Autor Subiect: Visele ca o metodă alternativă de simulare a viitorului  (Citit de 1223 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline unu

 • Junior
 • *
 • Mesaje postate: 1
  • Vezi Profilul
 • Liked: 4
 • Likes Given: 0
Bună ziua.

Sper să nu fie prea heavy ca primă postare pe forum și să nu greșesc categoria (am căutat subiecte similare deja deschise dar nu am găsit nimic potrivit) :lol: însă acum ceva timp am întâlnit prima oară ideea de „dreams as simulations of possible futures” și așa numita „threat simulation hypothesis” și cred că ar fi interesant de discutat mai ales pentru că procesul visării este relativ mistic în toate culturile lumii, existând spre exemplu noțiunea de vise premonitorii precum și o mulțime de motive și simboluri legate de vise și utilizate pentru descifrarea lor.

Tradițional, se consideră că visele sunt o expunere a unor dorințe subconștiente, sau niște închipuiri random fără prea multă semnificație, sau - depinde pe cine intrebi  :lol: - mesaje de ordin divin sau mai puțin divin care pot fi interpretate de receptor pentru a înțelege anumite evenimente din viața sa sau pentru a desluși voința sau intențiile emițătorului. Însă ipoteza menționată mai sus prezintă visul ca mecanism de apărare / supraviețuire prin faptul că permite creierului să simuleze diverse scenarii pentru a se adapta mai eficient la potențiale amenințări.

O să las aici un citat din The Oxford Handbook of Spontaneous Thought: Mind-Wandering, Creativity, and Dreaming:

Citat
„This feature of dreaming, in which fragments of multiple episodes are simultaneously activated and combined into a novel form, echoes recent observations from the rodent memory reactivation literature, showing that the „replay” of memory during sleep is not really a direct reiteration of a single waking experience, but instead combines features of multiple waking episodes, at times resulting in the „replay” of novel, never-before-experienced spatial trajectories. [...] Dream experience may also serve to simulate possible future events. Recent advances in cognitive neuroscience have led to the notion that human memory functions not to help us remember the past per se, but rather to prepare us for the future. Thus, a growing field has begun to examine waking thought, imagery, and daydreaming as the product of a prospective brain that is constantly using past experience to predict and prepare for possible future events. The notion that our brains use memory to construct episodic simulations of potential futures is strongly in line with the long-standing „threat simulation” hypothesis.”

Încă un studiu legat de asta: The threat simulation theory of the evolutionary function of dreaming: Evidence from dreams of traumatized children
 
Nu am căutat prea adânc în teorie încă, însă la prima vedere ar putea fi o explicație pentru vise premonitorii sau evenimente deja-vu. Mai interesante sunt implicațiile pe care le lasă ideea aceasta asupra felului în care omul percepe realitatea în general:

Citat
„Recent advances in cognitive neuroscience have led to the notion that human memory functions not to help us remember the past per se, but rather to prepare us for the future.”

În plus, aș minți dacă aș spune că nu mă duce cu gândul la procesul de învățare al entităților A.I. - A.I. LEARNS to Play Hill Climb Racing :lol:

Offline Grifon

 • Adaequatio rei et intellectus
 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 1,223
 • Gen: Bărbat
 • Adaequatio rei et intellectus
  • Vezi Profilul
 • Liked: 2938
 • Likes Given: 2031
Re: Visele ca o metodă alternativă de simulare a viitorului
« Răspuns #1 : 25 August 2019, 15:28:06 »
În primul rând, bine ai venit pe forum, dle.@unu. Puțini mai sunt cei care și postează după înscriere, așa că te felicit pentru inițiativă.
Referitor strict la chestiunea ce-ai adus-o în discuție, ai punctat bine : "explicațiile viselor depind de cine întrebi". Materialiștii caută explicații strict biologice / psihologice, în timp ce misticii caută doar element divin.

Nici varianta asupra căreia ți-ai oprit curiozitatea nu face excepție. Ea se plasează clar în sfera concepției materialiste, iar ideea unui resort de adaptare / supraviețuire este vizibil desprinsă din darwinism.
Pentru materialiști (de la iacobini la neo-marxiști) zona onirică a fost mereu problematică, mereu generatoare de fenomene ce bulversau concepțiile ateiste, non-deterministe, liniariste, etc. Negând a priori existența altor lumi sau dimensiuni invizibile, toți materialiștii s-au muncit a încorpora visele în îngustimea paradigmei lor - adesea forțând logica sau frizând absurdul.

Găselnița expusă acum nu e decât marxism rafinat. S-a gàsit o noimà de " supraviețuire", iar insinuările conective cu A.I. se înscriu în aceeași tonalitate.

Desigur, nu înseamnă că (și) această explicație n-ar avea un anume temei. Da, ca funcțiune parțială, visele pot avea scopul de a facilita adaptarea la "concret", numai că problema e...a cui adaptare ? A " materiei superior organizate", cum ar spune neo / filo- marxiștii, sau a spiritului imaterial, esență divină, cum susțin teologii sau teosofii ?

În ceea ce mà privește, optez fără echivoc pentru a doua accepțiune. Și chiar de accept funcțiunea de survival, nu îi voi oferi pondere prioritară, și nici exhaustivitate lămuritoare.
Igitur cogito

Offline abyss

 • Moderator Global
 • MARE MAESTRU
 • *
 • Mesaje postate: 3,017
 • Gen: Bărbat
  • Vezi Profilul
 • Liked: 2340
 • Likes Given: 5479
Re: Visele ca o metodă alternativă de simulare a viitorului
« Răspuns #2 : 25 August 2019, 17:44:50 »
Bun venit.

Interesantă cartea "The Oxford Handbook of Spontaneous Thought: Mind-Wandering, Creativity, and Dreaming". Cam scumpă peste 350 de ron insa e posibil sa o cumpăr dupa ce termin de citit mostra free.  O grămadă de specialisti .... trebuie sa scoata ceva totuși.
  La o prima vedere foarte generala tind ca simplu cititor neavizat in de-ale pisicologiei sa va dau amandorura dreptate. O parte studiaza "interfața biologica" in timp ce alții bâjbâie dupa ființa asa-zis energetică/eterica/subtilă. 
  Mecanismele minții sunt foarte complexe iar in legatura cu acest aspect am senzatia ca ar fi doar varful icebergului ceea ce cartografiaza psihologia. Raman insa  mult prea multe lucruri neexplicate. De exemplu  : Un vis , o informație (ori mai multe) livrată.  Dupa zeci de ani informatia e livrata din nou doar ca de astă dată realitatea o oferă . Sa mai incerc o data: Un vis: o informație livrata. Dupa zeci de ani știința livreaza aceeasi informație si valideaza astfel visul. Exemplele pot continua pe toata gama. Prin urmare nu e doar un proces de învățare (structurarea informațiilor) al sistemului de operare fizic ci si al celui eteric/subtil. Insa e posibil ca la altă scara sa existe mai multe ierarhii de structurare a informațiilor fiecare cu AI-ul ei.

Important este de stiut ce beneficii reale putem avea noi individual de pe urma acestor informații. Fiindca mulți dintre cei pe care îi cunosc nici nu vor sa deschida ochii si sa inteleaga cum le funcționează treaba dintre urechi ci mai degrabă cum să o amețească mai tare până cand AI-ul le intra pe pilot automat si atunci ... da. Filmulețul este edificator pentru majoritatea celor din jurul nostru.
« Ultima Modificare: 25 August 2019, 17:52:01 de abyss »