Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Blestemul piesei scotiene

Creat de Deanna, 02 Martie 2008, 13:46:48

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Deanna

 Un documentar despre "blestemul piesei scotiene"a fost prezentat acum 2 ani de Discovery channel,actorii evita sa-i zica numele pentru ca aduce nenorociri :poate ca nu se va intimpla asta si cu ziarul "adevarul";totusi sint prea multe coincidente,oare chiar e nevoie ca piesa sa fie jucata?
http://www.adevarul.ro/articole/blestemul-macbeth/343092
Blestemul ,,Macbeth"
de Nicoleta Zaharia  2008-03-01

Superstiþiile artiºtilor, legate de cea mai sumbrã piesã a lui Shakespeare, s-au adeverit ºi la Bucureºti. În timpul repetiþiilor, un mort ºi trei accidentaþi.

Pe scena Operei Naþionale din Bucureºti (ONB) va fi prezentatã, în premierã, astãzi ºi mâine, la ora 18.30, opera în concert "Macbeth" de Giuseppe Verdi. Textul operei, de William Shakespeare, a provocat spaimã în rândul artiºtilor care l-au pus în scenã, de-a lungul timpului. Asta pentru cã la repetiþii au existat accidente sau morþi suspecte. S-a crezut în ultimã instanþã, cã e vorba de un blestem.

În jurul piesei "Macbeth" existã tot felul de legende, care mai de care mai sumbre. Se spune cã una dintre cele mai negre piese ale lui William Shakespeare aduce ghinion. Cine rosteºte numele "Macbeth" în interiorul unui teatru este urmãrit de necazuri ºi, mai devreme sau mai târziu, i se întâmplã un accident.

Accidente bizare la Opera Naþionalã Bucureºti

Nici Opera Românã nu a scãpat de "blestemul" Macbeth. "Nu sunt superstiþios, dar trebuie sã recunosc cã de când am început aceastã producþie s-au petrecut foarte multe lucruri stranii, nu tocmai fericite. Dar sperãm cã prima montare a acestui important titlu al creaþiei verdiene pe scena Operei Naþionale Bucureºti se va încheia cu bine ºi va trezi interesul publicului", a precizat Iurie Florea, dirijorul corului ºi orchestrei.

Aceste lucruri stranii

despre care vorbeºte Iurie Florea nu sunt deloc neînsemnate. Trei in­strumentiºti ºi-au fracturat mâna, iar "o persoanã din cor a suferit un accident pe trecerea de pietoni. Ieºea de la repetiþii. Din pãcate, a murit. Foarte bizar... Dar au fost mult mai multe întâmplãri nefericite, pe care însã nu le putem da publicitãþii", ne-au declarat reprezentanþi ai Operei Naþionale din Bucureºti.

Regizorul Mihai Mãnu­þiu, care a montat "Macbeth" pe scena Teatrului Naþional "Vasile Alecsandri" din Iaºi, nu crede în legendele brodate în jurul acestui spectacol.

"O serie de superstiþii însoþesc piesa cum cã ea ar purta ghinion, dar vã asigur cã nu este aºa", a afirmat Mãnuþiu.
Cele douã spectacole de la ONB sunt o avanpremierã a noii producþii, în regia lui Petricã Ionescu, programatã pentru luna mai, în cadrul Festivalului Internaþional de Teatru Shakespeare.

,,Macbeth", cu Sergey Murzaev, din Sankt Petersburg

Operã în patru acte, "Macbeth", pe un libret de Francesco Maria Piave, dupã tragedia cu acelaºi titlu de William Shakespeare, a avut premiera mondialã pe 14 martie 1847, la Teatrul Pergola, din Florenþa (Italia).
La Opera Naþionalã din Bucureºti, în varianta de concert, rolul principal este deþinut de baritonul Sergey Murzaev. Alãturi de Murzaev, solist al Teatrului Mariinski (Sankt Petersburg), vor evolua Silvia Sorina Munteanu, Mariana Colpoº, Horia Sandu, Marius Manea ºi mulþi alþii.
Corul ºi orchestra vor fi conduse de dirijorul Iurie Florea. "«Macbeth» este una dintre cele mai negre piese ale lui Shakespeare. Povestea cuprinde episoade oribile, sângeroase, însoþite de nebunie ºi demenþã", a menþionat Iurie Florea.

Cu toate acestea, "Giuseppe Verdi n-a fost niciodatã un compozitor negru, deoarece a cãutat întotdeauna frumosul, chiar ºi în cele mai dramatice situaþii ale vieþii omeneºti", a continuat Florea. Dirijorul a mai spus cã "Macbeth" are de toate: "arii frumoase, coruri minunate, orchestrã compactã".

Legendele din jurul piesei shakespeariene

În multe teatre din lume, actorii evitã sã pronunþe numele piesei. Folosesc denumirile "MacBee", "The Scottish Play", "Mr. and Mrs. M" sau "MacWhat's-his-face". Asta din cauzã cã Shakespeare ar fi recurs la descântecele unor vrãjitoare adevãrate.
Furioase de gestul lui Shakespeare, acestea ar fi blestemat piesa. S-a scris cã actorul Laurence Olivier a evitat la mustaþã o piesã de decor care s-a prãbuºit pe scena teatrului, în 1937. Existã, de asemenea, diferite relatãri despre accidente sau morþi suspecte. Superstiþios, Michael York, dupã ce juca piesa, pãrãsea imediat clãdirea teatrului, îi dãdea ocol de trei ori, scuipa peste umeri, rostea o înjurãturã, apoi aºtepta sã fie invitat înapoi în clãdire.


OzN_HunteR

A nation which has forgotten the quality of courage which in the past has been brought to public life is not as likely to insist upon or regard that quality in its chosen leaders today - and in fact we have forgotten.

John.F.Kennedy

Deanna