Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Vasile Rudan si misterul din Carpati

Creat de memphis, 20 Martie 2010, 16:53:33

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

tractorbeam

Stalpii Tainitei - rezumat

Am fost in acest wk acolo. Trebuie sa recunosc ca m-am inselat cand am zis ca am escaladat Stalpii, eu de fapt urcand atunci pe Coltii Stalpilor care se afla la max. 500 metri in linie drepata de Stalpi.
Stalpii sunt ca niste spinari de piatra si nu sunt circulari, sunt de fapt 3 spinari albe de piatra 2 sunt paralele in timp ce a 3-a e cumva decalata la 30-45 grade fata de acestea 2.
Spinarile au forma maselelor de caine alungite si colturoase. Sunt dintr-o piatra alba diferita de restul pietrei din zona si nu sunt acoperiti decat in mica masura cu vegetatie. Sunt invizibili din sosea sau chiar de pe valea de acces, chiar daca te apropii destul de mult, sa zicem la 30 de metri. Sunt f. abrupti si se poate urca/cobori doar pe langa ei nu si printre ei - nu ai de ce sa te agati si risti sa faci o nefacuta.
ATENTIE: daca accesul pana la baza stalpilor e chiar facil, escalada e f grea.  Urcatul sau coboratul este interzis PANTOFARILOR. Nu mergeti de unii singuri acolo, zona e "ursoasa", accesul mai sus e dificil, sunt multi arbori putrezi asa ca inainte sa te sprijini de unul din ei sa fii sigur ca e viu nu mort si putred si cazi odata cu el. In unele locuri panta are si 70 grade. Trebuie mers ocolit pe curba de nivel. Locul e in sinea lui spectaculos, recomand accesul numai fetelor cu pregatire fizica buna, cu sange rece si ceva cunostinte de escalada, altfel.... e deranj mare si o sa ajungeti sa chemati ISU/SMURD/etc...
Nici macar localnicii nu stiu prea bine sa acceada acolo. Adica mai pe sleau spus sunteti pe barba voastra.
Desi am fost destul cu ochii in 4 asta nu m-a ferit de incidente:
- prima data s-a rupt pseudo-poteca si am alunecat vreo 10 metri de aveam pamant si in buric si in gura
- a doua oara am ramas agatat cu capul in jos si un picior infasurat dupa un copac (bine ca a tinut copacul!)
In concluzie: este frumos si foarte periculos, chiar daca mergi cu o calauza.
Nu as mai repeta coborarea decat cu o dotare peste medie la echipament - coltari la bocanci, ceva coarda de alpinism.