DECI MISTERIOASELE SAGETI SUNT IN CELE MAI MULTE CAZURI INSECTE SAU PASARI !
ARGUMENTATIE:
deci in figura geometrica (GEOMETRIE.JPG), am desenat cam care a fost traiectoria obiectului, "vazuta" de undeva de sus, perpendicular.
Fotografia compozita prin unirea celor 5 cade individuale este "suprapuse2bis.jpg"
- Traiectoria reala este A0-B0-C0-D0-E (iar viteza fiind constanta, cele 4 segmente sunt egale! o sa explic de ce viteza este constanta mai jos!)
- Traiectoria reala proiectata, asa cum o vede aparatul (care inregistreaza bidimensional) este A-B-C-D-E
- Traiectoria A0-B1-C1-D1-E1 este O traiectorie fictiva a unui obiect ipotetic care se indeparteaza, si care ar merge cumva pe directia gardului din imagine.
O sa argumentez mai tarziu de ce traiectoria reala este A0-B0-C0-D0-E si nu alta.
Unghiul ALFA este unghiul sub care se vede de aparatul foto segmentul AE, si, care observam ca nu este prea diferit de unghiul de cuprindere a aparatului pe orizontala. Aparatele foto sau video, la distante focale NORMALE (fara zoom sau superangular), au unghiul de cuprindere undeva pe la 45 grade. IMAGINILE NOASTRE, DIN ANALIZA PERSPECTIVEI ELEMENTELOR COMPONENTE, LINII DE FUGA etc, SI ORICE FOTOGRAF PASIONAT POATE CONFIRMA ACEST LUCRU, SUNT FILMATE LA UNGHI NORMAL.
Noi vom presupune ca unghiul ALFA este de 40 grade (in formularul de calcul XLS puteti introduce si alte unghiuri daca chiar vreti)
Distanta DIST este o marime de intrare in calcule, si ne permite sa vedem ce viteza si ce marime are obiectul in functie de aceasta distanta.
Timpul de deplasare de la pozitia A la pozitia E, pentru ca sunt 5 pozitii (4 intervale), iar filmarea este la 30 frame/sec (de fapt 29,97, dar ce conteaza, tot aia) este deci 4/30 secunde, adica
TIMP=0,1333 secunde.
O formula matematica foarte simpla, ne spune ca in realitate segmentul AE are valoarea:
AE=2 * DIST * tan (ALFA/2)
iar viteza medie a obiectului (de fapt proiectia sa, asa cum vede aparatul) este distanta/timp, deci
v=DIST/TIMP
Marimea obiectului am estimat-o ca raport din marimea segmentului AE, eu am masurat cu rigla pe imagine pe monitor ca:
segmentul AE=208 mm
segmentul MO=6 mm
deci raportul este k=0,02885
rezulta ca marimea reala a obiectului MO = k * AE
_______________________
Sa facem 4 scenarii:
daca distanta DIST este de 1 metru, rezulta:
viteza medie reala de vreo 20 km/ora
marimea reala a obiectului de vreo 2 centimetri
DECI UN TAUNE, GUZGAN, SAU ALTA INSECTA !!! (mai am si alte argumente pentru asta, cititi mai jos)
_____
daca distanta DIST este de 5 metri, rezulta:
viteza medie reala de vreo 100 km/ora
marimea reala a obiectului de vreo 10 centimetri
HMM...Ar putea sa fie vre-o pasarica, desi viteza este deja cam mare (mai am un argument care exclude pasarea, cititi mai jos)
_____
daca distanta DIST este de 50 metri, rezulta:
viteza medie reala de vreo 980 km/ora !
marimea reala a obiectului de vre-un metru
HMM...AVION SIGUR NU ESTE, la marimea aia, si nici vre-o bomba/racheta teleghidata, caci la distanta asa mica, si judecand traiectoria, inseamna ca a cazut peste cateva fractiuni de secunda!
_____
daca distanta DIST este de 1000 metri, rezulta:
viteza medie reala de aproape 20000 km/ora !!!
marimea reala a obiectului de vreo 20 de metri
HMM...deci un bolid/meteor, care musai ar arde in atmosfera la viteza aia...si ar cadea in cateva secunde fara indoiala..si la dimensiunea aia, sigur s-ar fi auzit la stiri de el!
==================
Bun, sa argumentez de ce traiectoria reala este cam asa cum am desenat-o eu (A0-B0-C0-D0-E) si nu alta, iar viteza este cvasi-constanta:
cazul 1) daca obiectul ar avea traiectoria reala chiar A-B-C-D-E (deci trece de-a dreptul perpendicular prin fata aparatului)din masurarea pe imagine (nu conteaza valorile absolute, astea depind de marirea imaginii si monitor, ce conteaza sunt doar rapoartele intre ele) vedem ca:
AB=46 milimetri
BC=48 mm
CD=54 mm
DE=60 mm
Asta inseamna ca obiectul accelereaza!!!
Cum segmentul AB este 46mm, iar DE deja 60mm, putem aproxima ca viteza in punctul E a obiectului este deja de 60/46 ori mai mare, adica cu un raport de R=1,3 ori mai mare decat in punctul A0
deci am masurat ca Vfinal = 1,3 * Vinitial
de prin clasele de liceu de la fizica (mecanica), avem o formula simpla:
V=Vinitial + acc * timp
de aici rezulta formula de calcul a acceleratiei in functie doar de viteza initiala si de timpul miscarii:
ACC = Vinitial * (R - 1) / TIMP
sau
ACC = Vinitial * (1,3 - 1) / 0,1333
sau
ACC = 2,25 * Vinitial
sa reamintim ca acceleratia gravitationala a Pamantului este de 9,8 metri pe secunda la patrat si este de fapt 1 G (cunoscut din aviatie de exemplu)
in cele 4 ipoteze de distante diferite, avem:
- daca distanta DIST este de 1 metru, rezulta acceleratia = 12,28 metri pe secunda la patrat, deci ceva mai mult de 1 G (bunul simt ne spune ca pentru o insecta nu e nici o problema), DECI IPOTEZA INSECTEI RAMANE IN PICIOARE !
- daca distanta DIST este de 5 metri, rezulta o acceleratie de vreo 6 G, hmmm... AM INDOIELI CA PASARICA NOASTRA AR PUTEA ACCELERA ASA DE TARE!!!
- daca distanta DIST este de 50 metri, rezulta o acceleratie de vreo 60 G, hmmm...NU CUNOSC NICI UN OBIECT CARE SA ACCELEREZE ASA DE TARE...POATE DOAR PROPULSAT DE VREO EXPLOZIE !!!
- daca distanta DIST este de 1000 metri, rezulta o acceleratie de vreo 1200 G, hmmm...CE ESTE ALA? SI CE ENERGIE POATE SA-L ACCELEREZE IN ASA MASURA?
Concluzia cazului 1): traiectoria reala nu poate fi A-B-C-D-E, (decat in cazul unei insecte la vre-un metru) caci:
- acceleratiile sunt enorme
- in plus, obiectul pare din ce in ce mai mare (lungime si inaltime!), catre dreapta, semn ca se apropie de obiectiv!
____________
cazul 2) daca obiectul ar avea traiectoria reala A0-B1-C1-D1-E1 :
pai, din figura, vedem asa ochiometric ca segmentul D1E1 este deja de vreo 4..5 ori mai mare decat segmentul A0B1..adica viteza finala este nu de 1,3 ori ca la cazul 1), ci de 4..5 ori mai mare decat viteza initiala!!!
Nici nu mai vreau sa calculez acceleratiile !!
- in plus, daca obiectul se indeparteaza, inseamna ca se si umfla

) cata vreme pe imagine el apare mai mare la dreapta decat la stanga, cand prin indepartare ar trebui sa apara mai mic..
____________
orice abatere de la traiectoria presupusa de mine ca fiind reala (A0-B0-C0-D0-E), (puteti incerca sa trasati alte linii), conduce la acceleratii aberante
___________________________________________
In plus, insectele pot avea sa zicem, 200 batai de aripi pe secunda (o bataie este un ciclu dus-intors), cum aratam si intr-un post anterior....ori daca, tot cum aratam intr-un post anterior, filmarea de zi are la un aparat obisnuit un timp de expunere pe undeva la 1/500 secunde pentru fiecare din cele 30 cadre pe secunda..rezulta ca in acel interval de 1/500 in care camera capteaza efectiv cadrul, aripa insectei se misca destul de mult (aproape o semi-bataie)...ce ramane mai clar inregistrat (pentru ca se deplaseaza mai putin) este "cotorul" aripii..adica cele 2 segmente sus-jos care se vad mai clar pe majoritatea imaginilor de acest tip!!
Iar in pozitia E, parca se poate vedea ca insecta are "spinarea" de culoare mai deschisa, sub bataia razelor soarelui..In rest ea apare neagra mai ales datorita ca se afla in contra-lumina, caci sursa de lumina (cerul, soarele) este in partea opusa privitorului..doar in pozitia E, insecta se afla suficient de jos ca sa-i vedem partea superioara...
====================================
Adica, din geometria imaginii, si respectand legile fizicii, traiectoria este cam cea desenata de mine, iar OBIECTUL NU POATE FI DECAT O INSECTA LA VRE-UN METRU DISTANTA DE CAMERA VIDEO/FOTO SAU CAM PE-ACOLO.
Ok, si exceptia de care vorbeam: daca nu respectam legile fizicii, si conform relatarilor (Bob Lazar si alti martori) navele extraterestre cam au acest obicei (sar in hiperspatiu, apar, dispar, accelereaza, schimba traiectoria dupa cum vrea muschiu' lor)..da....deci inseamna ca obiectul din imagine este musai o nava extraterestra mult avansata!!!
Dar: te duci undeva pe un camp sau langa o zona verde mai mare...(se vede si in filmare, ca si cea de la festivalul de baloane din Franta, postata mai la inceputul threadului) ...e vara, soare, verdeata, flori, adie vantul...Albinele, mustele, lacustele, taunii si tot felul de insecte misuna fara ca noi sa le dam atentie...
Te apuci si filmezi aiurea....si culmea! zbang, noroc extraordinar, ai prins pe aparat nava extraterestra!
Sau este Matilda (insecta)?
