Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Călătoria interstelară

Creat de terraflorin, 07 Iunie 2013, 08:22:05

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

terraflorin

Nu ştiu cât de mult intră acest topic la rubrica Astronomie dar oricum are legătură destulă legătură. N-am găsit rubrica Astronautică, iar la Tehnologii vechi și noi scrie ''Discuţii despre tehnologiile prezente in antichitate pana la cele din secolul 21'', ori aici sunt sau ar trebui prezentate tehnologii din secolul XXI în sus.

Cam ce ne putem imagina pe acest subiect? Căci dacă acesta este destul de complicat şi foarte dificil, în ceea ce priveşte metode de realizarea a călătoriei intergalactice nici măcar nu ne putem imagina o metodă fiabilă. Să lăsăm deoparte ideea extratereștrilor din apropierea Pămânului, despre care nu există nicio dovadă serioasă, şi să vedem ce metode există de a ajunge la stelele mai apropiate sau cele mai îndepărtate din galaxia noastră Calea Lactee.

Călătoria cu o rachetă nucleară la cca 10% din VL. Am ajunge în 40 de ani la Proxima Centauri în patruzeci de ani ţinând cont şi de timpul de accelerare şi de decelare.
Toate rachetele sunt limitate de ecuaţia lui Tsiolkovsky.

unde:
m0 este masa inițială totală, inclusiv carburant,
m1 este masa totală finală,
ve este viteza de evacuare eficace ,
Delta v este variația maximă de viteză a vehiculului (fără forțe externe care să acționeaze asupra sa),
ln- logaritmul natural.

Rachete termice pe bază de fisiune, încălzire a gazelor arse, exemplu hidrogenul folosit de rachetele nucleare Nerva studiate de-a lungul anilor 1960. Acestea sunt în stare să atingă accelerații mari, au viteze de evacuare destul de scăzute (în cele din urmă, probabil, până la de câteva zeci de ori mai mari decât cele mai bune rachete chimice) și sunt, astfel, promițătoare pentru misiuni interstelare.
(NERVA= Nuclear Engine for Rocket Vehicle Application)

Nave spațiale cu rachete de fuziune, alimentate de reacții de fuziune nucleară, teoretic ar avea posibilitatea de a atinge viteze de cca. 10% din cea a luminii, pe baza doar a unor considerente energetice. În teorie, un număr mai mare de etape ar putea duce un vehicul aproape de viteza luminii. Acestea ar "arde" elemente uşoare precum deuteriu, tritiu, 3He, 11B și 7Li. Deoarece randamentul fuziunii este de aproximativ 0.3-0.9% din masa combustibilului nuclear în raport cu energia eliberată, ea este energetic mai favorabilă decât fisiunea, care eliberează sub <0,1% (acelaşi raport; masa/energia combustibilului).

O rachetă cu antimaterie ar avea o densitate de energie și impuls specific mult mai mari decât orice altă clasă propusă de rachete. Dacă resursele de energie și metode de producție eficiente sunt descoperite pentru a realiza antimaterie în cantitățile necesare și stocarea sa în condiții de siguranță, ar fi teoretic posibil să fie atinse viteze  apropiate de VL  (viteza luminii). Dilatarea relativistă a timpului ar deveni mai vizibilă, ceea ce ar face ca timpul sa treacă la un ritm mai lent pentru călători așa cum ar fi el perceput de către un observator extern, reducând timpul de călătorie experimentat de către echipajul uman.


Colectorul sau statoreactoul Bussard este un fel de recipient uriaș în formă de cupă care ar capta și comprima hidrogenul interstelar care ar fi folosit într-o reacție de fuziune nucleară și apoi s-ar expulza heliul rezultat. Cum combustibilul ar fi colectat treptat în timpul călătoriei, nava ar putea accelera teoretic până aproape de VL.

Teleportare În viitor, o sondă spaţială subluminică este trimisă în sistemul solar X ţintă. Odată ajunsă aici începe să creeze un dispozitiv de teleportare. Acesta, odată terminat, va intra în legătură cu un dispozitiv similar de teleportare aflat pe Pământ sau pe orbita acestuia. Astel dacă oamenii ar putea fi transmişi ca informații și reconstruiţi la destinație atunci călătoria la exact viteza luminii ar fi posibilă. Conform relativității generale aşa cum o cunoaştem astăzi, informațiile nu pot călători mai repede decât lumina. Creșterea vitezei de deplasare față de călătoria subluminică ar fi minimă pentru observatorii externi, dar pentru călători, călătoria va fi instantanee. Toată problema este descoperirea unei metode de teleportare eficiente: Codificarea, transmisia și apoi reconstrucția exactă atom cu atom, de exemplu a unui om, este o perspectivă descurajantă, dar ar putea fi suficientă trimitea unui tip de program software care să recreeze modelul neurologic al unei persoane, un avatar. Cum spuneam mai sus, este necesar ca receptorul și/sau dispozitivul de reconstrucție să fie trimis anterior printr-un vehicul spaţial mai rudimentar.

Nave spaţiale superluminice - aici deja suntem pe domeniu ştiinţifico-fantastic, ne putem imagina doar nave care ar putea folosi cumva distorsiunea spațiu-timpului. Altă metodă implică descoperirea şi exploatarea sigură a unor găuri de vierme.
CitatAr putea exista două tipuri de găuri de vierme utilizabile pentru călătoria interstelară. Primul tip provine din același proces care duce la apariția găurilor negre: moartea unei stele. Găurile de vierme de acest tip ar fi sunt suficient de sigure pentru oameni deși pot exista unele găuri negre cu intense forțele gravitaționale care distrug orice obiect macroscopic care intră în ele. Un alt tip de gaură de vierme este propus pe baza gravitației cuantice. Unii au speculat existența găurilor de vierme euclidiene care apar și dispar spontan, care există la nivelul constantei lui Planck, acestea ar putea fi deschise cu ajutorul energiei negative, dar energia necesară ar fi imensă. Nu este sigur dacă acest lucru este teoretic posibil, în absența unei teorii acceptate a gravitației cuantice. O altă teorie sugerează că ar fi posibil să se deschidă găuri de vierme prin ruperea spumei cuantice. (Wikipedia)

Rachetă cu monopol magnetic - motor fotonic bazat nu pe antimaterie ci pe catalizarea dezintegrării unui proton într-un antielectron (pozitron) şi  π0-mezon. www.ias.ac.in/jarch/jaa/5/251-271.pdf

Nave ca o pânză întinsă accelerate de un fascicul laser sau accelerator de particule.

Nave-generaţie - subluminice, pot zbura mii de ani pentru a ajunge chiar la stelele din apropiere, ocupanții originali a unei nave generație îmbătrânesc și mor, lăsând descendenții lor să se ocupe de deplasarea prin spaţiu

Nave cu echipaj aflat în starea de animație suspendată - subluminice în primă fază

Nave cu supraoameni - subluminice în prima fază.  Dacă echipajul unei nave ar avea durata de viata de cateva mii de ani, sau sunt creaţi (în parte) din organe artificiale, ar putea parcurge distanțe interstelare, fără necesitatea de a fi înlocui echipajul de-a lungul mai multor generații. Însă efectelele psihologice ale unei astfel de perioade prelungite de călătorie ar constitui potențial încă o problemă.

Nave automate cu embrioni umani  - subluminice în prima fază. O misiune spațială robotizată ar avea la bord un număr de embrioni umani congelaţi. Această metodă de colonizare a spațiului galactic necesită, printre altele, dezvoltarea unei metode de a reproduce condițiile dintr-un uter, detectarea prealabilă a unei planete locuibile asemănătoare Pământului, progrese mari în domeniul roboților mobili pe deplin autonomi dar și a roboților educaționali care să crească corespunzător copii pe noua planetă, înlocuind cu succes părinții umani.

terraflorin

Cu ajutorul telescopului Kelper, NASA a descoperit două planete asemănătoare Pământului la ''doar'' 1200 ani-lumină (AL) în jurul stelei Kepler-62. http://www.telegraph.co.uk/science/space/10003826/Two-Earth-like-blue-planets-discovered-orbiting-distant-star.html

Destul de ''curând'', probabil, oamenii vor începe să se gândească să trimită  coloniști acolo.

Probabil numărul optim pentru ca o colonie să fie de succes este de 10.000 de oameni. Deocamdată avem experienţa trimiterii a 12 astronauţi pe Luna Pământului prin intermediul programului Apollo. 12 oameni au ajuns pe Lună, la cca. 1 secundă-lumină la un cost de cca. 100 de miliarde de dolari sau mai mult ţinând cont de inflaţia actuală.  Deci, făcând o presupunere prin scalare liniară (fără să mai ţinem seama de  costurile accelerării aproape de viteza luminii), rezultă  un cost de aproximativ 10.000 x 100 de miliarde de dolari pentru fiecare secundă lumină din cele 1200 ani lumină la un total de 10 000 de persoane. 1200 de ani-lumină înseamnă aproximativ 30 de miliarde de secunde-lumină, astfel încât costul total este aproximativ egal cu valoarea curentă PIB-ul mondial acumulat pe toată durata de viață a universului!!

Dacă presupunem că progresele tehnologice vor face călătoria posibilă pentru această distanţă şi la costuri mult mai mici, totuşi de ce ne-am deranja. Ipotetic, avem nevoie de capacitatea de a trăi în spațiul interstelar timp de mii de ani. O civilizație cu o astfel de capacitate nu ar avea nevoie de planete şi timpul ar avea o altă semnificaţie pentru o civilizaţie non-planetară.

Banii necesari pentru o colonie terestră îndepărtată ar putea fi folosiţi mult mai eficient pentru creşterea calităţii vieţii pe planeta pe care o avem.

O altă întrebare este de ce ar trebui să ne dorim să plecăm de aici? Faptul că nimeni nu a transmis un semnal detectabil în direcția noastră sugerează că viața inteligentă în forme similare omului este foarte rară. Dacă planetele locuibile de noi sunt foarte rare, atunci acest lucru nu este surprinzător - distanțele enorme interstelare exclud atât călătoria cât și orice fel de comunicare în ambele sensuri. Dacă, pe de altă parte, apariția vieții inteligente este ceva obişnuit, atunci dovezile sugerează că dispariția sa, prin procese cum ar fi un razboi nuclear, trebuie să fie, de asemenea, ceva obişnuit.



Tot raționamentul şi toate concluziile se bazează pe ştiinţa mainstream din acest moment.  :wink:

Deocamdată, începând cu ianuarie 2012 a fost anunţat proiectul 100 Year Starship (100YSS) (proiect comun al NASA cu DARPA). Scopul proiectului este de a face cercetări pentru realizarea călătoriilor interstelare în următorii 100 de ani. http://100yss.org/ Până acum sărăcie destul de mare: DARPA a contribuit cu 1 milion iar NASA cu 100.000 dolari. http://www.nytimes.com/2011/08/18/science/space/18starship.html?pagewanted=all?

uforever

#2
CitatDestul de ''curând'', probabil, oamenii vor începe să se gândească să trimită  coloniști acolo.

Sper sa inceapa cu oceanul, asta chiar ar fi o" reactie fireasca". Iti apreciez efortul/munca/entuziasmul, dar Terra inca are "zone virgine", "nepenetrata" de specia asta "nesimtitoare"(unii spun ca inca nu-i momentul). Am mai spus asta, "noi nu stim ce-i in 'primaria noastra' si vorbim despre guvern". Pe cuvant daca fac pe desteptul, dar pe cuvantul meu :D

terraflorin

#3
Citat din: uforever din  08 Iunie 2013, 03:16:43
Sper sa inceapa cu oceanul, asta chiar ar fi o" reactie fireasca". Iti apreciez efortul/munca/entuziasmul, dar Terra inca are "zone virgine", "nepenetrata" de specia asta "nesimtitoare"(unii spun ca inca nu-i momentul). Am mai spus asta, "noi nu stim ce-i in 'primaria noastra' si vorbim despre guvern". Pe cuvant daca fac pe desteptul, dar pe cuvantul meu :D
Acel ''curând'' este explicat în ultimul paragraf: peste minim o sută de ani!  ;D

AndreiASM

Cred că cel mai bine ar fi să explorăm noi tehnologii de transport interstelar. Noi ne gândim cât o să ne ia să săpăm un canal cu lingurițe de plastic, cand de fapt trebuie să inventăm excavatorul (care e deja inventat...  :ufo:). Nu vad fezabilă o astfel de călătorie (folosind tehnologii convenționale) din nici un punct de vedere (doar cea cu teleportarea, însă mai degrabă găsim metode eficiente de călătorie interstelară, decât de teleportare). Ar fi fain însă să o luăm treptat: cu Luna am rezolvat deja, ar trebui să lansăm nave cu echipaj uman spre Marte, eventual sateliți de-ai lui Jupiter (Europa, Ganymede) și de-ai lui Saturn (Titan), și abia dup-aia să țintim mai departe.

Fain rezumat însă, terraflorin; ne face să ne gândim cât de mult mai avem până să ne părăsim locuința... :x

abyss

#5
Faceti-va comozi deoarece nu va pleca nimeni nicaieri. Cu salutari de la Ben Rich! ;)
https://www.youtube.com/watch?v=N7ahst8TMww&feature=youtube_gdata_player

terraflorin

Citat din: abyss din  08 Iunie 2013, 10:14:50
Faceti-va comozi deoarece nu va pleca nimeni nicaieri. Cu salutari de la Ben Rich! ;)
https://www.youtube.com/watch?v=N7ahst8TMww&feature=youtube_gdata_player
Pe extratereştrii ăştia ipotetici a făcut cineva experimente? Le-a interzis cineva să plece la plimbare cu OZN-ul personal de pe planeta lor mamă? Cred că nu le-ar fi convenit să stea cineva pe capul lor şi să-i toace mărunt-mărunt!   :wink:

abyss

     Urmand exemplul tau si generalizand retoric cat si ipotetic, putem presupune logic ca daca au si aceia un Sistem asemanator cu al nostru... da, sunt si ei tocati marunt.
Totusi Ben Rich nu vorbea aiurea, mai ales ca el a fost pentru mentinerea secretului pe vecie. Si inclin sa-i dau dreptate, oamenii nu vor fi pregatiti niciodata. Sunt mult prea incuiati, mult prea infundati intr-o paradigma ce poate avea ca emblema "blestemul eternului inceput".
Parerea mea deocamdata :) pentru urmatorii 500.000 ani

Xanadron

Sa nu generalizam, zic eu - fiindca UNII oameni (Ben Rich de ex.) stiu deja adevarul, nu? 8-)
La fel si cu ET-ii; poate ca doar UNII dintre ei stiu totul - sau mai mult decit altii.

P.S. Ma-ntreb uneori de ce aia "stiutori" ;) sint in general ovrei si-i cheama Rich. :evil:
Ca pe Marc Rich de ex., tartorul din spatele afacerii Rosia Montana.

http://secretele--sistemului.blogspot.ro/2012/02/george-soros-si-marc-risch-in-spatele.html
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

terraflorin

De la metode şi motive de realizare a călătoriilor interstelare am ajuns tot la ce ne doare pe noi: extratereştrii.   :-)

abyss

Permite-mi sa-ti amintesc ca tu ai fost cel care a adus vorba de ET's bolduind cuvantul ipotetic. Ma mir ca nu ai luat in considerare varianta in care Ben Rich s-a exprimat la figurat pomenindu-i pe extraterestri.
Pe de alta parte forumul nostru are ca tematica principala un anumit fenomen cat si altele ce pot fi considerate conexe. Scepticii sunt bineveniti sa isi spuna parerea dar cam atat. Daca te deranjeaza cumva "ce ne doare" nu prea ai multe optiuni pe la Rufon. :)
  Poate ar fi buna o sectiune de forum a scepticilor. Asa ar fi mai echilibrata situatia.

terraflorin

Ipotetic, metaforic sau la mişto, Ben Rich a adus vorba primul despre ET... şi deci tu când ai dat acel link. Nu sunt sceptic, cred că există ET, ar fi absurd, ilogic şi neştiinţific să nu existe, dar nu cred că există o aşa mare invazie de OZN-uri extraterestre pe aici pe planetişoara noastră oropsită.

abyss

    Ok man, nu tin mortis sa am ultimul cuvant dar hai s-o lamuresc putin. Am postat acel link nu pentru ca el continea o trimitere metaforica ori subtila la ET ci doar pentru faptul ca acel om a spus oarecum public ca "omenirea" are deja mijloacele si cunostintele de a intreprinde orice tip de calatorie prin univers sau dincolo de el. Si lucrul si mai important, faptul ca aceste mijloace sunt pazite crunt de catre gruparea care guverneaza planeta... mai mult tot el a mai afirmat ca doar Dumnezeu insusi mai poate elibera acele cunostinte ori mijloace de calatorie interstelara.

    Acum, depășind momentul "care ne doare" :) as încerca sa mai adaug ca exista ipotetic cel putin 2 tipuri de călătorii interstelare. Primul ar putea fi cel menționat pana acum pe acest subiect, adică cel in care se folosesc mijloace tehnologice pentru a putea deplasa tehnica, materiale si echipaj eventual uman si ar mai putea fi al doilea tip in care se poate călătorii fără corp fizic, folosindu-se doar corpul astral sau "corpul din vis" cum a mai fost el denumit.
    Exista relatări dintre care unele chiar foarte vechi, care menționează acest tip de călătorie astrala. Shamanii de exemplu, au descoperit ca suntem vizitați si de către ceea ce numeau ei "cercetași" din alte lumi, fie ele ființe fizice ce călătoreau in corpuri astrale ori de alt tip. Partea importanta a acestor călătorii era faptul ca indiferent de distante -care puteau fi de la ordinul câtorva sute de kilometri si se extindeau eventual pana la mii de ani lumina- călătorul avea la dispoziție o opțiune importanta: dacă alegea, își putea materializa corpul la destinație.

terraflorin

#13
M-am axat aici pe prezentarea unor posibile tehnologii materiale şi palpabile, inclusiv cea cu teleportarea. Pentru călătorii galactice cu duhul putem deschide un topic nou de meditație transcendentală.  :rocket:

Faptul că există un videoclipuleţ pe youtube sau un miliard asta nu demonstrează concret şi palpabil nimic.  Totul face parte din manipularea şi intoxicarea pusă la cale de guvernele umane. Părerea mea... Este bine să visăm cai verzi zburători pe pereţi şi tehnologii ascunse & interzise de vrăjitoarea cea rea, ideal ar fi totuşi să ne concentrăm forţele într-o direcţie care se va concretiza cumva pozitiv pentru umanitate.

abyss

  In primul rând ai propus tu un exercițiu de imaginație, unul fără cai verzi zburători dar care sa aibă totuși ochelari de cal...
Manipulările și intoxicările puse la cale de către guvernele umane tocmai asta fac: menținerea exercițiului imaginativ într-un cadru care sa prelungească cât mai mult vechea paradigma. Constat în ceea ce te privește ca vădești un grad de confuzie persistenta în abordarea unor anumite puncte de vedere.
  Ceea ce numești "posibile tehnologii materiale și palpabile, inclusiv cea cu tele-portarea" erau cu 100 de ani în urma nu cai verzi pe pereți și călătorii spirituale calare pe matura ci emanații ale unor oameni bolnavi mintal. Si totuși s-a ajuns pana aici, au devenit "palpabile".

Imaginația sănătoasă și neîngrădita e un factor cheie în evoluția omenirii.

   Nu am nimic personal cu tine și poți exersa cata imaginație palpata si încorsetată dorești însă iți interzic clar în baza regulamentului, sa asociezi tematica forumului cu niște cai verzi ori simple fabulații. Fiecare e liber sa-și exprime teoriile sau opiniile dar fără a leza pe nimeni folosind mici glumite sau denigrări subtile de genul:

"cai verzi zburători pe pereți și tehnologii ascunse & interzise de vrăjitoarea cea rea"