Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Ce facem in caz de accident/dezastru nuclear???

Creat de pri3st3ss, 25 Martie 2011, 23:29:06

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

pri3st3ss

mai mult sau mai putin un accident,insa ce facem in cazul in care se intampla?
vreun "ghid" de supravietuire ?...asta in cazul in care aveti buncare :-D
hai sa luam in considerare toate posibilitatile si toti factorii umani si de mediu
Un om poate rezista fara probleme 2 ore pe zi intr-o zona cu un nivel de radiatie de 5 roentgeni pe ora. Fara protectie (masca de gaze). La 3 roentgeni se poate sta 3 ore. Un astfel de nivel (3-5 roentgens/h) a fost inregistrat in camera de control aflata in vecinatatea reactorului de la Cernobil. Chiar si acolo, atat de aproape, constructiile reduc radiatiile nucleare. De exemplu un automobil are un coeficient de reducere de 2 X, subsolul unei cladiri de 40 X.

O explozie nuclearã are loc ca rezultat al eliberãrii rapide de energie dintr-o reacþie nuclearã de mare vitezã. Reacþia poate fi rezultatul fisiunii nucleare, fuziunii nucleare sau o combinaþie în mai multe trepte a acestora.
Exploziile nucleare în atmosferã sunt asociate cu ciuperca nuclearã, deºii norii în formã de ciupercã pot apãrea ºi datoritã exploziilor chimice, ºi este posibil ca o explozie nuclearã sã nu formeze aceºti nori. Exploziile nucleare produc mari cantitãþi de radiaþie ºi resturi radioactive.Efectele principale a unei arme nucleare (suflul ºi radiaþia) sunt aceleaºi ca ºi cele ale explozibililor convenþionali, dar energia produsã de explozia nuclearã este de milioane de ori mai puternicã pe gram, iar temperaturile sunt de ordinul zecilor de megakelvini.
  -wikipedia




"Expertii sustin ca ar fi mai sanatos, uneori, ca oamenii sa ramana in case, decat sa fie evacuati. Totul depinde de evenimentul radioactiv care se petrece, informeaza ABC News.
Riscul cel mai mare este, insa, aparitia unei boli precum cancerul. Oamenii sunt expusi acestui risc chiar daca se afla intr-un adapost sau sunt evacuati, spune expertul american Jonathon Links.
"Optiunile trebuie evaluate in functie de natura emisiilor", spune acesta. In cazul exploziei sau topirii unui reactor, este eliberata o cantitate ridicata de radiatii dintr-o data. In acest caz, este mai bine ca oamenii sa ramana in casele lor, decat sa fie evacuati. Norul radioactiv poate trece, iar oamenii pot respira in casa aer necontaminat.

Radiatia poate trece prin ziduri
Afara, insa, expunerea poate depinde de rapiditatea cu care oamenii se misca in fata acestui nor radioactiv. In acest caz, expunerea la radiatii poate fi semnificativa. Daca ramai in casa, atunci specialistii te sfatuiesc sa te asiguri ca acolo nu intra aer contaminat de afara. Trebuie inchise sistemele de ventilatie din casa. "


exista o reteta perfecta??? pentru ca oricum se pare ca  nu ne putem baza pe guvern sa ne ofere vreun sprijin

1. Nu intraþi în locuinþe cu îmbrãcãmintea contaminatã! Executaþi decontaminarea personalã a îmbrãcãmintei ºi încãlþãmintei cu apã curentã, depozitare în saci de plastic, mijloace improvizate de protecþie pentru aparatul respirator ºi pentru întreg corpul: mãºtile contra gazelor ºi costumele de protecþie speciale sau un echipament de protecþie de tipul salopetã, cãciulã, mãnuºi, bocanci"- doctorul Ciuhodaru.

2. "Mijloacele improvizate nu oferã protectie în atmosfera contaminatã mai mult de 3 – 7 minute, aºa cã limitaþi la maximum deplasãrile în afara locurilor de adãpostire, iar dacã o faceþi, îmbrãcaþi mijloacele de protecþie. Închideþi apa, gazul, aparatele electrice ºi sursele de foc, consumaþi alimentele ºi apa doar din surse protejate ºi avizate!"

3.esenþial este pãstrarea unui comportament calm ºi respectarea strictã a mãsurilor mãsurilor indicate, "adicã alarma la dezastre, constând în cinci sunete, impulsuri, cu zece secunde pauzã între ele, prin sirene, clopote de biserici si informare media urmatã de date suplimentare privind regulile de comportare, modul de realizare a mãsurilor de protecþie, durata de acþiune a norului toxic ºi alte mãsuri ce trebuie aplicate dupã trecerea pericolului. Lãsaþi libere liniile telefonice de urgenþã!", este îndemnul medicului.

4. "Închideþi apa, gazul, aparatele electrice"

5. asigurarea asistenþei medicale de urgenþã se face doar în spital.  - daca mai exista

Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

Nox

Citat din: pri3st3ss din  25 Martie 2011, 23:29:06
"Daca ramai in casa, atunci specialistii te sfatuiesc sa te asiguri ca acolo nu intra aer contaminat de afara. Trebuie inchise sistemele de ventilatie din casa."

ªi în final o sã mori din cauza lipsei de oxigen.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

pri3st3ss

si totusi se poate supravietui

"Un japonez in varsta de 92 de ani a fost recunoscut oficial ca fiind prima persoana din lume care a supravietuit celor doua explozii nucleare de la Hiroshima si Nagasaki.
Tsutomu Yamaguchi primise deja titlul de "hibakusha", supravietuitor al radiatiilor de la Nagasaki din 9 august 1945, iar in urma cu cateva zile a fost recunoscut ca fiind supravietuitor si al bombei nucleare de la Hiroshima, informeaza AP.
Yamaguchi se afla intr-o calatorie de afaceri in Hiroshima pe 6 august 1945, in momentul in care un avion american B-29 a lansat bomba.
Acesta a suferit arsuri foarte grave si a ramas in oras peste noapte. Apoi s-a intors in orasul sau, Nagasaki, unde a prins cea de-a doua explozie.
"Din cate stim este primul om recunoscut oficial ca supravietuitor al bombardamentelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki", a declarat un oficial." -ziare.com

a murit de batranete acest japonez,deci ....

iata si ceva... amuzant
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

Existenta unor obiective nucleare pe teritoriul tarii noastre pot constitui potentiale surse de risc nuclear :

1). C.N.E. - CERNAVODA  Jud. CONSTANTA- 5 grupuri tip CANDU 660 MW

2). I.C.N.  - COLIBASI  Jud. ARGES- Reactor TRIGA de 14 MW

3). I.F.N.  - MAGURELE - BUCURESTI- Reactor VVER de 2 MW

De asemenea, existenta unor obiective nucleare in apropierea granitelor, pot constitui surse de risc nuclear cu efect transfrontalier. Asa este cazul C.N.E. KOZLODUI- BULGARIA, care cuprinde 6 reactoare :
-         4 reactoare VVER x 440 MW - neanvelopate;
-         2 reactoare VVER x 1000 MW - anvelopate.
Aceasta C.N.E. de la KOZLODUI este situata la 5 Km de granita Romaniei.
Specialistii de la Agentia Internationala de Energie Atomica (AIEA) Viena, au afirmat ca in orice moment poate avea loc un accident nuclear la C.N.E. KOZLODUI, cu precadere la reactoarele neanvelopate, din care reactorul nr. 4 este de-a dreptul 'peticit'. 



am gasit aici un minighid   http://www.stopincendii.ro/reguli-comportare-accident-nuclear-chimic/



6.Administrarea de iodurã de potasiu

7.Soluþii pentru stropit filtrul:

- Împotriva bioxidului de sulf : 50 g bicarbonat de sodiu În 100 ml. apã ;

- Împotriva clorului : 50 g tiosulfat de sodiu În 100 ml. apã ;

- Împotriva acidului cianhidric : 10 g sulfat de cupru (piatrã v,nãtã) la 100 ml. apã;

- Împotriva hidrogenului sulfurat: 2 g cloraminã la 100 ml apã;

- Împotriva amoniacului : 50 g acid tartric (sare de lãm,ie) la 100 ml apã. Acidul tartric se poate înlocui cu zeama stoarsã de la 2-3 lãmâi.

8. Mijloace improvizate din materiale aflate la îndemânã

- dintr-un prosop înfãºurat pe lungime În interiorul cãruia se introduce vatã, se umezeºte ºi se leagã la ceafã, peste gurã ºi nas - pentru protecþia cãilor respiratorii;

- din feºe de tifon sau pânzã suprapuse, între care se introduce vatã sau tifon din abundenþã, se umezesc, se aplicã peste nas ºi gurã ºi se leagã la ceafã - pentru protecþia cãilor respiratorii;

- ochelari de protecþie sau de vedere (În cazul celor ce folosesc usual ochelarii de vedere) pe ramele cãrora se pune un brâu de vatã – pentru protecþia ochilor;

- din pelerine de ploaie sau de pescar, din material de f⺠sau plastic, din haine de piele sau pânzã þesutã foarte des, din folii de polietilenã (folosite pentru ambalarea diverselor obiecte sau la solarii - pentru protecþia pielii.

- hainele se vor încheia pânã sub gât, se vor lega (strânge) cu sfoarã sau elastic la manºete ºi mâneci - pentru protecþia pielii;

- eºarfe, cãciuli, ºepci, prosoape peste care se pun folii sau pungi de plastic (dacã sunt disponibile) - pentru protecþia capului;

- cizme de cauciuc, cizme ºold (de pescar), cizmuliþe, galoºi, ºoºoni, bocanci de schi sau de iarnã, cizme ºi ghete de piele sau de înlocuitori - pentru protecþia picioarelor. Peste încãlþãmintea care nu este din cauciuc se trag pungi de plastic sau se înfãºoarã în folie de polietilenã.

- Mãnuºi din cauciuc, menajere, de vopsit sau de piele - pentru protecþia mâinilor ºi palmelor.

De reþinut ! Aceste mijloace nu oferã protecþie dacã se stã în atmosferã contaminatã mai mult de 3 - 7 minute. De aceea, cea mai bunã metodã de protecþie este pãrãsirea zonei contaminate. Mijloacele prezentate mai sus se pot folosi ºi în cazul contaminãrii radioactive.   - phonline.ro



avem se pare si noi - ca stat-anumite norme metodologice privind planificarea pregãtirea ºi intervenþia în caz de urgenþã nuclearã sau radiologicã  ; e vorba de   
ORDIN   Nr. 279 din 22 decembrie 2010
pentru aprobarea Normelor metodologice privind planificarea, pregatirea si interventia in caz de urgenta nucleara sau radiologica
ACT EMIS DE: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 29 din 12 ianuarie 2011
-http://www.legex.ro/Ordin-279-22.12.2010-109605.aspx



Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.