Revin cu câteva - ultime considerații despre lucrarea lui TVM, pentru a lămuri mai bine poziția mea.
Voi cita, chiar din autor, descrierea felului in care s-a apucat de cercetare (pg. 46, aliniat 4, din varianta 2001, apărută la editura "Conexiuni"):
"Nu mi-am inchipuit niciodată că voi citi Biblia, ptr. că n-am dat doi bani pe dogme și ritualuri bisericești, pe care le-am considerat inainte, ca și acum, primitive. Intâmplarea a făcut ca in toamna anului 1994 să citesc primele pagini și...am vàzut imediat programul de inginerie genetică, logic, coerent, in toată splendoarea. [...] Am luat Biblia in serios, și, in 3 luni, a fost decodată.."
Bun. Lăsăm la o parte disprețul evident al autorului față de credință - asta e treaba lui. Trecem și peste faptul că a simțit nevoia imperioasă de a-și propaga ideile - nu in vreo incercare SF, ci intr-o "revelație" zguduitoare pentru restul lumii. Așa o fi el, mai "prometeic", mai "combatant". Nu e rău. Dar să zăbovim nițel pe alte aspecte.
1. De unde habar n-avea ce scrie acolo, brusc, incă de la primele pagini, "vede" limpede și coerent un intreg program ! Măi domnu' Toni, măi ! Da' d-ta ești un veritabil clarvăzător, măi ! O ocheadă scurtă...și gata programu'. Alții au disecat, glosat, comentat Biblia două milenii, și nu fură decât niște înceți...pe lângă fulguranta ințelegere a dumitale !
2. Binevoitor, ia Biblia "in serios", apoi, cu aceeași rapiditate de geniu, o decodează, toată, in 3 luni ! Ohooo, dom' Tony ! Master ! Nu pierduși deloc vremea ! Un limitat, ca mine de ex., a citit și el Biblia toată, dar mi-au trebuit mulți ani, in etape, ba chiar cu pauze lungi ca interval. Nu doar că este extrem de voluminoasă, nu doar că paginile sunt f. subțiri iar literele f.mici, dar stilul arhaic, plin de metafore și cu o topică des răsturnată mi-a ingreunat major citirea (ca sã nu zic și ințelegerea). Dar, deh, nu suntem toți așa ageri ! El nu doar că a parcurs-o blitz, dar a și decodat-o - umilind la fel de iute mii de criptanaliști sau hermeneuți, ce trudesc cu anii, pe texte mult mai restrânse, și tot nu sunt siguri, săracii, de adevărul celor găsite...
Dar, intrucât TVM e totuși onest, ne lămurește in aceeași pagină cum de-a izbutit performanța:
"Nu vă așteptați să parcurgem impreună verset cu verset, capitol cu capitol. In această modalitate nu veți ințelege nimic. Tocmai aici e secretul ! [...].Numai sintezele pot să ofere lumină clară. [...]. Descoperind cheia, sensul programului, totul devine mult mai ușor. Am incercat să alcătuiesc sintezele alegând cele mai sugestive versete, de obicei cele cu informație directã, ușor de asimilat".
Domnu' Toni, acum m-ai mai liniștit, dom'le ! Deci, zi așa: dacă citim tot, nu ințelegem nimic ! Dar dacă citim selecția d-tale, ultra-concisă și "ușor de asimilat" (aici chiar ești de treabă, nu vrei să ne chinui prea mult !), totul devine foarte limpede ! Cum ți-a devenit și ție, care "aveai cheia", cu care ți-ai "ușurat cercetarea !" (spre deosebire de alți exegeți, săracii, care abia când parcurg un total, de zeci de ori poate, indraznesc să formuleze o "cheie", TVM avea "cheia" dinainte..haahaha !)
Acum sper că se ințelege mai bine "mila" mea. Nu din cauze religioase (căci la fel desconsider și pe dogmaticii care "imediat" găsesc "păcate" in textele laice). Nici din alte prejudecăți. Nici măcar de rea-intenție nu-l acuz - ci doar de o uriașă naivitate, cumulată cu modul deloc științific in care și-a efectuat cercetarea.