Da, și la mine a fost - și chiar rămâne, in Top 3 - dar există elemente care mă obligă să am și dubii.
In principal, portretul-robot - dar nu atât portretul, cât individul, real, ce l-a cauzat. La nivelul lui 1991, in SUA evidențele erau deja informatizate, așa că, dacă schița ar fi corespuns unui student, sigur ar fi ieșit in evidență la comparații (chiar de era un student mai vechi, ce absolvise).
Deci, insul venea din exterior (nici profesor, asistent, portar sau alt tip de angajat). Adevărat, poate prezența sa acolo a fost doar conjuncturală, fără vreo legătură cu crima. Atunci insă (mi se pare c-am mai scris pe undeva) nu ințeleg de ce a dispărut ulterior, de ce nu a venit să se disculpe, când poza lui apăruse la "Wanted"...
Ucigașul-student explică multe, altfel. Și ușurința accesului, și eventuala urmărire pe scări a lui IPC, și mișcarea in voie prin școală, sau faptul că nici nu fost nevoit să fugă de acolo...poate nici să se ascundà. Detectivii americani -ai poliției, in primă fază - au cercetat, zice-se, peste 100 de persoane (din care e de bănuit că mulți erau persoane din campus, mulți studenți). Nu au găsit nimic relevant - relevant pentru ei - căci presupun că, oricât de isteți erau, nu căutau aspecte "magice" sau paranormale, ci se invârteau in cercul motivațiilor clasice - bani, funcții, sex, gelozii, răzbunări. Ulterior, FBI a preluat - dar nu repede, ci la vreo trei ani după - mai mult din cauza presupuselor motivații politice. Ei au trecut ancheta pe un palier mai complex (Securitate, monarhism, organizații elitiste) dar la fel de indepărtate de "lumea fantasmelor".
Dacă asasinul era un student - doar dacă, desigur - atunci putea fi de genul:
-discipol IPC, devenit ostil printr-un refuz al maestrului ;
-discipol IPC deraiat, convins că "uciderea" maestrului e un pas obligatoriu de progres, ptr.el.
-discipol IPC căzut pradă exagerării practicilor; tot invocând enități in scop divinatoriu, ajuns sub influența nefastă a acestora (un soi de "posesie").
- ostil total lui IPC, nici gând a-i fi discipol; la Divinity School se preda și puritanism, exegeze catolice, profunzimi mozaice, etc. ; si aceste cursuri aveau fani, poate mai mulți ca IPC - iar a fi un fan infocat, când e vorba de religii, inseamna deja fanatism militant. Cu siguranță destui erau oripilați de "magia" lui IPC, si mai ales de anti-crestinismul tot mai explicit pe care-l promova - așa că, un glonte bine tras ar fi putut fi o "datorie". Să nu uităm că acolo doar profesorii erau toleranți - studenții, cine știee ?
Cred, cu tărie, că poliția nu a urmărit prea serios aceste piste. Ar fi trebuit să aibă solide cunoștințe de misticà, ritualism, subconstient abisal - sau despre efectele lor asupra comportamentului. Si, chiar de-ar fi "miscat" putin prin zonă, un asasin abil (poate chiar f.inteligent) i-ar fi pacalit rapid, chiar plângând "cumplit" moartea mentorului, si colaborând, plin de solicitudine, la orice i-ar fi cerut anchetatorii - chicotind in petto, desigur.