Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Bine / Rau

Creat de pri3st3ss, 22 Ianuarie 2007, 21:48:05

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

pri3st3ss

am deschis acest subiect pentru ca eu inca nu mi-am dat seama ce credeti voi despre bine si despre rau..
CE ESTE BINELE?
CE ESTE RAUL?
stiu ca ma angajez intr-o alta discutie subiectiva, dar de fiecare data cand apare cate un membru ( apropo,bine ati venit ! ), se discuta despre:
- BINELE /RAUL OMENIRII
- ET nu fac nici bine nici rau!


CE ESTE BINE PENTRU OMENIRE?
CE ESTE RAU PENTRU OMENIRE?
CE CRED ALTII CA ESTE BINE PENTRU OMENIRE (ET)
CE CRED ALTII CA E RAU PENTRU OMENIRE?

stiu ca binele trebuie sa coexiste cu raul,asa cum e alternanta zi/noapte, echilibru/dezechilibru, yng/yang , alb/negru minciuna/adevar etc si ca e imposibil ca omul sa stea fara sa faca nici bine si nici rau...
care este diferenta si pragul intre  CE E BINE PENTRU MINE ( ca persoana fizica ) si CE E BINE PT TINE ( interlocutorul meu )
de asemenea, ce e bine pentrum mine,iti poate face tie rau etc...
pana la urma ce e binle si ce e rau?
ce comportamente incadram in categoria "rau" si care in categoria "bine"? indiferenta o putem incadra in "rau"?
Diferenta intre bine si rau tine de perceptie ... sa dau un exemplu :A da spaga e rau .. dar cand este vorba despre viata copilului tau , e bine , ai facut-o spre binele lui ...
Nu exista cale de mijloc ; a impaca si capra si varza nu e decat o expresie .. intotdeauna daca cineva face un anumit lucru , pt mine e bine , dar poate pentru altcineva e rau .. tine doar de ... omul in sine .. atata tot
In fiecare dintre noi exista binele si raul mai mult sau mai putin.Important este sa distingem binele de rau si invers.Sa constientizam atunci cand facem un bine sau un rau,pt ca multi nu stiu sa faca asta.in ziua de azi e o vorba: "Scopul scuza mijloacele" (si atunci cand e bine si cand e rau?)..
Invatatura crestina spune asa 'Daca primesti o palma,intoarce si celalalt obraz"si atunci ma intreb: este bine sau e rau?
..parerea mea e ca exista si binele si raul noua ne ramane optiunea de a alege...Constiinta este Judecatorul nostru! Este important sa luptam fiecare sa avem un Judecator incoruptibil. Este dureros sa anihilezi constiinta.
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

sxn_b

Cred ca e greu sa decidem ce este bine si ce este rau pentru omenire. Majoritatea ar spune ce ar fi bine pentru ei.
Cred ca acum nu mai exista cale de mijloc. Dar ar fi putut exista.Cred ca aceasta cale de mijloc a disparut o data cu diferentierea claselor de oameni in societate.
Ce cred ET ca este bine pentru omenire? Eu cred ca extraterestrii (cei care incearca sa ne ajute) cauta sa recreeze acea cale de mijloc.
Ce este binele? Nu pot sa spun decat ce este bine pentru mine si poate ce e bine pentru cei pe care ii cunosc. Daca pot spune ce este bine pentru omenire atunci acela este doar punctul meu de vedere. Poate ca cei care au ajuns bogati prin modalitati ilegale vor spune ca e bine asa, cei saraci ar spune ca totul ar trebui sa se schimbe radical. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa se schimbe unele lucruri, dar stiu ca nu se vor schimba asa ca m-am resemnat.  :-)

xennon_2000

Cam greu pt omul de azi sa gaseasca o cale de mijloc, nici educat de ET
daca am primi ajutorul altor civilizatii (tehnic vb), ar trbui sa ne lasam si supravegheti de ei, pane ne mai maturizam (in sens de "BINE")

pri3st3ss

sa se schimbe pe ici pe colo doar in punctele esentiale....

Citat din: xennon_2000 din  23 Ianuarie 2007, 13:31:20
ar trbui sa ne lasam si supravegheti de ei, pane ne mai maturizam (in sens de "BINE")

crezi ca nu suntem monitorizati? intr-un fel omul se joaca mortal cu "focul"..mortal pentru planeta in primul rand..

permiteti-mi sa lansez o supozitie: intr-o saptamana, toate statele cu putere nucleara,ar lansa bombele nucleare..credeti ca ET ar interveni pentru planeta ( ca teritoriu)?
pentru omenire si civilizatie?pentru operele de arta?pentru misterele inca neelucidate?


in plus, ne numim civilizati,de ce nu stim inca ce e binele si ce e rau?sau il cunoastem,l-am urcat pe  podium si il lasam acolo,pana cand ne umplem buzunarele?de ce ne e asa greu sa punem binele comun( comunitatii, tarii,planetei) pe plan principal?

batalia asta pentru bine si rau a exista,exista si va exista multi nai de acum in colo... :fight:
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

calinahanna

:)

"Nu incerca sa faci bine ca iese rau"...

Apostolul Pavel, "Vietile Sfintilor"...

udar

Binele si raul nu sunt niste concepte absolute, ci niste puncte de vedere. Si asta se poate observa din istorie, din schimbarea conceptiilor asupra vietii si remodelarea principiilor de existenta a oamenilor.

Cu riscul de a ma avanta din nou intr-o disputa ce tine de religie, desi nu voi ataca in nici un fel conceptul de credinta, as dori sa va atrag atentia putin asupra originii moralitatii. Moralitatea nu vine din Sfanta Scriptura. Cele 10 porunci impart lumea in lucruri pe care trebuie sa le facem, si lucruri pe care nu trebuie sa le facem. Si trebuie sa recunosc ca frica de pedeapsa divina a functionat in mare masura de-a lungul istoriei, iar moralitatea oamenilor a fost intarita de invatamintele religioase. Insa oamenii nu sunt morali de la Scripturi venire. Ca dovada ca exista multe popoare care nu au texte religioase, si totusi nu fug unii dupa altii sa se omoare intre ei...

Moralitatea si conceptele de bine si rau vin din interiorul nostru. Priestess o numeste constiinta. Eu prefer sa cred ca e vorba de mostenirea noastra Darwiniana...

In trecut, oamenii traiau in grupuri compacte, destul de mici. Ei erau intr-o stare de semisalbaticie, si totusi pastrau norme morale. De ce? Pentru ca oamenii erau invatati de mici copii ca sunt inconjurati de oameni pe care ii vor mai intalni cu siguranta in viata lor ulterioara. Deci era o chestiune de bun simt sa te comporti frumos fata de ei, pentru ca poate vei avea nevoie de ei mai tarziu. Sau chiar daca nu vei avea nevoie de ei, cel putin cu siguranta ii vei intalni mai tarziu in viata. Desigur, in timpurile moderne aceste situatii nu mai prezinta relevanta. Insa eu cred ca in interiorul nostru aceasta mostenire se pastreaza inca impamantenita in genele umane. Si ca acesta este motivul pentru care anumite lucruri le consideram bune, iar altele le consideram rele...

In principiu deci, cel mai ,,bun" lucru in lumea aceasta este sa ne purtam frumos unii fata de ceilalti. De aici porneste totul in viata, iar religia crestina si multe alte religii au fost extrem de abile atunci cand au luat ca si porunca de baza ,,poarta-te cu aproapele tau asa cum ai dori sa se poarte el cu tine" – adica ,,iubirea" de aproape.


P.S.: Fara absolut nici o legatura cu cele spuse mai sus, dar pentru ca am vazut ca a inceput sezonul citatelor, am sa redau si eu din memorie o spunere a unui laureat Nobel care mi s-a parut foarte interesanta:

,,Intr-o lume normala, oamenii buni fac lucruri bune, iar oamenii rai fac lucruri rele... Pentru ca oamenii buni sa faca insa lucruri rele, e nevoie de religie"...
Magic is any sufficiently advanced technology. (Arthur C. Clarke)
  

darkness

raul si binele tine de fiecare persoana, de societatea in care a trait si care i-a impus definitiile binelui si raului;pana la urma este o alegere personala!
binele si raul in religie si din cauza religiei a existat mereu..
in felul asta a fost rau pt dzeu ca noi am mancat din pomul cunoasterii si bine pt noi ca vorba lui lory, ma plictiseam in rai daca totul ar fi fost pe roze!
partea trista e ca unii fac rau altor civilizatii in numele religiei...

calinahanna

"Ei doar au stele cu noroc
Si prigoniri de soarte,
Noi nu avem nici timp, nici loc,
Si nu cunoastem moarte."

Exact... "Traind in cercul vostru stramt
             norocul va petrece.."

Cand vom scapa de dualiatati de genul alb/negru, bine/rau, noroc/ghinion, frumos/urat etc...
Atunci ne vom da seama ca si binele si raul sunt relative.

Intrebarea este alta:

De ce sa fac rau cand pot sa fac bine?

De ce sa aleg sa fiu turnator cand pot fi pictor? De ce sa aleg sa iau spaga, cand stiu ca dar din dar se face rai, si daca am grija sa imi fac treaba ca la carte este imposibil sa nu am Forta de partea mea pana la urma? De ce sa aleg sa fiu mercenar cand pot studia matematica? Elemente care nu au legatura intre ele.. tocmai de aia le-am numit. De ce sa aleg sa fac rau doar pentru ca cineva ma santajeaza sau imi impune sa fac acest lucru?


darkness

#8
pt ca te temi pentru viata ta si a celor dragi, pentru ca vrei sa urci pe scara sociala, pentru ca vrei sa te imbogatesti etc...
norocul e si elrelativ,adevarul la fel...pana la urma traim intr-o lume relativa
poate suntem personaje in visul unei forte..numai sa nu fie un cosmar...

intrebarea este de fapt nu DE CE ALEG RAUL IN LOCUL BINELUI, ci de ce nu sunt in starea/capabil sa fac diferenta intre rau si bine...

este bine pt omenire ca fiecare din noi sa o ia pe drumul cel bun in toate punctele de vedere ( incalzire globala, vibratii negative care ataca planeta)...
este bine sa intorci si celalalt obraz,preistess,dra pana cand,la nesfarsit?
adik daca vine cineva si imi invadeaza jumate de tara, eu ii ofer si celalalt "obraz"( cealalta jumatate de tara) ?
vezi,totul e subiectiv,tine de fiecare...

calinahanna

@darkness

Imagineaza-ti ca a-ti vinde sufletul prin a face rau e mult mai simplu decat prin a crea. Si la propriu, si la figurat. E foarte usor sa omori, iti trebuie un impuls...dar sa creezi sau sa dai viata...
E foarte usor sa distrugi un tablou, ii tai panza si gata... dar nu il poti reface, poti doar face o copie fidela...
Si lista ar putea continua.

xennon_2000

 Priess (ET)Nu cred ca s-ar baga sa opreassca un atac nuclear dupa ce a fost declansat (poate sa mai  salveze din oamenii care au mai ramas) dar sa previna cred ca o eac deja