Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Schimbarea realităţii

Creat de terraflorin, 15 Noiembrie 2013, 10:39:53

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

terraflorin

Aţi observat vreodată schimbări în ''realitatea'' înconjurătoare?  De exemplu ştiaţi (tu şi cu cercul tău de cunoştiinţe) dintotdeauna despre prietenul X că în trecut într-o anumită zi a făcut ceva memorabil. Şi la un moment dat acel prieten dar şi cercul tău de cunoştiinţe spune altceva, că dimpotrivă altfel s-au petrecut lucrurile. Bineînţeles că lucrurile acestea pot fi explicate şi prin nebunie, confuzie, pierderea memoriei etc. Dar de ce să nu fie interpretate şi ca schimbări în continuumul spaţiu-timp sau ca un salt într-o altă realitate, cu alte cuvinte realitatea pe care o ştiam s-a schimbat şi nimeni nu-ţi poate confirma acest lucru deoarece nu-şi dau seama de schimbare sau poate pentru ei schimbarea nu a avut loc, aceştia apraţin noii realităţi. Dar ce este realitatea? Stiinta actuală descrie realitatea ca o "stare de lucruri așa cum există efectiv". O interpretare simplă a acestei definiții foarte largă este aceasta: realitatea este tot ceea ce observăm a fi real.

Albert Einstein spunea că "Realitatea este doar o iluzie, chiar dacă una foarte persistentă" (- Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one)
Atunci rezultă că sunt multe realități (iluzii, vise demiurgice etc) - realitatea ta, realitatea  mea, realitatea  lui, realitatea ei etc.  Dar cum creierul uman percepe realitatea? Partea dreapta a creierului se ocupă cu toate informaţiile primite din prezent, în timp ce partea stângă prelucrează nenumărate detalii din trecut și face predictii calculate cu privire la viitor. Tot partea stângă te face conştient de sine şi generează gândurile.  Cele două emisfere trebuie să comunice, dar dacă partea dreaptă ar fi cea care ne-ar genera gândurile atunci nu am avea percepţia viitorului şi a trecutului, am trăi ancoraţi doar în prezent şi nu am detecta nici schimbări ale realităţii. Probabil, ca şi în experimentul cu pisica lui Schrodinger (când observatorul influențează experimentul), atunci când ne concentrăm asupra realității producem şi schimbări asupra ei. Sau poate este doar o concluzie cam trasă de păr şi altcineva sau altceva duce la schimbarea realităţii.  Deja ne afundăm în mocirlă cunatică, sau aşa cum marele fizician Richard Feynman a zis "Este sigur să spun că nimeni nu înțelege mecanica cuantică - It is safe to say that nobody understands quantum mechanics."

mariusvlad

Nu stiu de ce dar simt ca imaginile cu ceasurile care arata aceeasi ora au o legatura cu titlul topicului.
http://www.break.com/video/ever-notice-the-weird-similarity-in-watch-ads-2548441

roxaline

 :-D  pai chiar despre asta este vorba

Citat din: terraflorin din  15 Noiembrie 2013, 10:39:53
Dar de ce să nu fie interpretate şi ca schimbări în continuumul spaţiu-timp sau ca un salt într-o altă realitate, cu alte cuvinte realitatea pe care o ştiam s-a schimbat şi nimeni nu-ţi poate confirma acest lucru deoarece nu-şi dau seama de schimbare sau poate pentru ei schimbarea nu a avut loc, aceştia apraţin noii realităţi.

Tot asa ne cream si ziua de azi sau de maine ... mai mult sau mai putin asemanatoare cu "ziua de ieri". Nebunie etc este incapatanarea noastra de a privi viata din perspectiva "bilutelor" numite materie.

Si asa numitele vidnecari spontane sunt tot schimbari ale realitatii; doar ca sunt extrem de deranjante, perturba oceane de ... bani multi. Si daca ai iesi din amenintarile permanente ce te tin legat de "reperul" numit supravietuire ( in conditiile dictate de altii) ce te-ar mai putea tine sa experimentezi o "mica materializare din nimic" a ceea ce ai nevoie ? Si cum te-ar mai putea trage la raspundere pentru taxe si impozite daca tu ai "produs din nimic" ceea ce aveai nevoie?
"Disbelief in magic can force a poor soul into believing in government and business." ― Tom Robbins

Ganditorul

#3
CitatNu stiu de ce dar simt ca imaginile cu ceasurile care arata aceeasi ora au o legatura cu titlul topicului.
http://www.break.com/video/ever-notice-the-weird-similarity-in-watch-ads-2548441

Nu cred ca imaginile cu ceasul care arata aceiasi ora semnifica altceva decat o formula de publicitate. 10.10 este o ora simetrica la unghi de 120 grade fata de privirea care cade de obicei pe orele arhicunoscute 12.00, 6.00 sau 3.00si 9.00.
Mai mult - pozitionarea limbilor ceasului la 10.10 incadreaza/subliniaza firma, numele firmei, sigla si alte repere de publicitate.
Pana la urma ceasul este un instrument inventat de om ca sa tina socoteala trecerii timpului - nu este un instrument al timpului, nu are influienta asupra timpului - desi am vazut si manifestari ciudate ale acestui instrument : un ceas a mers invers cateva zeci de zile dupa care si-a reluat cursul normal - fara nici o interventie externa. Dar asta e deja alt subiect.