Declinare responsabilitate
Părerile exprimate pe acest forum aparțin utilizatorilor acestora și nu pot fi considerate ca fiind informații oficiale sau promovate de acest site/forum.
În conformitate cu prevederile politicii de confidențialitate acceptate la înregistrare, fiecare utilizator este răspunzător de informațiile publicate pe acest site și nu sunt asumate de administratori sau proprietarul acestui forum.
Mai multe despre politicile de confidențialitate, aici...

Autor Subiect: Cutremurele si amprentele lor in spectrul undelor radio  (Citit de 7603 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Urban

 • Consacrat
 • *****
 • Mesaje postate: 1,847
 • Gen: Bărbat
 • Sic Mundus Creatus Est
 • Liked: 383
 • Likes Given: 1238

Acest material este destinat oamenilor de stiinta, cercetatorilor si oamenilor avizati din domeniu.

Cutremurele, in special cele de magnitudine mare si semnificativa (peste 5 grade pe scara Richter) au o amprenta proeminenta in spectrul undelor radio studiate de mine cu frecventele cuprinse intre 1000 Khz si 1600 Khz precum si pe frecvente inferioare acestora. Din pacate analiza spectrala a frecventelor mai joase si in special a undelor lungi necesita antene de dimensiuni mult mai mari pentru a obtine o sensibilitate suficienta lucru care este destul de greoi de pus in practica. In plus zgomotul industrial creste la aceste frecvente. Amprentele electromagnetice sunt distincte, au o banda larga de frecvente, sunt distincte si specifice si apar cu 8-10 ore inainte si dupa producerea seismului mentinandu-se constant in acest interval. Ele au o prezenta continua avand un maxim in momentul declansarii seismului insa nu dispar brusc de la aparitie.
Forma amplitudinii medii a acestor purtatoare este mai degraba un clopot cu maximul in momentul declansarii seismului si cu largimea temporala de 8-10 ore inainte si dupa declansarea seismului.
O analiza spectografica prin filtru de mediere in timp si frecventa a semnalelor radio modulate in amplitudine (MA) ar putea extrage amprenta acestor semnale a caror sunet seamana cu o curgere de nisip fin pe o bucata de tabla, sunet suprapus cu un huruit gros ca de suntete cu litera Z si ecouri ale lor mai slabe prelungita intr-un butoi si alte semnale distincte. Desi pentru un amator indentificarea lor este extrem de greoaie intrucat necesita multa experienta si rabdare, ureche fina si extragerea lor din sunetul programelor radio si parazitilor specifici undelor RF medii si lungi comerciale pentru modulatiile MA BLD, pentru profesionisti extragerea amprentei nu trebuie sa fie o problema in momentul cand se dispune de aparatura adecvata: analizoare de spectru, antene si amplificatoare RF selective si cu intermodulatii minime in banda UL si UM, computere si soft adecvat, etc. Cercetarile viitoare si analiza profunda a acestor fenomene inca nefundamentate teoretic pe deplin pot creea o solutie viabila in viitor pentru prevenirea si alarmarea populatiei in cazul unor catastrofe naturale. Deocamdata inca nu imi este clar inca o data daca sursa radio coincide exact si punctual cu epicentrul cutremurului. Referintele si bibliografia va pot confirma intrucatva ca fenomenul este studiat si de altii insa observatiile si concluziile mele le declar personale. Bibliografia trebuie interpretata ca o radacina de inceput teoretic, ca o justificare si o pista posibila de cercetare ci, nu drept ca o directiva trasata efectiv de mine.

Scurt istoric
Hai sa va spun un fenomen absolut real si care la Antena 1 a fost surprinzator confirmat si de un cercetator de la Institutul de fizica a Pamantului precum si de numeroase publicatii in literatura de specialitate insa atentie-LA FRECVENTE SI BENZI DE FRECVENTA MULT MAI MICI- CAM DE 10000-100000 ORI MAI MICI!
La sfarsitul acestui articol veti gasi cateva referinte si link-uri in legatura cu acest subiect, gasite in literature de specialitate publicata pe Internet.
In adolescenta si tinerete am fost un radioamator infocat chit ca niciodata nu am facut parte dintr-o organizatie de radioamatori.

Am absolvit Facultatea de electronica si TC deci sunt in tema cu teoriile campului electromagnetic, fizica etc.
In anii terminali de liceu si in timpul facultatii amplasam intre cladiri (blocuri) antene de unde lungi si medii acordate in lambda/4 cu ajutorul unei bobine pe bara de ferita+ condensator variabil.
Antenele erau destul de puternice astfel ca vara in mijlocul zilei prindeam din Bucuresti pe unde medii postul Radiovacanta de la Mamaia (206 m= 1458 Khz) de pe litoral ca postul national 1 al Bucurestiului (855 Mhz= Tancabesti) (ma refer la calitatea receptiei si nivel de semnal). Pe unde lungi se auzea perfect radio Monte-Carlo, BBC radio 4, etc iar, dupa revolutie prindeam pe medii perfect radio Iasi, Timisoara, Craiova etc in mijlocul zilei vara cand se stie ca datorita radiatiei soarelui si a stratului D al ionosferei receptia pe unde medii si lungi e puternic atenuata de radiatia solara! Se prindea deasemenea destul de bine radio Zagreb, Novisad in limba romana si VOA-Vocea Americii pana la inchidere in jurul orei 11.00 AM.
Iarna, toamna si primavara se auzea perfect uneori cu interferente cu un post arab postul special VOA Europe din Europa Centrala special destinat pentru armata americana din Europa pana la caderea zidului Berlinului - post ce ulterior a fost desfiintat din restrangeri de fonduri! Insa uneori si vara in zile mai noroase ascultam VOA-Europe ziua in amiaza mare si la pranz fara probleme (crainici mei preferati fiind Carol Parker, Dan Alexander, Kasy Kasim cu US top 40, Bob cu American country-countdown, etc). V-am spus aceste amanunte ca sa va va fac o idee cam de ce tip de antene si aparatura va trebuie ca sa puteti dedecta cutremurele si sa va apucati de asa ceva !!!!!!!!!.

In principiu am folosit 3 tipuri de antene ce in figurile desenate sunt numite Antenna 1 (desenata in rosu), Antenna 2 (desenata in verde) si Antenna 3 (desenata in albastru).
Castigurile lor sunt diferite insa un profesionist si radioamator profesionist ar trebui sa analizeze si caracteristicile de directivitate si natura receptiei specifica amplasarii urbane intre blocuri construite din beton armat si de 10 etaje!
Aceasta configuratie il va ajuta sa stabilesca clar si regiunea si directia de unde vin undele adica sursa emitatoare a lor si nu numai amprenta si spectrul lor! Acest aspect al sursei este deasemeni foarte important!

Pentru amatorii mai putin dotati tehnic si experimentati:
Hai acum sa va explic si cum le detectati si cum stiti sigur cu 8-10 ore inainte de cutremur ca urmeaza sa fie unul mare peste 4-5 grade pe scara Richter !!!!
Atentie: Veti sti ca va fi peste 4-5 si ca urmeaza sa fie, insa ora precisa si intensitatea nu o puteti determina cu un simplu radiou!

Uite cum il detectati:
In regiunile dintre posturile de radio sau chiar peste posturile de radio si mai ales noaptea va apare un zgomot ciudat ca un usor bazait sau curgere de nisip fin pe o foaie sau bucata de tabla de metal suprapus cu un huruit gros ca de sunete cu litera "Z" prelungita intr-un butoi si alte semnale distincte. Acest zgomot este evident diferit de zgomotul obisnuit ce apare la o slaba receptie, interferenta, descarcari electrice atmosferice, furtuni, intrerupatoare electrice din casa etc... Zgomotul este continuu , distinct si dureaza ore in sir. Si mai ales este rar fiindca numai inainte de cutremure apare sub aceasta forma!
Pe masura ce momentul fatal al aparitiei cutremurului vine zgomotul creste in intensitate cu atat mai mult cu cat cutremurul este mai puternic si mai violent!
Zgomotul mai persista si cateva ore dupa cutremurul mare mai ales in timpul replicilor insa apoi scade in intensitate si de regula dupa 8-10 ore de la cutremurul mare acest zgomot dispare total pentru urechea umana!
Nu garantez ca cu aparate nu poate fi dedectat si la alte nivele mai mici insa pentru urechea umana dupa 8-10 ore de la cutremur sau cu peste 12 ore inainte de cutremur acest zgomot este imperceptibil!

Din acest punct de vedere cel mai greu impediment in calea cercetarii este faptul ca trebuie sa asteptam mult ca sa putem recepta aceste semnale intrucat ele apar la intensitati sezizabile de urechea umana numai in ajunul cutremurelor mari.
Insa o cercetare atenta si cu mijloace adecvate sper sa puna in evidenta aceste fenomene si la cutremure mai mici amplasand antenele mai aproape de epicentru desi inca nu imi este clar inca o data daca sursa radio coincide exact cu epicentru cutremurului.
Cei ce dispun de sisteme de receptie similare cu cele descrise de mine este imposibil sa nu perceapa si sa nu detecteze aceste semnale distincte si puternice!
ATENTIE: In vederea detectiei acestor semnale radio pe lugimile de unde medii mai ales cu lungimea de unda intre 195 m si 800 m aveti nevoie de antene de lungimi mari si acordate in conditii de calitate pe lungimea de unda respectiva!
Altfel renuntati la experiment !!!!!!!!!!!!

Va trebuie antene de dimensiuni relativ mari intre 14 m si 150 m ... cu cat mai lungi cu atat mai bune!
Antenele trebuie sa fie plasate la etaje relativ superioare si sa fie intre cladiri si daca se poate sa nu fie paralele cu zidurile cladirilor sau foarte aproape de acestea, obiecte metalice, linii de inalta tensiune, etc.
Sa fie la o distanta de cel putin 4-5 metri de orice zid sau obiect metalic, sa fie izolate la fiecare capat cu 3-4 suporti de portelan de radiofrecventa, sa fie facute din sarma de cupru speciala pentru antene de radiofrecventa.
Deasemeni bobinele trebuie confectionate pe suporti de ferita de radiofrecventa si din lita speciala de radiofrecventa. Trebuie sa fie cu reglaj prin miezul de ferita si cu un condensator variabil de buna calitate in serie/paralel cu bobina de ferita in functie de numarul de spire al bobinei si de lungimea antenei!

Dupa cum se stie zidurile cladirilor si obiectele metalice pot ecrana antenele si prin cuplaj pot furniza o sursa imensa si foarte puternica de zgomot industrial si paraziti datorati fluctuatiilor aparatelor consumatorilor casnici si industriali. Mai ales liniile de inalta tensiune, etc. Pe de alta parte o amplasare judicioasa si profesionala poate exploata zidurile cladirilor si obiectele metalice folosindu-le pe post de reflectori si directori pentru antene, pe post de cavitati de microunde, etc cu rol de amplificare a receptiei si marire a castigului antenei si a caracteristicii de directivitate. Insa in acest caz radioamatorii trebuie sa ia precautii de neutralizare a zgomotului parazitilor industriali si casnici!
Retineti: Trebuie detectat zgomotul emis din adancul Pamantului si de scoarata terestra dar, nu zgomotul produs de oameni si aparatele lor!

Impamantarea cu care se face acordul si reglajul in lambda/4 (lambda este lungimea de unda a undei de radiofrecventa= 300000/frecventa_in_Khz) trebuie sa fie una de calitate, se dezoxideaza si se sudeaza cu cositor un brat de la un calorifer din cupru sau aluminiu, si se aduc tronsoane de la conductele de apa astfel incat impamantarea sa fie de cea mai buna calitate!
Se va evita utilizarea bornei de impamantare de la reteaua electrica care poarta o sumedenie de paraziti si zgomot!
Ideal este ca lungimea antenei sa fie comparabila cu lungimea de unda exprimata in metri !
La acordul antenei pe post lungimea echivalenta electrica trebuie sa fie lambda/4.

Deasemeni aparatul de radio si conectarea la borna de antena se va face cat mai aproape de fereastra, se va prefera cuplajul inductiv intre antena de ferita proprie a radioului dvs si bara de ferita a bobinei de acord a antenei !
O buna cuplare si adaptare la antena presupune:
1) O acordare maxima a bobinei astfel incat la frecventa (lungimea de unda) de receptie a radioului antena sa fie in lambda/4 (= rezonanta=transfer maxim de putere)
2) antena de ferita a radioului si bara de ferita a bobinei de acord a antenei sa fie la o distanta suficienta astfel incat a preveni intermodulatiile, fluieraturile si alte fenomene ce apar de regula la radiouri cu selectivitate proasta, care nu sunt digitale si cu dubla-tripla schimbare de frecvente, etc, etc.
Aveti grija mai ales noaptea si cand in preajma sunt posturi locale extrem de puternice!
Evitati vecinatatea unor posturi foarte puternice cand dedectati cutremurele!

Daca dispuneti de sisteme de antene cum am dispus eu la un moment dat avand antenele 1, 2 si 3 din figura acordate pe aceeasi lungime de unda atunci va puteti chiar construi un mic "RADAR receptor" in UL-UM cu ajutorul bobinelor de ferita.
Prin amplasearea lor spatiala fata de bobina de ferita a receptorului (aparatul de radio sau spectograful RF) si prin rotirea lor chiar veti obtine un effect de "RADAR receptor" in sensul ca veti avea o caracteristica de directivitate spatiala variabila in limite largi si veti roti practic antenele pe plan virtual desi fizic acestea sunt fixe si amplaste intre cladiri !
Insa prin rotirea bobinelor si departarea-apropierea lor puteti "reorienta" antenele in plan vertical-orizontal, si in planul punctelor cardinale, veti putea elimina sau diminua anumite interferente cu posturi de radio nedorite etc!
In caz ca nu puteti sa gasiti o regiune mai linistita si in acelasi timp suficient de acordata a antenei departati usor bara de ferita a bobinei de radiou sau bobinele daca aveti sistemul RADAR.
Nu atenuati semnalul de la antena cu potentiometrii, rezistente, etc... mai bine departati usor bobina sau bobinele!
Un avantaj imens il au cei de la tara si din regiunile rurale, de deal si de munte unde zgomotul industrial de radiofrecventa este mic!
Este bine ca radioul cu care faceti experimentul sa fie prevazut si cu borne de intrare pentru antena exterioara pe unde lungi/medii si sa puneti o conexiune a radioului la pamant in borna de impamantare special prevazuta!
Va recomand radiouri foarte bune, atat ca receptie si sensibilitate in radiofrecventa cat ca si redare in audiofrecventa, radioul minim cu care puteti observa fenomenul este batranul Selena, sau radiourile digitale noi de acum ale firmei Grunding etc! Cu cat aveti o scula mai buna cu atat si rezultatele sunt mai buna si evitati pacalelile sau alarmele false!
Amplasati radioul la distanta mare de orice sursa de zgomot de radiofrecventa cand ascultati cutremurele!
Stingeti televizoarele, aspiratoarele, masinile de rasnit cafea, cuptoarele cu microunde, video-urile, DVD-urile, combinele, beculetele de la pomul de iarna, linii de inalta tensiune de la lifturi, macarale in lucru, tramvaie, trolebuze etc.
Numai noaptea cand acestea nu functioneaza liniile pot oferi un avantaj in receptie prin cuplajul si castigul lor insa in cea mai mare parte a timpului ele sunt un dusman al receptiei si o sursa imensa de zgomot inutil.
Daca langa geam puneti radioul pe calorifer atunci este si mai bine eventual intr-o cutie mare de metal legat la calorifer iar, bobina si radioul sa fie in cutie.
Faceti legatura cu antena cu cabluri de coborare de calitate exceptionala: de radiofrecventa, eventual apelati la un specialist care sa va indrume cum puteti utiliza cabluri coaxiale adaptate in aceste conditii!

Important: zgomotul ce prevesteste cutremurul este un zgomot diferit si distinct de orice zgomot ce se aude in mod normal pe radiou!
Este acelasi tot timpul in sensul ca nu sufera modulatii diferite de la o ora la alta sau de la un minut la altul.
Difera doar intensitatea! Nu il confundati cu alte zgomote!
Cand vine cutremurul acest zgomot apare si creste in interval de ore!
Insa pe tot intervalul este acelasi zgomot!
Nu faceti confuzii cu alte zgomote accidentale sau paraziti atmosferici sau industriali!
Cam asta este in mare MARELE SECRET!

ATENTIE!
Ca sa puteti prezice cutremure va trebuie o ureche fina si care distinge bine sunetele, si in primul si in primul rand: LUNI SI ANI DE EXPERIENTA! NU INTRATI IN PANICA SI VA ALARMATI CA VA FI CUTREMUR DUPA PRIMELE SUNETE NEOBISNUITE CE LE VETI AUZI CAND VA CONSTRUITI ASA CEVA!
EXPERIENTA ESTE ESENTIALA!
VA TREBUIE zeci de LUNI SI ANI DE STUDIU PANA SA FITI ASI IN PREDICTII DE ACEST GEN SI PANA SA DATI VERDICTE DE 100%
AVETI NEVOIE DE SUTE SAU CHIAR MII DE ORE DE AUDITIE IN UNDE MEDII CU SISTEMUL ASFEL CONSTRUIT CA SA VA PUTETI DECLARA CEL PUTIN INITIATI IN ASTA!
SI IN PRIMUL RAND: AVETI NEVOIE SA PRINDETI SI SA ASCULTATI CEL PUTIN 2-3 CUTREMURE MARI CA SA VEDETI SINGURI CUM E ZGOMOTUL!
ALTFEL RISCATI SA DATI SI O GRAMADA DE BANI PE APARATURA, SA VA CERTATI SI CU VECINII, ADMINSTRATIA SI PRIMARIA CA AMPLASATI CABLURI INESTETICE SI PERICULOASE INTRE CLADIRI, SI SA SI RISCATI SA INTRATI IN CONFLICT CU AUTORITATILE, Politia, etc CA RASPANDITI PANICA SI FRICA IN POPULATIE!
V-AM SPUS ASTA CA SA VA INFORMEZ CA DESI ESTE POSIBIL SA PREVEDETI 100% CUTREMURELE DE MARE RISC SI INTENSITATE ... NU E DELOC SIMPLU SI NU SE INVATA CHESTIA ASTA INTR-O ZI SAU O SAPTAMANA!
NECESITA ENORM DE MULTA EXPERIENTA!
Mie personal mi-a trebuit 8 ani!

Desi nu am dispus intodeauna de cele mai puternice antene in configuratia 1+2+3 simultan din figura ci de multe, am auzit cutremurele de dupa 1986, si abia in 1991 am fost 100% convins ca va fi un cutremur!
De atunci la fiecare cutremur mare am stiut ca vine insa tragedia mea a fost mereu ca desi stiam ca urmeaza sa fie nu puteam sti ora! Deci panica era foarte mare stand 8-10 ore in teroare!
Ieseam afara din casa ... ma plimbam si reveneam in bloc sa ascult! Intensitatea crestea!
Din fericire ultimul cutremur ma prins in metrou la Titan venind de la facultate dupa predarea unui proiect la Arhitectura Microprocesoarelor la domnul profesor Corneliu Burileanu, care am auzit de la colegiii de facultate ca sa speriat rau in ziua cu pricina fiind in cladirea din Polizu (Gara de Nord)!
Am vorbit aceste chestiuni in facultate cu un profesor universitar, asistent din TCM al domnului professor Dolphi Drimmer la specialitatea Tehnologia Materialelor!
A fost un entuziasm mare la inceput din partea lui insa era cu 2 luni inainte de Decembrie 1989!
A urmat revolutia din 1989 si evenimentele politice de atunci si din pacate interesul sau si focalizarea pe aceasta tema au scazut considerabil pana la abandonare! Alte evenimente erau mult mai importante!
Din 1998 nu mai locuiesc in Romania insa imi iubesc tara, avand familia in Bucuresti!

Am citit pe Internet acum 2-3 ani prin 2000-2001 ca Japonezii stiu de aceste fenomene si ca ei amplaseaza antenele de unde lungi in pesteri, sau tuneluri subterane!
Din cate retin chiar ziarul Evenimentul Zilei sau Ziua a publicat niste articole in acest domeniu prin 2000-2001. Insa inca o data: Ei au facut studii la frecvente mult mai mici decat mine.
In plus mie inca nu imi este clara sursa acestor unde! Se emit ele din epicentru sau de catre scoarta in ansamblu pe o arie largita? Sunt multe intrebari ce se pun aici!
Binenteles ca eu ca pusti si apoi ca tanar student la Electronica nu am avut aceste posibilitati!
Sper ca daca din intamplare cineva de specialitate citeste ce am scris eu aici sa foloseasca aceste date in interes uman!
Il rog sa puna accent mai ales pe constatarea in sine a acestui fenomen real si mai putin pe explicatiile mele in ceea ce priveste originea lui! Eu am cautat s ail explic prin ceea ce am dedus eu ca poate fi cauza!
Insa cauzele pot fi cu mult diferite! Important este ca fenomenul exista si trebuie analizat si studiat atent de specialisti! Mai putin important este cum mi l-am explicat eu prin prisma cunostintelor mele personale!
Am famile in Romania, sunt atatia oameni saraci care traiesc in cladiri subrede si in pericol de prabusire!
Imi doresc mult ca cineva din Politehnica sau de la Facultatea de fizica, un institut de cercetari etc... sa foloseasca aceste date furnizate de mine aici si sa continuie cercetarile!

NU E MINCIUNA, HOHAILEALA, SAU DORINTA DE A DEVENI CELEBRU!
Vreau doar atat: Sa fac un bine oamenilor, sa contribui si eu la binele omenirii si al poporului meu!
Sunt un bun crestin si sincer daca Dumnezeu mi-a dat sansa sa observ aceste lucruri cred ca e o dovada clara ca nu sunt egoist si interesat daca vreau sa fac publice cunostintele mele!
Adresa mea de e-mail: catalin_gabriel_oprea@yahoo.com
Raspund numai celor de specialitate care intradevar doresc sa reluam cercetarile si sa facem ceva cu aceste date!
In mare eu v-am spus cam tot ce stiu!
Cu greu va pot spune mai mult fiindca aici am sintetizat tot ce stiu si v-am si descris amanuntit sistemul folosit!

Directii de cercetare in viitor:
1) Stabilirea cu exactitate a frecventelor unde radiatia electromagnetica seismica are intensitatea maxima!
2) Masuratori de radiofrecventa a campului radiatiei inainte si dupa cutremur!
3) Corelatia intensitate camp electromagnetic- intensitate unda seismica!
4) Particularitati de camp, amplitudini, modulatie de amplitudine inainte si dupa declansarea cutremurului
5) Stabilirea exacta a sursei radio si explicarea fenomenului

Astept ca cineva chit ca nu ma contacteaza sa dezvolte cercetarea in acest domeniu!

Bibliografie:
1-Earthquake Monitoring with Electromagnetic Fields and Resistivity H. Frank Morrison, Sierra Boyd and Gary Egbert,
http://appliedgeophysics.berkeley.edu:7057/geoengineering/appliedgeophysics/research/earthquake.html
2- Earthquakes, Gases, and Earthquake Prediction Thomas Gold 1994
http://people.cornell.edu/pages/tg21/Earthq.html
3- Electromagnetic Pulses Used To Trigger Earthquakes Original headline: Sparks that signal the shock
http://www.100megsfree4.com/farshores/nemp.htm
4- Earthquake Inducing Electromagnetic Weapons Used at Kobe?
http://iron-eagles.tripod.com/articles/em_earthquake.htm
5- "The Earth as a weapon in 21st Century Wars"
http://www.bariumblues.com/energy_display_%20series.htm


Catalin Gabriel Oprea 

Offline Cautatorul

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 596
 • Gen: Bărbat
 • Liked: 10
 • Likes Given: 95
Raspuns: Cutremurele si amprentele lor in spectrul undelor radio
« Răspuns #1 : 20 Aprilie 2010, 13:15:39 »
Stiam de articol mai ales ca sunt si eu radioamator si citesc din cand in cand siteurile specializate.
 
Originalul este la:
http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=95

Problema este ca in orase zgomotul pe unde medii este foarte puternic. Orice televizor, orice computer, orice sursa in comutatie baga la greu zgomot pe unde medii. Asa ca daca cineva ar vrea sa faca un studiu serios ar trebui sa-si puna antenele in zone izolate.
« Ultima Modificare: 20 Aprilie 2010, 13:17:36 de Cautatorul »

Offline Arhanghelul

 • Consacrat
 • *****
 • Mesaje postate: 1,969
 • Gen: Bărbat
 • η τελευταία σταματάει το φως
 • Liked: 704
 • Likes Given: 5446
Re: Cutremurele si amprentele lor in spectrul undelor radio
« Răspuns #2 : 24 Iunie 2013, 14:46:18 »
Pentru maine ... ca ieri a fost super luna ... deh cine a inventat gravitonul ?

http://www.infp.ro/arhiva-in-timp-real
http://earthquake.usgs.gov/
http://www.emsc-csem.org/#2

Resurse:
http://sonkab.wordpress.com/2013/06/21/o-aproapesuperluna-23-iunie-2013/
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-15055016-sanzienele-sau-dragaica-noapte-magica-sarbatoare-iubirii-belsugului-traditiile-din-noaptea-sanziene.htm

"Sarbatoarea Sanzienelor este considerata a fi si momentul cel mai bun, la mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar si de descantec. Astfel, in Noaptea de Sanziene, femeile merg sa culeaga flori si ierburi, care vor fi folosite contra bolilor si altor rele.

Legendele spun ca sanzienele, niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii, se prind in hora si dau puteri magice plantelor. Aceste zane bune, daca sunt sarbatorite cum se cuvine, fac culturile sa rodeasca, dau prunci sanatosi femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele si tamaduiesc bolnavii. In schimb, daca oamenii nu le sarbatoresc cum se cuvine, ele se supara si devin asemenea zanelor rele cunoscute in popor drept iele sau rusalii.

Ielele sunt descrise ca niste fecioare zanatice, cu o mare putere de seductie si cu puteri magice. Se crede despre ele ca locuiesc in vazduh, in paduri sau in pesteri,"
« Ultima Modificare: 24 Iunie 2013, 15:03:56 de Arhanghelul »
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Forum RUFOn

Re: Cutremurele si amprentele lor in spectrul undelor radio
« Răspuns #2 : 24 Iunie 2013, 14:46:18 »
Declinare responsabilitate
Părerile exprimate pe acest forum aparțin utilizatorilor acestora și nu pot fi considerate ca fiind informații oficiale sau promovate de acest site/forum.
În conformitate cu prevederile politicii de confidențialitate acceptate la înregistrare, fiecare utilizator este răspunzător de informațiile publicate pe acest site și nu sunt asumate de administratori sau proprietarul acestui forum.
Mai multe despre politicile de confidențialitate, aici...

 

Declinare responsabilitate
Părerile exprimate pe acest forum aparțin utilizatorilor acestora și nu pot fi considerate ca fiind informații oficiale sau promovate de acest site/forum.
În conformitate cu prevederile politicii de confidențialitate acceptate la înregistrare, fiecare utilizator este răspunzător de informațiile publicate pe acest site și nu sunt asumate de administratori sau proprietarul acestui forum.
Mai multe despre politicile de confidențialitate, aici...