Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Astronomie - Stiri

Creat de jean, 01 Aprilie 2009, 23:34:23

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

horia2008

http://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-17691151-cum-sunt-accelerati-electronii-din-centura-radiatii-van-allen-pana-aproape-viteza-luminii.htm

Citat"Sondele Van Allen au reusit sa monitorizeze acest proces de accelerare mai bine decat orice alta sonda spatiala pentru ca au fost proiectate si plasate intr-o orbita speciala tocmai in acest scop", precizeaza Mozer. "Misiunea a oferit prima confirmare cu adevarat solida a ceea ce se intampla. Este pentru prima data cand putem explica cu adevarat modul in care electronii sunt accelerati pana aproape de viteza luminii."

Astfel de date ii ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga suficient de bine modul in care functioneaza centura de radiatii Van Allen astfel incat sa poata proteja navetele spatiale si astronautii aflati in apropierea ei.

Da' aia de acu' 45 de ani cum sau protejat? poate ne explica chiar ei...

Sau poate ne explica Dharanis daca cumva citeste si alte topic-uri decat ale lui... :evil:

Dharanis, pentru noi, mai fa o incercare... sau nu  :mrgreen:




panta_rh_ei

Imaginea frumoasa a unei comete ce tocmai si-a luat ramas bun de la soarele pe care-l va revedea abia peste 21000 ani si pentru posesorii de binocluri cu insomnii in dotare o harta care-i va ajuta sa admire live o alta cometa.  :-D
http://sonkab.wordpress.com/2014/07/17/o-cometa-printre-stele-2/#more-4160
LIBERTATEA este doar aspectul negativ al intregului fenomen - viatza omului - al carui aspect pozitiv este RESPONSABILITATEA. LIBERTATEA  este in pericol sa degenereze intr-un capriciu daca nu este vietzuita in termenii RESPONSABILITATZII.

Xanadron

Adevaru' despre Luna-i al naibilii de complex - o parte din el, aici (difuzat deja de SyFy Channell, precum ziceam deunazi):

Aliens On The Moon - The Truth Exposed 2014
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

abyss

nu pot sa.l  vizionez, zice ca e privat.

kenjiro

Citatnu pot sa.l  vizionez, zice ca e privat.

Copiaza url-ul de pe Youtube si incearca sa il descarci cu ClipConverter
http://www.clipconverter.cc

acme

We're born alone, we live alone, we die alone.

Arhanghelul

#396
In Amerlica este noapte ... A ... mintii ...  :evil: :martiansmile: :-) :-D :lol: :mrgreen:

""Inregistrarile video originale ale primei aselenizari, realizata in urma cu 40 de ani, au fost sterse iar casetele au fost refolosite pentru a se economisi bani, au declarat oficiali NASA, citati de Reuters. Agentia spatiala americana a dat insa publicitatii copii prelucrate digital ale inregistrarilor realizate in iulie 1969, despre care sustine ca "sunt mai bune decat originalele".""


http://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-5970669-video-nasa-dat-publicitatii-film-digital-primei-aselenizari-inregistrarile-originale-pierdut-recunoaste-agentia.htm


""Un control la NASA a aratat ca cercetatorii au "degete lipicioase" atunci cand vine vorba de bucatile de roca aduse de astronauti de pe Luna.

Cel putin 20 de probe de sol au disparut din depozitele NASA, in ultimul an, a anuntat inspectorul general al Agentiei, Paul K. Martin, citat de World News Australia.

NASA isi pune la dispozitie depozitele cu mostre aduse din spatiu oamenilor de stiinta, pentru ca acestia sa le cerceteze. De multe ori, insa, cercetatorii pleaca acasa cu bucati de roca si uita sa le mai aduca inapoi.

"Potrivit documentelor NASA, 517 astro-materiale au disparut in perioada 1970-2010", se afirma in raportul lui Martin.

Astro-materialele sunt bucati de roci sau pamant de pe Luna, bucati de meteorit, roci de pe Marte, praf din coada cometelor sau praf interstelar, precum si particule din stratosfera Pamantului.

"Mostrele acestea sunt foarte importante pentru cercetare si educatie", a mai spus oficialul NASA, care adauga ca problema furtului de materiale documentare este una veche, in cadrul Agentiei.

NASA a recunoscut ca a mai pierdut mostre in trecut. Un cercetator a pierdut 18 probe de sol lunar in 2010. In 2002, 218 mostre de sol lunar si meteoriti au fost furate de la Centrul Spatial Johnson, din Houston, insa, in cele din urma, au fost returnate. ""


http://www.ziare.com/magazin/nasa/si-la-nasa-se-fura-au-disparut-bucati-de-luna-1138874
_______________________________________________________________________

http://www.versuri.ro/versuri/gfjmkh_vlad-dobrescu-noaptea-mintii.html
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

jean

#397
Sonda Rosetta se afla la aprox. 1900 km distanta de cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko si mai are cam o saptamana pana cand ajunge.
http://www.universetoday.com/113595/new-image-of-rosettas-comet-reveals-so-much-more/?utm_content=buffer5db26&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Rosetta continuă să se apropie de ținta sa, cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko. După manevre precise de frândare, Rosetta se află în prezent la puțin peste 100.000 de kilometri de cometă și continuă să se apropie de aceasta cu 100 m/s. Chiar și de la această distanță poate înregistra deja date cu privire la activitatea cometei. Spre exemplu, sonda poate măsura deja particule de plasmă sau dioxidul de carbon din coada cometei, care oferă indicii despre ce s-ar putea găsi în nucleul cometei, dar și despre schimbările care au loc o dată cu modificare distanței față de Soare. În același timp Rosetta înregistrează modul în care coada cometei interacționează cu vântul solar. Întâlnirea cu 67P/Churyumov-Gerasimenko este programată pentru 6 august.
http://www.parsec.ro/2014/06/sonde-ocupate/
Adevarul este dincolo de noi

jean

Agenţia spaţială europeană (ESA) a lansat în 2005 sonda Venus Expres, ce a ajuns la planeta Venus în aprilie 2006. De atunci şi până acum, misiunea şi-a îndeplinit scopurile.
Sonda va fi coborâtă lent la circa 130 km altitudine în ostila atmosferă venusiană pentru a transmite ultimele date despre aceasta. Misiunea se încheie odată cu terminarea combustibilului necesar manevrelor de a menţine sonda pe orbită. Este de aşteptat ca în lunile următoare datei de11 iulie, până la finele anului, sonda să atingă solul planetei fiind frânată din ce în ce mai mult de atmosfera densă a lui Venus. Venus Expres îşi încheie astfel misiunea după 8 ani.
http://astrostil.ro/blogs/list/browse-by-tag?tag=sonda+venus+expres

După 8 ani de funcționare continuă, rezervele de combustibil necesare păstrării unei orbite stabile se apropie de final. Din acest motiv, inginerii de la sol o pregătesc pe Venus Express pentru ultimele orbite, care se vor termina prin dezintegrarea sondei în atmosferă. Pentru acest lucru, orbita sondei a fost deja redusă, permițându-i acesteia să ia contact (limitat, la început) cu atmosfera planetei, care o va frâna din ce în ce mai mult, cu fiecare orbită efectuată. În tot acest tip, unele din instrumentele științifice de la bord vor continua să facă măsurări și să transmită datele acestora spre Pământ.
http://www.parsec.ro/2014/06/sonde-ocupate/

Adevarul este dincolo de noi

jean

În cursul zilei de astazi sonda Rosetta va executa o manevră care o va aduce pe o orbită controlată, hiperbolică, în jurul cometei. Această cometă se deplaseză cu viteza de 55.000 de kilometri pe oră, iar viteza sondei a fost ajustată astfel încât, în termeni relativi, odată ce se va plasa pe orbita aleasă, se va deplasa în jurul cometei cu viteza de 3,6 kilometri pe oră. O astfel de manevră de poziționare a unui satelit de observații în jurul unei comete nu a mai fost încercată niciodată.
Matt Taylor, unul dintre oamenii de știință care se ocupă de această misiune spune urmatoarele: "Trebuie să ne apropiem cu mare grijă pentru că nu știm exact cum se comportă această cometă și nici cum se va comporta sonda pe orbita ei"
http://www.agerpres.ro/sci-tech/2014/08/06/dupa-o-cursa-de-10-ani-prin-spatiu-sonda-rosetta-s-a-intalnit-cu-cometa-67p-14-11-39
In filmul de mai jos puteti vedea simulat modul de apropiere a sondei de cometa. Ciudata traectorie de apropiere in triunghiuri. Rosetta's orbit around the comet
Mai multe explicatii gasiti pe: http://stiintasitehnica.com/stiri/sonda-rosetta-ultima-etapa-catre-tinta-foto-video/index.html
Adevarul este dincolo de noi

StarDust

Franarea in "unghiuri" se datoreaza atractiei gravitationale extrem de mici exercitata de catre cometa asupra sondei, aceasta din urma trebuind sa reduca treptat si foarte exact viteza(in raport cu cometa). Cea mai mica eroare in aceste manevre ar duce la indepartarea sondei de tinta, indepartare ce ar putea fi corectata doar cu consum suplimentar de combustibil si automat nefinalizarea orbitei propuse.
Extrem de interesanta intreaga misiune!

Imagini detaliate ale cometei:
http://www.space.com/26747-rosetta-probe-comet-arrival-first-photos.html/?cmpid=514630_20140806_29214016
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

prodcomb

De ce în unghiuri şi nu în cerc, elipsă sau alte secţiuni conice?
De fapt sunt triunghiuri echilaterale cu unghiurile rotunjite, spaţiate.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

StarDust

Pentru ca in acest caz apropierea nu se executa ca si in cazul corpurilor planetare cu masa mare. Se face o franare retrograda, schimbare de directie mentinand o directie tangenta centrului de masa al cometei/asteroidului, din nou franare retrograda, din nou o noua directie tangenta pana cand viteza relativa la asteroid/cometa se reduce atat de mult incat gravitatatia acestuia incepe sa actioneze asupra sondei, iar traiectoria ei in jurul tintei incepe sa ia o forma normala de orbita eliptica sau circulara (aceasta se si vede in ultima faza a orbitei reprezentate in film). Forma orbitei finale e hotarata de catre specialistii misiunii.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

acme

Zvonerii zic ca Papa s-ar pregati pentru un Urbi et Orbi (sau o declaratie speciala) despre alieni.
Indiciul s-ar afla in prezentarea parintelui Guy Consolmagno (astronom iezuit ce a cistigat un premiu Carl Sagan de la American Astronomical Society) de la simpozionul de astrobiologie organizat de NASA si Biblioteca Congresului.

http://www.loc.gov/loc/kluge/news/nasa-program-2014.html
We're born alone, we live alone, we die alone.

jean

1)
Un nou obiect a fost descoperit la marginea sistemului solar

Centura lui Kuiper se află dincolo de orbita lui Neptun. Dincolo de aceasta se pare că am ajuns la marginea sistemului solar, locul în care putem găsi doar un singur obiect, Sedna,  aflat la 76 UA, cel care era cunoscut anterior drept cel mai îndepărtat obiect de Soare din cadrul sistemului solar. Noul obiect care a fost recent descoperit, 2012 VP113, aflat la 80UA, are o orbită care se află dincolo de Sedna, ceea ce face ca acesta să fie cel mai îndepărtat obiect cunoscut din sistemul solar. Sedna a fost descoperită în anul 2003 dincolo de marginea centurii lui Kuiper şi nu se ştia dacă Sedna era unică în acest sens. Prin descoperirea lui 2012 VP113 este acum clar că Sedna nu este unică în acest sens. Orbita lui 2012 VP113 aflat cel mai aproape de Soare se află la o distanţă de 80 de ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Soare, cea care reprezintă o unitate astronomică (UA). Pe baza datelor obţinute Sheppard şi Trujillo au stabilit că, populaţia totală din regiunea interioară a Norului lui Oort este probabil mai mare decât cea din Centura Kuiper şi centura de asteroizi. Unele dintre aceste obiecte interioare ale Norului lui Oort ar putea rivaliza cu mărimea lui Marte sau chiar cu cea a Pământului .
Mai multe puteți citi pe: Scientia.ro
http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/85-univers/6479-un-nou-obiect-a-fost-descoperit-la-marginea-sistemului-solar.html

2)
Pe Enceladus s-a descoperit un ocean subteran care ar putea găzdui viaţa

Datele geofizice furnizate de către Cassini au arătat ca, în emisfera de sud a satelitului s-a observat o anomalie gravitaţională negativă. Aceste anomalii gravitaţionale apar atunci când există mai puţină masă într-o anumită regiune decât ar fi de aşteptat în cazul unui corp sferic. Enceladus are o depresiune pe suprafaţa sa în apropiere de Polul Sud, astfel încât oamenii de ştiinţă s-au aşteptat să descopere această anomalie negativă de masă. In realitate, aceasta fiind considerabil mai mare decât cea ce ar fi fost prezisă ca urmare a depresiunii ce a fost observată pe suprafaţa lui Enceladus.  Are un diametru de numai 310 mile (500 km) şi el conţine un rezervor de apă ce se află la o adâncime sub suprafaţa de gheaţă cuprinsă între 18 şi 25 de mile (30 şi 40 km). Acest strat de lichid are o adâncime aproximativă de 5 până la 6 mile (8 până la 10 km). Volumul total de apă este similar cu cel al Lacului Superior, cel mai mare dintre Marile Lacuri (Great Lakes). 
Concluzia: Aşa cum s-a arătat, Enceladus conţine un nucleu stâncos format din silicaţi având o densitate de aproximativ 2,4 grame pe centimetru cub. Acest lucru este interesant pentru astrobiologi deoarece silicaţii oferă multe elemente chimice esenţiale pentru viaţă, cum ar fi fosforul şi sulful. De fapt, oamenii de ştiinţă au detectat deja dovezi ale prezenţei unor săruri şi molecule organice în aburii de apă şi în apropiere de ,,dungile de tigru". Deoarece apa intră în contact cu silicaţii în prezenţa energiei, reacţiile chimice sunt posibile. Dacă se ţine cont de toate aceste caracteristici rezultă că Enceladus este, aşa cum afirmă cercetătorii, ,,un loc atractiv în care să căutăm viaţă".
Concluzia: Aşa cum s-a arătat, Enceladus conţine un nucleu stâncos format din silicaţi având o densitate de aproximativ 2,4 grame pe centimetru cub. Acest lucru este interesant pentru astrobiologi deoarece silicaţii oferă multe elemente chimice esenţiale pentru viaţă, cum ar fi fosforul şi sulful. De fapt, oamenii de ştiinţă au detectat deja dovezi ale prezenţei unor săruri şi molecule organice în aburii de apă şi în apropiere de ,,dungile de tigru". Deoarece apa intră în contact cu silicaţii în prezenţa energiei, reacţiile chimice sunt posibile. Dacă se ţine cont de toate aceste caracteristici rezultă că Enceladus este, aşa cum afirmă cercetătorii,  ,,un loc atractiv în care să căutăm viaţă". Mai multe puteți citi pe Scientia.ro
http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/53-scintilatii-stiintifice/6478-pe-enceladus-s-a-descoperit-un-ocean-subteran-care-ar-putea-gazdui-viata.html
Adevarul este dincolo de noi