Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Despre Dogoni

Creat de @Lex, 12 Decembrie 2011, 18:33:49

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

@Lex

decat sa crezi @@@@@@@@@@@@@@ lui tvm, mai bine citeste despre DOGONI(si pe rufon e ceva material si pt. mai mult ''gugaleste'') ale caror ''mituri'' mi se par muuuuuuuuuuult mai plauzibile si mai aproape de adevar in primul rand prin faptul ca ei detineau /detin niste cunostinte astronomice si nu numai, pe care omul ''modern'' le a aflat abia acum cel mult 50 de ani.hopa hopa penelopa,eu pe baietii astia tind sa i cred mai mult ca au ''ceva'' habar despre aparitia fiintei umane pe Terra. :roll: :-) :-)  de la dogoni sa nu uitam si sumerieni chiar avem dovezi cu nemiluita,scrieri pe pereti,desene in piatra, artefacte,statuete, pe cand de la toni avem decat niste @@@@@@@@@@@@@ ....   :evil: :evil:


atentie la exprimare si limbaj   alx

fiulploii

Despre dogoni exista si varianta prefabricarii mitologiei lor de catre omul secolului 20 . Adica niste baieti s-au dus acolo cu misiunea de a fabrica si introduce in circuitul mondial o anumita poveste . :evil:

@Lex

#2
da, dar ce ne facem ca ei se trag de fapt din vechii EGIPTENI si cum ramane cu numeroasele inscriptii dogonice/egiptene  :evil: si alea sunt falsificate?  :evil: :evil:  ca au existat si exista  multi baieti care vor sa scoata din asta un ban e altceva, dar noi vorbim de adevaratii dogoni si cum ramane cu ale lor cunostiinte astronomice pe care le stiau cu muuult inaintea omului modern ? Mai multe chiar la ''noi acasa'' > http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,574.msg7926.html#msg7926

alx

Va rog sa continuati discutia despre DOGONI aici.Multumesc.
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

@Lex

si aici > Ancient Aliens : The Dogon & The Sirius Mystery  un filmulet foaarte interesant  :roll: :-)

angellla29

Citat din: @Lex din  12 Decembrie 2011, 19:19:06
si aici > Ancient Aliens : The Dogon & The Sirius Mystery  un filmulet foaarte interesant  :roll: :-)

Ce mi s-a parut foarte interesant...Antropologii au descoperit cat de familiari erau acesti "primitivi" cu harta cosmica, in mod special cu steaua Sirius....iar acel obiect metalic care avea exact forma pozitiilor stelelor din sistemul Sirius....Uimitor...si mai este o coincidenta de nume...dintre zeul egiptean Osiris si...Sirius  :martiansmile: bine...exceptand litera O...

angellla29

Similitudini cu sumerienii si aztecii
Dogonii spun ca marele lor stramos Nommo, originar de pe una dintre planetele care orbiteaza in jurul lui Sirius, a coborat pe Pamant la bordul arcei sale venite din cer si le-a oferit oamenilor cunostinte despre univers. Dar asta nu e tot. Marele stramos este in realitate un om-peste, venind de pe o planeta acoperita cu apa si, prin urmare, traind in apa. Insusi nava sa stelara era plina cu apa. El le-a spus ca mai venise o data, cu mult inainte, pentru a crea Pamantul si pentru a-l insamanta cu plantele care cresteau deja pe "campurile cerului". Dar nu numai dogonii au intalnit zei-pesti. Miturile spun ca, de-a lungul istoriei lor, sumerienii au primit, si ei, vizita "oanilor", oameni-pesti, pe plajele golfului Persic, care venisera din ceruri pentru a-i educa, civiliza si a-i invata scrisul. Niste delfini stelari i-ar fi vizitat chiar si pe azteci, in lacul Titicaca, acum cateva mii de ani.

Un univers in spirala

In afara de Sirius, dogonii stiu despre existenta tuturor celorlalte planete din sistemul nostru solar, inclusiv Neptun, Pluto si Uranus. Cunostintele lor ancestrale vizeaza si diferitele faze ale lui Venus, despre care stiu ca sunt aproape la fel cu cele ale Lunii si carora le-au dat sase nume diferite.

Intrarea in grota sacra ...
Ei mai spun ca Venus are "un prieten", care ar putea fi asteroidul Toro, descoperit in apropierea sa. In plus, ei impart cerul in 22 de parti egale, cat si in 266 de constelatii diferite. In ceea ce il priveste pe Saturn, ei ii cunosc toti cei patru sateliti, cu toate ca acestia nu pot fi vazuti cu ochiul liber. Pentru dogoni, universul se invarte intr-o spirala conica si a fost creat pornind de la un sambure central, prin vocea lui Amma, zeul suprem. Universul este, de asemeni, infinit, dar cu toate acestea, masurabil. In sfarsit, dogonii mai spun ca toate astrele se indeparteaza unele de altele cu o viteza foarte mare, intr-o combinatie de miscari rotative si de translatie, care se regasesc in toate zonele universului. Ei spun ca undeva, in cer, mai exista si alte planete locuite.
Dar cunostintele acestui popor nu se opresc la cosmologie, ele mai vizeaza, de asemenea, si apa, despre care spun ca este prezenta peste tot, "chiar si in pietre". De curand, inginerii de la NASA au emis ipoteza de a utiliza pietrele de pe Luna sau de pe Marte, pentru a recrea apa pe baza de hidrogen si de oxigen, compusii pretiosului lichid. In plus, dogonii cunosc si existenta globulelor rosii si albe in sange, precum si alte informatii asupra fiziologiei corpului omenesc, pe care noi le-am aflat de foarte putin timp. Nu e rau, pentru un trib considerat primitiv...

http://www.formula-as.ro/2009/894/enigme-16/civilizatii-misterioase-dogonii-11851

Xanadron

#7
Citat din: angellla29 din  12 Decembrie 2011, 21:17:58

Ce mi s-a parut foarte interesant...Antropologii au descoperit cat de familiari erau acesti "primitivi" cu harta cosmica, in mod special cu steaua Sirius....iar acel obiect metalic care avea exact forma pozitiilor stelelor din sistemul Sirius....Uimitor...si mai este o coincidenta de nume...dintre zeul egiptean Osiris si...Sirius  :martiansmile: bine...exceptand litera O...

...Ce sa mai zicem despre tangentzele etimologice Siriu - Sirius? :roll:

Clar ca dogonii n-au emigrat din M-tii Buzaului :-D si implicit pot fi considerat offtopic, dar tema "siriusiana" :star: cred ca merita si citeva consideratii legate de paleoistoria noastra, cu "pete albe" evidente mai ales pentru perioada pelasgica (pre-dacica).

Cu riscul incasarii unor acuzatii de protocronism acut, :lol: va dau deci un link catre un material de prin '84 ( v. articolul ORACOLUL ZEITEI CYBELA DE LA ALUNIS) - unul din putinele, daca nu singurul care atinge de pilda tema ruinelor zigguratului :-o de pe virful Siriu, pe linga alte consideratii interesante apropo de semnificatia diverselor locatii/artefacte din zona M-tilor Buzaului (inclusiv o harta interesanta nu doar pentru expertii in mitologie geto-daca).

http://www.fondazionedragan.org/media/12_1984_nt_dicembre.pdf
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Ganditorul

Hai sa mai pun si eu un pic de "gaz pe foc" si sa fac analogia imaginii din film ( 6 min 50 sec - 7 min 05 sec) si uriasii de la Scaieni (M-tii Buzau). Dogonii stiau/venerau uriasii si se urcau pe cotonoage pentru a le imita statura :-D
Intrebarea ramane - ce anume a produs o amnezie de masa care a pastrat in memoria omenirii doar repere considerate inportante (fara a mai sti esenta acestor repere stiintifice ) urmate apoi de "zeificarea"/idolarizarea acestor "repere" ajunse subiect de doctrina religioasa ? Ce a putut genera o asemenea amnezie de masa si transformarea putinelor repere stiintifice ramase in memoria colectiva in ...obiecte/subiecte de cult ?
Pentru ca trebuie sa recunoastem ca de la un capat la altul planeta noastra este "mobilata" cu remarcabile bijuterii de stiinta/arta/constructii facute de civilizatii antice.

fiulploii

Mitul Dogon.
"Amma este numele de care etnia Dogon îl dă Fiinţei Supreme, creatorul tuturor lucrurilor.
Cei din triburile Dogon afirmă că el nu se întemeia pe nimic, înţelegând prin aceasta că nimic nu îi era anterior. Oul sferic al lui Amma era perfect închis, alcătuit din patru părţi numite 'clavicule' (...) Voind să creeze lumea, Amma s-a servit, în chip de materie, de un element provenit din propria persoană: nişte jeg amestecat cu saliva proprie. Frământându-l cu mâinile, îl modelă, dându-i forma unei seminţe:, cea de salcâm, prima dintre toate vegetalele. Acastă lume s-a distrus şi nimeni nu o cunoaşte (...) În interiorul oului, Amma a desenat jaloanele unei noi lumi. Dar mai întâi Amma deschis ochii asupra lumii astfel prefigurate. Ieşit din sânul propriu, ochiul lui devenise o lumină, iluminând universul şi dezvăluind întregul lucrurilor în formare. Amma ănsuşi era vânt, era un vârtej şi în această a doua creaţie primul lucru creat a fost sămânţa de po, cel mai mic lucru cu putinţă (po este conceput ca vânt – n. M. C.) În interiorul acestui po, cel mai mic lucru, se afla un lucru şi mai mic, iar acest lucru era viaţa. Iar viaţa aceasta s-a dezvoltat într-o mişcare volburoasă."
(Laleye, Issiaka-Prosper, 1996, "Religiile Africii negre", în Delumeau Jean (coord), Religiile lumii, Bucureşti, Humanitas)
  si nu Formula As sau Click  :wink:

P.S. O sa revin pe acest subiect cu mai multe info.

@Lex

eh,se pare ca Rig Vedele sunt cele mai vechi texte religioase dedicate zeitatilor ''da unda raiese'' ca de aici au inceput toate religile sa ''suteasca'' neste idei de unde iar reiese ca dogonii stiu ei ce stiu si ii cam dau cu flit lui tvm   :evil: :evil:  >>> http://ro.wikipedia.org/wiki/Rig_Veda

Nicipreaprea

Citat din: fiulploii din  12 Decembrie 2011, 18:40:02
Despre dogoni exista si varianta prefabricarii mitologiei lor de catre omul secolului 20 . Adica niste baieti s-au dus acolo cu misiunea de a fabrica si introduce in circuitul mondial o anumita poveste . :evil:

Interesant. Cine sa fi avut interesul se ofere cunoastere prin intermediul unor mituri prefabricate ? Masonii ? Illuminati ? ETs ?
Universul de tip vortex nu se pupa cu viziunea oficiala despre univers.  :wink:

________________________________________
"Know your enemy and they probably will not be your enemy."

angellla29

#12
"Dogonii spun ca marele lor stramos Nommo, originar de pe una dintre planetele care orbiteaza in jurul lui Sirius, a coborat pe Pamant la bordul arcei sale venite din cer si le-a oferit oamenilor cunostinte despre univers. Dar asta nu e tot. Marele stramos este in realitate un om-peste, venind de pe o planeta acoperita cu apa si, prin urmare, traind in apa. Insusi nava sa stelara era plina cu apa. El le-a spus ca mai venise o data, cu mult inainte, pentru a crea Pamantul si pentru a-l insamanta cu plantele care cresteau deja pe "campurile cerului". Dar nu numai dogonii au intalnit zei-pesti. Miturile spun ca, de-a lungul istoriei lor, sumerienii au primit, si ei, vizita "oanilor", oameni-pesti, pe plajele golfului Persic, care venisera din ceruri pentru a-i educa, civiliza si a-i invata scrisul. Niste delfini stelari i-ar fi vizitat chiar si pe azteci, in lacul Titicaca, acum cateva mii de ani."

http://www.esoterism.ro/ro/dogoniimali.php

Interesanta denumirea zeului lor Amma....Probabil ca din acest nume au derivat Amare, Amore, Amicitie etc....intr-un cuvant Iubire...Deci se pare ca zeul lor era iubirea universala....cam acelasi nume i-a fost dat si lui Dumnezeu...

@Lex

#13
doar ce aruncam un ochi pe net despre zeitatile amfibiene  http://www.crystalinks.com/amphibiousgods.html    si ajung la Nommo (zeitati care erau venerate de DOGONI)si ce mi sarii in ochi e asemanarea izbitoare referitoare a miturilor conform lui Griaule si Dieterlen cu  BIBLIA si avem:''According to the myth related to Griaule and Dieterlen: "The Nommo divided his body among men to feed them; that is why it is also said that as the universe "had drunk of his body," the Nommo also made men drink. He gave all his life principles to human beings.THE NOMMO WAS CRUCIFIED ON A TREE, BUT WAS RESURRECTED AND RETURNED TO HIS HOME WORLD. Dogon legend has it that he will return in the future to revisit the Earth in a human form.''  Ca sa vezi, biblisoara cum vine ea IAR cu dovezi si ne arata inca O DATA cam de unde s-a inspirat saracuta de ea in ''cursa'' de prostire si indoctrinare a prostimii prin religie. :evil: :evil: :evil: :evil: :-)

Siberia

In Search Of: The Dark Star ( Where did the Dogon get their knowledge from )

Apropos de ce spunea Xanadron : Daca dogonii n-au ajuns la Buzau, poate cineva din Buzau a ajuns sa-i cunoasca pe dogoni :-D
Figurinele lor asemanatoare celor din cultura Cucuteni ma pun pe ganduri...
"The end is the beginning of all things, Suppressed and hidden, Awaiting to be released through the rhythm Of pain and pleasure." - Jiddu Krishnamurti