Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Vasile Rudan si misterul din Carpati

Creat de memphis, 20 Martie 2010, 16:53:33

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

fiulploii

#1155
Citat din: tractorbeam din  23 Iulie 2013, 08:57:29
Mai precis bolovanii, deoarece daca te uiti in prima fotografie vei vedea ca in stanga mai exista o urma de insertie dar acolo in decursul timpului piatra s-a friabilizat si a ramas numai locasul nu si bolovanul. Asta se intampla atunci cand asemenea proiectile din piatra lovesc un perete din piatra, unele reusesc sa se insereze acolo, altele mai slabe/mai mici se fragmenteaza, cu timpul locurile de insertie mici dispar ca urmare a actiunii factorilor naturali de eroziune si mai raman cateva urme ici si colo. Azi tot ce a mai ramas din bombardamentul (cosmic ?) este o ultima insertie clar vizibila. Un singur bolovan. Acum cateva mii de ani nu era numai unul singur. Ceea ce vreau sa subliniez este ca fenomenul si nu bolovanul in sine este interesant.

  Fenomenul ca fenomenul dar cine se afla in spatele fenomenului ?
  Se pare ca traiectoria proiectilelor de piatra a fost orizontala si nu aruncare in camp gravitational . Asta daca chiar a fost piatra si nu altceva care s-a pietrificat.
  Dupa crapaturi zici ca peretele a fost un parbriz iar piatra a fost aruncata de rotile masinii din fatza pe un teren cu criblura  :lol:
  Oricum, obicei urat sa tragi cu prastia cu pietre  :evil:
  Or mai fi si alte locuri  asemenea?

P.S. apropo, ce legatura are Rudan cu asta? Uite asa contribuim noi la legenda Rudan  :-) Analog fenomenului cinamarez, ca observ in ultima vreme cum se intareste ideea ca serviciile 'merigane au descoperit un adevarat bazar prin Bucegi si toti dau ca sursa credibila pe cinamarezii & co.

P.S.2 loviturile alea par la intimidare.

abyss

Poate ar trebui prelevate mostre din "proiectilele" respective. Asta inainte sa ne aventuram in speculatii. E drept ca unul din ele seamana cu un fragment de meteorit bogat in oxizi de fier...insa la un asemenea impact formidabil nu cred ca zona penetrata ar fi aratat asa. Trebuia in jur sa prezinte urme de soc de alta natura. Ca o simpla parere personala si nespecializata, consider crapaturile asa, doar la o examinare vizuala ca fiind produse de fenomenul dilatarii si al contractarii in mod diferit al celor doua materiale, in speta peretele ce pare moale si calcaros si "proiectilul" care aparent pare mult mai dur.
Zic si eu...

tractorbeam

Citat din: abyss din  23 Iulie 2013, 15:25:20
...insa la un asemenea impact formidabil nu cred ca zona penetrata ar fi aratat asa. Trebuia in jur sa prezinte urme de soc de alta natura....

As zice ca este vorba de un proiectil secundar adica un meteorit (corp fierbinte) a lovit in alta parte, a dizlocat roci (corpuri mai reci) in urma impactului, care roci au zburat care-n-cotro iar unele din aceste proiectile reci s-au inserat acolo.

fiulploii

Citat din: tractorbeam din  23 Iulie 2013, 16:02:31
As zice ca este vorba de un proiectil secundar adica un meteorit (corp fierbinte) a lovit in alta parte, a dizlocat roci (corpuri mai reci) in urma impactului, care roci au zburat care-n-cotro iar unele din aceste proiectile reci s-au inserat acolo.
Si tu spui ca asta nu e SF ?  :-)
Hai sa reformulam sa pricep si eu : roci zburande care-ncotro in urma unui impact principal .
Asta inseamna ca impulsul initial s-a impartit intre corpurile secundare asta fara sa mai punem la socoteala cantitatea de impuls ''pierduta'' prin alte fenomene derulate din clipa atingerii intre bolidul initial si solidul care ''statea la prindere,,
Avem deci ''n'' roci zburatoare cu impulsuri mult mai mici decat al bolidului initial care presupunem ca a lovit muntele undeva prin jur . Cat de in jur - este o alta intrebare .
Unele din aceste proiectile reci s-au inserat in peretele ce apare in poza, perete presupus calcaros insa nu asa moala precum creta .
  Avem deci 2 proiectile reci/racite care au fost aruncate in camp gravitational cu impulsul initial p1 si p2 , sa zicem p1>p2 . Trecem cu nonsalanta peste faza cu insertia fiind prea banala  :evil:
  Din poze observ ca unghiul sub care corpurile s-au inserat cu perfidie in peretele muntelui este cam 180* adica orizontal . Asta ar insemna ca impactul s-a produs fix la mijlocul traiectoriei ceea ce ne poate duce cu gandul ca zona initiala de cadere a obiectului fierbinte nu este departe .
  Toate astea sunt pure speculatii atat vreme cat nu se cunosc masele estimative ale insertiilor in cauza , compozitia chimica a lor si a peretului calcaros eventual si dimensiunile de gabarit .

Inserarea  s-ar putea sa se fi produs lent si/sau sa se fi intamplat dinspre interiorul muntelui spre exterior.  :-D

Concluzia: unde dai si unde .. se insereaza  8-)

tractorbeam

Citat din: fiulploii din  24 Iulie 2013, 04:01:49
1     ...Toate astea sunt pure speculatii atat vreme cat nu se cunosc masele estimative ale insertiilor in cauza , compozitia chimica a lor si a peretului calcaros eventual si dimensiunile de gabarit .....

2... Inserarea  s-ar putea sa se fi produs lent si/sau sa se fi intamplat dinspre interiorul muntelui spre exterior.... 

1 Corect
2 Incorect, daca te uiti atent vezi ca marginile bolovanului sunt neatinse , daca era vorba de un bolovan care are temperatura de topire mult mai jos decat masa in care era inserat, datorita temperaturii si presiunii la care a fost supus trebuia sa se fi ovalizat de mult, precum pietrele de rau, dar el este bine merci rotund rotunjor, mai ales ca deasupra lui e un strat apreciabil de roca, deci eu sustin ca insertia a avut loc de la exterior la interior datorita unei energii cinetice mari si nu este vorba de o expulzare a unui corp mai rezistent din masa mare de substanta mai moale.

tractorbeam

Si uite asa ajungem la legenda Tarii Luanei - cetatea distrusa de un foc venit din cer (un meteorit zic eu) care a lovit zona locuita, a carbonizat solul (sol observat de V.Rudan si explicat gresit zic eu printr-un razboi atomic in trecut cand de fapt era un meteorit), a produs in urma impactului proiectile secundare care au lovit unii pereti de roca si s-au inserat acolo fiind vizibili si astazi. Evident ca daca printr-un joc al hazardului meteoritul a lovit destul de aprope in zona asezarii omenesti nu a mai ramas prea mult de descoperit, socul, explozia si incendiul care a urmat a distrus probabil totul. Cred ca ce se mai poate gasi ar fi ramasite de zidarie, solul suferind un puternic soc, ar trebui de gasit locul principal unde meteoritul a lovit scoarta.

Ganditorul

Interesant subiectul
Analizand un pic pozele putem sa ajungem si la alte ipoteze. Notand cu Vest(stanga) Nord(sus) Est(dreapta) si Sud(jos) fotografia observam ca traiectoria prezumtiva a bolovanului ar fi de la V N-V spre E S-E . Avand in vedere ca M-tii Buzaului sunt munti de incretire si nu vulcanici, cu falii ce uneori ajung sa fie chiar verticale, e foarte posibil ca ceea ce vedem noi acum sa nu fie punctul de impact ci locul unde s-a "stabilizat" bolovanul dupa o traiectorie ce e a strabatut 2-3 falii de roca mai moale. In stanga (V) avem locul/directia de unde a venit bolovanul, in dreapta (E) avem locul unde s-a oprit - nu fara sa se "ascuta"/alungeasca fata de forma initiala (inertie & frecare) - si e f probabil ca bolovanul sa fi fost undeva la punctul de topire. Marginile gaoacei ce adaposteste bolovanul sunt in V alungite, ca dupa o miscare care le-a teshit iar in E suntt abrupte - ca dupa un impact frontal care le-a adunat/impins.
Foarte posibil ca ceea ce privim acum sa fie locul de "stationare" in interiorul muntelui a unui proiectil (bolovanul) ce a strabatut cateva straturi de roca sub forma de falii - acele falii de impact initial fiind acum cazute/distruse de trecerea timpului si erodare (posibil sa gasim urme la baza stancii). Evident e o ipoteza. Interesant este ca imaginea cu bolovanul infipt in stanca nu e singulara in Buzau (si chiar in tara mai sunt unele "anomalii" de acest gen). Oricum aceasta analiza "de departe"/"de la distanta" sprijina ipoteza "Tarii Luanei" si a unui eveniment puternic distructiv in zona. Ziduri - sunt ...depinde cum le privim - prin tehnologia cu care au fost facute atunci sau prin tehnologia pe care o cunoastem noi acum (asteptand sa vedem bucati de caramida sau pietre slefuite, eventual unelte, parghii, macarale  :evil: ).Parerea mea 

tractorbeam

Cred ca si explicatia ta Ganditorule este perfect valabila. Oricum am privi, avem bolovanul incastat intr-o masa de stanca mai moale, care bolovan nu a aparut acolo din senin ci a venit de undeva si a avut o energie cinetica suficient de mare ca sa stapunga cateva staturi de roca.

abyss

Daca e meteorit...oare cat o valora? Pe unul cat un pepene primira unii in state sute de mii... :evil:

tractorbeam

In wk care a trecut, un amic off-roader m-a ispitit sa incercam o masina nou achizitionata si hop!am purces la drum spre zona Siriului, dupa un popas la Lacul Vulturilor si o vorba cu alti impatimiti ai fenomenului pe 4x4 rotzi, am plecat spre STROESTI!!!
In afara de numele localitatii, nimic nu corespunde cu misterioasa descriere a numitului Iulian Dragnea din nus-ce revista pentru femei:
- nu exista catun Putul Vechi
- nu exista Padurea Todorushelor
- nu exista fam .Dragnea
etc.
Concluzie: wrong place! sau... nu este acolo daca totusi exista!

tractorbeam

Exista la capatul Stroestilor o stana de unde se despart si cateva drumuri forestiere dintre care cel mai important strabate padurea Verbila si are iesire spre localitatea Chiojdu. Drum moderat spre greu de off-road, necesita ceva anvelope bune (cu tractiune) pe timp uscat, pe ploaie poate fi dificil (celebrul noroius de Buzau).

tractorbeam

In curand, o noua particica din povestea mult asteptata! De data asta mai consistenta! Stay tuned!

tractorbeam

...Nu stiu de ce dar asigurarile linistitoare date cu glas mieros ale tipului in combinezon verde oliv nu sunt de natura sa ma calmeze, dimpotriva un val de adrenalina ma cuprinde si incerc sa gasesc o solutie. Chestia e ca nu prea vad nici o solutie asa legat de scaun cum sunt. Ma gandesc ca teava Glock-ului nu este de parte care imi trebuie mie. Dar si asa, oare as sti sa-i trag piedica?
- Uite daca vrei si ai curaj poti incerca si tu, noi nu avem nimic impotriva, dar o faci pe proprie raspundere. E fapt ar trebui sa-mi sun sefii dar, fiindca pari baiat simpatic pentru tine facem o exceptie, oricum vinul ala rosu a fost de mare angajament si zambeste din nou cu toti dintii. Ma ganesc cu jale la kilu' de vin rosu de la crama ... care i-a mai imbunat se pare pe temnicerii mei. Se pare ca au perchezitionat temeinic si rucsacul, unul din ei, cel cu mutra de sobolan obraznic, vine cu obiectul metalic gasit intr-unul din compartimentele Tatonkai.
_Shefu', chitaie acesta , uite ce are baiatu' la el si desface triumfator bratele din titan ale arzatorului mobil care, fie vorba, m-a costat o mica avere la vremea respectiva, Shefu' ce zici ? Prada de razboi? Tipul aproba cu convingere si arzatorul dispare in buzunarul de la pantaloni al subordonatului, protestez cam fara vlaga: Nu fac cadouri decat la cunoscuti!
Ranjetul sadic ma convinge ca ceva nu e in regula, de fapt sunt cam in cacao, nimeni nu stie de mine aici cu exceptia celor de jos care, poate s-au plictisit sa ma astepte.
Deci te-ai hotarat? In lipsa de alte idei zic : Da. Atunci sa mergem zice ,,gazda" si imi desface catusele. Imi frec incheieturile dureroase. Pe culoar inainte. Lipa lipa inaintez cu grija in lumina slaba oranj. Intram intr-o zona acoperita a tunelului cu un fel de bruduf ca la imbarcarea in aeroport. Burduful se termina net iar peretele arata tare ciudat, imi dau seama ca am fost prada unei iluzii optice, am crezut ca tunelul continua cu o zona neluminata dar imi dau seama ca m-am inselat, in fata mea tunelul se termina brusc cu un perete, drept, super finisat, mat, nici o reflexie a luminii nimic, ce ciudat nici nu pot sa-i definesc culoarea, ar fi mai bine sa zicem ca nu are culoare, este ceva cu totul nou ca senzatie. Pare dens, dur si rece.
Aici noi ne oprim si tu vei continua, zice tipul tusind usor, perplex ma intorc si zic : si ce vreti, sa dau cu capul in perete ? He, he necheaza acesta, pai asta-i surpriza, daca poti sau te lasa o sa treci, daca nu,....
Inteleg ca daca nu trec ma asteapta ceva nu tocmai placut. Deci, trebuie sa trec, si inca repede, inainte ca doza de buna dispozitie a tipului sa se evapore.
Zic, s-a intors careva de acolo? Nechezatul se amplifica. Imi dau seama ca vorbesc singur.
Brusc senzatia de frica pune stapanire pe mine, fiorii ma scutura si doar fiindca fac un efort de vointa ma calmez la fel de repede. Ruleta ruseasca ce mai! Imi impun ca dorinta sa trec, sa trec, sa trec si... inchid ochii si fac rapid un pas dupa altul asteptand glontul intre omoplati.
Vrouffff!!! Senzatia de rece vine brusc la fel cum primul val al apei de mare te infioara cand intri incet si apa trece de slip. Acum este intuneric, foarte intuneric si ma intorc brusc spre locul de unde am venit. Surpriza! Desi se vede slab si aprape alb-negru ii pot observa pe cei tre ciraci ramasi dincolo. Le fac cu mana, strig dar ei par sa nu ma auda. Brusc se intorc pe calcaie si pleaca iar dupa un minut si lumina cea slaba dispare, probabil ca au actionat un intrerupator la capatul burdufului. Incerc sa ma intorc si intind mana spre zona de unde am venit. O senzatie de usturime ca atunci cand pui mana pe plita aragazului iar focul a fost stins numai cu un minut in urma si tu nu stiai. Trag mana urgent si degetele aterizeaza in gura. Proasta inspiratie, durerea se amplifica si scot degetele din gura si injur de toti sfintii. Brusc imi amintesc ca sunt intr-o situatie putin ciudata. Nu am lumina, nu am nimic la mine, buzunarele mi-au fost golite dar imi amintesc ca am in buzunarul de pe bratul drept al gecii micul Petzl, spart ce-i drept, dar poate ca am noroc, pe dibuite scot bucatelele si incerc sa-l fac sa mearga.
Se pare ca astazi e ziua mea norocoasa. Lamela metalica face contact si brusc apare o lumina slaba dar ce mai este lumina. Fiat lux ! Care lumina dispare cum am miscat degetul. Refac din nou incet miscarile. Iar am lumina, nemiscat incerc sa arunc o privire in jur, peretii par finisati si lucesc stins ca si cum ar fi impregnati cu pulbere de mica. Pe sol un strat fin de nisip brun roscat.
Brusc ma enervez si ma gandesc ca daca apuc sa ies din hruba incare sunt o sa ma intorc sa-mi iau arzatorul din mainile sobolanului tupeist.

tractorbeam

... Deci am de mers ceva in tunelul care dracu-stie unde duce, ce nu inteleg este cum am trecut prin acea membrana, este evident ca ceea ce pe o parte parea dur, opac si rece este in cealalta parte mai putin opac, fierbinte iar de duritate nu pot vorbi deoarece buricele degetelor sunt inca dureroase. Ma las usor pe vine si recapitulez inca o data daca mai era necesar situatia bizara si evenimentele ultimelor doua zile: pana de motor la Toyota, calarasii caraghiosi, sconcsul mongoloid urat mirositor cu capacitati de teleportare, usa imensa incastrata in peretele de stanca, gazdele aparute de niciunde in combinezoanele lor verde-oliv si acum trecerea prin ,,membrana". Parca e prea mult. Brusc ma simt consumat, epuizat si decid, daca tot sunt singur cuc in locul asta sa ma odihnesc putin, asa ca ma intind pe jos, pe o parte cu o mana sub cap si incerc sa nu adorm. Intunericul revine si pun prevazator Petzl-ul in buzunarul cu fermoar. Liniste. Somn.
Brusc realizez ca stau cu fruntea in nisip. Nu stiu cat timp a trecut dar cred ca am dormit ceva deoarece durerile de coloana in zona lombara au reaparut si stiu ca asta se intampla numai cand dorm peste 6 ore. Deh, batranetile, imi zic si ma ridic usor ! Scot cu precautie Petzl-ul , frec lamela si am din nou lumina, hotarasc ca nu mai e cazul sa astept si incep sa inaintez prin tunelul fara de capat. Observ ca acesta pare sa-si mentina inaltimea constanta iar peretii au aceiasi textura, fara asperitati si pastradu-si luciul slab de praf de mica. Vorba din batrani spune ca orice ciomag are doua capete si pe cale de consecinta si orice tunel trebuie sa respecte regula asta. Deci nu-mi pierd speranta si inaintez repejor dar fara sa uit ca un obstacol poate apare oricand si nu tin ca in loc de degete sa-mi fie afectat varful nasului.
Cred ca am mers pret de vreo 3 ore prin tunelul usor inclinat cand brusc simt cum un curent de aer mai rece ma loveste in fata. Stopez net si bine fac deoarece tunelul se termina brusc iar cand ma apropii cu precautie de marginea lui surpriza! Tunelul se continua printr-o cavitate, o pestera cred si pare ca ma aflu langa un lac subteran. Un zgomot de ape care se revarsa ma face sa ma intorc spe stanga, de undeva din piatra tasneste un rau subteran care se revarsa cu putere in lac. Bucurie mare, nu o sa mor de sete dar uneori prea multa apa strica asa ca incep sa caut o modalitate de a cobori de la buza tunelului spre malul lacului. De bine de rau reusesc sa cobor pe niste bolovani si ajug la malul apei. Beau pe indelete, cine sa ma grabesca aici.

tractorbeam

Apa este rece ca gheata, evident nu am eu norocul sa dau peste vreun lac termal asa ca ma spal pe fata si pe maini cu apa glaciala. Ma pregatesc sa dau ocol cavitatii cand brusc am impresia ca nu sunt singur, ceva care are o culoare diferita de a peretilor si a apei imi atrage atentia. Putin mai jos fata de locul unde stau, o forma indefinita se agita usor in apa. Intepenit de groaza zaresc un picior care se termina la capat cu un ditai laboiul prevazut la capete cu niste gheare respectabile. Trec asa cateva minute pana cand ma linistesc cumva si incerc s vad ce e cu aratarea asta. Deja Petz-ul a inceput sa ea semne de oboseala. In lumina chioara cu fascicul ingust ma apropii tiptil cu inima cat un purice. Aratarea zace pe burta semiscufundata in apa lacului, pielea este de culoare negricioasa cu niste vinisoare proeminente. Frica lasa locul groazei. Ceea ce se afla la picioarele mele nu este nicidecum vreun monstru peristoric ci un scafandru care zace cu fata in jos in apa si care trebuie sa stea acolo de ceva vreme, judecand dupa oboseala neoprenului. Incerc cu o mana sa tin mica lanterna led si cu cealalta sa-l intorc pe tip pe spate. Reusesc dar oroare, tipul e mumificat deja iar privelistea e cat se poate de neplacuta. Il scotocesc prin compartimentele rucsacului ventral. Gasesc o legitimatie plastifiata cu inscriptia Shayetet-13 si data February 23, 2030, curios lucru dar suntem numai in 2012, ma rog fiecare cu calindarul lui. Gasesc intr-un compartiment etans un semi-automat Glock scurt cu teava brumata si doua incarcatoare pline, cateva pachetele cu ceva indefinit si inscriptionate in ebraica, caut termenul de garantie si iarasi curios lucru, apare pe fiecare pachet data de 04.2033. La incheietura mainii necunoscutul poarta un ceas marca KONTIKI care din pacate nu functioneaza iar bratara pare tare uzata. Renunt sa desfac neoprenul si sa caut in interiorul costumului, va inchipuiti de ce. Pe glezna stanga intr-un ham gasesc un pumnal cu lama de carbon – la astea ma pricep, he, he si un fir de sarma subtire dar rezistent prevazut la capete cu niste mici manere de plastic. Intr-un al t compartiment situat la sold gasesc cateva bete ciudate dar ma dumiresc imediat ca trebuie sa fie luminiscente. Agit unul din ele cu putere si nu se intampla nimic. Precis ca si astea sunt expirate. Privesc bastonasul cu atentie si descopar o inscriptie cu o sageata si cuprinsc brusc de inspiratie sucesc baza bastonului si Pffiitt! se aude un fasait si il scutur din nou : Bravo! Cilindrul incepe sa emita o lumina galbuie suficienta ca sa-mi vad varfurile bocancilor.
Gata, inspectia s-a incheiat si atunci incep sa ma intreb cum a mierlit-o tipul asta. Cum nu am vazut nici o urma pe solul nisipos trag concluzia ca trupul a plutit pana aici. Aparent nici o urma pe corp numai ca mi-a scapat ceva, din cauza intunericului, o gaura zdravana in crestetul capului.