Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

S-a descoperit orasul lui Goliat

Creat de Tzompa, 12 Iulie 2011, 16:03:21

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.


fiulploii

,,  "Nu ştiu dacă vom găsi şi craniul lui Goliat, cu o gaură în el"  ,,   :lol: :lol: 8-)

Eu personal sunt precaut cu descoperirile care vin sa intareasca pe de o parte si in acelasi timp sa slabeasca credibilitatea bibliei - ca sa argumentez ar trebui deschis un topic separat . :-D

Si apoi, la experienta pe care o am pe santiere arheologice , e cam multa inghesuiala prin casetele alea de apar prin poza .

Una peste alta io zic ca ceva nu e '' cusher '' .

PS. Pariu - pacat ca nu se poate verifica - ca inca mai dezbat daca sa '' gaseasca '' si craniul lui goliat cu gaura de la prastie in el , eventual sa fie si '' chiatra '' sfanta pe care a tinut-o david  8-)

zamotrak

Citat din: fiulploii din  12 Iulie 2011, 16:42:27
,,  "Nu ştiu dacă vom găsi şi craniul lui Goliat, cu o gaură în el"  ,,   :lol: :lol: 8-)

Una peste alta io zic ca ceva nu e '' cusher '' .

PS. Pariu - pacat ca nu se poate verifica - ca inca mai dezbat daca sa '' gaseasca '' si craniul lui goliat cu gaura de la prastie in el , eventual sa fie si '' chiatra '' sfanta pe care a tinut-o david  8-)

Elicopterele "alea "de la Buzau,de fapt,se zice,dupa cum se cunoaste,exact aia cautau.Care va sa zica ,printre uriesii lui Rudan V. :-D :wink:

elena78

Citat din: fiulploii din  12 Iulie 2011, 16:42:27
,,
Eu personal sunt precaut cu descoperirile care vin sa intareasca pe de o parte si in acelasi timp sa slabeasca credibilitatea bibliei -


si biblia ar trebui crezuta cat de cat  :wink: ,de fapt multe  din fragmente au fost scoase   si au fost  introduse altele,din fericire  acest fragment cu   uriasul Golia si  David a ramas aproape intact !!acest lucru  ne demonstreaza  faptul ca pe Pamant  candva au locuit gigantii ...la fel cum a locuit si gigantul  Golia..

abyss

Ar fi fost interesant daca puteai  sa mentionezi fragmentele "introduse" ulterior in biblia aceea originala. Pe de alta parte sigur ca trebuia facuta curatenie prin asa zisa biblie deoarece la inceputurile crestinismului functionau mai multe versiuni ale mai multor autori. O bulibasheala si scandaluri pe teme religioase. Pacat insa ca prea-prea distinsii si venerabilii sfinti parinti au dispus (oficial cel putin) arderea tuturor versiunilor vechi sau neoficiale in detrimentul unor eventuale studii ulterioare.


Stie cineva daca s-a localizat in timp cat de cat povestea asta cu Goliat?

tractorbeam

Citat din: @biss din  07 Mai 2012, 11:05:37.... Pe de alta parte sigur ca trebuia facuta curatenie prin asa zisa biblie deoarece la inceputurile crestinismului functionau mai multe versiuni ale mai multor autori.../quote]

La care parte din Biblie te referi stimabile? La Vechiul Testament sau la Noul Testament? Ori la amandoua?
Nu vreau sa-ti intind o capcana asa ca am sa prezint un anume punct de vedere: Vechiul Testament incepand de la primul capitol Geneza si pana la ultimul prezinta istoria poporului evreu din perspectiva religioasa, FARA SA SE REPETE! Adica curge intr-un singur sens trecand in revista perioadele Adam si patriarhii, perioada exodului - Moise si perioada tarzie mai putin interesanta pentru un crestin precum si o colectie de cantece de slava ale diversilor regi evrei care dumnezeul lor Iahveh, totul in jur de 500 de pagini.
Noul Testament este format din 4 Evanghelii - care spun in esenta acelasi lucru, daca comparam cele 4 scrieri vedem ca 99% este acelasi lucru si cateva scrisori apostolice plus Apocalipsa lui Ioan - in esenta cam 100 de pagini. Acum daca luam o singura Evanghelie - alegeti dvs. care din ele , nu fac eu publicitate aici nici unui apostol, ramanem cam cu 25 de pagini. zic sa luam o singura Evanghelie deoarece nu are rost se ne batem capul cu 4 scrieri cvasi-identice.

Unde crezi ca e de taiat? La cel vechi pe care noi crestinii nu prea putem sa-l judecam critic deoarece majoritaea dintre noi nici nu stie cu ce se mananca mozaismul sau la cel nou si cam subtire - la nr de pagini ma refer?

abyss


Ma refeream la primele secole de dupa Cristos stimabilule.  :D
Ma refeream la ""biblie"" sau forma in care ea se prezenta la acea vreme adica aceea a unor diferite culegeri de texte cu autori diferiti. Textele in cauza ce umblau la acea vreme, faceau referire desigur la mesajul lui Iisus adresat tuturor popoarelor prin intermediul adeptilor sai si anume al apostolilor.
Am mai spus totodata ca e pacat ca s-a dispus arderea acelor versiuni. O parte au fost redescoperite altele nu. Am spus ca inteleg masura luata dar doar din punct de vedere politic folosind termenul de "curatenie" adica de eliminare si de ce nu simplificare in vederea transmiterii informatiilor respective, gest in aparenta cel putin onest dar neincluzand in acest caz si arderea versiunilor declarate apocrife.


Nu am de gand sa comentez influentele mai mult decat evidente ce transpar prin biblia evreiasca numita ulterior VT si nici faptul ca Iisus impreuna cu apostolii nici un moment nu au renuntat la religia lor mozaica fiind din aceasta cauza si etichetati de conationalii lor drept sectanti.


Daca acum inca mai persista discutii de neoprit la adresa descoperirilor arheologice sau chiar cele privitoare la cartile religioase considerate de capatai, atunci nu pot decat sa-mi imaginez discutiile si amplitudinea dezbaterilor pe masura ce informatia din mesajul lui iisus se tot propaga in acele secole. Mesajul a fost viu si generator de clare realitati atata timp cat el era dezbatut. Acum dupa ce totul e pus pe raft, etichetat si explicat in mii de "inventare umane" numite si carti lamuritoare scrise de sfinti parinti - mesajul s-a estompat. Ba mai mult ... pe un simplu gest de aducere aminte au putut institutionaliza Adevarul.
Mai mult nu voi mai comenta in acest sens deoarece derapajul off-topicului ma va forta sa imi prezint raspunsurile pe MP sau la Cos.padme

Citat din: @biss din  08 Mai 2012, 23:34:29
Nu am de gand sa comentez influentele mai mult decat evidente ce transpar prin biblia evreiasca numita ulterior VT si nici faptul ca Iisus impreuna cu apostolii nici un moment nu au renuntat la religia lor mozaica fiind din aceasta cauza si etichetati de conationalii lor drept sectanti. 

Daca ne uitam mai atent Isus face de multe ori referire la textele lui Isaia. Ei erau sectanti si nu erau singurii, erau doar una dintre secte! Nimic deosebit la vremea respectiva, doar prin amploarea evenimentelor ce au avut loc ulterior si nu era prea bine vazut datorita importantei pe care o acorda femeilor, lucru care se vede apoi in Evanghelii.

Evangheliile stiam ca au avut toate un izvor comun si anume Marcu - izvorul original de inspiratie s-a distrus. Am auzit, fara sa vad, ca ar mai exista o varianta a lui Marcu in afara de aia pe care o cunoastem noi si care e ceva mai "grea". Evangheliile spun aceeasi poveste mai mult sau mai putin, e adevarat. Pe mine ma surprinde insa momentul mortii lui Isus si ceea ce se intampla dupa, l-am gasit deosebit de important ,intrucat fiecare evanghelist are varianta proprie pentru acelasi eveniment unde ar fi trebuit sa fie o varianta unica si incontestabila, nu e tare?

Scuze, daca e pute-ti sa-mi stergeti, nu ma supar....

angellla29

Citat din: fiulploii din  12 Iulie 2011, 16:42:27
,,  "Nu ştiu dacă vom găsi şi craniul lui Goliat, cu o gaură în el"  ,,   :lol: :lol: 8-)


Nu m-ar mira sa fie una de glont :evil:

Siberia

#9
Ptr. @padme:
Exista undeva in internetul asta larg niste evanghelii esenien-nazariniene destul de interesante (stii, Iisus Nazarineanul - nu din Nazareth). Merita aruncat un ochi pentru eventuale comparatii cu texte din NT. Pacat ca Iisus n-avea chef sa scrie si mai mare pacat ca unii dintre cei ce-l inconjurau si au fost inclusi in NT n-au inteles intrutotul ce povestea Iisus...

Si acum strict on-topic:
Rog din suflet ca unul dintre moderatori, atunci cand are timp, sa puna o liniuta-n textul titlului subiectului.
Multumesc anticipat.
"The end is the beginning of all things, Suppressed and hidden, Awaiting to be released through the rhythm Of pain and pleasure." - Jiddu Krishnamurti

elena78

Citat din: @biss din  07 Mai 2012, 11:05:37
Ar fi fost interesant daca puteai  sa mentionezi fragmentele "introduse" ulterior in biblia aceea originala.mai bine  as mentiona  fragmentele care au fost scoase  din biblia noastra , poate sunt acele scrieri  care aveau legatura  cu gnosticismul  ele  fiind considerate  blasfemii  au fost eliminate de catre  oamenii  bisericii ,tu ce zici???