Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Solutii la Codex Alimentarius

Creat de ryn, 17 Ianuarie 2013, 15:12:01

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ryn

Nu se supara nimeni, ba chiar avem datoria de a da solutii viabile impotriva sistemului.
Revin cu o rezolvare a ceea ce am observat ca imi mananca o groaza de bani in piatza. verdetzurile. M-am saturat de snapanii care iti vand legume cu un leu si verdeturi cu cinci. Va relatez doua intamplari interesante, care m-au determinat sa trec la actiune. Prima in piata Moghioros, acum multi ani de zile, o babutza imi vinde niste ceapa rosie si o legatura -doua de patrunjel. Eu puneam patrunjelul intr-un pahar cu apa dupa ce il cumparam. Babutza vanzatoare era pe picior de plecare si asa am scos un discount. Pana m-am mai invartit eu pe acolo, ea si-a strans marfa, a incuiat-o in taraba si a plecat, garbovita, cu un ilic rapanos pe ea, ce mai, imbracata ca vai de lume! cine cunoaste piata stie ca in spate mai sunt unii care vand vechituri si am mai pierdut ceva timp pe acolo. Cand sa plec spre sediu ma impiedic de o doamna bine, grabita sa se urce intr-un mertzan. nesimtit cum sunt de felul meu, ii fac loc (nu suport oamenii care vb la telefon si trec prin tine) si ma intorc sa ii spun din priviri de una de alta cand raman perplex: babutza garbova cu reducerea la verdeatza, se dezbracase de sort si ilic si pe dedesupt avea toale de firma! ba se mai si urca in masina de top. A doua zi m-am dus direct la ea sa imi schimbe ceapa care era putreda... Si a doua: lucram la o firma si soferul pe care il aveam imi spune intr-o zi ca ar face un drum in margine de bucuresti, la un cumnat, si pentru asta imi cere masina, de obicei nu pleca cu ea acasa si aveam si o nebunie de evidenta la km parcursi. Si ca sa fie treaba buna ii zic ca mai bine mergem impreuna, fac eu rost de o deplasare in zona la un obiectiv inchipuit si stabilim sa plecam pe seara. Ajungem, cumnatul foarte primitor, ne-a bagat o tuica sub nas, apoi a fiert un vin, am uitat sa va spun ca era iarna si crapau pietrele de frig, pune ceva de mancare si sporovaim de una de alta. Intre timp soferul meu incarca un porc in masina, taiat in ziua aia. Cand sa plecam, cumnatul incepe sa se laude cu solarele care ii ocupau intreaga curte. Solare pline de verdeatza, ofilita, geruita si inghetzata pe care omul le recolta in fiecare dimineatza le lasa o zi in apa ca sa se invvioreze si le vindea in piatza Dorobanti pe bani grei. Mi-a stat tzuica-n gat!
Si acum solutia:
faceti rost de samantza de la cineva de la tara. Eu cultiv in jardiniera sau in ghiveci, le pun la geam sa aiba lumina si mai adaug din cand in cand si niste zatz de cafea. Patrunjel, marar albastru si verde, ardei iute de te arde pe matze. Se poate cultiva orice, inclusiv busuioc si cimbru. Am renuntat la flori si mi-am pus verdeatza. Astfel am tot timpul anului cam tot ce imi trebuie, iar daca am in exces verdeatza o usuc pe ziar si o tin la borcan. Intr-un an mi-am pus si rosii e drept ca erau chery. Daca folositi pamant de la florarie trebuie musai sa il amestecati cu nisip. Eu folosesc pamant din padure, e cel mai bun, chiar daca trebuie sa il curat de tot felul de plante care rasar intre timp. Ardeiul iute, uscat si pisat il bag in ulei de masline si il las la macerat, astfel nu ataca stomacul si rezista si cinci ani.

uforever

Citatiar daca am in exces verdeatza o usuc pe ziar si o tin la borcan.

Asta vara l-am "jefuit" pe taica-meu, in mai multe ture, de toata verdeata din solar, verdeata care sta bine mersi la congelator. Acum imi cumpar patrunjel, doar daca imi trebuie mult, adica fac vreo salata de patrunjel, asta inseamna 3 legaturi, dar pentru restul de mancaruri apelez la congelator, verdeata se mentine in stare buna, cam orice tip.

ryn

Pestele. Cu cat apa e mai multa cu atat carnea e mai curata! Dar cum oceanicul e scump trebuie sa ne limitam la pestele autohton. Ochii trebuie sa fie clari si sticlosi iar branhiile sa fie rosii si binenteles sa nu puta. Evitati pe cat posibil somnul, sunt dunarean si stiu ce papa somnul mare - numai mortaciuni, daca vreti somn cumparati cel mult pana in 2 kg adeka somotei. Un inlocuitor, si dupa gustul meu muuuult mai savuros al scrumbiei este sabitza, peste cu carne alba, la o masa de om sanatos la cap mai mult de o bucata nu poti sa mananci oricat ai incerca sa o indesi pe gat cu pahare de vin. Atentie de unde cumparati, mai ales in drum spre mare , ca o data un prieten a cumparat un salau plin cu bile de rulment ca sa traga la cantar. Cea mai simpla metoda e sa faceti un foc, fie el si la aragaz, sa puneti o tabla sau o tava, sa se incinga, o ungeti cu apa ca sa sfaraie si presarati sare. Adica turnati sare pe tabla cat mai multa si puneti pestele curatat de intestine, cu tot cu solzi pe sarea asta. Peste el puneti sare din belsug. Cand i se albeste ochiul e facut! Pestele! Scoateti crusta de sare, daca ati apelat la cuptor e si mai bine, bel.ti-l  - adica dezbracati pestele de piele si serviti cu zeama de lamaie, sau cu ce vreti. Aceasta e cea mai rapida solutie de a prepara pestele, si cea mai sanatoasa, nu va speriati de sare, carnea de peste isi ia sare numai cat are nevoie.

AdarM

Reteta e buna, conditia ar fi sa nu stai la bloc si bucataria sa o ai in afara casei.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

padme

#4
Sa inteleg ca pe topicul celalalt eu n-am luat like pt ca n-am pus poza! Asta e, sa-mi fie invatare de minte! :)))))))

Urbane, da' m-ai dat gata! Poate ar trebui sa-mi trimiti pe m.p cantitatile. Merci!


Citat din: ryn din  17 Ianuarie 2013, 13:26:15
Eu fac painea ceva mai mica, coace mai repede si in plus are coaja mai groasa si mai crocanta. Painea ta miroase a drojdie doar daca pui prea multa. Eu la 600 de grame faina pun jumatate din cubul de pakmaia, poate un pic mai mult.

Si eu tot mica o fac, cam 500 gr. de faina. Cantitatea de drojdie am pus-o conform indicatiilor de pe pachet sau reteta, dar o sa incerc si cu mai putina, sa vedem. Painea mea nu iese asa roscovana ca a ta, se vede diferenta de cuptor, ce sa mai discutam. Da' in paharele alea nu ne-ai spus ce ai facut!


Si acum fetelor, sa trecem la treburi serioase:
- doctora mea (nu e romanca) mi-a zis ca drojdia folosita in comert la prepararea diverselor (inclusiv painea) este o drojdie industriala si care distruge flora bacteriana buna din organism. Acuma eu nu zic ca trebuie sa ne imbolnavim, sau ca de asta ne imbolnavim, e doar o informatie care mi-a fost data intr-un anumit context, fiecare o ia cum vrea.

Mierea in loc de zahar. Cautati mierea de la producatori, am vazut pe aici un reportaj cu mierea din supermarket unde au constatat ca borcanele de miere contineau foarte putina... ghiciti voi ce.
Mierea este unul din produsele naturale care nu se strica, ea trece dintr-o stare in alta,  de aceea termenul de garantie de pe borcan pe mine ma face sa rad!
Cum ne dam seama daca mierea e veritabila sau nu cumva vanzatorul/producatorul  vinde zahar la suprapret: se ia una lingurita miere, se pune intr-un pahar cu apa si se amesteca. Daca se dizolva repede inseamna ca avem mai mult sirop de zahar, daca se dizolva mai incet inseamna ca avem miere. In plus de asta, nu stiu daca ati observat dar mierea are un miros specific.


PS: bre ryn, trebuia sa fi mutat in topicul asta postarile incepand cu discutia despre paine.

Xanadron

Citat din: padme din  17 Ianuarie 2013, 16:58:31

PS: bre ryn, trebuia sa fi mutat in topicul asta postarile incepand cu discutia despre paine.

...Pai io ce ziceam "dincolo"? :wink:
Ontopic, fara comentarii:

http://catalin.petru.ro/2012/08/studiu-stiai-ce-miere-cumperi-din-magazine-si-asta-e-falsificata-va-recomand-un-producator-de-miere-buna-local-timisoara-naturala/

http://stirileprotv.ro/stiri/social/mierea-falsa-din-magazine-amestec-de-glucoza-zahar-si-tocatura-de-scaieti.html

http://www.ecomagazin.ro/miere-falsificata/

Niciunul din articolele astea nu spune insa cum anume a sa controlati puritatea mierii (chiar si din surse asa-zis bio sau naturiste, fiindca si astea au ajuns sa nu mai fie garantate).
Mierea se poate controla - se ia o lingurita de miere, se invarte in ea varful unui creion chimic (mov,rosu). Daca nu isi schimba culoarea deloc e miere naturala 100%. Daca isi modifica culoarea, e contrafacuta.

(Asta-i varianta simplista de testare - ceva mai savant, mierea falsificata albastreste hartia de turnesol - fiindca nu cred ca mergeti cu fotospectrogrammmetrul :-D la cumparaturi...)
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

padme


Mai exista creion chimic in comert? Intrebare pe bune...

SLEAH19

  Suntem 70% apă.
Multe mâncăruri conţin apă, şi multe alimente se fierb în apă.
Dacă apa conţine nitraţi şi nitriţi păcat de legumele, fructele sau carnea pentru care s-au făcut eforturi să le duci cât mai spre natural , le poţi contamina.
Concentraţia de nitraţi şi nitriţi din apă depinde de o seamă de factori printre care seceta prelungită sau sezoanele extrem de ploioase care pot mării raportul din pânza freatică. O sursă, fântână/foraj/izvor/cişmea,  care era sigură acum 3-4 luni, la o nouă analiză poate depăşi limitele admise. 
O lume normală este aceea în care diavolul este în iad, nu mai există religii iar Iisus este la Guvernare!

Cercetează totul şi reţine doar ce e de trebuinţă !

uforever

CitatMai exista creion chimic in comert? Intrebare pe bune...

Exista, exista, mai mult  pentru amenajari interioare, trasat diverse, am folosit si eu cand mi-am renovat pe-acasa.

CitatO sursă, fântână/foraj/izvor/cişmea,  care era sigură acum 3-4 luni, la o nouă analiză poate depăşi limitele admise. 

Asa este, totusi conteaza si zona de unde ai luat apa, eu o iau tot de la tara(doar n-o sa le dau astora 6 ron pe-un bidon, e in zadar, stiu ce spun,  mai bine "ma otravesc"cu o bere :-D) si-o folosesc la mancare, ceaiuri...etc. De fiecare data cand o fierb, pur si simplu oala se albeste, cred ca e plina de calcar, nu vreau sa stiu ce "limite admise" mai sunt depasite, decat sa o folosesc pe-aia de la robinet sau sa o cumpar de la market(oricum nu am incredere in analizele lor), mai bine asa. Posibil sa functioneze acele filtre de purificare a apei(nu stiu cum se numesc), dar sunt foarte scumpe si tre' sa le schimbi filtrul la nu stiu cat timp, ala iar costa o gramada si tot asa. Are cineva un astfel de filtru, merita cumparat, e ceva de "robinetul" lui?

padme

Toata apa are calcar si aia de la sticla, fa o proba si sa o vezi...sau mai bine crezi pe cine a incercat. Nu calcarul e problema in propozitie, ci concentratiile de nitrati si nitriti asupra carora atrage atentia Sleah. Profesorul de geografie de la mine din sat ne povestea la o barfa (cand am ajuns adulti), ca a facut analiza apei de la el din bloc. Ingrijorat fiind de nivelul elementelor mai sus mentionate s-a dus la... comisia de ... mediu de la judet, daca nu ma insel. Le-a spus la aia tot felul de "prostii": cum ca in bloc sunt copii, cum ca nivelul prea mare poate dauna rinichilor. Ce-au facut domnii de la mediu? I-au zis "pai si noi ce vrei sa facem?" si ceva de o spaga care trebuia data nu stiu cui pentru nu stiu ce, nu mai imi amintesc restul, ideea e ca au venit, au constatat si au plecat...

ryn

O sa mut posturile, dar momentan nu am soarece la PC. Pisica am da' n-am soarec...
Cea mai buna metoda in ceea ce priveste mierea este urmatoarea: dixit mierea este de doua feluri, de mai si poliflora,  prima e de salcam adica, aceea pe care o vedeti pusa in borcane la vanzare. Nimic nu poate face diferenta intre o miere de calitate si cea lungita cu sirop. Cine stie face un ceai de tei indulcit cu zahar si putin alcool si il amesteca in miere. Poti sa pui si mama turnesolului ca tot nu iti dai seama. Cea mai buna solutie este sa cumparati miere zaharisita, mierea poliflora. Daca pui ceai in miere aceasta nu se mai zahariseste in veci!

uforever

CitatCe-au facut domnii de la mediu?

Stiu cum sunt astia+protectia consumatorului. Acum vreo 2 ani, un dobitoc a legat gresit niste tevi la bazinele noastre de apa, respectiv a "intepat teava" de "shit" la bazinele blocurilor. Ne-am imbolnavit 80%(copii 100%), eu am vomat o saptamana, doar pentru ca m-am spalat pe dinti.... crezi ca a platit cineva pentru faza asta? NU PREA!

CitatNu calcarul e problema in propozitie, ci concentratiile de nitrati si nitriti

Am inteles :-D, tocmai daia am spus ca "nici nu vreau sa stiu ce limite admise...", mai mult decat sa gatesc cu apa de izvor(desi foarte calcaroasa), nu am ce sa fac, solutia ar fi(cred eu), acel filtru purificator de apa(google), dar nu am cunoscut pe nimeni care detine asa ceva, deci cat de eficient este pana la urma?

alx

#12
Citat din: uforever din  17 Ianuarie 2013, 20:14:57
solutia ar fi(cred eu), acel filtru purificator de apa(google), dar nu am cunoscut pe nimeni care detine asa ceva, deci cat de eficient este pana la urma?
Extrem de eficient.Pe langa apa purificata de filtru,apa imbuteliata pare scoasa dintr-o balta din mijlocul soselei(de la noi soseaua,ca daca vb de alea din germanica,par iexamplu,se schimba...datele problemei ;D ).Si da,am vazut teste facute pe apa purificata de filtru si pe cea imbuteliata...acuma cred ca depinde si de modelul de filtru...

Acuma sa fiu "on-topic" ;D
   Painea de casa...eu nu mai cumpar paine de cel putin juma de an...de doua ori pe saptamana fac paine de casa,deocamdata in cuptor electric,si din primavara sper sa am propriul cuptor clasic,pe lemn,bun de facut si pizza,si fripturi si alte alea...
Din pacate,nu am fotografii cu mostre de paine,pentru ca la noi asta e normalitate,nu mai e ceva...special.Insa pun o fotografie cu un produs pregatit de JE 8) de Paste..sper sa va faca pofta.Oricum,nu exista termen de comparatie intre painea de magazin si cea facuta de tine... cea de casa rezista mai mult,e mai gustoasa si nu trebuie sa manaci foarte multa pentru a te satura. Eu cumpar faina romaneasca,si sper ca tot din primavara sa cumpar direct grau si sa-mi fac singur faina...
Apa plata? De la un izvor din apropiere de mine,foarte buna la gust...
  Miere? de la stupii proprii-am deocamdata 11,si sper sa ajung la 16,unde ma opresc,pentru ca timpul nu-mi permite sa am grija de mai multi...am o miere de-ti lingi degetele,pentru ca eu nu fac de vanzare,ci doar pentru mine...ceai,cafea,toate se indulcesc cu miere la noi in casa.
   Cat despre legume,am o sera mica,25m/6m,adica 150mp...anul trecut am avut 350 fire de rosii+castraveti,ardei ,salata,vinete,ridichi...adica nu am cumparat nici un fel de legume,nici macar pentru iarna(am vandut de fapt... :D ).Plantele au fost si vor fi tratate doar cu produse ecologice si naturale,adica cu ceai de pelin,macerat de urzica si faimoasa piatra vanata(sulfat de cupru),adica 0 Chimicale.
Mda...am uitat:porci crescuti acasa(de parinti)...de anul asta voi avea si vreo 20 de iepuri,si daca am timp,si vreo 20 de curci.Asa ca...fuck the codex! Suc doar natural,din mere culese de pe proprietatea proprie...aici avem si ape minerale...asa ca adio suc imbuteliat... ;D
   Gaini au tot parintii mei,asa ca facem barter... :D pentru oua,carne de gaina,de porc si alte alea... ;D

In rest,ce sa va mai zic? Ca am noroc ca stau "la tara"? Pai am... :D
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

padme

Acum unul dintre voi, nu dau nume (tu alex), ati putea sa spuneti ce si cum e cu filtrul asta si mai ales, de care e, cum arata, etc. Unii poate sunt timizi sa intrebe.

uforever

Citat din: padme din  18 Ianuarie 2013, 18:28:59
Acum unul dintre voi, nu dau nume (tu alex), ati putea sa spuneti ce si cum e cu filtrul asta si mai ales, de care e, cum arata, etc. Unii poate sunt timizi sa intrebe.

Pai ne-a bagat in boala cu "produsul de paste"(Doamne, ce bine arata!) :-D, dupa care "ne-a cantat" melodia: "suntem de la tara si ne place asa"(adica "sa dat nitel mare", justificat ce-i drept :lol:) si a incheiat cu "fac za codex". Pai si restul de muritori "ce face bre"? Cum facem cu "fii betonului"?  :-D

Serios acum, alx poate dai si tu ceva amanunte despre filtrul ala(marca), macar in mp...sar'na!