Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Despre Catedrala Mantuirii Neamului si alte biserici grandioase

Creat de Arckadii, 04 Februarie 2008, 15:47:52

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Arckadii

Iata ce considera prestigiosul ziar Le Figaro despre construirea mult trambitatei "Catedrala Mantuirii Neamului":

Citat
C'est un projet pharaonique, digne de la mégalomanie de Nicolae Ceausescu. Une cathédrale susceptible d'accueillir 6000 fideles, complétée par une bibliotheque, un hôtel pour les pelerins et la résidence du chef de l'Église orthodoxe roumaine. Budget présumé : environ un milliard d'euros.

Pentru cei ce nu cunosc indeajuns de bine limba franceza o sa traduc:

Este un proiect faraonic, demn de megalomania lui Nicolae Ceausescu. O catedrala ce se presupune ca va putea adaposti 6000 de enoriasi, avand si o biblioteca, un hotel pentru pelerini si casa "sefului" Bisericii Ortodoxe Romane, atasate. Bugetul alocat: aproximativ un miliard de euro.

iata si site-ul referitor la construirea acestei catedrale: http://www.catedrala.ro/

Intrebarea mea de azi este: Credeti ca avem nevoie de asa ceva?
Oare Iisus, OMUL, Fiul Lui Dumnezeu, cel care a propovaduit bunatatea si dragostea si care le spunea apostolilor sai sa nu ia nimic in schimb pentru ceea ce fac, ar fi de acord cu acest proiect urias? Oare asa ne regasim credinta?

Astept pareri.


Ark

CHIP

Salutare Ark

In nici un caz nimeni din afara nu se va bucura daca si la noi se face sau se construieste ceva nou.Vad ca de marile catedrale catolice din toata Europa ,pline de aur si cu zeci de altare inauntru nu spune nimeni nimic.Nu cred ca aceasta constructie in sine ar trebui sa deranjeze pe cineva.Mai important este atitudinea slujbasilor bisericii.Iar despre faptul ca este un proiect costisitor care e problema ?Poate sa coste si 2 miliarde de euro ,doar va fi simbolul ortodoxiei romanesti.

Arckadii


jean

   Credeti ca, cei din vest sunt mai credinciosi ca noi, pentru ca au biserici si catedrale mai inalte ?...
   Pot sa faca ei mult si bine catedrale daca credinta nu au. Sa faca inaltarea sufletului si dupa aceia sa construiasca biserici. Nu sunt impotriva construiri catedralei respective, dar dupa parerea mea ar trebui facute mai intai alte chestii:
  -Biserica ortodoxa nu este in stare sa tina pasul cu timpurile si din aceasta cauza pierde constant enoriasi;
  -Slusbele nu sunt flexibile si respecta acelasi tipar de ani de zile;
  -Preoti fac monolg in biserica, ar trebui sa fie o slusba intractiva. Nu stiu sa tina oameni atenti si interesati in timpul slusbei. Din cauza rutinei oameni se plictisec sau nu inteleg si nu le explica nimeni pe intelesul lor;
  -Se fac prea multe pomeniri, a celor vii si celor morti in timpul slusbei. acestea ar trebui facute la sfarsit, pentru ca mai importanta este canalizarea gindiri spre Dumnezeu si deslusirea cartilor sfinte nu spre cele lumesti;
   Domnilor preoti faceti ceva si pentru oameni care au nevoie de sprijin, nu numai pt. dumneavoastra si pentru biserici. Acestea nu au valoare daca pragul nu le este trcut de cati mai multii oaneni, care sa vina cu credinta in suflet si cu gindul la Dumnezeu si fiul sau.
   Scarlat Demetrescu spune in una din cartile sale urmatoarele:
   Insisi preotii au pierdut orice contact cu Cerul, ramânând doar cu zidurile bisericilor care au devenit simple constructii; pentru ca o biserica întreaga poate deveni o casa obisnuita când cei care intra în ea respira doar în marginirea lutului lor terestru, pe când un copac devine templu sfânt când este îmbratisat de doua mâini a caror suflet este un canal al Divinitatii. Asadar, reprezentantii bisericilor nu sunt în stare sa explice sau sa descrie absolut nimic din fenomenele sau fiintele sferelor ceresti, ei doar impunând o simpla afirmatie care te lasa rece si nu te scoate din cercul îndoielii. Bietii oameni ar dori sa se conformeze unei vieti exemplare, dar nu se pot scutura de apasatoarea si zdrobitoarea îndoiala: ,,Asa o fi? Mai exista pe undeva un loc unde spiritul omului îsi mai continua existenta?"
  Preotimea crestina - care a cunoscut si propovaduit timp de doua sute de ani dupa plecarea Domnului din preajma Pamântului, nemurirea spiritului si reîntruparea acestuia - a pierdut orice cunoastere referitoare la lumea invizibila, iar azi, nestiutoare, se margineste sa propovaduiasca doar dogma referitoare la conduita vietii fizice. Ea nu mai este în masura sa explice viata omului dupa moarte, marginindu-se doar la simple afirmatii despre o viata plina de chinuri în iad, pentru cei care s-au facut culpabili în lumea pamânteana, si de o viata fericita în rai, pentru cei care s-au conformat preceptelor propovaduite de Sfânta Scriptura, interpretata de fiecare biserica dupa bunul sau plac, prin judecati infirme si marginite. Unde este iadul si raiul, sub ce forma si cât timp îsi petrece omul existenta în aceste locuri - nu stie nici ea. Biserica era initial în posesia Adevarului, dar azi nu mai este în masura sa ne descrie originea vietii, rolul vietii si legile care îi domina evolutia, în eternitate.
    Sa gindim profund la sensul acestor cuvinte !
Adevarul este dincolo de noi

lylyt_ice

Stiti vorba aceea cu;"Chelul cu tichie de margaritar"? cam asta se potriveste perfect cu constructia unei astfel de "CATEDRALE" in Romania...dar poate ca cei foarte bogati vor sa aiba si ei un loc mai pompos unde sa-ti celebreze nuntile si sa-si boteze copii...nu se cade sa se duca (poate) in aceleasi case ale lui DUMNEZEU unde merg toti amaritii. Nu fac glume...o sa v-a convingeti singuri cine are sa poata face nunta in aceasta "catedrala", iar terminele vor fii dinainte vindute pe bani grei si "pile de sus"...si numai pt.cei cu "rang SI nume"...!!! Le trebuie si lor un loc pe masura, unde sa-si etaleze masinile si garderobele (bineinteles ca vor fii date nuntile lor, direct la TV). Oricum, sper ca sii oamenii de rind vor avea dreptul daca vor platii intrarea (ca la muzeu)sa viziteze si sa aprinda luminari scumpe in aceasta "CATEDRALA".....!
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

Protector

Daca luam situatia si o gandim la rece, este vorba de venit. Pai socoteste : 6.000 de credinciosi care doneaza bani zilnic sau numai duminica, apoi apar castigurile de la vanzarea : vederilor postale,lumanari,cazare,icoane,grupurile organizate de turisti,statul intervine cu cotizatiile anuale.....

Yagg

Ark, eºti cam revoltat pe Biserica Ortodoxã Românã, în ultimile tale însemnãri, ºi ai de ce. Acest lucru îl pot confirma foarte mulþi oameni, dupã cum se observã ºi pe forum.
Clãdirea, biserica, sau... mã rog, catedrala "Mântuirii Neamului" nu cred cã reprezintã o problemã mai mare decât atitudinea preoþilor în prezent. De obicei, astfel de clãdiri sunt obiective turistice în orice colþ al lumii. România, în afarã de construcþiile "mãreþe" ale lui Ceauºescu, duce lipsã de astfel de obiective. Francezii vorbesc?! Care au atâta megalomanie în ei? Au ºi ei catedrale peste catedrale ºi un turn gigantic de fier ºi multe altele. E ca ºi în problema jurnaliºtilor din S.U.A.; vin în România sã se intereseze de copiii cu handicap ºi cu alte suferinþe, pe când poporul lor s-a jucat mai bine de jumãtate de secol cu genetica ºi cu suferinþa oamenilor. Ce drept au ei sã ne judece pe noi?
Revin la subiect. Preoþii în ziua de azi sunt însetaþi de bani, lux, maºini, instrumente IT. Odatã ce ai ales sã mergi pe o cale a dreptãþii, a liniºtii sufleteºti ºi a iertãrii, ºi ai harul de a învãþa oamenii sã fie mai buni, în numele lui Dumnezeu, trebuie sã faci niºte sacrificii spirituale ºi fizice deopotrivã. O altã tâmpenie, mai mult impusã decât benevolã, este aceea cã se cer bani, mulþi bani. Practic, pentru orice face biserica pentru tine, creºtin ortodox fiind, trebuie sã plãteºti. O! Doamne! iartã-mi pãcatele, dar nu am decat 10 RON, e bine? Dumnezeu: "O! Fiule! Nu e destul! Nu îþi iert pãcatele"; Ar face Dumnezeu aºa ceva? A fãcut aºa ceva? Pânã la urmã, trãim într-o lume condusã de bani, iar biserica trebuie sã aibã un suport financiar, dar când îi vezi cã au anumite preþuri standard pentru o înmormântare, botez, nuntã, te întrebi dacã mai e o idee divinã sau e prostituþie.
În rândurile de mai sus am fost mai mult obiectiv decât subiectiv, pentru cã asta e realitatea despre preoþi. Realitatea superficialã, vãzutã ca fenomen de suprafaþã. În profunzime, cu siguranþã, realitatea e mult mai durã, preoþii sunt ºi ei oameni, dar sã nu le spulberãm unora imaginea cum cã preoþii ar fi oameni trimiºi de Dumnezeu. E ca ºi în Poliþie, ca ºi în alte Instituþii de stat, foarte puþini îºi fac meseria cu har ºi dorind sã lupte pentru adevãr ºi bine. Zis mai la "miºto" iese ceva de genul: "Eu mã bag cã iese banu' ". Aºadar, încrederea oarbã în oamenii bisericii ºi, implicit, în bisericã o mai au oamenii din mediul rural, care în ciuda învãþãturilor bisericeºti, comit pãcate "destul de negre".
Acum, problema e cã, generaþiile tinere, copiii superficiali, mofturoºi ºi alintaþi, marea majoritate vor respinge religia ºi deja se întâmplã. Au un argument destul de solid pentru a face acest lucru ºi vor face diverse asocieri valorilor care reprezintã binele. Eu cred cã în viitorul apropiat, ateismul va avea un cuvânt de spus, dupã ce BOR, dacã va merge în continuare pe aberaþii ºi plictisealã, va pierde un rãzboi "aproape" sfânt cu tot cu gigantica lor catedralã, cu toate televiziunile, mall-urile ºi radiourile lor.

Într-un articol trist de adevãrat, un profesor de religie scrie:
CitatPartidul, Ideologia marxistã, Securitatea, înlocuite dupã '89, în ordine, cu Iisus, Biserica, Dogma creºtinã ºi, respectiv, Judecata de Apoi, privitã ca o inchiziþie, ca o anchetã de tip securistic pe care o întreprinde Dumnezeu cu cei care încalcã Poruncile divine. Formularea asta pare cam durã ºi cam cinicã, dar în esenþã cam asta e.
Vã invit sã citiþi tot articolul pentru a înþelege despre ce este vorba.

Un om care crede în Dumnezeu ºi în creaþia Lui, nu are nevoie de ziduri reci ºi podoabe aurite. La urma urmei, în faþa lui Dumnezeu, mergem cu capul plecat ºi conºtienþi cã suntem pãcãtoºi.

Deci, consider cã aceastã clãdire grandioasã, ar fi beneficã mai mult pentru turismul din România, neresuscitat de mult timp, decât pentru a bãga în "stânã" 6000 de "oi", din care 5990 pierdute de tot.

Kymosabe

Citat din: Yagg din  11 Februarie 2008, 02:52:02
Clãdirea, biserica, sau... mã rog, catedrala "Mântuirii Neamului" nu cred cã reprezintã o problemã mai mare decât atitudinea preoþilor în prezent. De obicei, astfel de clãdiri sunt obiective turistice în orice colþ al lumii. România, în afarã de construcþiile "mãreþe" ale lui Ceauºescu, duce lipsã de astfel de obiective. Francezii vorbesc?! Care au atâta megalomanie în ei? Au ºi ei catedrale peste catedrale ºi un turn gigantic de fier ºi multe altele.

Cand francezii ridicau maretele lor catedrale in stil gotic , romanii construiau biserici din lemn . Aceasta era diferenta la momentul respectiv dintre cele doua culturi : peste 500 de ani de civilizatie . Dupa atatea secole de frustrare religioasa si culturala , in secolul al XXI-lea , romanii au posibilitatea sa construiasca o catedrala care sa rivalizeze cu cele occidentale . Problema e ca timpul cand se construiau astfel de constructii megalomano-religioase a trecut de mult .
Acum intelegeti de ce presa franceza trateaza cu ridicol aceasta ,,idee mareata '' a Bisericii Ortodoxe Romane ?
Ne-am trezit si noi ca vrem sa avem un ,,Notre-Dame de Dambovita'' . :lol:
Acum , venind vorba de bugetul acestui proiect (1 miliard de euro) , demn de perioada ceausista cum spun francezii pe drept cuvant , imi vine in minte o singura expresie , probabil 100% romaneasca : ,,calic si fudul''. :lol:
Iar despre omul calic si fudul exista zicala romaneasca : ,,Omul calic ºi fudul ºi lui Dumnezeu-i urât'' :lol:
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

romulus

---
CitatOare Iisus, OMUL, Fiul Lui Dumnezeu, cel care a propovaduit bunatatea si dragostea si care le spunea apostolilor sai sa nu ia nimic in schimb pentru ceea ce fac, ar fi de acord cu acest proiect urias?
----Eu cred ca aceasta constructie poate fi izvorata si din dragoste ! De ce sa nu acordam celor care au initiat proiectul , aceasta prezumtie de nevinovatie? De ce sa-i suspectam de megalomanie ?
Sa ne gandim doar asa: "iata acesti oameni au  o asa mare dragoste fata de MANTUITORUL IISUS incat au hotarat sa-si arate aceasta a lor mare iubire printr-o constructie mare" !!!!
----Si apoi de ce nu ne bucura ca ceva se construieste? A fost mare tevatura si tanguiala, mama, mama, ca se daramau bisericile pe vremea nu demult apusa ! Ei, uite, acum se construieste! Nici asa nu ne place ?
----Hai sa nu fim carcotasi!
---- Daca nu putem ajuta cu bani, ori cu bratele noastre, macar sa facem o rugaciune , astfel incat aceasta constructie sa iasa bine ! Si apoi, in ultima instanta, cine suntem noi, ca  sa-i judecam pe cei care vor sa construiasca? Ii va judeca - cu siguranta - cine trebuie, pe fiecare dupa faptele, vorbele si gandurile lui ! Amin .
----Howgh !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

lylyt_ice

 Noi nu judecam pe nimeni...n-e spunem numai parerea...cit despre iubire ptr. IIsus...nu cred ca EL, e asa de incintat de fatarnicie si nici bunuri materiale nu colectioneaza, din cite stiu eu el a isgonit vinzatorii si profitorii din fata Templului...iar noua ne-a spus; ca pentru ai vorbii lui DUMNEZEU si pentru a n-e ruga, sa nu mergem acolo unde merg toti fatarnicii pentru a arata celorlalti ca ne rugam si suntem credinciosi, ci; atunci cind sufletul simte nevoia de alinare si vrea sa se roage TATALUI SFINT, omul sa se retraga in camaruta lui incuind usa dupa el si sa se roage in liniste cum crede el de cuviinta si cit si cind are nevoie de aceasta........nu sa se impopotoneze cu ce are mai bun si sa mearga sa-l caute pe Dumnezeu acolo unde se string toti fatarnicii si falsii...
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

Arckadii

Am vrut sa nu raspund, dar o fac totusi.
Oare banii dusi pe "dragostea pentru Iisus" nu puteau fi folositi in scopuri umanitare?
Cate cantine ar fi fost construite? Cate case pentru oamenii care dorm pe strada?
Cate avorturi nu ar mai fi fost facute daca femeile primeau bani sa isi poata creste copiii?
Lista poate continua.
Iisus a zis "Iubeste-ti aproapele" si "Fericit cel milostiv". Nu a zis sa construim temple grandioase.
Dumnezeu isi intoarce fata de la acele locuri.
Amintiti-va daca ati citit despre Iisus, ce ati citit. Iar daca nu ati citit, cititi acum.
Raman la parerea mea: Catedrala aceasta este o ofensa adusa crestinismului si nu isi are locul.



Ark

Urban

Citat din: Arckadii din  04 Februarie 2008, 15:47:52

Este un proiect faraonic, demn de megalomania lui Nicolae Ceausescu. O catedrala ce se presupune ca va putea adaposti 6000 de enoriasi, avand si o biblioteca, un hotel pentru pelerini si casa "sefului" Bisericii Ortodoxe Romane, atasate. Bugetul alocat: aproximativ un miliard de euro.

Pai si "fostii" activisti si nomenclaturisti, pe unde crezi ca au ajuns....ai impresia ca au emigrat la Polul Nord...?
Normal ca tot ei vor sa construiasca cascarabetele asta...
Catedrala Neamului = Un fel de Casa Poporului cu o cruce in varf "in loc de mot"...scurt si la obiect.

A bientot

romulus

CitatCatedrala aceasta este o ofensa adusa crestinismului si nu isi are locul.
---Nu intentionam sa generez o polemica pe tema asta pentru cel putin doua motive: a)nu am autoritatea morala sa fac asta:b) nu cred ca am suficiente cunostinte in domeniu pe care sa ma bizui intr-o sustinere ori alta !
---Mi-am exprimat si eu parerea, parere care -gandeam eu - rezulta din  experienta de viata de pana acum si un feeling care-mi zicea ca as putea avea dreptate!

Citatiar noua ne-a spus; ca pentru ai vorbii lui DUMNEZEU si pentru a n-e ruga, sa nu mergem acolo unde merg toti fatarnicii pentru a arata celorlalti ca ne rugam si suntem credinciosi, ci; atunci cind sufletul simte nevoia de alinare si vrea sa se roage TATALUI SFINT, omul sa se retraga in camaruta lui incuind usa dupa el si sa se roage in liniste cum crede el de cuviinta si cit si cind are nevoie de aceasta....

---Da, asa este, dar sa nu uitam insa ca si Iisus Christos cand a avut ceva de spus semenilor sai nu a mers numai printre oameni, prin popor, ci a intrat frecvent in Templu,exprimandu-se atat in parabole insa si deschis, cu hotarare, clamand adevarul, adevar pentru care a si indurat ce-a indurat! De ce mergea acolo? Poate tocmai pentru ca acolo se stransesera "fatarnicii si falsii....."
---Howgh !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

Arckadii

Tot nu se justifica construirea colosului asta...
ma rog... vom vedea...



Ark

Lone Ranger

Adevaratele Catedrale Ale Mîntuirii se pot afla doar în sufletele oamenilor, indiferent de religia lor. Se mai afla, oare?