Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

O noua galaxie

Creat de maiami, 21 Octombrie 2010, 14:43:42

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

maiami

a fost descoperita o noua galaxie la 13 miliarde de ani lumina de noi
e cel mai indepartat punct observat pana acum
dar cine stie, daca universul e infinit, cate or mai exista? :ufo: :rocket:
VOICA MARIAN tel. 0746075513
va invit la cunoasterea prin stiinta

liteady73

#1
 Salut Maiami !...

Universul are o varsta de aproximativ 13.75 ± 0.17 miliarde de ani lumina (necesara citatie din material original/corectie - pt ca am dat copy/paste de pe wikipedia). Dar asta e irelevant.

Important este ca spatiul se extinde, din ultima fluctuatie : se considera spatiu expandat ori de catre  Big Bang, ori de eventualele "ciocniri" cu filamente de tip string, care produc, se pare aceleasi efecte.

Spatiul  simuleaza viteze luminice la limita observatiilor noastre - in spectrul vizual sau altele. Materia care se afla "in afara observatiei noastre", este tot acolo. Exista. Doar ca se numeste "altundeva". Conul luminos al lui Minkovski explica teoretic ce se intampla cu materia aflata altundeva : nu interactioneaza observational sau de nici un fel cu materia din interiorul conului luminos/observational (din punctul de observatie).
Se foloseste matematica cu coordonate complexe, imaginare.

In schimb, observatorul poate doar banui ca exista. Asta e o dovada indirecta ca materia "de dincolo" exista.
Se prea poate sa fie implicate filamentele ori materia intunecata. Inca nu se stie.

Dar daca materia intunecata sau stringurile sant in echilibru cu expansiunea spatiului, atunci poate Universul e finit, dar nelimitat. Speranta tuturora (analogia cu suprafata unei sfere, sau al unei hiperbole cu suprafata inchisa - "saua").

PS : Multumesc Miami pentru stire.  :-D

StarDust

Mutat la sectiunea "Astronomie".
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

abyss


StarDust

Si un film, despre acest subiect:

În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16