Autor Subiect: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?  (Citit de 124621 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline prodcomb

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 839
  • Vezi Profilul
 • Liked: 389
 • Likes Given: 138
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #195 : 28 August 2018, 22:08:49 »
Acestea nu sunt corectari, ci intrebari pe care inca le aveti. Eu am cercetat toate aspectele la care aveti inca intrebari. Dupa ce veti cerceta linkurile si argumentele puse la dispozitie, va rog sa va adresati si unor ingineri proiectanti pentru lamurirea acestora.

PS: punerea pe piste gresite este o metoda... gresita! Eu am adus argumente, solide si probabile, dvs. inca nu ati adus nimic sa argumentati povestea cu piua. Felicitari pentru rezolvarea enigmei!

Sunt corecturi, răspunsurile mele sunt mai sus începând cu august 2014. Eu nu mai am nici o întrebare începând cu data menționată.
Eu sunt inginer energetician și am lucrat și în proiectare și mai ales în sectoare calde ale metalurgiei: oțel, fontă, neferoase (adică și aluminiu), forjă, ...
În prima jumătate a activității, în a doua jumătate am lucrat în aviație. Deci sunt complet lămurit.
Nu pun pe nimeni pe piste greșite, ci am căutat să răspund la toate întrebările puse de piesa în cauză; și am găsit răspunsurile.

distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Offline xperyens

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 1,029
 • Gen: Bărbat
  • Vezi Profilul
 • Liked: 729
 • Likes Given: 1740
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #196 : 29 August 2018, 11:33:45 »
-piesa este din aluminu foarte puțin corodată în interior datorită stabilității sale chimice; a lucrat în mediu bazic iar mediile ulterioare (sărate) nu au afectat-o
Straturile de coroziune apar la exterior.
Citat
-un excavator cu dinți din aluminiu la ce ar fi bun? că doar nu se folosește la gaze sau petrol, iar la cărbune se tocește repede
Posibil ca schimbarea piesei mai des sa fie mai putin paguboasa decat riscul de incendiu.
Citat
-cum ai putea să prinzi piesa de urechi? urechile nu sunt pentru prindere, au alt rol în piua de albit postavul sau pâsla (gaura existentă în o ureche a fost făcută pentru testarea aluminiului)
Intreg sistemul presupune un sistem de prindere si fixare. Acele urechi au legatura cu suportul de fixare pe care se atasa piesa. Gasiti niste schite pe internet ce arata aceste aspecte.
Citat
-urmele de uzură ale piesei sunt explicate de utilizarea ei în piua folosită de industria lânii, piuă pe care văd că nu i-ai înțeles funcționalitatea
Piesa reprezinta si urme pe laterale. Forma piesei este una de dizlocare a mesei manevrate. Varful piesei este mai subtire si are ca scop strapungerea masei; acesta creste in grosime si incepe sa aiba loc ruperea/desprinderea/dizlocarea din masa.
Citat
-parcă ziceai că ai observat asimetria piesei, lucru pe care ți l-am confirmat și pe care se l-am descris mai sus; de când se fac dinți de excavator asimetrici?
Probabil piesa a fost simetrica initial. Gaura aceea, cea de 4cm, nu este rotunda (deci mai trebuia precizata o dimensiune) si cel mai sigur avea alt diametru initial. Datorita fortarii repetate, este normal sa apara deformari la sistemul de prindere, unde poate sa apara un joc si miscare unde nu trebuia sa fie - de aici si deformarea respectiva.

Nu imi asum creditul pentru ceea ce am gasit, multe dintre informatii le-am gasit disparate pe internet scrise de altii, unele site-uri si bloguri din tara noastra, altele de pe alte meleaguri sau scrise in alta limba. Asadar as putea sa spun si ca misterul a fost deslusit cine stie cu cati ani in urma - cred eu ca mai greu a fost sa pastrezi misterul ce planeaza in jurul piesei decat sa gasesti adevarul - cineva doreste sa avem mistere. Desi genul acesta de cazuri nu reprezinta interesul meu, recunosc ca te fac sa-ti pui intrebari si sa inveti lucruri noi. Voiam sa spun ca un caz duce catre concluzionare din momentul in care este observat/fotografiat/bagat in seama.
« Ultima Modificare: 29 August 2018, 11:38:52 de xperyens »

Offline prodcomb

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 839
  • Vezi Profilul
 • Liked: 389
 • Likes Given: 138
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #197 : 29 August 2018, 18:03:04 »
Like, like dar trebuie câteva precizări:
-brațul de prindere al piesei venea la gaura de sus, iar brațul de antrenare la gaura din spate
-urechile piesei nu au destinația de fixare, unul dintre roluri este de centrare a piesei pe direcția mișcării de dute-vino
-urmele principale de uzură mecanică sunt pe rotunjimea de sub piesă, datorită frecării cu cuva în care lucra ; în cuvă era soluția de săpun și materialul de înălbit
-forma piesei ajută și la rotirea materialului din cuvă ; seamănă cu jocul mingiei pe laba piciorului.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Offline xperyens

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 1,029
 • Gen: Bărbat
  • Vezi Profilul
 • Liked: 729
 • Likes Given: 1740
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #198 : 29 August 2018, 22:43:46 »
Mai trebuie si precizarea ca am scris gresit, nu este dizlocare ci disclocare. Iar masele sunt mase si nu mese. Greselile mele...
Nu mai aduc aminte faptul ca nu exista nicio proba care sa ateste cumva faptul ca acea piesa acolo a fost gasita, sub acel strat de 10 metri. Oasele mamutului le ignor complet.

« Ultima Modificare: 29 August 2018, 22:49:33 de xperyens »

Offline AdarM

 • Cool
 • ***
 • Mesaje postate: 290
  • Vezi Profilul
  • Bijutierul meu
 • Liked: 18
 • Likes Given: 111
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #199 : 12 Septembrie 2018, 22:44:07 »
Intai link-ul si apoi discutiile:

https://www.asfanufo.ro/index.php/opinii-si-ipoteze/258-piesa-calcaiul-de-la-aiud-vechile-noutati-i

"Cu un deceniu si ceva in urma, doi investigatori ASFAN, Gheorghe Cohal si Ion Nutu, s-au ocupat de un bizar obiect de aluminiu, descoperit in 1973 la Aiud si aflat in depozitul MNIT (Cluj).  Cu acea ocazie s-au facut unele progrese; apoi totul s-a incheiat brusc, fara finalizare, de parca o anumita pudoare i-ar fi impiedicat pe cei doi sa continue.
Exista un pattern (model) al cercetarilor ufologice/ paleoastronautice din Romania: periodic se revine asupra unor cazuri celebre, prezentate consensual in prealabil ca ”solide”, doar pentru a li se gasi o multime de ”pete albe”. Pentru cineva exterior fenomenului, pare ca o anumita stare de echivoc este intretinuta, mai mult sau mai putin artificial.
Reluand cercetarea Piesei de la Aiud, am fost socati de existenta unor pachete de date esentiale, care par sa fi scapat atentiei tuturor celor care s-au ocupat pana acum de caz.
Nu vorbim de secrete teribile aflate in fisetele SRI sau in mult prea ventilatele Arhive secrete ale Vaticanului, ci de surse aflate la vedere si usor accesibile. Exista mai multe explicatii; sunt suficient de suparatoare pentru a nu le aminti aici.

In mod cert, situatia intra in conflict cu o teza fundamental gresita si faptic nesustenabila, introdusa de Florin Gheorghita. Anume ca istoricii cei rai ii obstructioneaza pe ufologii cei buni, de frica sa nu (le) fie schimbata paradigma traditionala, iar istoria sa fie ”rescrisa” (sic!). Pe scurt, este posibil ca datele despre care vorbim sa fi fost totusi cunoscute, dar tinute sub oboroc, pentru a nu periclita scenariul existentei unui antagonizant extrem de convenabil atunci cand trebuie mascata incompetenta.

Vom prezenta aceste date pe site-ul ASFAN pentru a consolida o continuitate a cercetarilor intreprinse de aceasta organizatie si mai ales pentru ca ASFAN este singura structura ufologica  nonguvernamentala si cu personalitate juridica din Romania. 

Pentru inceput, desenele tehnice urmand forma geometrica teoretica a  piesei noi, fara uzuri. Au fost realizate in primii ani de dupa 1990, la solicitarea ”istoricilor cei rai”. Cotele au fost masurate inginereste, cu sublerul, nu cu ruleta de constructii. Zonele cu lipsa de material sunt colorate in rosu. 

Plansele indica doua probleme majore:

A. Asimetrii pronuntate, care nu par a proveni din procesul de proiectare, ci mai degraba din realizarea propriu-zisa a piesei;

B. Utilitatea functionala a celor doua canale perpendiculare indica o teava (sau bara) introdusa vertical, securizata printr-un surub filetat pe orizontala (a carui elice, foarte erodata, se mai distinge). Faptul ca surubul de fixare este prea apropiat de capatul tevii face jonctiunea nesigura si cel mai probabil este o eroare grosolana de proiectare. Acest aspect ne-a fost indicat chiar de cel care a realizat desenele.
Urmand aceste considerente, consideram ”ipoteza cosmica” extrem de improbabila. Dar nu total imposibila. Urmand scenariul science-fictionului sovietic, ne putem imagina societati comuniste extraterestre care produc rebuturi industriale pe ”stoc”, si din cand in cand le pierd pe plaiurile transilvane. "
« Ultima Modificare: 12 Septembrie 2018, 22:50:31 de AdarM »
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

Offline xperyens

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 1,029
 • Gen: Bărbat
  • Vezi Profilul
 • Liked: 729
 • Likes Given: 1740
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #200 : 12 Septembrie 2018, 23:57:25 »
Doresc sa mai punctez cateva elemente interesante si actiuni pe care le urmaresc:

Am contactat fosta fabrica Progresul Braila (actuala Promex) si incerc sa iau legatura cu persoane care cunosc istoria fabricii, care au acces la informatii despre aliajele folosite de ei in anii 60', dar si acces catre ingineri ce au lucrat in acea perioada in fabrica. In acelasi timp trebuie luat firul catre fabrica de aluminiu din Slatina pentru a avea o viziune larga asupra aliajelor produse la noi in tara. Stim sigur ca acolo (Progresul Braila) se fabricau excavatoare, iar fabrica fusese modernizata cu tehnologii oferite de Siemens la inceputul anilor 60'. Urmatorul pas este contactarea companiei Siemens pentru a incerca sa stabilim daca Romania avea tehnologia, capacitatea si abilitatea de a confectiona si piese din duraluminiu in acei ani.

In acelasi timp nu am scos din ecuatie posibilitatea ca piesa respectiva sa fi fost totusi contaminata de radiatii. De asemenea nu inlatur ipoteza ca piesa sa fi fost plantata acolo pentru a deservi altor scopuri de tip informativ/interes al perioadei respective.

Cand am concluzionat "case closed" m-am referit strict la faptul ca piesa are origini moderne si ca nu poate fi vorba despre un artefact cu vechimea recomandata de majoritatea articolelor si studiilor prezente in spatiul public.

----------

Articolul adus de dvs. pe forum conduce atentia catre o eroare de proiectare insa nu catre elucidarea cazului in sine. Se admite oarecum faptul ca piesa este cat se poate de terestra, ceea ce este un lucru bun. Totusi nu se iau in considerare aspecte ce tin de uzura, iar schitele ingineresti releva cercuri facute cu compasul in locul realitatii care nu releva deloc cercuri - schita se suprapune peste eroziuni sugerand ca acele erau normele si dimensiunile originale, in mod eronat.
Totusi sunt interesante schitele si mai ales zona rosie roasa de miscarea acelui cui de fixare in peretii gaurii cu diametru mai mare ceea ce sugereaza ca acel cui era introdus nu perpendicular ci la un anumit unghi. Normal ca acestea sunt doar ipoteze momentan insa priviti curbura acelei zone rosii fata de acel cui de fixare... ceva nu se potriveste in acea schita. Poate se vor incerca si pistele oferite de mine mai sus, si anume stabilirea contextului fabricilor autohtone din acei ani dar si capacitatile lor de a produce asemenea piese din acele aliaje.
Ar mai fi interesant si de suprapus cu exploatarea de zacamint radioactiv si ce fel de piese erau necesare pentru manevrarea acelui material.

Nu geometria, realizarea sau proiectarea piesei releva factorul care a dus la promovarea acestui caz ci alte aspecte asupra carora, analiza din articol, nu se apleaca.
« Ultima Modificare: 13 Septembrie 2018, 00:11:39 de xperyens »

Offline prodcomb

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 839
  • Vezi Profilul
 • Liked: 389
 • Likes Given: 138
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #201 : 13 Septembrie 2018, 09:09:26 »
Interesante date; cred că mai sunt și altele pe undeva acoperie de praf.
Nu am avut cunoștință de ele până acum.
Se confirmă asimetria piesei, pe care am explicat-o mai sus.
Măsuratorile piesei nu sunt inginerești până la capăt datorită necunoașterii destinației piesei; partea de jos a tălpii trebuie să fie rotunjită, datorită locului în care funcționa. Aici este vorba de o uzură pronunțată, uzură care nu a fost băgată în seamă de măsurătorile inginerești.
Nu există nici o eroare grosolană de proiectare a piesei; din desenul în care am arătat locul piesei în ansamblul funcțional, se vede foarte bine că a fost proiectată corespunzător.
Cum am mai spus, urmele de uzură sunt explicate de funcționalitatea piesei.
Precizez încă o dată: piesa face parte dintr-un ansamblu de două (stânga și dreapta). Mașina din care face parte (piesa este cea din stânga) este o piuă acționată mecanic.
Piua este folosită în industria lânii.

Concluzionând, piesa nu este un rebut ci este uzată normal în urma folosirii intense.
« Ultima Modificare: 13 Septembrie 2018, 09:12:22 de prodcomb »
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Offline xperyens

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 1,029
 • Gen: Bărbat
  • Vezi Profilul
 • Liked: 729
 • Likes Given: 1740
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #202 : 14 Septembrie 2018, 01:31:29 »
Coroziunea piesei a avut loc si dupa exploatarea sa aparent. Observam faptul ca stratul de coroziune din interiorul piesei (acolo unde ea era conectata la ansamblu) pare sa aiba aceleasi caracteristici ca si in exteriorul ei ceea ce ridica cateva intrebari:

1. Fie jonctiunea era atat de slabita (exista un joc puternic) incat materia coroziva se inflitrase pe langa sistemul de prindere in timpul folosirii.
2. Fie coroziunea s-a produs uniform dupa ce piesa a fost decuplata de la sistem.

In cazul primei posibilitati ar fi trebuit poate sa observam un grad de coroziune mai mic in interior, si poate si zone care din cauza frecarii nu ar fi permis depunerea acelui strat.

De ce nimeni nu a cautat pana acum originea piesei incercand sa dovedeasca provenienta ei?
De ce testele de metalografie facute nu au presupus si prelevarea de mostre din diverse locuri ale piesei si nu au analizat microscopic factorii care au dus la acel tip de coroziune?
Devine din ce in ce mai evident ca avem in fata un caz care nu s-a dorit a fi relevat in toti acesti zeci de ani; cum spuneam mai sus, cineva doreste mistere.

Offline prodcomb

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 839
  • Vezi Profilul
 • Liked: 389
 • Likes Given: 138
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #203 : 14 Septembrie 2018, 07:36:02 »
În general necunoașterea își pune amprenta; la care se adaugă și fabulația. Câți „tehnici” s-au uitat la ea ca curca-n lemne?
Doar astfel a devenit un punct de atracție, în loc să ajungă la fiare vechi; totuși, având în vedere gradul înalt de tehnologie investită în piesă, merită expusă la un muzeu tehnic, acum când se știe la ce a folosit.
Dar acum intervine nepăsarea.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Offline StarDust

 • Moderator Global
 • MAESTRU
 • *
 • Mesaje postate: 2,157
 • Gen: Bărbat
 • Archaean soul
  • Vezi Profilul
 • Liked: 559
 • Likes Given: 1190
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #204 : 14 Septembrie 2018, 22:04:09 »
@prodcomb, daca piesa aia s-a gasit in nisip la zece metri adancime, trebuie sa se gaseasca si masinaria de care a apartinut si care tot de om e facuta. Ori in nisip, ori in vre-un muzeu de istorie a tehnicii. Cand o vom gasi si potrivim piesa acolo... jos palaria.
Pana una alta ramane doar o ipoteza.
Nu cred ca cer prea mult nu?  :-)
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16.
http://themillenniumreport.com/2016/03/the-flat-earthers-

Offline prodcomb

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 839
  • Vezi Profilul
 • Liked: 389
 • Likes Given: 138
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #205 : 14 Septembrie 2018, 22:21:28 »
Sunt foarte multe mașinării asemănătoare cu cea din care face parte piesa respectivă. Le-am găsit căutând în rețea. La câteva chiar se potrivește piesa în cauză.
Deci cred că am depășit stadiul de ipoteză.
Precizez că nici în brevetele patentelor nu se trec dimensiunile pieselor; pur și simplu nu sunt cotate.

Chiar pentru pălării ar fi putut fi folosită mașinăria, a cărei piesă m-a condus la aflarea misterului. ;)

Oricum eu fac investigații în continuare; dificultatea este că accesul la surse se plătește (bine!). Ori dacă plătești, trebuie să fi sigur că informația merită.

 :roll:
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Offline prodcomb

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 839
  • Vezi Profilul
 • Liked: 389
 • Likes Given: 138
remember
« Răspuns #206 : 15 Septembrie 2018, 17:38:02 »
Sistemul vechi de acționare al perechii de bătătoare ale piuelor pentru albit postavul.

Bănuiesc că sunt vizibile „călcâiele aiudene”.

Cuvântul „magic” este: fulling mills.
« Ultima Modificare: 15 Septembrie 2018, 17:47:23 de prodcomb »
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Offline prodcomb

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 839
  • Vezi Profilul
 • Liked: 389
 • Likes Given: 138
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ? NU!
« Răspuns #207 : 16 Septembrie 2018, 11:26:36 »
Sistemul modernizat de acționare cu bilă-manivelă, care putea folosi energia aburului, petrolului, electrică.
Sistemele de prindere ale hammer-elor sunt diferite.
Se remarcă asimetria perechii și uzura la partea inferioară datorită frecării cu cuva în care lucra.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Offline prodcomb

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 839
  • Vezi Profilul
 • Liked: 389
 • Likes Given: 138
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #208 : 16 Septembrie 2018, 12:47:03 »
Se mai minunează și alții ce călcâi suplu au găsit la Aiud.   ;)


PS
mai sunt și greșeli ale celor care au scris articolul
deh, telefonul fără fir și așa ajungem în altă galaxie    :roll:
« Ultima Modificare: 16 Septembrie 2018, 12:51:38 de prodcomb »
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Offline xperyens

 • Veteran
 • *****
 • Mesaje postate: 1,029
 • Gen: Bărbat
  • Vezi Profilul
 • Liked: 729
 • Likes Given: 1740
Re: Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?
« Răspuns #209 : 18 Septembrie 2018, 23:32:06 »
Urmand firul celor explicate in acest topic am ajuns la urmatoarele concluzii:

Piesa a fost afectata de coroziune, in cea mai mare parte, dupa decuplarea ei de la sistem. Coroziunea este una uniforma si nu putea fi accesata decat prin supunerea piesei in mod voit intr-un mediu ostil si lichid. Ingroparea acesteia in pamant, chiar coroziv, nu putea da asemenea rezultate.

Propun cooptarea in aceasta analiza a unui expert chimist. Posibil sa avem colegi pe forum care isi pot asuma aceasta sarcina.

Din pacate nu am avut inca succes la aflarea datelor validate de sursele accesate de mine; este si normal, cine sunt eu sa cer astfel de informatii unor combinate, oameni cu bani, sefi de combinate si asa mai departe?