Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Mlastina Mangaliei

Creat de Urban, 21 Iunie 2010, 01:10:34

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Urban

Printre o serie de descoperiri bizare se numara si izvoarele cu apa termala din mlastina Mangaliei.
Nu pentru ca izvoarele ar fi fierbinte, ci pentru ca nimeni nu a reusit sa dea un raspuns exact asupra originii lor.
Initial geologii au zambit si au spus ca izvoarele fierbinti nu sunt unice in lume si ca se formeaza simplu, prin parcurgerea unui platou calcaros, trecand prin niste concretiuni carbonice mai ciudate.
Mai exact, izvoarele existau sub vechea Mare Sarmatica, cea care acoperea in urma cu milioane de ani teritoriul Romaniei.
Depunerile sedimentare le-au acoperit si le-au conservat pentru mai tarziu, iar schimbarea reliefului marin intr-unul de campie, ar fi adus la suprafata si vechiul fund al marii si o data cu el izvoarele termale...Ca fierbinteala este data de depunerile in adancime ale carbonatului de calciu.
"Numai ca explicatia asta nu tine", afirma domnul Marius Toader, profesor de geografie si pasionat geolog....
"Pentru ca in nici un alt loc identic, nu exista ape termale", spune domnul Toader...
Si atunci, cum au aparut izvoarele din mlastina Mangaliei?
Toate cele 20 – 30 de izvoare, curg prin niste concretiuni sub forma de trunchi de con care prezinta un orificiu central.
Iar trunchiul de con este realizat artificial, ceea ce inseamna ca avem de-a face cu un sistem de incalzire centrala vechi de mii de ani....
Undeva, pe cel mai inalt deal dintre Ceahlau si Urali, se gasea pana nu demult, singura cetate acoperita din lume...Pornindu-se de la importanta constructiei, s-a ajuns la concluzia ca, in vremuri indepartate, dealul Catalina, apartinand judetului Iasi, indeplinea, pe langa un rol de aparare in fata navalitorilor si unul initiatic, fiind un perimetru sacerdotal important. Avand o vechime de peste 3000 de ani, cetatea era protejata de un acoperis care se ridica la o inaltime de aproximativ 30 de metri. Dar, daca motivatia construirii zidurilor a fost una de ordin strategic si militar, pentru existenta acoperisului nu s-a gasit, deocamdata, nici o explicatie logica si acceptabila de marea majoritate a specialistilor....Si totusi...
In anii `70, inca mai exista un basorelief in care apareau aparatorii cetatii care luptau cu niste inamici nevazuti din aer...
Dar cine ar sa atace din aer acum 3000 de ani?
Se spune ca triburile care locuiau in zona au construit-o de teama Zeilor care isi pedepseau din cand in cand supusii, ori de cate ori acestia nu-si aduceau prinosul pe altarele lor.
Dar cine erau acei Zei, acei luptatori care se puteau deplasa prin aer?
Arheologii care s-au ocupat in urma cu 22 de ani de studierea ramasitelor cetatii, au constatat ca, pe o raza de aproximativ 600 de metri fata de locul constructiei pamantul nu era deloc fertil, iar la o adancime de aproximativ 80 de centimetri exista o pelicula de pamant carbonizat cu o grosime de circa 25 de centimetri...Concluzia a fost stranie si inacceptabila pentru istoricii de atunci, urme de ardere pe o adancime asemanatoare putea lasa doar o arma... atomica de putere medie.
Cu toate acestea, cetatea nu a fost mistuita de foc, ceea ce demonstreaza ca aparatorii sai aveau arme cel putin la fel de redutabile cu ale atacatorilor.

http://2012en.wordpress.com/?s=apa+termala+din+mlastina+Mangaliei

adrian75

Foarte interesant articolul!