Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

OZN - Emil Barnea [Padurea Hoia-Baciu, jud. Cluj] [18 august 1968]

Creat de jackie28t, 11 Aprilie 2006, 19:15:49

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

jackie28t

OZN la Cluj fotografiat in padurea Hoia Baciu de Emil Barnea pe data de 18 August 1968
Stiu, este o poveste veche dar si surprinzatoare pentru noi toti.
Este cineva aici care detine o copie cele-i dea patra fotografii? :-D
Care sunt parerile voastre despre fotografiile lui Emil Barnea?


________________________________________
Intamplarea:
In dimintza zilei de 18 August 1968,Emil Barnea 45 de ani care fusese ofiter in armata si prietena lui Zamfira Mattea de 34 de ani mergeau spre padurea Hoia Baciu langa orasul Cluj din Romania.Ei au fost acompaniati de inca doi prieteni care au preferat sa ramana anonimi.
Vreamea era frumoasa in acea zi si deci cei patru au decis sa poposeasca pentru un picnic sub soarele arzator intr-o mica deschizatura a padurii aproape de drumul de Cluj spre Bucuresti.
Emil Barnea s-a dus sa caute lemne pentru a face un mic foc de tabara.Nu era deloc vant si sunetul era produs doar de cantecele pasarilor.Deodata,el a auzit prietena lui pe care-l striga sa vina repede sa vada ceva pe care a surprins-o.A fost ora 01:23pm.Emil,s-a intors si a privit la ce prietena lui ai precizase sa priveasca.Pe deasupra lor,era o nava rotunda pe cer,foarte mare,aparentza metalica,care reflecta razele soarelui ca si cum era suflata cu argint.Nava,usor a zburat pe deasupra copacilor fara a lasa vre-un sunet.
Emil Barnea,a fugit repede spre rucsacul lui, a luat repede camera dupa care a fotografiat prima imagine.Timp ce nava zbura lent a avut timp si ocazia de a lua a doua fotografie.Putea observa chiar diferite forme de lumina provenite de la obiectul zburator,si felul de cum zbura.In acel moment,nava a accelerat zburand in sus,cand Emil a mai avut timp sa mai fotografieze inca doua imagini inainte ca acel obiect zburator neindentificat sa zboare departe incat sa nu mai fie putut observa.
A patra fotografie nu a fost niciodata publicata publicului deoarece se putea observa in imagine si ceilalti doi prieteni care tineau foarte mult sa ramana anonimi.A patra fotografie a fost aratata mai tarziu de Emil Barnea ufologistului Florian Gheorghita si lui Ion Hobana,ce arata acel OZN ce parea foarte mic in marime si pierdanduse intr-o parte de nor.Cei patru martori oculari ce au observat fenomenul acelui obiect zburator care a durat aproximativ doua minute dupa care au stat tacuti pentru un scurt timp nestiind ce sa mai spuna.
Dupa cateva zile,incidentul pe care l-au avut ca pe un mic shoc a trecut.Pe la sfarsitul saptamanei a doua,filmul din aparatul de fotografiat a lui Emil barnea s-a terminat,dupa care l-a developat si a scos cateva imagini.A cam ezitat cam ce ar face privind acel incident pe care l-a avut in acea zi si acele fotografii stiind ca vorbele oamenilor despre OZN'uri sunt deobicei ridicule.
_________________________________________________

Obiect marit din prima fotografie


Obiect marit din a doua fotografie


Obiect marit din a treia fotografieSkywalker

Pozele pe care le-ai aratat aici le am intr-o carte scrisa de Florin Gheorghita. Insa nici acolo nu apare cea de-a patra fotografie de care vorbesti. Cat despre Emil Banea, din cate am auzit, a murit prin anii '80. Deci aceea poza ori este acum intr-un loc sigur, ori nu mai este.

   Un alt OZN observat tot la Cluj, si fotografiat tot de Emil Barnea:

PRESA din 18 septembrie 1968 informa cititorii din intreaga tara asupra faptului ca in imediata apropiere a Clujului fusese fotografiat un obiect aerian, ce avea o evidenta forma de farfurie zburatoare; ziare din Bucuresti si din Cluj publicau totodata si imaginea acestuia. La randul ei, televiziunea prezenta intreaga suita de imagini care fusesera puse la dispozitie de catre Emil Barnea- autorul intamplarilor si al cliseelor; un grup de reporteri din capitala se deplasasera la Cluj pentru a-i intervieva pe martorii oculari.
   
    Dar parca pentru a demonstra si mai mult importanta evenimentului, ziua de 19 septembrie avea sa le ofere clujenilor un nou incident straniu ramas inca pentru majoritatea locuitorilor de asemenea ca un caz "neidentificat". Astfel, la ora 15 si 30 de minute, deasupra centrului orasului "s-a fixat" subit un balon neobisnuit ce stralucea in razele soarelui si care initial avea o forma poliedrica de mari dimensiuni(baza sa avea minimum 50 m). Pilotii cursei aeriene care sosise de la Bucuresti apreciasera inaltimea acestuia la 8000 - 9000 m; o valoare similara au constatat-o in mod separat cu ajutorul teodolitelor si ing. topograf Stefan Muresan cat si tehnicianul Norodot Gheorghe. Ceea ce a intrigat in mod deosebit pe numerosii martori de la sol erau insa urmatoarele aspecte:
 
    - initial, balonul respectiv fusese vazut de grupuri de catateni inca de la ora 15,15 pe cand acesta se deplasa cu viteza mare spre apusin contra unui vant puternic care s-a constatat ca batea si la inaltimea indicata mai sus. Relatarea scrisa de proiectantul Radu Mircea, cat si relatii similare date de alti martori oculari (de ex. seful de serviciu Marton Zoltan) au fost edificatoare.
 
    - revenit apoi in mod rapid deasupra orasului, "balonul" a stationat timp de 4 ore intr-un loc al sau pe cer, putand fi vazut astfel de zeci de mii de locuitori. Cei care l-au privit cu binoclul, cu luneta, sau cu instrumentul optic pus la dispozitia cetatenilor de catre observatorul astronomic local, au constatat ca desi invelisul din plastic era curbat sub presiunea vantului, obiectul aerian persista in mod nefiresc in locul pe care si-l alesese. Cum era oare posibila aceea stationare, cand viteza vantului la sol cat si la inaltimea respectiva era de circa 80 km/h? Or, in mod clar, "balonul" nu oferea vederii nici un organ sau efect motor care sa-i permita invingerea presiunii vantului.
   
    - in partea sa opusa razelor soarelui se puteau vedea chiar cu ochiul liber, un fel de jocuri continui de lumini; acestea aveau o nuanta galben-portocalie si pareau a proveni din interior.
     - desi pentru majoritatea observatorilor balonul a disparut spre seara in mod banal, fiind acoperit la ora 19,15 de un front gros de nori, se pare

nemo

Cam ce stim de cazul Barnea:
- este prima abordare mediatica in timpul regimului comunist a problematicii OZN
- a fost mediatizat puternic de scriitorul Ion Hobana atit in tara cit si in strainatate ( revista franceza "Lumiers dans la nuit")
- pozele au fost verificate in strainatate si declarate adevarate
- negativele au fost retinute de Securitate
- Barnea nu a fost retinut de Securitate
- a existat o intreaga dezbatere cu privire la umbrele nenaturale de pe obiect, ajungindu-se in final la teoria ca obiectul avea lumina proprie si chiar o "geometrie variabila" prin retragerea rebordului in ultimele fotografii
Ce nu stim despre cazul Barnea :
- daca este in legatura, asa cum sugereaza ryn la topicul "vaci rapite", cu invazia din Cehoslovacia

udar

Iata 2 obiecte care mi se par a arata la fel cu cel surprins de Barnea. Ce parere aveti? Sa fie vorba de acelasi obiect?UFO photographed on 3 August 1965 in Santa Ana - California

Magic is any sufficiently advanced technology. (Arthur C. Clarke)
  

Necunoscutul

 De ce sa nu fie acelasi OZN? Poate era o expeditie extraterestra, mai sti.

8-)

ryn

Redau mai jos o analiza destul de buna a acestui caz. Include si studiul fotografiilor.
http://ufologie.net/htm/picamaro01.htm

jackie28t

Multumesc ryn...chiar de-acolo luasem si povestea pe care am tradus-o.Cred ca ar fi fost mai bine daca adaugam si linkul respectiv.Intr-adevar in acel link se gasesc mai multe informatii detaliate despre fotografiile lui Emil Barnea. 8-)

ryn


jackie28t


ryn

Citat din: nemo din  12 Aprilie 2006, 14:10:33
Cam ce stim de cazul Barnea:
- este prima abordare mediatica in timpul regimului comunist a problematicii OZN
- a fost mediatizat puternic de scriitorul Ion Hobana atit in tara cit si in strainatate ( revista franceza "Lumiers dans la nuit")
- pozele au fost verificate in strainatate si declarate adevarate
- negativele au fost retinute de Securitate
- Barnea nu a fost retinut de Securitate
- a existat o intreaga dezbatere cu privire la umbrele nenaturale de pe obiect, ajungindu-se in final la teoria ca obiectul avea lumina proprie si chiar o "geometrie variabila" prin retragerea rebordului in ultimele fotografii
Ce nu stim despre cazul Barnea :
- daca este in legatura, asa cum sugereaza ryn la topicul "vaci rapite", cu invazia din Cehoslovacia

Sa va povestesc romantzat asta:
In anul respectiv, doi prieteni dintre care unul mai lua un salariu prin posta(dar salariu mare nu gluma! mare rau!) se hotarasc sa se plimbe prin padure cu prietenele lor de moment. Unul dintre ei avea si un aparat foto pentru ca ii placea sa imortalizeze frumusetile patriei. Dupa scenele de retinut pe aceiasi pelicula, la sfarsit,sunt imortalizate celebrele imagini cu UFO tocmai cand era nevoie de mai multa pelicula...sau cand istoria o cerea... Nu stiu , nu ma bag, rola se sfarsise... Dupa ceva vreme apare stirea in presa internationala sustinuta de dl G. si de aici tevatura. Se cauta negativul si se gaseste, de fapt se doneaza de catre "apropitar" dar fara partea de inceput. Din cele patru cadre raman doar doua. Din cei patru martori tot doi raman...

jackie28t

Ce lasa de inteles ca fotografiile lui Emil Barnea sunt autentice.Cred ca cazul din Hoia-Baciu 1968 este unul dintre cele mai credibile cazuri din Romania legat de fenomenul OZN.

ryn

Nu tocmai...exista mai multe semne de intrebare. Negativele nu au supravietuit. Nici doi martori. Nu se stie cine era si ce hram purta cel de al doilea barbat. Coincidenta cu evenimentele politice din Balcani. Disponibilitatea zonei in care au fost facute aceste cadre de a sublima realitatea.

jackie28t

ryn,te referi cumva la o posibilitatea de-a acoperi un alt eveniment din acea perioada lasand sa se duca atentia la acele fotografii?Poti argumenta mai mult te rog....eu personal as fi interesat sa flu cat mai multe informatii despre acel incident sau despre ce se invartea in jurul lui.
Un multumesc in schimb :wink:

mirela

Fotografiile din Padurea Baciu sint recunoscute pe plan international de catre ufo-logi ca fiind unele dintre cele mai bune in domeniu,
Negativele din cite stiu eu au fost confiscate de catre Securitate.
Daca nu ar fi fost autentice de ce sa fie confiscate? Se gasea o metoda sa se dovedeasca falsul,iar Barnea ar fi fost probabil inchis intr-un ospiciu, sau declarat dusman al poporului.
Se vorbeste despre invazia in Cehoslovacia si despre faptul ca prezentind fotografiile respective se incerca abaterea atentiei opiniei publice de la ce se intimpla in acea tara.
In cazul acesta nu cred ca s-a incercat asa ceva. Aduceti-va aminte ca insa Ceausescu a condamnat vehement atacul asupra Cehoslovaciei. Fotografiile ar fi "umbrit " imaginea "celui mai iubit fiu".
 

aswotim

Eu am stat de vorba cu mai multi martori oculari ai "ozn"urilor de la Cluj.
Si nu au fost doar cazurile acestea ci evenimentele au durat circa o saptamana , poate chiar mai mult. Si dintre aceste ozn-uri unele au fost doborate de MIGurile autohtone. Armata stie de chestiile astea si dupa opinia mea ar trebui desecretizate ca oricum nu mai sunt relevante pt situatia politica actuala.
Erau baloane de spionaj americane dotate si cu camere foto, telecomandate de la mare distanta, se puteau ridica in stratosfera, aproape de vidul cosmic, neputand fi ajunse de avioanele acelor vremi, au constituit secret pentru ca reprezentau un varf de tehnologie pt acele timpuri. Asta e cercetarea.

Restul e doar poveste. 
Sau doar tacere, vorba lui Shakespeare, pentru amatorii de mistere.