Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Tara Daciei, istoria interzisa

Creat de Flight33, 14 Martie 2008, 20:20:59

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

tractorbeam

Citat din: Xanadron din  02 Decembrie 2012, 19:02:34
....se zvoneste ca decizia bombardarii atomice a Japoniei a fost luata dupa multe discutii contradictorii, in care au cintarit mult informatiile privind vivisectiile sadice experimentate de japi pe pilotii americani doboriti si capturati vii in raidurile nimicitoare de deasupra arhipelagului nipon din '44-'45 (taiat coaste metodic, smuls ficati/rinichi fara anestezie etc - deloc placut, nu? :|).

Din cate stiu motivul a fost ca, urmare decesului lui FDR vicele Truman care a preluat postul, urma sa candideze la alegeri pentru un post de presedinte SUA, ceea ce s-a si intamplat, iar militarii i-au comunicat ca pierderile americane de pifani in cazul invaziei terestre a insulelor arhipelagului japonez in cursul anului 1945 urmau sa fie extrem de ridicate datorita fanatismului atat in randul militarilor cat si populatiei civile si atunci probabil ca solutia s-a impus de la sine: un soc puternic, ca sa-i faca sa abandoneze, altii zic ca a fost si retributia pentru Pearl Harbor, la vremea aia americanii ii urau de moarte pe japsi si vice-versa.

Putem fi siguri ca daca in 1945 aveau 10 bombe "ready to go" in loc de numai doua si japsii nu capitulau, americanii le foloseau pe toate.



kandaon

Citat din: dab270277 din  02 Decembrie 2012, 20:08:30
poate esti urmasul romanilor...sau al barbarilor, de unde esti asa sigur, cite natii,rase,triburi s-au perindat p-aici...greci fanarioti, turci, tatari, rusi, huni, teutoni, svabi, sasi, tigani, lipoveni, sarbi, bulgari, ceangai, etc...


Deja pe teritoriul actual al Romaniei convietuiau alaturi de daci zeci daca nu sute de alte triburi similare... geţi, bastani, roxolani, moesi, besi, carpi, costoboci, tyrageti...



Si daca sunt urmasul cumanilor sau al roxolanilor sau al carpilor traiesc in acest teritoriu locuit de milenii si nu am sa las pe absolut nimeni sa terfeleasca in picioare istoria acestor locuri. Buni sau rai, barbari sau intelepti sunt strabunii mei.

Chiar daca nimeni nu cred ca poate spune cu certitudine ca e dac, roman, roxolan etc etc 100%, ce e cert e ca toti au ceva sange de la daci, singura necunoscuta e procentul.
Fara a intra in speculatii genetice si alte alea (desi am vazut si studii care confirma continuitatea haplogrupurilor vechi la populatia de azi, in procente majoritare) e de ajuns probabil pentru unii pentru ca vorbim aici si de spiritualitate si alegerea fiecaruia.

Asa ca nu cred ca e gresit din niciun punct de vedere ca cineva sa spuna ca are ca stramos (sau intre stramosi, interesant, "stramos" e considerat cuvant de origine dacica cel mai probabil) pe vreunul dintre neamurile mentionate mai sus. Incluzand desigur si dacii care au fost totusi grosul populatiei.

Aici e un filmulet foarte interesant legat de continuitatea unor lucruri la noi

Romanian traditional art - a MILENAR tradition

kandaon

Citat din: tractorbeam din  02 Decembrie 2012, 20:46:36
Din cate stiu motivul a fost ca, urmare decesului lui FDR vicele Truman care a preluat postul, urma sa candideze la alegeri pentru un post de presedinte SUA, ceea ce s-a si intamplat, iar militarii i-au comunicat ca pierderile americane de pifani in cazul invaziei terestre a insulelor arhipelagului japonez in cursul anului 1945 urmau sa fie extrem de ridicate datorita fanatismului atat in randul militarilor cat si populatiei civile si atunci probabil ca solutia s-a impus de la sine: un soc puternic, ca sa-i faca sa abandoneze, altii zic ca a fost si retributia pentru Pearl Harbor, la vremea aia americanii ii urau de moarte pe japsi si vice-versa.

Putem fi siguri ca daca in 1945 aveau 10 bombe "ready to go" in loc de numai doua si japsii nu capitulau, americanii le foloseau pe toate.

Acesta a fost motivul principal dar colegul Xanadron poate avea si el dreptate, la urma urmei puteau sa lanseze o bomba intr-o zona nelocuita, sau deasupra marii undeva in largul coastelor japoneze, avand grija ca japonezii sa fie de fata si sa vada puterea bombei.
Abia apoi daca nu cedau puteau trece la bombardarea altor tinte (desi bombardarea Tokio-ului cu bombe incendiare a produs atunci mai multe victime decat bombele atomice, din cauza ca multe case japoneze erau facute din lemn. Deci e posibil sa fi fost si o razbunare la mijloc

Chiar si asa votul pentru predare in consiliul de razboi japonez a fost foarte strans, ba chiar au fost parca niste militari care au incercat sa dea o lovitura de stat pentru a-l impiedca pe imparat sa anunte predarea Japoniei.

Xanadron

Sper sa fiu crezut pe cuvint ca STIAM argumentele dezvoltate de colegul tractorbeam pe tema deciziei de bombardare nucleara a Japoniei.
Decizie nefericita in opinia mea - dar, fiindca orice alt comentariu ar fi off-topic, ma opresc aici.

Ce incercam sa subliniez profitind de divagatia "autopsiilor pe viu" a fost doar luarea in calcul de catre decidentii americani a argumentului suplimentar al cruzimii [tipic?!] :wink: japoneze, pe linga fanatismul lor prea bine cunoscut.

Ontopic acum: ma-ntreb cit de cruzi or fi fost dacii :roll: - ca "fanatici" in sensul neinfricarii in fatza mortii si-al daruirii totale in lupta e clar c-au fost.

P.S. Poate ca-i totusi retorica intrebarea - fie si doar fiindca istoria omenirii (suprapusa pe cea a razboaielor) a fost dintotdeauna de-o cruzime greu imaginabila. :|
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

kandaon

Parerea mea e ca unii exagereaza "faptele dacilor" si se lasa dusi de val ajungand ceva mai departe de posibililul adevar asa cum il putem banui cu mintea mai "la rece" asa. In acelasi timp criticii importantei dacilor se leaga fie de afirmatiile exagerate a unora din cei de mai sus fie de (cum am vazut mai inainte) de filmele lui Sergiu Nicolaescu, ignorand elemente reale si foarte interesante (dar si incomode pentru unii)

Mai ontopic acum, legat si de ce spunea Densusianu (doar ca astia care il confirma cumva sunt aproape toti straini)

http://en.wikipedia.org/wiki/Latins_%28Italic_tribe%29

<<The most common hypothesis is that the Italic peoples migrated into the Italian peninsula some time during the Italian Bronze Age (1800-900 BC).[1] The most likely migration route was from the Balkan peninsula along the Adriatic coast.[2][1]>>

In aceeasi perioada noi aveam aici asa ceva

ANTIQUITY 85 (2011), pp. 819–838

O asezare uriasa pentru acele vremuri (nu exagerez cred daca spun ca nu prea mai exista ceva similar ca intindere in lume la acea data). Avea 1772 hectare si aproape 6 km de la un capat la celalalt.

A mai fost postat aici despre orasul descoperit cu ocazia construirii autostrazii Transilvania, e drept mult mai mic (doar 100 hectare, dar asta era doar centrul lui, nu s-a sapat mai mult) dar si mult mai vechi, "mai vechi decat piramidele" cum spunea arheologul acela. Orasul fusese o resedinta regala, avea ziduri de aparare, santuri, turnuri, palisade, iar casele erau construite pe piloni pentru a evita inundatiile.

Parvan vorbeste si el de dacii de la Troia, pentru ca ceramica troiana din acea perioada (epoca bronzului) e similara cu cea gasita in Carpati.

La acea data (sfarsitul epocii bronzului si inceputul celei a fierului) a avut loc o expansiune majora a proto-dacilor, in toate directiile

http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_Peoples#Invader_hypothesis
http://en.wikipedia.org/wiki/Bronze_Age_collapse#Ironworking

<<as in this example by Michael Grant: "There was a gigantic series of migratory waves, extending all the way from the Danube valley to the plains of China."[61]>>
<<according to Finley:[62] A large-scale movement of people is indicated ... the original centre of disturbance was in the Carpatho-Danubian region of Europe. ... It appears to have been pushing in different directions at different times.>>

<<The Bronze Age collapse may be seen in the context of a technological history that saw the slow, comparatively continuous spread of iron-working technology in the region, beginning with precocious iron-working in what is now Bulgaria and Romania in the 13th and 12th centuries BC.[10] >>

Probabil aici isi au originea acele basme cu diversi "feti frumosi" care pleaca in imparatiile lui Galben, Negru, Rosu sau Verde imparat, trec prin tot felul de aventuri, dau peste animale sau fiinte fantastice, raman cu fata imparatului de acolo sau se intorc victoriosi acasa etc. etc.

De fapt acele culori ar semnifica punctele cardinale, galben=est-rasarit, negru=miazanoapte-nord, rosu=apus-vest si verde=sud-miazazi


Ganditorul

#95
Aici vb de Dacia si istoria interzisa. Cred ca inca nu am definit subiectul...
Abordarea calatorului astral e copilareasca  - nimeni de pe suprafata Europei nu a scapat de metisare, de urmarile invaziei popoarelor migratoare. Romanii cu atat mai putin - la cati sclavi au adus la Roma si la cati copii "din flori" au aparut in istoria Imperiului Roman ar fi si ridicol sa vorbesti de ... radacinile romane ale locuitorilor din peninsula sub forma de cisma.
Aici vb insa de istorie - si e istoria Italiei (romanilor) pt ca vb de evolutia unor evenimente ce s-au petrecut in peninsula, vb de istoria Frantei, Germaniei ... Romaniei ( Daciei) pt ca vb de evenimente si evolutii istorice de pe un teritoriu definit ca fiind Franta, Germania, Italia, Romania (Dacia).
Pe de alta parte nimeni nu poate interzice unui om sa-si respecte stramosii atata timp cat el constientt si de buna voie se declara urmas al dacilor - pe motiv ca analiza ADN a relevat faptul ca are molecule de sange mostenite de la Attila (la fel ca si italienii) sau molecule de sange de la Gingis-Han, sau mai stiu eu de unde. E o pretentie prosteasca mare cat casa.
Atata vreme cat am pastrat traditiile, atata vreme cat am luptat si aparat aceste pamanturi (si le vom mai apara de cate ori va fi nevoie...), atata timp cat doina sau balada, versul sau dansul calusarilor ne incanta sufletul ... suntem urmasii dacilor.
Or mai fi prin romanii de azi un 10% care si-au pastrat puritatea etnica dacica, vre-o 40-50% care au o puritate a sangelui dac pe jumatate ...iar restul cum a dat Dumnezeu. Vb lui 'Nea Marin" - eu stiu pe unde o fi umblat taica ?
Si ca urmasi ai dacilor - declarati cu buna stiinta si in deplinatatea functiilor noastre vitale - avem nu numai dreptul dar si datoria ( ... nu sa autopsiem pe viu) sa dam o palma rasunatoare oricui isi bate joc de stramosii nostrii. Prieteni, prieteni, colegi de forum si taclale ... dar pana la un punct peste care nu se poate trece. Clar ?

- Acum sa revenim la "istoria interzisa" si sa cautam s-o definim :
Strabon spunea ca dacii stiau a discuta cu fiintele naturii astfel incat ajunsesera sa faca albinele sa atace invadatorii. Si nu am nici un motiv sa nu-l cred.
Nu suntem noi "buricul Pamantului" cum zic unii ( desi argumentele lor nu sunt chiar asa de usor de trecut cu vederea). Dar am devenit "buricul Pamantului" cand am ramas cam singurii care am pastrat traditiile si cunoasterea unei "stiinte uitate" - stiinta care deranjaza al drk de mult pe unii de ieri si de azi.
Pana pe la 1700 romanii aveau tactica "parjolirii terenului si otravirii fantanilor in fata invadatorilor"
Nimic mai simplu la prima vedere - si istoria din perioada comunista a batut monda pe aceasta tactica ... fara sa-i caute adevaratul sens.
Acum va intreb, ca oameni moderni ai scolului hidrocarburilor : puteti azi sa parjoliti campurile in fata unei invazii care vine de la Dunare (folosind cate tone de benzina, kerosen sau ce mai doriti ...) ? Dar sa otraviti fantanile ?
In primul rand ca tactica nu a fost folosita ... numai toamna, la recoltare. In al doilea rand ne confruntam cu armata otomana - nu cu o adunatura de cretini - iar asta inseamna o armata obisnuita sa lupte in desert, in conditii vitrege, obisnuita sa-si dramuiasca apa si hrana, sa bea apa "din urma de copita a calului".
Armia otomana avea poate cel mai eficient serviciu de iscoade. Cat de tampiti sa fie strategii otomani incat atunci cand iscoadele ar fi adus informatia ca valahii au aprins campurile in fata lor sa nu ia masura sa vireze la stanga sau la dreapta ...ci sa se avante ca berbecii inainte in foc ?
Bazinul hidrografic al Romaniei nu permite otravirea tuturor apelor. Nu ai cum ... pe vai curge apa din stanca. Iar armata otomna  nu era atat de tembela incat sa bea apa doar din "fantanile otravite" ca sa fi pe placul istoricilor car eexplica azi atat de simplist aceasta tactica a "urmasilor dacilor"
Si apoi ... ce folos mai ai sa te opui unei suveranitati otomane platind tribut 100 to de grau de ex (fara porumb care a aparut pe la 1600) daca prin lupta otraveai tot bazinul hidrografic al Romaniei (desi nu cunosc nici azi o asemenea otrava puternica care sa persiste zeci de zile pe ape curgatoare ) si dadeai foc la toata recolta   "in fata dusmanului" (fara sa mai punem la socoteala iarba din pasunile deluroase/montane, sau padurile prin care treceau invadatorii )
- Deci sensul "otravirii si parjolului" era cu totul altul sau in spate se afla acea "stiinta pierduta", acea rezonanta a romanilor (dacilor) cu natura care facea ca la un moment dat totul in jurul tau sa ... nu mai intretina viata. O rezonanta (codru-i frate cu romanul) care sperie pe inamicii Romaniei de ieri si de azi cu efectele ei - unora le cad caii de foame, altora "bondarii" de pe cer - de cauta (unii...mai "licurici") si acum misterele "Rudaniene", sau "locuri speciale" prin Romania. Parerea mea este ca or sa descifreze taina asta la "Sfantu Asteapta" sau cel mult cu cateva clipe inainte de a pleca in lumea celor drepti - dar asta e alta problma. Deocamdata sa ne concentram pe ceea ce putem defini ca "istorie Interzisa"

P.S. - Evident sunt deschis spre oricare alte forme de interpretare a evenimentelor - in limita bunului simt si a respectului pentru strabuni.


calator astral

#96

  @fiulploii: ce e cu intrebarea asta?! Bineinteles ca sint roman get-beget, Ciuca ma cheama, mai roman ca asta nu vad ce-ar putea fi....
Ma uimesc acuzatiile astea, daca stiam ca un simplu link spre un sait de istorie provoaca atita animozitate, in veci nu-l postam, crede-ma, cu mina pe inima scriu asta...  :|


colega @ganditorul :

Citat din: Ganditorul din  02 Decembrie 2012, 23:27:02
Atata timp cat dansul calusarilor ne incanta sufletul ... suntem urmasii dacilor.

:lol: pai e unul din cele mai vechi obiceiuri....romane !


un dans initiatic ancestral prezent peste tot pe fostul teritoriu al Imperiului Roman.
Il gasesti in Sudul Italiei, Sardinia, Spania, Portugalia, Franta, Germania, Anglia....peste tot pe unde era oastea Romei.
Era dansul comun tuturor Legiunilor.

Istoricii au stabilit clar originea jocului Căluşarilor în Saliile romane, un antic spectacol coregrafic ritual executat de 12 Salii, preoţi ai zeului Marte şi eroului Hercule, în timpul Idelor din mai.

Dansul ritual al Salilor, condus de căpetenia lor Vates ( în româneşte – vătaf) este identic Caluşului.
Expertii lingvisti consideră termenul căluşar provenit din ,,Colissali" – cum erau supranumiţi Salii.


Ion Heliade Rădulescu a demonstrat clar originea latina, romana, a dansului, ba chiar a identificat embrionul din care a plecat acest obicei al legionarilor romani : e originea sabinică, asemănarea perfecta cu dansul alegoric reprezentând răpirea sabinelor de către romanii conduşi de Romulus – fondatorul ROMEI

E un dans comun popoarelor constituite pe fundatiile lasate de Imperiul Roman, de la Est la Vestul Imperiului, din Calabria pina la Zidul lui Hadrian...

Daca nu ma crezi si persisti sa inghiti gogoasa unei presupuse origini dacice a Calusului, cauta si tu pe youtube imagini ale obiceiului roman cunoscut la noi sub numele Calusarii.
Se numeste Pferd-Ritters la germani, Cheval Japon la francezi, sau Hobby Horse la englezi


uite aici Calusarii englezilor:

Cotswold Morris Dancing




fiulploii

#97
Citat
poate esti urmasul romanilor...sau al barbarilor, de unde esti asa sigur, cite natii,rase,triburi s-au perindat p-aici...greci fanarioti, turci, tatari, rusi, huni, teutoni, svabi, sasi, tigani, lipoveni, sarbi, bulgari, ceangai, etc...
Tu al cui urmas te consideri? ca asa e frumos, sa specifici si parerea ta cand deschizi o ipoteza .

Citat
Deja pe teritoriul actual al Romaniei convietuiau alaturi de daci zeci daca nu sute de alte triburi similare... geţi, bastani, roxolani, moesi, besi, carpi, costoboci, tyrageti...
Dupa aceeasi logica, actualizam si zicem: Deja pe teritoriul actual al Romaniei convietuiesc alaturi de romani  zeci daca nu sute de alte triburi similare ...  clujeni, argeseni, ieseni, suceveni, tulceni, bucuresteni, ilfoveni, braileni, buzoieni, olteni, timiseni, aradeni, etc... :-D

La istoria interzisa cred ca ar trebui adaugata si ''Istoria stearsa '' a Daciei cum ar fi Razboiul dacic   a lui Traian .
http://en.wikipedia.org/wiki/Dacica
Ca sa nu mai pomenesc de ''Istoria ascunsa'' a Daciei si aici vorbesc doar de descoperirile arheologice nepublicate si care zac in cutii prin subsolurile unor muzee  , ca sa nu zic in majoritatea muzeelor din Romania.
Parerea mea..

dab270277

Comentariul meu a fost acid si lipsit de decenta si cer pe aceasta cale scuze celorlalti utilizatori (nu si calatorului). Ma bucur ca desii absolut nimeni nu este de accord cu limbajul meu in general cam toti impartasesc parerea ca exista o istorie ascunsa pe care o ascund cei care au baut cerneala si au ros din pixuri in timpul facultatii. Istoricii zilelor noastre.
"The history of our race, and each individual`s experience, are sown thick with evidence that a truth is not hard to kill and that a lie told is immortal." Mark Twain

AdarM

Mai precis:
- Ti se par credibile teoriile vehiculate de niscaiva stomatologi, un filolog, un etnograf si inca unul cu studii incerte, in detrimentul istoricilor cu patalama?
Alta:
- Cum se face ca niciun istoric serios nu achieseaza teoriilor daciste, in schimb indivizi total straini de aceasta disciplina se trezesc peste noapte mari specialisti?
Pai n-avea dreptate Iorga?
Logica si bunul simt inainte de toate!
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

dab270277

Citat din: AdarM din  03 Decembrie 2012, 19:11:11
Mai precis:
- Ti se par credibile teoriile vehiculate de niscaiva stomatologi, un filolog, un etnograf si inca unul cu studii incerte, in detrimentul istoricilor cu patalama?
Alta:
- Cum se face ca niciun istoric serios nu achieseaza teoriilor daciste, in schimb indivizi total straini de aceasta disciplina se trezesc peste noapte mari specialisti?
Pai n-avea dreptate Iorga?
Logica si bunul simt inainte de toate!


Nu am sa intru in polemica cu tine AdarM. La care teorii te referi? Cum se face ca bulgarii descopera cetati, descopera sute de comori iar la noi in tara nu mai descoperim nimic. Mai avem un pic si o sa spunem ca ne tragem de la sud de dunare. Te las pe tine sa traiesti in logica ta limitata.
"The history of our race, and each individual`s experience, are sown thick with evidence that a truth is not hard to kill and that a lie told is immortal." Mark Twain

calator astral

Citat din: dab270277 din  03 Decembrie 2012, 20:02:15

Cum se face ca bulgarii descopera cetati, descopera sute de comori iar la noi in tara nu mai descoperim nimic. Mai avem un pic si o sa spunem ca ne tragem de la sud de dunare


  Nu te poti compara cu bulgarii, tara lor ocupa perfect fostul teritoriu al Traciei.
Tracii erau foarte buni creatori de bijuterii din aur, exportau in toata grecia antica.
D-aia se descopera tot timpul comori imense, e aurul tracilor.

Stai linistit ca la cetati ii intrecem!
Nu ne fac fata.
Uite o riposta d-a Romaniei, e doar inceputul, vei vedea ce sculpturi, bijjterii si  chiar imense orase intacte ne-au lasat romanii!


Vezi tu...se sparge conjuratia si arheologii vor vorbi liber foarte curind:
http://m.gandul.info/magazin/romania-vrea-sa-includa-cetatile-romane-de-pe-cursul-inferior-al-dunarii-in-lista-unesco-10258827


_"Este un proiect foarte mare, sunt ZECI de cetăţi romane, de la cetatea romană de la Sucidava până la Cetatea Aegyssus", a spus Haşotti, ministrul Culturii.România este implicată în proiectul "Danube Limes Brand" prin intermediul Institutului Naţional a Patrimoniului, o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.Proiectul este finanţat prin programul de cooperare transnaţională South Est Europe şi cofinanţat de Uniunea Europeană.În Strategia Dunării, acest proiect este considerat prioritar toate ţările riverane Dunării, se spune pe site-ul Ministerului Culturii.Limesul este numele frontierei fortificate a Imperiulu Roman, care traversa cu unele întreruperi aproape întreaga Europă, de la Nistru şi Marea Neagră şi până la imesul lui Hadrian (valul lui Hadrian) din Scoţia de astăzi.Proiectul "Danube Limes Brand" îşi propune extinderea frontierelor Imperiului Roman incluse în Lista Patrimoniului Mondial cu noi nominalizări în ţările de pe cursul inferior al Dunării.Proiectul este un instrument pentru protejarea şi conservarea pe termen lung.____________________



AdarM

Citat din: dab270277 din  03 Decembrie 2012, 20:02:15
Te las pe tine sa traiesti in logica ta limitata.
Mersi, esti dragut ca-mi dai voie.  :-D
...si totusi, tin sa-ti spun ca-n logica nu exista limite, in schimb fanatismul e cel care le impune.
Nicio cetate dacica n-a ramas intreaga in urma tavalugului roman, ruinele celor distruse nu mai pot spune mare lucru, iar izvoarele istorice sunt sarace.
Ca vrem ori nu, cea mai completa marturie a razboiului daco-roman e Columna.
Dincolo de acest adevar ne raman speculatiile si goana dupa senzational.

PS. Sa fiu bine inteles: intre nationalism si patriotism, prefer oricand a doua varianta. Consider ca poti fi un bun roman chiar daca stramosii ti-au fost cumani sau pecenegi, slavi ori vizigoti. Sa nu uitati ca Bastus era mai dac decat oricare dintre cei de azi. Sa nu uitati ca exista, pe Columna, scena in care multe dintre capetenii trec de partea lui Traian.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

horia2008

#103
Citat din: calator astral din  03 Decembrie 2012, 02:06:43
  @fiulploii: ce e cu intrebarea asta?! Bineinteles ca sint roman get-beget, Ciuca ma cheama, mai roman ca asta nu vad ce-ar putea fi....
Ma uimesc acuzatiile astea, daca stiam ca un simplu link spre un sait de istorie provoaca atita animozitate, in veci nu-l postam, crede-ma, cu mina pe inima scriu asta...  :|

Calatorule, las-o jos ca macane!
Tot insisti si incerci marea...; totusi n-o incerca cu ambele picioare, si mai ales nu cu ambele picioare odata :roll:
Tu ai mai tot facut flame pe tema asta si ai alterat atmosfera pe aici, in mai multe randuri si pe mai multe topicuri; inclusiv cu linkuri spre acel sait  :? de istorie si stii foarte bine cata animozitate provoaca
Sau esti chiar asa masochist? Vezi ca e mai nasol cu contul sters decat banat... :|

Citat din: fiulploii din  03 Decembrie 2012, 03:36:20
Tu al cui urmas te consideri? ca asa e frumos, sa specifici si parerea ta cand deschizi o ipoteza .
Oricum, intrebarea ta cred ca e retorica fiulploii; cred ca ne-am lamurit ca e urmasul (ca sa nu zic produsul) colonului roman  :lol:



dab270277

Citat din: AdarM din  03 Decembrie 2012, 20:57:17
Mersi, esti dragut ca-mi dai voie.  :-D
...si totusi, tin sa-ti spun ca-n logica nu exista limite, in schimb fanatismul e cel care le impune.
Nicio cetate dacica n-a ramas intreaga in urma tavalugului roman, ruinele celor distruse nu mai pot spune mare lucru, iar izvoarele istorice sunt sarace.
Ca vrem ori nu, cea mai completa marturie a razboiului daco-roman e Columna.
Dincolo de acest adevar ne raman speculatiile si goana dupa senzational.

PS. Sa fiu bine inteles: intre nationalism si patriotism, prefer oricand a doua varianta. Consider ca poti fi un bun roman chiar daca stramosii ti-au fost cumani sau pecenegi, slavi ori vizigoti. Sa nu uitati ca Bastus era mai dac decat oricare dintre cei de azi. Sa nu uitati ca exista, pe Columna, scena in care multe dintre capetenii trec de partea lui Traian.

Singurul motiv de like este adevarul ca multe capetenii au trecut de partea romanilor. Nimeni nu este in goana dupa sensational.
"The history of our race, and each individual`s experience, are sown thick with evidence that a truth is not hard to kill and that a lie told is immortal." Mark Twain