Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Legaturi catre stiri interesante!

Creat de jackie28t, 12 Iulie 2006, 01:12:37

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

baguvix

IBM: Clusterele de atomi ar putea stoca mii de filme pe device-uri portabile

IBM a anuntat 2 progrese semnificative in nanotehnologie, care ar putea duce la realizarea in viitor de noi device-uri si structuri folosind cativa atomi sau molecule. Cele 2 tehnologii, care nu au legatura una cu cealalta, au fost anuntate impreuna de catre IBM, care afirma ca aceste progrese in nanotehnologie ar putea duce la realizarea de componente si device-uri la scara atomica si moleculara, ce ar putea fi folosite in chip-uri, device-uri de stocare, senzori si "aplicatii pe care nu ni le imaginam deocamdata."

Prima dintre acestea este reusita masurarii unei proprietati a atomilor individuali, numita anizotropie magnetica, despre care se presupune ca ar putea avea un impact tehnologic substantial, deoarece determina abilitatea unui atom de a stoca informatie. Pana acum, nimeni nu a reusit sa masoare anizotropia magnetica a unui singur atom.

IBM crede ca in viitor va fi posibil sa fie realizate structuri realizate din clustere mici de atomi sau din atomi individuali care vor putea stoca informatie magnetica. Aceasta tehnologie ar putea la capacitati uriase de stocare. IBM afirma ca un device portabil de dimensiunile unui iPod ar putea stoca aproape 30.000 de filme obisnuite sau toate clip-urile de pe site-ul YouTube.

Al doilea raport de la IBM descrie realizarea primului comutator (switch) bazat pe o singura molecula, care reprezinta un pas important catre realizarea de elemente de calcul de dimensiuni moleculare ce vor fi mult mai mici, mai rapide si vor consuma mai putina putere decat chip-urile de calcul si device-urile de memorie traditionale.

Aceste comutatoare din cadrul unor chip-uri actioneaza ca un comutator de lumina, oprind sau pornind flixul de electroni, si stand la baza portilor logice din care sunt alcatuite circuitele integrate. Realizarea de comutatoare foarte mici permite micsorarea chip-urilor, astfel incat un procesor poate include mai multe circuite, sporind astfel viteza si performanta sa.

IBM nu a indicat cand vor deveni comerciale aceste tehnologii.

Stire preluata de pe: www.blitztech.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

alinutzu

o noua pagina interesanta pe net http://www.morse.ro/
Aici poti sa traduci orice text in cod Morse. Si invers.
are si buton de play  :-D ca sa auziti cum ar suna in cod morse

. -. .--- --- -.--
can't stop the signal ...

baguvix

Razboi iminent in Gaza

Sapte rachete au lovit oraselul Shderot din sudul Israelului, a doua zi dupa inceperea noului an de invatamant. Una din rachete a lovit o scoala si numai printr-un miracol nu au fost victime. Primarul a decis inchiderea scolilor si a proclamat greva generala. Populatia a parasit orasul si s-a indreptat spre resedinta prim-ministrului Ehud Olmert din Ierusalim, somandu-l sa actioneze.

Shderot-ul si numeroasele alte asezari de la granita cu Gaza se afla de ani buni in tirul rachetelor si atentatelor extremistilor palestinieni. Retragerea fortelor armate si lichidarea tuturor coloniilor evreiesti din Gaza in urma cu cativa ani nu a potolit zelul terorist al extremistilor palestinieni. Situatia s-a inrautatit dupa ocuparea Gazei de fortele Hamas, interesate de a mentine abcesul gazateean. Actiunile de pedepsire intreprinse, din cand in cand, de aviatia si unitatile de comando israeliene nu dau rezultate. Analistii politici si militari, mai convinsi ca niciodata ca responsabilii militari israelieni pregatesc o actiune ampla in interiorul Gazei, speculeaza pe tema masurilor represive care vor urma. Daca blindatele, aviatia si infanteria vor ataca nu va mai fi vorba de o simpla actiune de pedepsire. Insusi regimul Hamas din Gaza devine un obiect de lichidat. Acest Hamas al lui Meshaal si Ismail Haniyeh, sustinut cu bani si arme de Iran, care sta ca un os nu numai in gatul israelienilor, ci si al Autoritatii Palestiniene a lui Mahmud Abbas. Alertat de zvonurile acestui razboi iminent, si-a grabit sosirea pentru 10 zile in Orientul Mijlociu fostul premier englez Tony Blair, trimisul special al Cvartetului (Statele Unite, ONU, Uniunea Europeana si Rusia).
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

alinutzu

Serviciile de spionaj chineze au spart reþeaua informaticã a Pentagonului, informeazã cotidianul britanic Financial Times. Este cel mai mare atac cibernetic asupra Departamentului american al Apãrarii, noteazã publicaþia, care citeazã mai mulþi oficiali americani.

http://www.ft.com/cms/s/0/9dba9ba2-5a3b-11dc-9bcd-0000779fd2ac.html Chinese military hacked into Pentagon
http://www.ft.com/cms/s/0/a89c1c88-5a38-11dc-9bcd-0000779fd2ac.html Beware: enemy attacks in cyberspace
can't stop the signal ...

baguvix

#199
Cea mai mare camerã digitalã este pregãtitã pentru a detecta asteroizii ce ameninþã Pãmântul (video)

Cea mai mare camerã digitalã, ce are 1.4 miliarde de pixeli, a fost instalatã pe telescopul PS1 din Maui, Hawaii. Rolul ei este sã vegheze permanent asupra cerului, ºi sã detecteze orice asteroid mai mare de 300 de metri. Proiectul din care face parte se numeºte Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) ºi are ca scop monitorizarea intregului cer pentru a detecta potenþialii asteroizi care pot avea un impact cu Pãmântul. Chip-ul digital al camerei are o suprafaþã de un sfert de metru pãtrat, ºi este facut din 4000 de bucãþele separate, pentru a scurta timpul necesar fotografierii ºi transmiterii de date.

Vã este fricã cã într-o noapte un asteroid se va prabuºi peste dumneavoastrã? Nu va mai faceþi probleme, dupã 2010 veþi avea un intreg sistem automat care va monitoriza intreg cerul in cãutare de asteroizi ce ar putea cãdea pe Pãmant. Întregul proiect poartã numele de Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) ºi, odatã finalizat, permite monitorizarea intregului cer de trei ori pe lunã. E drept cã, odatã detectaþi, asteroizii mai trebuie ºi opriþi....

Noua camerã digitalã instalatã permite vizualizarea unei suprafeþe mult mai mari de cer, datoritã numarului foarte ridicat de pixeli. Mãrimea ei (un sfert de metru pãtrat) se justificã dacã ne gândim ca un singur pixel reprezinta o suprafaþã cam de 100 micrometri pãtraþi, dimensiune ce se regaseºte ºi la camerele digitale obiºnuite. De aceea chip-urile camerelor digitale obiºnuite au dimensiuni de aproape un centimetru pãtrat (1 milion pixeli x 100 micrometri pãtraþi), iar cea tocami instalatã are un sfert de metru pãtrat (1 miliard pixeli x 100 micrometri pãtraþi).

Principala problema ridicatã de o astfel de camerã este trasmiterea ºi procesarea datelor obþinute in timp util. Se ºtie ca timpul in care un chip al camerei inregistreazã o fotografie creºte cu numarul de pixeli, ºi este de câteva zeci de milisecunde pentru o camerã digitalã obiºnuitã. Pentru a limita timpul de inregistrare al noii camere, inginerii au împãrþit chipul acesteia in 4000 de bucãþi, fiecare bucatã având propria sa electronicã de comandã. In acest fel toate bucãþile componente pot lucra in paralel, permiþând luarea unei fotografii in mai puþin de nouã secunde.

Cu ajutorul acestei noi camere, telescopele prezente in proiect (patru în total) vor putea detecta mai mult de 99% dintre asteroizii mai mari de 300 de metri, fiind de 100 de ori mai performante decât telescoapele utilizate in prezent pentru aceastã monitorizare.

Nu este mai puþin adevãrat cã o intreagã echipã software lucreazã in aºa fel încât procesarea de date sã se facã autoamat, ochiul uman neputând scana aceastã cantitate uriaºã de date pentru a extrage informaþia relevantã.

Tot acest proiect are loc la cererea Congresului SUA, care vrea identificare a 90% dintre obiectele mai mici de 140 de metri pânã la 2020. Pentru mai multã informaþie, puteþi urmãri video-ul urmãtor (în limba englezã).

Sursa originalã: New Scientist www.newscientist.com
                                         http://space.newscientist.com/article.ns?id=dn12588&feedId=online-news_rss20
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.


baguvix

Telescopul spatial Hubble identifica un inel de materie intunecata

Astronomii au descoperit una dintre cele mai bune dovezi ale existentei materiei Intunecate, o cantitate misterioasa care cuprinde Universul nostru. Ei au identificat ceea ce parea sa fie un inel supranatural pe cer, alcatuit dintr-o substanta enigmatica. Folosind telescopul spatial Hubble, oamenii de stiinta au stabilit ca inelul s-a format cu mult timp In urma, dupa o uriasa ciocnire dintre doua galaxii In forma de ciorchine. Asa cum sugereaza si numele, materia Intunecata nu reflecta, nici nu emite lumina detectabila, si totusi reprezinta cea mai mare parte din materia Universului. Astronomii au suspectat de mult existenta acestei ,,materii" invizibile ca fiind sursa gravitatiei suplimentare care tine la un loc galaxiile-ciorchine. Aceste galaxii s-ar Imprastia daca ar fi atrase doar de gravitatia stelelor lor vizibile.



Nimeni nu stie din ce e facuta materia intunecata, dar se crede a fi o particula elementara gasita In cosmos. Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins si de la Institutul Stiintific de Telescoape Spatiale, amandoua aflate In Baltimore, SUA, au observat inelul pe neasteptate, in timp ce trasau pe harta distributia materiei Intunecate din galaxia-ciorchine Cl 0024+17.

Acest ciorchine se afla la o distanta de 5 miliarde de ani-lumina de Pamant; inelul lui de materie Intunecata masoara 2,6 milioane de ani-lumina. Pentru ca astronomii nu pot vedea materia Intunecata, ei trebuie sa-i deduca existenta studiind modul In care gravitatia ei curbeaza lumina unor galaxii mai Indepartate.

Acest truc puternic, numit lentila gravitationala, le permite astronomilor sa puna pe harta lumina distorsionata, sa deduca masa ciorchinelui si cum este distribuita materia Intunecata In ciorchine.

La inceput, membrii echipei au crezut ca inelul era o iluzie In datele lor. Dar Incercarile repetate de a face ca inelul sa dispara au dus la esec. Pâna la urma, astronomii s-au convins ca acesta trebuie sa fie o prezenta reala.

In august 2006, astronomii americani au identificat semnatura gravitationala a materiei Intr-o alta galaxie- ciorchine. Dar structura inelului din Cl 0024+17 este exceptionala.

,,Desi materia invizibila a fost descoperita Inaintea galaxiilor-ciorchine, nu a fost niciodata detectata ca fiind asa de mult separata de gazul fierbinte si de galaxiile care formeaza ciorchinii", a declarat coautorul Myungkook James Jee de la Universitatea Johns Hopkins.

,,Descoperind structura unei materii Intunecate care nu este urmata de galaxii sau gaz fierbinte, putem studia modul In care se manifesta diferit de materia normala."

Simularile pe calculator a unor coliziuni ale galaxiilor-ciorchine arata ca atunci când doua astfel de galaxii se ciocnesc, materia Intunecata cade In mijlocul ciorchinelui si apoi tâsneste Inapoi afara.

Pe masura ce materia Intunecata se scurge In afara, Incepe sa Incetineasca sub forta gravitatiei si se aduna vertical ca un stâlp de trafic. Din fericire, astronomii au vazut o parte din coliziune, deoarece s-a Intâmplat In partea vizibila de pe Pamânt.

,,Este ca si cum ai privi niste pietricele de pe fundul unui elesteu cu valuri la suprafata. Formele pietricelelor par sa se schimbe când trec valurile peste ele", a explicat dr. Jee. ,,Tot la fel, galaxiile Indepartate aflate dincolo de inel arata schimbari coerente ale formei lor datorate prezentei inelului dens." Membru al echipei, Holland Ford, tot de la Universitatea Johns Hopkins, a spus: ,,Studiind aceasta coliziune, vedem cum reactioneaza materia Intunecata la gravitatie." El a adaugat: ,,Natura face un experiment pentru noi pe care noi nu-l putem realiza In laborator si este de acord cu modelele noastre teoretice."

www.arenait.net
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Fizicienii l-au gasit, teoretic, pe Omul Invizibil

Pelerina care poate face oamenii invizibili este o inventie rezultata deocamdata din analize pur teoretice si propusa de mai multi cercetatori chinezi si suedezi, condusi de Zhichao Ruan, Min Yan si Curtis W. Neff, conform unui recent comunicat al American Physical Society.

Ei sustin ca realizarea la anumiti parametri a unei asa-numite pelerine, o delimitare sub forma de tub, poate face "perfect invizibil" un obiect sau o persoana care se afla in ea. Singura conditie ar fi respectarea intocmai a specificatiilor de fabricatie a metamaterialor pentru "pelerina", structuri complexe si microscopice care pot forta fasciculul de lumina sa aiba o anumita traiectorie. La o densitate ideala a texturii, tubul-pelerina va ghida lumina in interior si astfel obiectul aflat in inauntru devine invizibil.

Persoana aflata in interiorul pelerinei nu va vedea, insa, nici ea in exterior, iar pentru a iesi din tub, trebuie sa desfaca rand pe rand straturile pelerinei.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Hibridul om-animal devine legal in Marea Britanie

Experimentele cu embrioni animalo-umani, considerati posibile leacuri pentru maladii grave, au fost aprobate de guvernul britanic.

Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie (HFEA), institutie regulatoare din Marea Britanie, a aprobat crearea de embrioni animalo-umani si folosirea lor in cercetare, scrie BBC. Decizia a venit dupa rezultatele unei consultari publice prezentate saptamina aceasta, din care a reiesit ca majoritatea britanicilor sint de acord cu aceasta idee, desi criticii spuneau pina acum ca lumea va fi terifiata de o astfel de mutare. Populatia a imbratisat-o insa pentru potentialul ei de a dezvolta terapii pentru maladii precum Alzheimer. Un comitet pentru acordarea licentelor urmeaza sa organizeze in noiembrie audieri individuale prin care sa evalueze practicile cu embrioni hibrizi, pentru care institutiile King's College din Londra si Universitatea din Newcastle au facut cereri in urma cu mult timp.

Regulatorul britanic a stabilit ca nu exista nici un motiv pentru care sa previna aceasta cercetare, insa a tinut sa precizeze ca opinia publica i se va opune daca nu este strins incadrata de norme si daca nu conduce la progrese medicale si stiintifice. Practica pentru care s-au luptat cercetatorii se rezuma la imbinarea de celule umane cu ovule animale prelevate de la vaci moarte in scopul extragerii de celule susa, ce au capacitatea de a fi transformate in orice tip de tesut. Embrionii vor fi in proportie de 99% umani, cu o componenta animala de circa 0,1 %, insa vor fi distrusi in timp de 14 zile si nu vor putea fi implantati intr-un uter, fiind folositi doar in cercetare, potrivit constringerilor guvernamentale. In momentul de fata insa, oamenii de stiinta se pot sprijini doar pe ovulele umane ramase in urma tratamentelor de fertilitate. Aceste rezerve sint tot mai reduse si nu sint intotdeauna de buna calitate.

Pina una-alta, cercetatorii au primit cu bucurie hotarirea. ,,Este o veste minunata si un rezultat pozitiv nu numai pentru munca noastra, ci si pentru progresul stiintei in general. Speram ca va conduce la noi tehnologii de pe urma carora sa beneficieze toata lumea", a catalogat-o Lyle Armstrong, de la Universitatea din Newcastle. ,,Desi suna dezgustator la o prima vedere, trebuie sa intelegeti ca folosim foarte, foarte putine informatii genetice din ovulele vacilor. Nu ne-am propus sa cream nu stiu ce hibrid bizar intre om si vaca, vrem doar sa intelegem cum functioneaza mai bine celulele susa", explica el, acompaniat si de dr. Stephen Minger de la King's College. ,,Oamenii nostri de stiinta de prima mina isi pot duce mai departe acum experimentele din cadrul acestei cercetari de importanta mondiala", s-a pronuntat si medicul liberal-democrat Evan Harris, membru al Comitetului pentru stiinta si tehnologie din Camera Comunelor, care a sprijinit ideea. La rindul sau, dr. Tony Calland, presedintele Comisiei de etica a Asociatiei Medicale Britanice, atribuie practicilor cu embrioni hibrizi ,,progrese majore in gasirea unor tratamente pentru Alzheimer sau Parkinson".

Mai putin entuziasmate de isprava celor de la HFEA s-au aratat o serie de ONG-uri. ,,Nu e vorba doar despre dezgust, ci si despre obiectii morale si etice legate de aceasta cercetare si de modul in care este ea promovata", ,,deplinge" Anthony Ozimic, secretarul Societatii de Protectie a Copiilor Nenascuti, decizia institutiei. Josephine Quintavalle, reprezentanta unui grup militant pentru etica in reproducere, crede ca decizia trebuia sa apartina Parlamentului britanic. ,,Utilizarea embrionilor hibrizi nu a fost niciodata acceptata. Este o ofensa adusa oamenilor si animalelor". Quintavalle atrage atentia si asupra faptului ca publicul este destul de divizat in privinta aplicatiilor ulterioare, acesta dorind sa sprijine proiectul doar atit timp cit acesta este strict legiferat si utilizat doar in medicina.

Reticenta mondiala

pre deosebire de britanici, restul omenirii este mai sceptica fata de un embrion animalo-uman. In Australia se permite folosirea embrionilor in cercetare, insa hibrizii sint interzisi. Singura exceptie o constituie testarea calitatii spermei. Si in Canada, legislatia interzice practica tocmai acceptata in Regatul Unit. In Statele Unite, fondurile federale pot fi utilizate doar pentru cercetarea care include embrioni deja existenti, precum cei rezultati in urma tratamentelor de fertilitate. In alte tari nu exista legislatie in ceea ce priveste embrionii hibrizi. Italia si Germania au aceeasi legislatie ca peste Ocean, in timp ce Austria, Norvegia si Tunisia interzic orice fel de cercetare pe embrioni.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

S-a descoperit provenienþa asteroidului care a omorât dinozaurii

Extincþia dinozaurilor s-a petrecut cu circa 65 milioane de ani in urma, ºi s-a datorat probabil impactului unui asteroid, cãzut in zona peninsulei Yucatan, din Mexic. Recent, un grup de cercetãtori de la Institutul de Cercetare de la Southwest din Boulder, SUA, a reuºit sa identifice grupul de asteroizi din care acesta fãcea parte. Ei ar proveni dintr-un asteroid mai mare, care a fost spart in urma unei coliziuni. Acest asteroid originar s-ar fi aflat in apropierea unui punct special intre Jupiter si Marte, acolo unde forþele gravitaþionale ale celor douã planete ar fi ajutat sã împraºtie rãmaºiþele asteroidului cãtre centrul Sistemului Solar. Una dintre aceste rãmaºiþe a lovit apoi Pãmântul, ducând la extincþia dinozaurilor.



Extincþia dinozaurilor fascineazã publicul larg. Poate pãrea ciudat, insã se crede cã dimensiunile asteroidului responsabil de impact au fost destul de modeste, de aproape 10 Km in diametru. Mult mai important insã a fost viteza uriaºã a asteroidului (ºi deci momentul cinetic al sãu). Uriaºa energie cineticã a sa a fost apoi disipatã în scoarþa pãmântului, provocand distrugeri uriaºe, si formând un crater cu diametrul de 200 km, în peninsula Yucatan, Mexic.

Impactul a determinat aparitia unui nor urias, care a acoperit cerul, oprind astfel razele Soarelui sa mai ajunga pe Pãmânt. Rezultatul a fost cã vegetaþia de pe Pãmant a fost lipsitã de Soare un timp îndelungat, ºi multe dintre plantele ce formau hrana dinozaurilor au dispãrut. În final, se crede cã dinozaurii ar fi murit practic prin înfometare.

Recent, un grup de cercetãtori de la Institutul de Cercetare de la Southwest din Boulder, SUA, a studiat o zona de asteroizi situatã undeva intre Marte ºi Jupiter, ºi au observat prezenþa unei ciudate zone goale, în care asteroizii nu erau prezenþi. "Am vãzut efectiv o gaurã" a declarat William Bottke, unul dintre cercetãtori. Ei ºi-au dat repede seama cã este vorba de o locaþie specialã între cele douã planete, acolo unde acolo unde forþele gravitaþionale ale celor douã planete conjurã sã împraºtie eventualii asteroizi cãtre centrul Sistemului Solar.

Cu ajutorul simularilor numerice, ei au identificat câþiva asteroizi a cãror orbitã trecea în trecut prin acest punct. Aceºti asteroizi fac parte din asa-numita familie Baptistina. În urma simularilor numerice a rezultat cã acum 160 de milioane de ani un asteroid de 170 de kilometri s-a ciocnit cu unul de circa 60 de Km, exact in acea zona specialã dintre cele doua planete. Rãmaºitele coliziunii (asteroizii din familia Baptistina) au fost apoi împrãºtiate rapid cãtre centrul Sistemului Solar, iar una din aceste rãmaºiþe a lovit mai apoi Pãmantul, provocând extincþia dinozaurilor.

Pentru a-ºi verifica teoria, cercetãtorii au investigat proprietãþile spectrale ale asteroizilor din familie, ºi au arãtat cã ei sunt formaþi dintr-un element comun, un silicat aflat in corpurile cele mai vechi ale Sistemului Solar. Mai mult, acelaºi silicat se gãseºte în concentraþii mai ridicate ºi în sedimentele terestre din jurul peninsulei Yucatan. Toate aceste rezultate îl fac pe William Bottke sã creadã ca teoria propusã de el a asteroidului are ºanse de cel puþin 90% de a fi corectã.

În plus, noile rezultate par sã rezolve ºi o controversã mai veche, cea care spunea cã fie o cometã, fie un asteroid, sunt la originea impactului. Mult timp cercetãtorii au presupus cã e o cometã, deoarece silicatul gãsit in Yucatan se gãseºte mai rar in asteroizi, ºi mai des în comete. Cu toate acestea, asteroizii din familie Baptistina au o origine mai îndepãrtatã, ºi deci nu mai e necesar sã presupunem cã o cometã a provocat impactul.

www.nature.com
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Robotul cu ... inima

Un grup de oameni de stiinta a realizat un robot minuscul ce poate naviga prin corpul uman, fiind propulsat de un muschi cardiac.

La scurt timp dupa robotul care putea inota prin vasele de sange datorita unui camp magnetic extern, isi face aparitia un nou robot care intr-o buna zi s-ar putea deplasa prin corpul uman pentru a asista in probleme de sanatate.

Robotul, conceput de cercetatorii de la Chonnam National University din Coreea de Sud, se distinge prin faptul ca este realizat prin cresterea de tesut muscular cardiac prelevat de la sobolani pe o structura schelet realizata din polydimethylsiloxane (PDMS), un polimer biocompatibil, ce permite folosirea robotului in aplicatii biomedicale.

Robotul nu are nevoie de o sursa de alimentare pentru a se deplasa, ci se foloseste de miscarile de relaxare si contractare ale celulelor muschiului cardiac, care la randul lor isi obtin energia dintr-un mediu de glucoza in cultura.

Micul robot de forma literei E dispune de 3 picioare scurte frontale, cu lungime de 400 micrometri (0,4 mm), si de 3 picioare in spate, cu o lungime de 1200 micrometri (1,2 mm), atasate de un corp central rectangular.

Contractarea celulelor cardiace determina indoirea picioarelor mai lungi, fapt care creeaza o diferenta de frictiune intre picioarele din fata si cele din spate, propulsand robotul inainte. Acesta poate atinge astfel o viteza de aproximativ 100 micrometri (0,1 mm) pe secunda.

Cercetatorii afirma ca acest gen de robot ar putea fi folosit pentru a debloca vase sau artere de sange. Robotul s-ar deplasa de-a lungul unei astfel de vas de sange blocat, eliberand in drumul sau un agent de dizolvare care ar permite deblocarea acestuia.

Iata si un filmulet care arata miscarea robotului.
http://www.rsc.org/suppdata/LC/b7/b705367c/b705367c.avi

(Sursa: RSC Publishing)
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

 Genele care produc cancerul, identificate de un medic roman

Medicul Victor Velculescu (foto) are sanse mari sa obtina Premiul Nobel pentru medicina. Acesta a reusit sa descopere genele care provoaca aparitia cancerului de san si de colon. Velculescu a fost prezent la Congresul Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Medicilor Gastroenterologi si Oncologi (IASGO), desfasurat recent la Bucuresti, alaturi de peste 300 de reputati doctori din intreaga lume.

Al  XVII-lea Congres IASGO, prezidat de prof.dr. Irinel Popescu, s-a bucurat de participarea a peste 1.000 de medici. Mai bine de 300 de invitati de renume si-au sustinut conferinte, demonstratii, precum si lucrari stiintifice originale. Printre cei prezenti s-au numarat prof.dr. Florian Popa, rectorul UMF "Carol Davila", dar si chirurgul Roland Parc si oncologul Christophe Louvet, de la Spitalul St. Anoine, din Paris. Unul dintre invitatii de seama a fost si profesorul doctor de origine romana, Victor Velculescu. Acesta a reusit sa identifice, impreuna cu o echipa de specialisti ai Universitatii "Johns Hopkins" din Baltimore – Maryland SUA, genele care provoaca aparitia cancerului de colon si san. Specialistii condusi de medicul Velculescu au localizat si identificat un numar de 189 de gene dintre cele peste 21.000 din care este format genomul uman, care sufera mutatii ce duc la aparitia cancerului. Inegalabila descoperire este considerata drept primul pas in vederea descoperirii leacului pentru cancer de catre specialisti din intreaga lume.

Metoda a fost botezata SAGE
Cercetatorul de origine romana a inceput de la analiza celulelor corpului uman, in incercarea de a sintetiza cauzele aparitiei cancerului. Celulele umane au capacitatea de a creste si de a se inmulti prin divizare: in doua, patru, opt etc. Este procesul vietii in toate organismele multicelulare, el fiind "comandat si dirijat" de anumite gene, care il pot porni si opri in functie de anumite conditii. Daca mecanismul respectiv capata sincope, exista riscul aparitiei unei anomalii la nivel celular. Doctorul a observat ca boala canceroasa apare exact in momentul in care genele implicate in mecanismul reglarii diviziunii celulare sufera anumite mutatii, dezorganizandu-l. Astfel se dezvolta haotic in organism celulele canceroase. Victor Velculescu a identificat, astfel, o metoda de depistare a cancerului inca din primele faze ale bolii, chiar incipiente, acest lucru ajutand la stabilirea unor tratamente eficiente. Metoda inventata a fost numita ,,Serial Analysis of Gene Expression" sau, pe scurt, SAGE.

Victor Velculescu s-a nascut in Romania, unde a trait pana la varsta de sapte ani. Vorbeste bine romaneste si este mandru de asta, adaugand ca nici parintii si nici sotia, si ea tot romanca, nu l-au lasat sa uite limba materna. Cu toate ca a studiat in Statele Unite ale Americii, unde si-a petrecut cea mai mare parte a vietii, Victor Velculescu se considera, in continuare, roman, caci "m-am atasat de oamenii din Romania si de spiritul romanesc si tot timpul am avut amintiri placute".



sursa : www.gardianul.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Marii poluatori ai lumii au parafat un acord climatic

Liderii statelor celor mai poluante, China, SUA, Rusia, dar ºi alþii au ajuns, la sfârºitul acestei sãptãmâni, la un acord istoric cu privire la reducerea încãlzirii globale, în cadrul Summitului APEC (Forumul pentru Cooperare Economicã în zona Asia-Pacific) de la Sydney, Australia. Criticii susþin însã cã obiectivele stabilite de mai-marii lumii sunt vagi, neangajante ºi departe de þintele precise stabilite de cãtre Protocolul de la Kyoto, informeazã Agenþia France Presse.

Preºedintele american George W. Bush, preºedintele Chinei Hu Jintao ºi cel al Rusiei Vladimir Putin au reuºit sã îºi punã de acord viziunile deseori contradictorii ºi sã adopte  ,,Declaraþia de la Sydney" asupra schimbãrilor climaterice. ,,Declaraþia" cere statelor membre APEC sã stabileascã obiective voluntare, dar neangajante, pentru reducerea emisiilor poluante, concomitent cu îmbunãtãþirea eficienþei energetice ºi mãrirea suprafeþelor împãdurite.
<A TARGET="_top" HREF="http://ad.ro.doubleclick.net/click%3Bh=v8/35c9/3/0/%2a/o%3B131306678%3B1-0%3B0%3B13951114%3B4307-300/250%3B22174620/22192510/1%3B%3B%7Esscs%3D%3fhttp://www.go4it.ro"><IMG SRC="http://m.de.2mdn.net/1297618/300x250_blank.GIF" BORDER=0></A>

Liderii din þãrile din zona Asia-Pacific au convenit sã adopte ca ,,scop pe termen lung" reducerea emisiilor de gaze cu efect de serã, a anunþat cu bucurie premierul australian, John Howard. Oficialul a precizat cã cei 21 de lideri, reuniþi la Sydney, au convenit cu privire la nevoia ca toate þãrile, atât cele aflate în curs de dezvoltare, cât ºi cele dezvoltate, sã contribuie pe mãsura capacitãþilor proprii ºi a circumstanþelor la reducerea gazelor cu efect de serã.

,,Îmi face plãcere sã anunþ cã, în Declaraþia de la Sydney, liderii au acþionat pentru a ajunge la un nou consens internaþional", a afirmat Howard sâmbãtã, la sfârºitul primei zile a summitului. ,,Suntem serioºi cu privire la tratarea într-o manierã sensibilã, compatibilã cu nevoile economice diferite, marea provocare a schimbãrii climatice", a adãugat premierul australian, care s-a declarat conºtient cã nu a fost stabilit un calendar ferm, dar a subliniat cã summitul a realizat ,,ceea ce era de neconceput în urmã cu ºase luni", anume sã-i aducã pe liderii Chinei, Rusiei ºi Statelor Unite pe aceeaºi poziþie în ceea ce priveºte încãlzirea globalã.

Deºi unii observatori criticã maniera neangajantã în care a fost întocmitã ,,Declaraþia", alþi experþi sunt de pãrere cã acest document ar putea aduce un plus de greutate discuþiilor pe marginea unui ,,protocol post-Kyoto". O serie de întâlniri pe aceastã temã vor avea loc la Washington, New York ºi insula indonezianã Bali, în condiþiile în care Protocolul de la Kyoto va expira în 2012.

În vreme ce discuþiile pe marginea schimbãrilor climaterice aveau loc în interiorul clãdirii Operei din Sydney, 10.000 de persoane au protestat pe strãzile din capitala australianã. Manifestanþii i-au acuzat pe George Bush ºi pe John Howard de comiterea unor crime de rãzboi ºi au scandat ,,Howard, Bush, SUA, câþi copii aþi ucis astãzi?". Printre demonstranþi s-au numãrat ºi militanþi ecologiºti, nemulþumiþi cã participanþii la summit au adoptat o declaraþie fãrã putere de constrângere.

sursa : www.gandul.info
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Magnetoencefalografia – o metodã care ar putea fi utilã in detectarea timpurie a bolii Alzheimer

egulile fizicii spun cã orice câmp electric, indifferent de intensitate, genereazã un câmp magnetic specific. Acest fenomen are loc și la nivelul creierului uman unde curenții electrici asociați cu activitatea neuronala genereazã câmpuri magnetice foarte slabe care pot fi mãsurate și folosite pentru a descrie activitatea cerebralã. Metoda se se numește magnetoencefalografie, este neinvazivã și, dupa cum sugereazã rezultate publicate recent în revista Journal of Neural Engineering, promite sã ajute la detectarea timpurie a câtorva boli neurologice cum sunt schizofrenia, boala Alzheimer, scleroza multiplã sau alcoolismul cronic.

Folosind aceastã metodã, grupul de cercetatori americani condus de profesorul Apostolos Georgopoulos de la Universitatea din Minesota, a reușit sã obținã o hartã a fluctuațiilor magnetice generate în creierului sanatos și sã o compare cu cele obținute din analiza pacienților diagnosticați cu diferite boli neurologice. Testele au fost fãcute pe 142 de subiecți umani, sãnãtosi sau bolnavi, cãrora li s-a cerut sã priveascã direct la un punct luminos timp de 45-60s astfel încât creierul nu este implicat în nici o activitate specificã în aceastã perioadã. În același timp, 248 de sensori au detectat fluctuațiile magnetice cerebrale care au avut loc. Fiecare sensor a produs circa 45000 de semnale generând o cantitate mare de infomație. Folosind metode statistice de analizã a datelor, cercetãtorii au reușit sã reducã numãrul de parametrii care descriu fenomenul. Parametrii rezultați au fost repezentați grafic, astfel incât, fiecarui subiect i-a fost atribuit un punct localizat în funcție de valorile parametrilor calculate pentru fiecare caz în parte. Analiza rezultatelor obținute aratã cã punctele reprezentate grafic se grupeazã în regiuni distincte corespunzãtoare diferitelor boli. Mai mult, nici una dintre regiunile atribuite bolilor nu se suprapune cu regiunea caracteristicã creierelor sãnãtoase.

Testele au fost fãcute pe pacienți diagnosticați cu boli care, datoritã metodelor folosite pânã acum, pot fi depistate doar in stadii avansate când simptomele sunt ușor de identificat. Ar fi interesant de vãzut dacã folosind aceasta metodã s-ar putea obține o distinctie la fel de clara între subiecții sãnãtoși și potențiali pacienți pentru care este dificil de prezis dacã vor evolua cãtre o anumitã boala sau nu. Detectarea timpurie, urmata de tratament, ar putea încetinii, daca nu opri, evoluția acestor boli îmbunãtãțind astfel calitatea vietii pacientilor.

Sursa originalã: www.iop.org. ªtire prelucratã de www.stiinta.info.

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

11 septembrie, eclipsat de retragerea din Irak

Generalul Petraeus cere sase luni de pasuire pentru trupele americane.



Audierea generalului David Petraeus, comandantul fortei multinationale din Irak, inceputa ieri-seara, in Congresul SUA, marcheaza debutul unei saptamani cruciale in ceea ce priveste evolutia conflictului din Golful Persic.

In plina campanie electorala pentru prezidentialele de anul viitor, opinia publica americana este puternic divizata pe acest subiect, iar interesul pentru problema irakiana este atat de mare incat a pus in umbra si comemorarea celor sase ani de la aten-tatele de la 11 septembrie 2001, care va fi marcata doar prin ceremonii de mica anvergura.

Progrese in teren

Asa cum se anticipa insa, generalul David Petraeus s-a prezentat in fata comisiilor pentru Forte armate si Afaceri externe ale Congresului, pentru a pleda impotriva unei reduceri dramatice a nivelului trupelor americane din Irak. Atat Petraeus, cat si ambasadorul american la Bagdad, Ryan Crocker, au sustinut ca o retragere majora a trupelor americane ar afecta progresul inregistrat dupa suplimentarea fortelor cu 30.000 de militari la inceputul acestui an.

In esenta, generalul a recomandat ca o eventuala reducere majora a nu-marului de soldati americani din Irak, ajuns in prezent la 168.000, sa nu fie operata pana in martie 2008.

Bush paseaza problema

Democratii sunt profund nemultumiti de pozitia adoptata de Petraeus, care, spun ei, nu face altceva decat sa sustina punctul de vedere al administratiei. ,,Adevarul este ca politica administratiei americane si strategia de suplimentare a trupelor sunt un esec", a spus senatorul democrat Joe Biden, presedintele Comisiei de relatii externe a Senatului.

,,Este clar ca administratia va incerca sa amane decizia finala pana la alegerea viitorului presedinte", declara duminica senatorul democrat de Massachussetts, Edward Kennedy.  Pozitia adoptata de Petraeus starneste nemultumiri si la nivelul conducerii armatei americane, superiorul sau, amiralul William J. Fallon, care, potrivit ,,Washington Post", a inceput sa pregateasca retragerea trupelor americane si redefinirea misiunii din Irak.

In ceea ce-l priveste, presedintele George W. Bush va rosti un discurs, joi, privind viitoarea strategie din Irak si urmeaza sa prezinte Congresului propria evaluare pana pe 15 septembrie. Raport crucial. Generalul David Petraeus, audiat in Congres la o saptamana dupa intrevederea avuta la Bagdad cu presedintele George W. Bush

BILANT OPTIMIST

Maliki: ,,Am evitat un razboi civil"

Cu doar cateva ore inainte de audierea generalului Petraeus, premierul irakian, Nuri al-Maliki, a prezentat parlamentului de la Bagdad, un bilant al guvernarii sale, plin de realizari.

,,Am reusit sa impiedicam caderea Irakului in razboiul civil, in pofida tuturor incercarilor de destabilizare ale unor parti locale si internationale", a spus el. Maliki a facut referire la strategia initiata de sase luni de armata americana in provincia al-Anbar, bastion al insurectiei sunnite din vestul tarii, precum si in diferite cartiere sunnite din Bagdad.

Potrivit demnitarului irakian, ,,actele de violenta s-au redus cu 75% in Bagdad si zona al-Anbar de cand armata americana si-a lansat operatiunea". Peste 14.000 de insurgenti au depus armele alaturandu-se fortelor guvernamentale, a mai spus Maliki.


sursa : www.evz.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.