Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

..SETI..

Creat de baaron, 28 Ianuarie 2006, 22:32:23

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

baaron

In mod oficial, NASA a incheiat Programul de Cercetari pentru Descoperirea Inteligentei Extraterestre (SETI), cunoscut, initial, drept "Programul pentru Supravegherea Undelor de Inalta Rezolutie", in anul 1993, atunci cand o serie de senatori "recalcitranti" au considerat ca operatia de cautare a unor forme de inteligenta in Univers constituie doar "o mare risipa de timp si bani". Cu toate acestea, o serie de proiecte din cadrul SETI au continuat, multe dintre acestea in cadrul unor laboratoare private. Winderman comenteaza faptul respectiv astfel:
Cercetatorii din cadrul NASA  erau convinsi ca cercetarea cerului, in scopul descoperirii unor forme de inteligenta extraterestra, reprezinta un proiect mult prea important, pentru a fi abandonat.
Oamenii de stiinta foloseau cateva dintre cele mai puternice telescoape din lume, scrutand cerul 24 de ore din 24, examinand, cu atentie, banda microundelor din cadrul spectrului electromagnetic. In acest fel, ei sperau sa poata descoperii cateva semnale "artificiale", asemanatoare celor radio sau TV emise pe Pamant, dar care sa provin din spatiul extraterestru. Din punct de vedere teoretic, specialistii considerau ca orice semnal, cu o frecventa mai mica de 300 MHz, nu putea fi emisa in mod natural, ci artificial." In ziua de 11 februarie 1997, ora 2.00 AM., un relescop din California a receptionat un mesaj, provenind din spatiu, cu o frecventa de 150 MHz. Analizarea acestiua a dus la concluzia ca era compus dintr-o serie de impulsuri, de mica si mare frecventa, asemanatoare semnalelor ce compun Alfabetul Morse. Impulsurile alcatuiau o insiruire de numere, incepand cu:00-01-00-10-00-11.... etc., fiind receptionate peste 150.000 de cifre.
Gary Winderman comenteaza mesajul:
Evident, este vorba despre un cod-binar, iar primele cateva mii de cifre sunt destinate spre al invata limbajul respectiv pe cel care receptioneaza mesajul. Expertii guvernamentali l-au cercetat metodic, in incercarea de a-l decodifica.
Cu putin timp in urma, dupa doi ani de cercetari asidue, criptografii NASA au reusit traducerea integrala a mesajului, prezentand versiunea lor oficialilor Agentiei. Gary Winderman este de parere ca era vorba despre cea mai importanta descoperire stiintifica, de la cea a atomului.

Exista si o serie de sceptici, care au fost extrem de circumspecti la aflarea vestii, acestia invocand trei argumente fundamentale:

1. In primul rand, NASA s-ar fi putut insela asupra originii semnalului,   acesta putand fi determinat de diferenta de tensiune electromagnetica  interstelara si nu de o forma de viata inteligenta;

2. In al doilea rand, s-ar putea ca NASA sa fi interpretat gresit mesajul;

3. In al treilea rand, nu avem nici un alt argument in sprijinul ipotezei ca mesajul este real si corect
.

draculasblood

deci acum pana la urma se mai continua aceste cercetari ?
si cum ramane cu acel TV pus pe orbita planetei ca sa receptioneze niste unde tv sau radio si au asteptat mult dar pana la urma a aparut un alfabet necunoscut ?

baaron

Da...cercetarile se continua oricum insa noi cunoastem foarte putin sau ca sa zicem asa, aproape deloc despre ce se intampla in cadrul SETI...tot ceea ce iese la suprafata de acolo pot fi informatii eronate sau partial adevarate.
Este aproape imposibil sa putem emite o ipoteza asupra nivelului actual al cercetarilor pe care SETI le intreprinde si nu numai...

baaron

#3
Si ca sa te lamuresti mai bine uite iti pun la dispozitie si ceea ce am transmis noi in Spatiu si ceea ce am primit de la Extraterestrii...

Daca te uiti cu atentie pe date ai sa vezi si ce numar aveau extraterestii sau ma rog ...ce numar  aveau in 2001 la data receptionarii mesajului...
Noi eram 6 miliarde iar ei 12 miliarde...ca atare daca ar fi vrut sa ne curete pana acum eram demult praf si pulbere...
Repet...studiaza cu cea mai mare atentie pozele....si nu numai tu....

TurnusX

Mie mi se pare ceva ciudat (in sensul de amuzant) la pozele alea.
Unde este legenda respectivelor poze? A fost trimisa separat sau nu exista? Daca a fost trimisa separat in ce limba este? Daca nu a fost trimisa, cum si-au dat seama aia mici si verzi cu cap mare ce inseamna fiecare punct? De unde a aparut interpretarea binara (ma refer la cum poti sa iti dai seama ce interpretare are fiecare punct de acolo!)?
Mie mi se par niste fake'uri facute la bascalie! 

baaron

#5
Matematica este limbajul Universal...indiferent ca esti de pe Pamant sau din Pleiade sau de oriunde din Univers...singurul limbaj comun este matematica (in cazul de fata sistemul binar)....iar chestiunea este ca NOI am fost cei dintai care am trimis mesajul in spatiu....Ei pur si simplu l au primit ....au vazut cat de avansati suntem si in mod normal ne au raspuns prin aceiasi metoda.....logica e mama tuturor intelesurilor...

Si nici nu este nevoie de nici o legenda...

Dar nici nu te contrazic...Fiecare cu parerea lui:)

Bafta..:)

apokryphos

Nu e tocmai aceeasi metoda. Ar fi trebuit sa trimita un mesaj radio.

A.

TurnusX

Pai uite baaron eu daca iti trimit tie mesajul urmator 1000100100010011 ce ai intelege din el? 8913? Ok! Dar ce inseamna pentru tine 8913? Inseamna acelasi lucru ca si pentru mine? Ma indoiesc. Din cauza asta este nevoie de o legenda in momentul cand descifrezi un cod necunoscut.

Stunner

Nu te-ai gandit ca inteligenta extraterestra poate deduce asta ?

Skywalker

CitatNu te-ai gandit ca inteligenta extraterestra poate deduce asta ?

Deci extraterestrii vorbesc in cifre? Iar despre dedus, ei deduc codul, insa cred ca in modul in care le convine lor, care nu stiu daca ar avea de a face cu mesajul pe care vrem sa le transmitem.

TurnusX

Ce poti deduce dintr-o cifra daca ea nu apare in nici un context? Repet, daca eu iti zic tie "42" tu ce intelegi? Daca nu este asociata cu nimic cifra ea nu are sens. Din fotografiile de acolo nu reiese nici o asociere, fie chiar si cu imaginile ilustrate alaturate punctelor.
As vrea sa stiu si eu cum au reusit extraterestrii sa gaseasca exact delimitarea liniilor de acolo (in imagine este vorba de o matrice umpluta cu 0 si 1, iar matricile sunt impartite in linii si coloane - adaug aceasta informatie pentru cei ce nu stiu matematica/informatica, fara nici o jignire!!!), adica exact 23 cand in mesajul initial nu este transmisa nici o limita. Sa le fi luat pe toate la rand si sa se fi oprit la cea care le-a convenit cel mai mult? Cam multe presupuneri. Eu privesc cu scepticism ce e ilustrat acolo.

apokryphos

Citat din: TurnusX din  02 Martie 2006, 18:43:30
Ce poti deduce dintr-o cifra daca ea nu apare in nici un context? Repet, daca eu iti zic tie "42" tu ce intelegi?
...
Eu privesc cu scepticism ce e ilustrat acolo.

Si eu sunt sceptic, dar mai mult din cauza modului in care a fost transmis mesajul. Daca era receptionat radio si triangulat de cateva radiotelescoape ca fiind extra sistem solar era altceva...

Deducerea din context de bazeaza, evident, pe niste supozitii. Sa presupunem ca se primesc trenuri radio avand cate 1081 simboluri binare. E de asteptat ca mai intai ET sa incerce sa descifreze mesajul ca ceva criptat in 1081 liniar. Dupa ce nu reuseste sa desluseasca nimic, sa isi dea seama ca 1081 nu poate fi trecut in doua dimensiuni decat intr-o matrice 23x47 sau 47x32, moment in care sa observe formele alea. Si asa mai departe. O civilizatie poate sa creada foarte bine ca un mesaj nu poate fi decat de la 5-dimensional in sus si atunci sa nu inteleaga nimic. :-)

A.

TurnusX

Pentru ca topicul se refera la SETI ma simt obligat sa va anunt ca proiectul merge in continuare. Pentru mai multe detalii vizitati http://setiathome.ssl.berkeley.edu/ . Eu sunt deja inscris in proiect de 5 ani insa am uitat ca exista. In ce consta proiectul mai nou? Downloadezi un client software care analizeaza si interpreteaza datele primite de la antena Arechibo (parca asa ii zice). Datele sunt trimise inapoi si cele ce prezinta interes sunt date publicitatii.
Partea buna este ca softul, numit BOINC, poate fi folosit si la alte proiecte. Eu momentan ajut la cercetarea bolilor produse de proteine.
Daca sunteti interesati, aveti adresa de mai sus.

TurnusX

Ramane sa mai si demonstram asta, nu crezi?

apokryphos

Citat din: jackie28t din  03 Martie 2006, 16:25:37
Deci prin urmare,ei nu sunt colectionari de timbre fiscale ci sunt aici pentru un scop,pentru scopul lor si genele noastre.Au nevoie de noi pentru evolutia lor.E greu de crezut....


Mi-e greu sa cred ca o civilizatie care ar merge prin galaxie ca prin curtea proprie nu e in stare sa manipuleze genele from scratch. In articolul din linkul de mai jos se vorbeste cum oricine cu ceva echipament poate crea organisme noi. In cativa ani, hai zeci de ani, o sa fie ca un software de modelare (gen SolidWorks), din cateva clicuri si tras de maus creezi un organism nou.

http://paulboutin.weblogger.com/stories/storyReader$1439

A.