Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Psychopomp

Creat de terraflorin, 02 Noiembrie 2013, 16:29:35

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

terraflorin

Există în lb. greacă denumirea  ψυχοπομπός - psychopompos, adică ghid al sufletului şi se referă la  o ființă, un spirit, un înger sau un zeu,  în multe religii responsabil pentru escortarea sufletele morților în lumea de dincolo.

Există vreo denumire în limba română a acestui tip de fiinţă? Echivalentul cuvântului din lb. greacă...


Listă de psychopomps

În Creștinism:
*Îngeri
*Arhanghelul Mihail
*Sfântul Petru

Mitologia egipteană:
*Anubis
*Hor
*Neith (imagine)

Mitologia greacă :
* Hecate
* Hermes
* Morpheus
* Thanatos
* Charon

Hinduism:
* Agni
* Pusan

Islam:
* Azrael

Mitologia japoneză:
* Emma

Iudaism:
* Abraham
* Gabriel
* Lailah

Mitologia mesopotamiană:
* Namtar

Mitologia nordică:
* Baldur
* Una
* Valkyrie

Mitologia persană:
* Mithra

Mitologia romană:
* Mercur

Mitologia slavă:
* Veles

Zoroastrism:
* Daena
* Vohu Mano

kandaon

#1
In romaneste cred ca se foloseste acelasi cuvant, romanizat insa, "psihopomp". Sau alta denumire mai pe intelesul lumii, "calauza a sufletului".

Diferenta e ca in mitologia noastra psihopompii astia sunt niste animale, nu zei, ingeri, spirite sau alte asemenea fiinte.

Din ce am inteles e vorba de pasari, "catelu-pamantului", vidra si cel mai important, lupul, el fiind calauza finala care duce sufletul pe lumea cealalta. E si un cantec de inmormantare ce era raspandit aproape in toata tara mai demult, acum cred ca se mai canta doar izolat prin unele sate, si acolo apar toate astea. Chiar si bradul era considerat ca avand un rol, se punea un stalp de brad de ex, fiind considerat copacul vietii si mortii ce facea legatura cu "lumea cealalta", si cred ca nu doar la noi. De aia a ramas cred obiceiul de a pune coroane din crengi de brad la mormant, dar se foloseste si la nunti de ex.

Parerea mea e ca la noi astfel de credinte sunt atat de vechi si merg atat de adanc in timp incat radacinile lor sunt in epoci preistorice, sunt mai vechi chiar si decat mitologiile egiptene sau mesopotamiene si de aia "calauzele" astea sunt animale si nu altfel de fiinte.
Si mai ales lupul, care la noi calauzeste sufletul pe potecile codrilor dintre lumi pentru a-l duce in "rai" in timp ce la altii (sau in epocile mai moderne) a devenit mai degraba un "bau-bau" decat un ajutor sau prieten.

skycleaner

Nu mai tin minte bine dar nu cumva Rudolf Steiner il numea Paznicul Portii?

Aseneth

Pentru iudaism, adaug Samael, ingerul mortii si Mikael, arhanghelul caruia ii este direct subordonat.

mm

#4
  Romulus Vulcanescu (in "Mitologie romana", 1987) da amanunte bine documentate, referitoare la fiintele psihopompe:

" In folclorul mitic romanesc calul funerar este redat in doua ipostaze: de cal ludic si de cal psihopomp, la priveghi. Primul, calul ludic, alcatuit din doi tineri, invelit cu o cerga, avand drept cap o oala de lut infipta intr-un bat, si drept coada o matura, era purtat de un telal ca sa-l vanda exagerand calitatile lui cabaline in rasul asistentei de la priveghi...
  Spectacolul funerar numit "Gogiul" cu calul psihopomp era ceva mai complicat si incarcat de semnificatie. Se desfasura tot in camera funerara, la miezul noptii, in jurul mortului asezat pe masa si al persoanelor care privegheau stand pe lavite. Actorii erau numai doi flacai care calareau in sensul mersului pe un scaun scund si lung numit cal, tarat sub ei, in jurul mortului, inganand un colind funebru: ,,(...) a plecat/ la drum inturnat,/ a plecat la vanatoare/....,, "


  " Prin Gogiu se intelegea umbra mortului purtata de cal, care nu era decat o transfigurare domestica a calului psihopomp. Iar calul psihopomp nu este decat un relict ritual si o reminiscenta mitica a Calaretului trac in exercitiul lui psihopomp." 

  " La Marea Trecere participa una din fapturile psihopompe: pasarea sufletului, calul, bradul, etc. .... Dar si bradul psihopomp joaca un rol in Marea Trecere  a sufletului mortului din Lumea aceasta in Lumea cealalta."  

  Despre fapturile mitologice spune:
  " Unele au un caracter maieutic (ajuta sau provoaca expierea), altele au un caracter apotropaic (apara cadavrul in timpul privegherii de rude), altele au un caracter psihopomp (calauzesc spiritul mortului in Marea Trecere, de pe Lumea asta pe Lumea cealalta, pe Calea fara intoarcere, pe Apa Sambetei sau prin Vamile Vazduhului); altele au un caracter tropaic (de depasire a mortii, de triumf al vietii asupra mortii). "

  Am dat aceste citate documentare si pentru caracterul lor stiintific (daca mi-e permis sa spun asa).
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

Xanadron

#5
Interesante studii. Pe lîngă cal însă, cîinele şi lupul apar în folclorul nostru ca animale cu rol psihopomp. Din cîte-mi amintesc, lupul are "dedicate" cca. 37 de zile în calendarul popular, de departe cele mai multe.
Si da, ce spune colegul kandaon e adevarat - într-un anumit cîntec de înmormantare (nu-i un bocet "clasic"), lupul :fullmoon: e ultima calauză spre lumea cealaltă, cel care cunoaşte drumul prin tarîmul umbrelor, care ar ajuta sufletul să ajungă-n rai (o să re-caut linkul etnografic exact).
Şi cu "păgînii" căluşari e o întreaga poveste simbolistică tangentă temei.

Surprinzător e că şi tibetanii  recomandă aducerea unui CÎINE la capatîiul muribunzilor, pentru a le ghida sufletul pe cărările Ascensiunii :star: dupa ce dau colţu'.
Dar şi zoroastrienii Parsi de prin Bombay au acelaşi obicei.

Tema asta-i de fapt conexă şi cu cea... matrixoidă :wink:, aşa că merită unele detalieri.
Evident că nu sub formă de mică publicitate - " Vînd cîine cu pedigree zoroastrian. Vă scoate din Matrix fără dureri sau greţuri." :lol:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

alx

Citat din: Xanadron din  03 Noiembrie 2013, 21:51:14
Iar într-un anumit cîntec de înmormantare (nu-i un bocet "clasic"), lupul :fullmoon: e ultima calauză spre lumea cealaltă, cel care cunoaşte drumul prin tarîmul umbrelor, care ar ajuta sufletul să ajungă-n rai (o să re-caut linkul etnografic exact).
Te pomeni ca de asta se temeau dusmanii ca dracu de tamaie de lupul urlator al...dacilor...(la steag fac referire,bineinteles...) Se gandeau,si probabil cam asa si era,ca steagul ala era ultimul lucru pe care aveau sa-l vada in viata asta...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Xanadron

Citat din: alx din  03 Noiembrie 2013, 21:55:40
Te pomeni ca de asta se temeau dusmanii ca dracu de tamaie de lupul urlator al...dacilor...(la steag fac referire,bineinteles...) Se gandeau,si probabil cam asa si era,ca steagul ala era ultimul lucru pe care aveau sa-l vada in viata asta...
Eşti p-aproape (părerea mea) - fiindcă lupul (daos, da' nu colegul nostru omonim :-D) avea se pare un rol si el în... atingerea targetulului nemuririi la daci.
Ziceam cîndva p-aici că Mircea Eliade, urmând studiile lui Linforth, face o precizare esenţialã în înţelegerea cultului zalmoxian al credinţei geţilor în nemurire (menţionatã şi de Herodot) - anume că áthanatizein nu înseamnă "a se crede nemuritor", ci "a se face nemuritor".
"Imortalizarea" asta, după Eliade, "se dobîndea prin intermediul unei iniţieri" - chestie care apropie cultul instaurat de Zalmoxis de Misterele grecesti si eleniste.

Repet deci umila mea părere: taman teama de (re)cunoaşterea si eventual (re)începerea iniţierii ăsteia orfice :fullmoon:  pe actualul teritoriu dacic cred ca-i mînă-n lupta pe detractorii/deformatorii adevăratei noastre proto-istorii (unii bine intenţionati in gugumănia lor "academică", dar nu toţi).
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

alx

Citat din: Xanadron din  03 Noiembrie 2013, 22:17:12
Repet deci umila mea părere: taman teama de (re)cunoaşterea si eventual (re)începerea iniţierii ăsteia orfice :fullmoon:  pe actualul teritoriu dacic cred ca-i mînă-n lupta pe detractorii/deformatorii adevăratei noastre proto-istorii (unii bine intenţionati in gugumănia lor "academică", dar nu toţi).
Din pacate,in vremurile noastre nu cred ca se mai poate discuta de vreo initiere,(cel putin,nu la nivel de...teritoriu) indiferent de care initiere vorbim...vrand-nevrand,ne aflam in situatia in care mare parte din informatiile necesare s-au pierdut deja,iar cele care inca mai exista sunt pe punctul de a fi facute...pierdute.Obligatoriu!
  Insa,cu toate acestea,se pare ca memoria..ancestrala a unor...cetateni ai acestei tari mai pastreaza inca...reminescente ale acelor informatii atat de necesare si atat de ocultate,fiind nevoie doar de mici...impulsuri,pentru a scoate la iveala...metoda. Si asta e spaima cea mai mare a...unora.Pentru ca daca se ajunge la o...masa critica,atunci cred ca s-ar putea aplica faimoasa replica: "Houston,we have a problem!"

   
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Xanadron

Citat din: alx din  03 Noiembrie 2013, 22:49:52
[....] fiind nevoie doar de mici...impulsuri,pentru a scoate la iveala...metoda. Si asta e spaima cea mai mare a...unora. Pentru ca daca se ajunge la o...masa critica,atunci cred ca s-ar putea aplica faimoasa replica: "Houston,we have a problem!" 
Problemele TPTB (The Powers That Be) cresc exponential pe zi ce trece - cu surse inclusiv de pe RUFOn... 8-)

"Trezirea" oamenilor, care-l enerveaza atit de mult pe Zbigniew Brzezinski & Co., :evil: e remodelata si/sau reorientata din cauza asta-n fel si chip, inclusiv prin infiltrarea subtila a canalelor media alternative, neortodoxe - operatiune inca nu prea evidenta prin zona asta, din simplul motiv ca pare (inca) iluzionistilor :evil: nesemnificativa ca influentza.
Pariez insa ca-n viitorul apropiat se vor simti si p-aici magnitudini mai mari. :-D
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

kandaon

#10
Citat din: Xanadron din  03 Noiembrie 2013, 21:51:14
Interesante studii. Pe lîngă cal însă, cîinele şi lupul apar în folclorul nostru ca animale cu rol psihopomp. Din cîte-mi amintesc, lupul are "dedicate" cca. 37 de zile în calendarul popular, de departe cele mai multe.
Si da, ce spune colegul kandaon e adevarat - într-un anumit cîntec de înmormantare (nu-i un bocet "clasic"), lupul :fullmoon: e ultima calauză spre lumea cealaltă, cel care cunoaşte drumul prin tarîmul umbrelor, care ar ajuta sufletul să ajungă-n rai (o să re-caut linkul etnografic exact).
Şi cu "păgînii" căluşari e o întreaga poveste simbolistică tangentă temei.

Surprinzător e că şi tibetanii  recomandă aducerea unui CÎINE la capatîiul muribunzilor, pentru a le ghida sufletul pe cărările Ascensiunii :star: dupa ce dau colţu'.
Dar şi zoroastrienii Parsi de prin Bombay au acelaşi obicei.

Tema asta-i de fapt conexă şi cu cea... matrixoidă :wink:, aşa că merită unele detalieri.
Evident că nu sub formă de mică publicitate - " Vînd cîine cu pedigree zoroastrian. Vă scoate din Matrix fără dureri sau greţuri." :lol:

Astea sunt versurile din cantecul acela de inmormantare

Si-ti va mai iesi
Lupul înainte,
Ca sã te înspãimânte.
Sã nu te înspãimânti,
Frate bun sã-l prinzi,
Cã lupul mai stie
Seama codrilor
Si-a potecilor.
Si el te va scoate
La drumul de plai,
La un fecior de crai,
Sã te duci în rai.   
C-acolo-i de trai
In dealul cu jocul
C-acolo ti-e locul
In camp cu bujorul
C-acolo ti-e dorul...

E interesant cum e prezentata lumea cealalta, nu e nici "in ceruri", nici "sub pamant" (eu cred ca partea cu "raiul" e introdusa mai tarziu sub influenta crestina, numele de "rai" ma refer), ci e una similara cu cea "de aici" (un picior de plai, un deal) si in care ajungi dupa o calatorie prin niste codrii (aflati intre "lumi").
Nu apar nici ingeri nici demoni, dar ca sa nu te ratacesti (si posibil sa te intorci ca strigoi sau varcolac cred  :-D) e bine sa urmezi calauzele.

Interesanta si apropierea cu credinte tibetane sau zoroastriene, nu prea cunosc in detaliu ce credinte au ei.

fiulploii

Aici as adauga satanizarea lupului si a celor conexe cu el odata cu introducerea crestinismului prin rasturnarea valorilor - lucru care s-a intamplat cu muulte alte chestii-trestii si obiceiuri. Vezi povestile Capra cu trei iezi , Scufita rosie  si altele .
  Eu zic ca este interesant si vanarea lupului pana la disparitie din Europa cu ramanerea unor teritorii mici unde inca se mai intalneste , printre care si Romania . O reminiscenta a facerii nemuririi prin taina Lupului  s-ar putea sa fie lycantropia si de aici iarasi satanizarea conceptului in perioada evului mediu si poate chiar mai dinainte.
  Si toate se leaga cumva de daci si a lor casta razboinica . Prin eliminarea conceptului de nemurire , lupul a putut supravietui neblestemat in cultura occidentala si aici ma gandesc la fondatorii mitici ai Romei care au fost crescuti de o lupoaica.
  O curiozitate personala este povestea Cartile junglei cu locatie India si unde Mowgli  este dus sa fie crescut de o familie de lupi o perioada.
  Desi poate parea nelalocul ei , cred ca ca si povestea Sarpelui casei cu rol de protector al familiei poate sta la acest topic.

terraflorin

Din câte am înţeles în limba română ar exista termenul: Psihopomp şi Psihopompă. http://dexonline.ro/definitie/psihopomp/paradigma


Ceva completări aici, din partea dvs., ar fi binevenite:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Psihopomp

terraflorin

Pe lângă aceşti Psychopomp există şi alte ''personaje'' mai malefice, altfel nu ar fi interesant ''filmul'', ar rămâne fără acţiune!

Am dat peste o descriere a zeului persan Aesma Daeva care spune, pe scurt, că alături de demonul morții, Asto Vidatu, hărțuiește sufletele morților ce se ridică spre cer!