Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Tablitele de plumb de la Sinaia

Creat de adipop, 26 Februarie 2008, 21:22:52

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Florin Croitoru

Obsedat,nici eu nu sînt dacolog. Eu m-am ocupat însã de criptãri- decriptãri. Îmi dau repede seama dacã un text este bine decriptat sau nu. În cazul de faþã avem de a face cu un text scris fara semne de despãrþire  a cuvintelor. Practic el nu este criptat. Trebuie doar separate cuvintele.
Eu mã consider destinatarul adevãrului absolut (ai vrut precis sã zici deþinãtorul)în aceastã problemã pt cã am singura despãrþire fãcutã dupã metode ºtiinþifice. Dacã nici nu ai vãzut celelalte despãrþiri la placheta 016 de ex ºi nu ai înþeles diferenþa de procedurã nici nu ao sã înþelegi de ce textul propus de mine este cel corect.
ma intreb...exista in aceste descifrari vreo referinta la kogayon sau ranistorum?
În diverse descifrãri o fi. Eu nu am vãzut aºa ceva pe nici o plachetã; sînt scrise vizibil vreo 15.
daca teoria ca aceste tablite au fost scrise de preoti zalmoxieni si apoi crestini dar fideli filonului credintei ancestrale a locului Nu ºtiu care ar fi fost scrisã de vreun preot dac. Placheta 016 dupã text, precis nu.Textul e despre daci,rumîni (rumun pe text),o cetate mare (tãuzã),cea mai mare într-un þinut (sarmige), deci sarmigetauzã.

Florin Croitoru

#256
Citat din: Bogdani din  23 Octombrie 2008, 23:29:09
Foarte interesant subiectul.
Poate cineva sa imi dea si mie un link de unde sa iau cartea lui Dan Romalo?
Am cautat-o pe torrente dar nu am gasit nimic.

Este pe torrent,dar am vãzut cã are peste 800 de megabaiþi.La www mininova.org
mai jos am postat poza unei plachete ºi despãrþirea textului fãcutã de dl Dan Romalo. Din forma acordurilor gramaticale din despãrþirea fãcutã de d-lui se vedde cã aceasta este eronatã.



obsedat_textual

domnul florin... exact detinatorul am scris nu destinatarul.
in torrent aceasta carte a domnului romalo exista..dar nu se descarca
poate stie cineva alta sursa

Kymosabe

#258
Eu am luat cartea d-lui Romalo tot de pe torrent, dar am avut norocul sã gãsesc pe cineva la seed.
Am uploadat-o pe rapidshare aºa cã o poti downloada de aici .

 
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

mm

D-le Croitoru, mi-a atras atentia afirmatia dvs. ca va pricepeti la decriptari. Am in fata un articol de-al lui Ion Gheorghe, poetul, aparut pe vremuri in nu stiu ce numar de Flacara, in care prezinta o "decriptare" a unei tablite de la Sinaia. Mi-a ramas in minte faptul ca afirma ca ar fi gasit o cheie de "decriptare" a acestor texte, mai ales pentru ca nu am inteles care. Tablita din articol nu coincide cu nici una dintre cele 52 de tablite ce sunt publicate pe saitul //dacia.org (am verificat).
Tot acolo, am urmarit (forum) diverse incercari de "citire" a placilor respective de catre unii pasionati, la un nivel stiintific care ma depaseste dar incercarile respective nu ma prea conving.

In ipoteza ca v-ar putea interesa reproduc din articol:
"Dar surpriza cea mai puternica , am avut-o cand am recitit sirurile de litere in ordinea pe care ne-o indica un alt semn din tableta
Si iata:
,,AD' CRD OAEA, 'COA,
ZSI IOA, ALB ZIOA, A !
P'MIAL 'ALB IARBA,
A'IOAE, IOAE (joe) D'CAP' DE OAE
S'S MN' GUURAA
S'OAEI ALT MEL'S'DA,
S'SPN' GU-A CAAP
OAI'ALT-A-M-LA (am l'(apte) S-ADAP
S'M'ROGIIS IR DOMN
A'DROMIKHAITA CAP'D'OM  -
IA-L PILAI  - 
DI'AL' PLAI';
OPTU,
BTU  -
ZI'NTI ?
DIAOS! ,,
Acesta e plangusul, o suita de parole..."
"...Daca procedeul de alcatuire a mesajului funebru in versuri "populare" nu l-am fi surprins si-n monezi geto-dacice, am fi crezut ca ne aflam in fata unei farse de om savant, caruia ii prisosea timpul si se juca in stihuri - acrostihuri cu urmasii." (Sublinierea sub text imi apartine.) Si-a constituit si un fel de dictionar de abreviuri, unele apar intr-un alt articol de-al domniei sale.
Cheia e posibil sa existe sub forma unor grupuri de (bile de abac) pe placile respective, de ex. de patru, aceasta insemnand fie ca se citeau literele din patru in patru fie/si/ ca se citeau numai primele patru litere din cuvant (dupa sistemul maramuresan de scurtare a cuvintelor).

Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

Florin Croitoru

Citat din: Kymosabe din  21 Aprilie 2009, 14:40:37
Eu am luat cartea d-lui Romalo tot de pe torrent, dar am avut norocul sã gãsesc pe cineva la seed.
Am uploadat-o pe rapidshare aºa cã o poti downloada de aici .

Diese Datei ist weder einem Premiumaccount, noch einem Collector's Account zugeordnet und kann deshalb insgesamt nur 10 mal heruntergeladen werden.

Dieses Limit ist erreicht.

Um diese Datei herunterladen zu können, muss der Anbieter entweder die Datei in seinen Collector's Account verschieben, oder die Datei erneut raufladen. Die Datei kann nachträglich in ein Collector's Account verschoben werden. Der Anbieter muss nur auf den Löschlink der Datei klicken, um mehr Informationen zu erhalten.
   Asta vine cînd încerc adresa pe care ai pus-o. Deci trebuie s-o trimiþi iar. Nu ai putea s-o comprimi cu WinRar sau 7zip ? Ai putea sã o trimiþi prin E-mail uºor, sau chiar acolo la Rapid Share; s-ar descãrca mult mai repede.

Florin Croitoru

decriptare înseamnã ceva care a fost mai înainte criptat adicã scris cifrat.Radiogramele care sînt trimise ºi primite de cãtre serviciile secrete,unitãþi militare,corpuri diplomatice .....sînt de regulã cifrate (criptate).Ca sã poatã fi înþelese trebuie decriptate.Pt cine are cheia de decriptare este uºor.În cazul de faþã nu avem de-a face cu texte criptate, deci cuvîntul decriptare nu este adecvat.Eu l-am folosit tot eronat pt cã am vãzut cã mai mulþi forumiºti dar ºi autorii unor articole despre acest subiect l-au folosit.Mai bine ar fi spus separarea în cuvinte a textelor; pt cã acestea au fost scrise în clar,nu criptat.Unele procedee pe care spãrgãtorii de texte criptate le folosesc sînt folositoare ºi în acest caz.Eu am observat,obiºnuit cu decriptãri fiind, cã autorii lucrãrilor despre inelul de la Ezerovo precum ºi Dan Romalo nu cunosc reguli elementare  de spargere a unui text criptat.Ei se bazeazã doar pe cunoºtinþe generale de lingvisticã,pe logicã,pe intuiþie,pe cunoºtinþe generale de istorie.Pt spargerea unui text cifrat aºa ceva nu ajunge de obicei.
Concret în cazul acesta (Ion Gheorghe):
Nu vãd din ce ar rezulta cã existã o cheiea de decriptare ºi nu vãd un text criptat.Faptul cã unele cuvinte au un înþeles aratã cã textul nu a fost criptat.
Nu cunosc monede dacice cu scris în afarã de kosoni.
Textul arãtat de Ion Gheorghe într-adevãr aduce a poezie popularã româneascã. Ar trebui vãzutã plãcuþa.ªi eu am separat un text la care am folosit pt separare limba românã. E vorba de plãcuþa 016 (numerotare Peþan). Operaþiunea de separare este f anevoioasã.Mulþi au impresia cã e uºoarã dar nu observã cã separaþia lor nu prezintã caracteristicile gramaticale ale vreunei limbi indo-europene sau  au impresia cã o con9strucþie de genul".....ila du poriere sa sarmigetausa" ar fi în româneºte.

Florin Croitoru

transcrierea fãcutã de  poetul Ion Gheorghe nu o înþeleg bine.Nu aº putea citi textul.Aici aveþi textul citit de mine al plãcuþei cu Nr 16. Poza ei am pus-o în postarea precedentã, aceea pe care vedeþi ºi transcrierea textului cu litere minuscule actuale.

mm

CitatNu cunosc monede dacice cu scris în afarã de kosoni.
Intr-adevar nu orice fel de monede dacice sunt scrise. Ion Gheorghe (pe care am incercat sa-l contactez dupa '90 dar a refuzat sa stea de vorba; eram un strain oarecare) a publicat si niste articole, unul, aflat de asemenea in posesia mea, trateaza pe cateva pagini (!) citirea/descifrarea unei monede de tip "Cavalerul Trac" (cu explicatiile de rigoare). Absolut uimitor! Banuiesc ca stiti despre acest tip de monede (f. rare), ele erau acel "ort" cu care era "trimis la zei", o data la cinci ani, cate un dac. (Cam asta am retinut eu ca nespecialist.)

Textul lui I.GH. ,reprodus de mine, e de pe o tablita a carei fotografie se afla in articolul din Flacara, pomenit in postarea mea anterioara. As putea sa va trimit fotografia dar nu ma pricep sa o fac decat prin e-mail. Daca doriti, o trimit asa (nu va stiu adresa de e-mail).
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

Florin Croitoru

sub fiecare avatar(eu am pus o pozü recentã de a mea) se aflã diverse informaþii; apãsaþi pe plic.
Cum adicã descifrarea unei monede? Are text pe ea? Trimiteþi poza; o pun eu.
Chestia cu trimisul la zei (aruncatul în suliþe) nu e decît o legendã. Nu se cunoaºte nici un neam care sã fi fãcut aºa o prostie adicã sã-ºi trimitã unii fii la moarte stupidã.Nu erau dacii atît de proºti.

darieglobur

Citat din: Florin Croitoru din  30 Aprilie 2009, 19:29:44
sub fiecare avatar(eu am pus o pozü recentã de a mea) se aflã diverse informaþii; apãsaþi pe plic.
Cum adicã descifrarea unei monede? Are text pe ea? Trimiteþi poza; o pun eu.
Chestia cu trimisul la zei (aruncatul în suliþe) nu e decît o legendã. Nu se cunoaºte nici un neam care sã fi fãcut aºa o prostie adicã sã-ºi trimitã unii fii la moarte stupidã.Nu erau dacii atît de proºti.

Cred cã aici avem totuºi o problemã. Eu nu pot spune cât de adevãrat este acest lucru, insã e clar cã ideea asta cã dacii practicau sacrificii umane este una deja înradãcinatã, de care vorbesc mulþi intelectuali de seamã printre care Pârvan ºi Eliade, ºi care oricum a intrat în uzul comun. ªtiu ca în principal ea se bazeazã pe Istoriile lui Herodot, în care la un moment dat se descrie povestea cu "trimiterea" solului (la Zalmoxis), prin aruncarea acestuia în suliþe.  În orice caz, dacã aici este vorba numai o legendã ºi nu de un fapt, atunci acest lucru ar trebui studiat ºi popularizat ca atare de cãtre istorici, pentru cã el ar avea darul sã ne schimbe percepþia faþã de spiritualitatea dacilor.
...und Sie fliegen doch!

Florin Croitoru

ªtiu cã e înrãdãcinatã ideea. Ei,ºi? Ce importanþã are cîþi oameni gîndesc aºa ºi de ce calibru sînt? Ei greºesc.Unde s-a mai vãzut asta? S-au vãzut sacrificii umane,dar din prizonieri de rãzboi,popoare subjugate,nu însã sacrificaþi propriii fii.Aºa cã pot sã viseze ei fericiþi marii istorici la fii ai nobililor daci aruncaþi în suliþe ca sã transmitã veºti vreunui zãu ori vreunei zîne. Astea sînt niºte ghioambe de oameni fãrã minte; nu conteazã cîtã ºcoalã ºi cîte titluri au avut sau au.
Eu sînt curios dacã actualii istorici (profi la facultate ºi academicieni) cred povestea asta. Eu nu am crezut-o nici cîncd eram în liceu pt cã mi-am zis cã nu se poate sã fie cineva aºa de nebun ºi de prost încît sã-ºi omaoare astfel unii copii . Adicã asta nu s-a întîmplat nicãieri dar s-a întîmplat la daci?.

mm

V-am trimis cateva fotografii pe email; cred ca le-ati primit. Ce parere v-ati facut? Se poate intelege ceva?
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

Florin Croitoru

Citat din: mm din  04 Mai 2009, 17:27:11
V-am trimis cateva fotografii pe email; cred ca le-ati primit. Ce parere v-ati facut? Se poate intelege ceva?
Mulþumesc pt poze. Deocamdatã nu pot spune ceva.Am pus una dintre ele pe forum la Dacia.org

Kymosabe

Este vorba de tãbliþa nr.42 din cartea dlui Romalo

Placa din articol


Placa nr 42


Transliterare




Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)