o dam in cinamarisme.


Asta e laserul

http://en.wikipedia.org/wiki/LIDAR

Si aici e articolul

http://www.replicahd.ro/?p=4188

Imi pare rau daca a parut prea SF pentru unii, dar nu ma arunc de obicei in astfel de scenarii fara sa tin macar o legatura cu realitatea palpabila.
Si imi pare rau si ca intradevar nu prea putem dezbate mare lucru

AdarM

#132
Citat din: kandaon din  04 Decembrie 2012, 18:20:28
E posibil, desi cumva ma indoiesc din moment ce in cronicile maghiare apare numit olah infidel sau schismatic (adica ortodox)

<<,,Carolus I, rex: «confinia nostri, que in terra Transalpina per Bazarab filium Thocomerii scismaticum infidelis Olahus nostris»">>


Asta e laserul

http://en.wikipedia.org/wiki/LIDAR

Si aici e articolul

http://www.replicahd.ro/?p=4188

Imi pare rau daca a parut prea SF pentru unii, dar nu ma arunc de obicei in astfel de scenarii fara sa tin macar o legatura cu realitatea palpabila.
Si imi pare rau si ca intradevar nu prea putem dezbate mare lucru
Citat din: kandaon din  04 Decembrie 2012, 12:54:02
Sau iarasi despre daci, istoria lor militara e destul de ignorata, se stie de ex ca Sarmizegetusa asa cum se vede ea azi reprezinta de fapt doar varful aisbergului si intinderea ei e mult mai mare, fiind acoperita acum de padure. Era vorba ca o echipa de la BBC parca a filmat un documentar folosind inclusiv un avion echipat cu un laser ce penetra in sol pentru a descoperi vestigii ascunse, dar nu s-a mai auzit nimic de filmarea aia.
Laserul alora, in descrierea ta, "penetreaza solul in cautare de vestigii ascunse", iar in fapt el penetreaza doar vegetatia (coronamentul arborilor) si cartografiaza vestigiile de la suprafata solului - mare diferenta!
Regele ungar putea sa-i spuna oricum lui Basarab, de la schismatic pan'  la onanist, odata ce nu-l avea la inima, odata ce conflictele cu "olahii" din sud au fost cvasipermanente, inca de pe vremea lu' ta-su mare.
Niciun istoric nu pune la indoiala catolicismul lui Basarab I-ul, nici pe cel al urmasului la tron, Nicolae Alexandru (vezi Iorga, Giurascu si altii).
Primele icoane cu Sf. Gheorghe il reprezinta ca soldat roman, balaurul (si legenda care-l insoteste) e ulterioara secolului XII.

Pai daca tot "dezbatem", hai s-o facem la modul serios, nu zugravind cai verzi pe pereti, steaguri inversate c-au pierit dacii si lasere minune.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

kandaon

Citat din: AdarM din  04 Decembrie 2012, 18:38:02
Laserul alora, in descrierea ta, "penetreaza solul in cautare de vestigii ascunse", iar in fapt el penetreaza doar vegetatia (coronamentul arborilor) si cartografiaza vestigiile de la suprafata solului - mare diferenta!
Regele ungar putea sa-i spuna oricum lui Basarab, de la schismatic pan'  la onanist, odata ce nu-l avea la inima, odata ce conflictele cu "olahii" din sud au fost cvasipermanente, inca de pe vremea lu' ta-su mare.
Niciun istoric nu pune la indoiala catolicismul lui Basarab I-ul, nici pe cel al urmasului la tron, Nicolae Alexandru (vezi Iorga, Giurascu si altii).
Primele icoane cu Sf. Gheorghe il reprezinta ca soldat roman, balaurul (si legenda care-l insoteste) e ulterioara secolului XII.

Pai daca tot "dezbatem", hai s-o facem la modul serios, nu zugravind cai verzi pe pereti, steaguri inversate c-au pierit dacii si lasere minune.

Mea culpa, probabil am amestecat in minte laserul ala cu radarul care intradevar penetreaza si in sol si e folosit si in arheologie.
Laserul asta detecteaza si el vestigii aflate la adancime mai mica, chiar sub brazda sa zic asa, pentru ca afecteaza cresterea vegetatiei si reflectia e diferita
Oricum treaba asta e reala, nu "cinamareza"

Despre Basarab amu, apai si Papa putea sa-i spuna asa pentru a-l atrage in tabara lui, catolica. Astea sunt doar ipoteze, iar originea lui cumana e iarasi o ipoteza, nu un fapt. Exista lingvisti precum Paliga care au gasit chiar o origine traco-dacica a numelui Basarab, pentru ca radacina "bas/bes" e una prezenta in mai multe nume tracice, Bassaros, Bassos, Bassus, Bassarái. Am vazut undeva chiar o ipoteza cum ca ar fi o combinatie intre Bas... si Rhabon (numele vechi al Jiului)

Asta pe langa faptul ca nimeni nu spune nimic cum ca ar fi cuman, ci doar olah iar urmele cumane par a fi cam slabute spre deloc pe la noi. Nu spun ca nu or fi, eu insa nu am auzit de cine stie ce mari descoperiri legat de ei

Despre Sfantul Gheorghe, e posibil, eu am emis doar o ipoteza, am citit si eu ca prima imagine de genul ala e datata in sec XI. Acelasi secol cand aceiasi bizantini se plang de vlahi, cunoscuti in trecut sub numele de daci si bessi

Oricum, am spus ca e doar o idee, poate fi neadevarata. Ce e cert insa e ca crestinismul se impune, sau mai degraba e impus in perioada in care imperiul roman era dominat de imparati de origine dacica, iar armata romana avea o componenta dacica foarte importanta

AdarM

Citat din: kandaon din  04 Decembrie 2012, 19:20:14
Despre Basarab amu, apai si Papa putea sa-i spuna asa pentru a-l atrage in tabara lui, catolica. Astea sunt doar ipoteze, iar originea lui cumana e iarasi o ipoteza, nu un fapt. Exista lingvisti precum Paliga care au gasit chiar o origine traco-dacica a numelui Basarab, pentru ca radacina "bas/bes" e una prezenta in mai multe nume tracice, Bassaros, Bassos, Bassus, Bassarái. Am vazut undeva chiar o ipoteza cum ca ar fi o combinatie intre Bas... si Rhabon (numele vechi al Jiului)
Papa il lauda pe Basarab pentru sarguinta dovedita in impunerea catolicismului. Aceleasi aprecieri ii sunt adresate si lui Nicolae Alexandru, pe aceleasi criterii. Copii ale documentelor exista in arhivele Vaticanului, studiate la fata locului de Iorga.
Citat din: kandaon din  04 Decembrie 2012, 19:20:14Asta pe langa faptul ca nimeni nu spune nimic cum ca ar fi cuman, ci doar olah iar urmele cumane par a fi cam slabute spre deloc pe la noi. Nu spun ca nu or fi, eu insa nu am auzit de cine stie ce mari descoperiri legat de ei
Insasi regele ungar certifica originea cumana a lui Basarab. Cronicile amintesc de un incident la curte, cand unul din nobili il lauda pe Basarab, considerandul superior si stralucit in merite fata de regele ungar.

Citat din: kandaon din  04 Decembrie 2012, 19:20:14Despre Sfantul Gheorghe, e posibil, eu am emis doar o ipoteza, am citit si eu ca prima imagine de genul ala e datata in sec XI. Acelasi secol cand aceiasi bizantini se plang de vlahi, cunoscuti in trecut sub numele de daci si bessi
In secolele XI-XII-XIII, bizantinii tratau, in nordul Dunarii, cu hani pecenegi si, mai tarziu, cumani. Vlahii, de care spui tu, apar si in sud, si la nord de fluviu, insa ca niste enclave etnice, in stare de subordonare celor care detineau controlul - bulgari, pecenegi, cumani.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.