Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Fara dubiu : Întîlnirea de gradul III a parintelui Cleopa

Creat de calator astral, 05 August 2010, 23:45:06

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

calator astral

Parintele Cleopa Ilie (n. 10 aprilie 1912, comuna Suliþa, judeþul Botoºani - d. 2 decembrie 1998, Mãnãstirea Sihãstria) a fost arhimandrit ºi stareþ.(wikipedia.ro)

Sa-mi spuna cineva ca regretatul parinte minte,delireaza sau dezinformeaza....asta nu e Om sa minta.

abyss


Kymosabe

Subtitrarea din moldoveneºte în româneºte. :-D

"Eram într-o noapte la ora unu în bordei. Fãcusem Miezonoptica si eram pe la sfârsitul Utreniei, când deodatã aud: buf, buf, buf! Se cutremura pãmântul. Eu am iesit sã vãd ce se aude, dar când am deschis usa la bordei am vãzut afarã o luminã mare si în luminã, o masinã de alamã cu multe roti. Din ea a coborât un om înalt, cu ochii mari, pe jumãtate albi si pe jumãtate negri, care numai atât a zis apãsat: "Ce cauti aici?" Atunci mi-am adus aminte ce zic Sfintii Pãrinti. Cã dacã ai Sfintele Taine, Îl ai pe Hristos viu! Eu aveam Sfintele Taine într-o scorburã de brad în bordei. Si când am vãzut asa, am intrat repede înãuntru, am cuprins bradul cu Sfintele Taine în brate si numai atât am zis: "Doamne Iisuse, nu mã lãsa!" Sã vezi tu atunci rugãciune când este dracul la usã! Si când m-am uitat din nou afarã, l-am vãzut cum se dãdea înapoi alungat de puterea lui Hristos. Lângã bordei era o râpã mare unde a cãzut acel duh necurat. Dar cum a cãzut? Când a ajuns la râpã, s-a dat de trei ori peste cap cu tot cu masinã si pe urmã a cãzut si s-a fãcut un zgomot mare de mi-au tiuit urechile pânã a doua zi la ora unu".


Poveºti precum cea a pãrintelui  sunt des întâlnite în creºtinism. Eu unul mã indoiesc de veridicitatea lor ºi le consider simple fabulaþii, nãscociri ale unor indivizi care vor sã atragã atenþia sau, cum e cazul pãrintelui Cleopa, sã transmitã anumite sfaturi, învãþãturi, prin intermediul unor  poveºti cu caracter moralizator, alegoric.  
Dacã veþi citi ºi mãrturiile altor cãlugãri, veþi observa cã majoritatea acestor ,,întâmplãri'' se petrec în timpul sau dupã miezonoptica (rugãciunea de la miezul nopþii) ºi toate au acelaºi deznodãmânt fericit - cel ,,atacat'' reuºeºte prin puterea credinþei, forþa rugãciunii, sfânta biblie, sfânta cruce, º.a.m.d,  sã îl alunge pe Satan.    
Ce îl face pe Diavol sã îºi facã apariþia cu atâta ,,insistenþã'' în timpul miezonopticii e uºor de întrezãrit dacã privim puþin asupra originii acestei rugaciuni. Se considerã cã  miezonoptica, prima din cele ºapte laude bisericeºti, a fost inspiratã de rugãciunea lui Iisus din Grãdina Ghetsimani. Potrivit bibliei, dupã cina cea de tainã, Iisus s-a retras cu ucenicii  în acestã grãdina pentru a se ruga, ºtiind chinul ce urma sã-l îndure. Deºi le-a cerut  sã vegheze alãturi de el pe timpul rugãciunii, ucenicii cad în ispitã ºi adorm.
De la aceastã scenã biblicã s-a nãscut (mai ales printre cãlugãrii sihaºtri,  pustinici) credinþa potrivit cãreia, în timpul rugãciunii de la miezul nopþii, Diavolul încearcã sã îi ispiteascã prin somn,  sau sã îi întrerupã prin diferite zgomote, voci sau chiar  arãtându-li-se în toatã ,,splendoarea'' lui.
De asemenea, în miezonoptica se regãseºte  credinþa  cã  parusia lui Hristos va avea loc la miezul nopþii. Termenul ,,parusie'', folosit de teologi pentru a denumi a doua venire a lui Iisus, provine din greacã ºi înseamnã, printre altele, ,,sosirea, venirea cuiva în vizitã''. S-ar putea spune astfel cã,  în timp ce credincioºii aºteaptã (teoretic, ipotetic ...) venirea lui Iisus, unii au parte  uneori  de o vizitã deloc plãcutã,  ca cea prezentatã mai sus, ºi prin care le este pusã credinþa la încercare: "Vegheati dar, ca nu stiti cand va veni stapanul casei: sau seara sau la miezul noptii, sau la cantatul cocosilor, sau dimineata". (Marcu 13, 35).
Cam acestea sunt, cred eu, motivele care îi fac pe unii  cãlugãri sã inventeze astfel de poveºti, pe care,  mai apoi,  încearcã sã le prezintã  ca fiind reale.  
Revenind la întâmplarea pãrintelui Cleopa, atunci când am citit-o, am avut pentru câteva secunde  senzaþia cã am în faþã o poveste, un basm, a lui Ion Creangã sau Petre Ispirescu. (,,Sã vezi tu atunci rugãciune când este dracul la usã!'', ,, Când a ajuns la râpã, s-a dat de trei ori peste cap...'').   De altfel, mulþi dintre cei care l-au cunoscut  pe  pãrinte, au afirmat mai târziu cã era un bun povestitor care avea de multe ori tendinþa sã fabuleze. Însã dupã cum am precizat, el era dintre aceia care o fãcea într-un mod pozitiv. Morala poveºtii sale este uºor de desluºit.
Cât priveºte ,,masina de alamã cu multe roti'', aceastã imagine este mai mult ca sigur inspiratã din viziunea lui Iezechiel  din Vechiul Testament. Probabil în aceeaºi notã de umor pãrintele ºi-a spus: ,,Dacã Dumnezeu are carul sãu ceresc, atunci de ce sã nu aibã ºi Diavolul un mijloc de transport?''. :lol:
În concluzie, aceastã poveste nu are nimic de-a face cu ufologia sau civilizaþiile extraterestre. Singura explicaþie care ar putea sã contrazicã acest lucru, ar fi acela cã, pãrintele Cleopa a fost vizitat într-adevãr de un extraterestru, dar (atenþie!) de unul care era ,,sensibil'' la rugãciuni ºi  fãcea ca toþi dracii, atunci când auzea numele lui Iisus Hristos.  :wink:


PS. Dacã vreodatã, voi avea neºansa de a da nas în nas cu un ET, voi încerca, doar din purã curiozitate, sã folosesc ,,metoda de autoapãrare'' a pãrintelui . Voi rosti rugãciunea ,,Înger, îngeraºul meu''.  
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

abyss

Dacã pãrintele minte, învãþãtura lui e fum în vânt...
Putea preciza totuºi natura minciunii ori a fabulaþiei începând cu "voi ce credeþi?" ºi astfel devenea o pildã asemeni acelora spuse de Învãþãtor.
Nu cred cã moºul minþea, sper, ºi astfel presupun cã a fost totuºi vizitat. Ce nu a înþeles însã, deoarece ºi el ca toþi oamenii e mai mult obsedat ºi dominat de frica ºi teamã decât de dragostea faþã de Dumnezeu este tâlcul întrebãrii pusã de fiinþa neomeneascã....

calator astral

Citat din: @biss din  06 August 2010, 19:50:46
:-) Are cineva subtitrarea?


Esti ironic biss?! Parintele Cleopa afirma asta:

"Eram într-o noapte la ora unu în bordei. Fãcusem Miezonoptica si eram pe la sfârsitul Utreniei, când deodatã aud: buf, buf, buf! Se cutremura pãmântul. Eu am iesit sã vãd ce se aude, dar când am deschis usa la bordei am vãzut afarã o luminã mare si în luminã, o masinã de alamã cu multe roti. Din ea a coborât un om înalt, cu ochii mari, pe jumãtate albi si pe jumãtate negri, care numai atât a zis apãsat: "Ce cauti aici?" Atunci mi-am adus aminte ce zic Sfintii Pãrinti. Cã dacã ai Sfintele Taine, Îl ai pe Hristos viu! Eu aveam Sfintele Taine într-o scorburã de brad în bordei. Si când am vãzut asa, am intrat repede înãuntru, am cuprins bradul cu Sfintele Taine în brate si numai atât am zis: "Doamne Iisuse, nu mã lãsa!" Sã vezi tu atunci rugãciune când este dracul la usã! Si când m-am uitat din nou afarã, l-am vãzut cum se dãdea înapoi alungat de puterea lui Hristos. Lângã bordei era o râpã mare unde a cãzut acel duh necurat. Dar cum a cãzut? Când a ajuns la râpã, s-a dat de trei ori peste cap cu tot cu masinã si pe urmã a cãzut si s-a fãcut un zgomot mare de mi-au tiuit urechile pânã a doua zi la ora unu!".

Om batrîn Biss, nu fi prea exigent...sa te vedem pe tine la nouazeci de ani cît de clar te exprimi. Plus emotia clipelor traite.

jean

Nu cred ca parintele Cleopa minte, cred ca intamplarea este adevarata, chiar daca este povestita intr-un asemenea mod.
Adevarul este dincolo de noi

abyss

Nu am fost ironic ºi nici exigent. Pur ºi simplu nu înþelegeam toate vorbele sfântului.

Mulþumesc din suflet celor care au contribuit cu subtitrari!

Te felicit cãlãtorule, ai adãugat o mãrturie interesantã pe forum, un caz foarte intrigant.

Kymosabe

Citat din: jean din  08 August 2010, 20:20:18
Nu cred ca parintele Cleopa minte, cred ca intamplarea este adevarata, chiar daca este povestita intr-un asemenea mod.

Este adevãrat cã nu pot fi trase concluzii asupra unui caz, pornind doar de la... analiza literarã a declaraþiei martorului. Însã, un astfel de mod de exprimare ridicã mari semne de întrebare deoarece, din punctul meu de vedere, indicã faptul cã martorul are o oarecare înclinaþie spre a exagera, distorsiona faptele, adevãrul, sau mai grav de a inventa ceva ce nu s-a  întâmplat.
Având în vedere însã specificul acestui forum, ceea ce se impune a fi stabilit este, dacã povestea pãrintelui  poate fi sau nu încadratã ca o întâlnire de gradul III.
Eu unul consider cã NU, deoarece  nu cred cã în întreaga cazuisticã a întâlnirilor de gradul III, sã mai  existe un caz în care ET sã se fi speriat ºi sã fi dispãrut dupã ce martorul/victima a invocat numele lui Hristos sau dupã ce l-a ,,ameninþat'' cu biblia, crucea.  

Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

abyss

Pentru mine nu conteazã ce credea preotul depre fiinþa aceea ºi cum ºi-a imaginat el cã a alungat-o... În viziunea mea, DACA povestea ar fi sã fie realã atunci acestea ar fi motivele plecând de la mesajul transmis: "ce cauþi aici? (în pustietate)"
1. O fiinþã celestã ori care face parte dintr-o civilizaþie extrem de avansatã poate manifesta o cunoaºtere de o facturã ce nouã ni se pare nenaturala ori stranie. Însã dacã fiinþa aceea putea cunoaºte viitorul ar fi vãzut cã preotul era mult mai folositor semenilor sãi dacã s-ar fi aflat în mijlocul lor, lucrând direct cu ei decât aflându-se pe pustii ºi speriat...
2. Poate era dracul cu ultimul tip de cazan zburãtor ºi ieºise sã fileze taici prin coclauri...
3. Poate popa halucina de foame...Cine ºtie?

Prefer prima variantã cãci e mai frumoasã ºi-mi cer scuze de data asta pentru ironia realã.  

jean

Citat din: Kymosabe din  08 August 2010, 22:59:10
Eu unul consider cã NU, deoarece  nu cred cã în întreaga cazuisticã a întâlnirilor de gradul III, sã mai  existe un caz în care ET sã se fi speriat ºi sã fi dispãrut dupã ce martorul/victima a invocat numele lui Hristos sau dupã ce l-a ,,ameninþat'' cu biblia, crucea.
Nu cred ca este vorba de o sperietura a acelei entitati in acest caz. Cred ca a fost mai mult surprins ca omul a iesit din bordeiul sau care se confunda cu peisajul inconjurator. A fost ceva neasteptat. Numele lui Hristos, Biblia si crucea nu a contribuit in nici un fel, entitatea a disparut, mai bine zis a plecat, nedorind ca misiunea sa sa fie observata de o fiinta umana.
Si sa stii ca mai sunt cazuri de intalniri de aproape cand oamenii s-au rugat si entitatile i-au lasat in pace. Nu ca aveau frica de Dumnezeu, poate din alte cauze. Am citit eu pe undeva prin carti.
Adevarul este dincolo de noi

Luda

cand eram mai mic si ai mei ma trimiteau la tara de plictiseala noi copii de pe ulita am luat 2 picioroange  de aratam ca si cand aveam 2 m , un palton negru si jerpanit ,  o masca si 2 lanterne. am creat in sat langa padure numai povesti :). Lumea zicea extraterestrii , altii monstrii, altii ca sunt niste nebuni scapati de la ospiciu etc...