Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Previzunile anului 2008: conflict global la Marea Neagrã

Creat de baguvix, 03 Ianuarie 2008, 12:21:11

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

baguvix

Lupta dintre Orient si Occident este pe cale de a cuprinde întreaga regiune a Marii Negre în urmatorii ani, adesea cu implicatii militare. Miza este energia, însa România si Bulgaria vor avea de cîstigat, scrie cotidianul canadian The Globe and Mail. În zona mocneste unul dintre conflictele de rau augur, cu potential de extindere, ale lumii, un conflict în care sunt implicate 12 tari si puterile nucleare din Razboiul Rece. Conflictul va produce probabil "explozii" în 2008.În regiune vor sosi bombardierele si avioanele de supraveghere americane care vor decola din tot mai multe baze de pe litoralul bulgar si românesc, pe masura ce SUA si NATO îsi vor muta instalatiile majore din Germania catre locatii din fostele tari comuniste cu iesire la Marea Neagra.

La Bucuresti, NATO si-ar putea anunta extinderea în Georgia

În 2008, la un an dupa ce România si Bulgaria - foste membre ale Pactului de la Varsovia - s-au alaturat Uniunii Europene, NATO va face cea mai agresiva încercare a sa de a cuceri restul regiunii. Summitul organizatiei se va tine în România, iar cel mai exploziv punct de pe agenda va fi propunerea de a invita în NATO Georgia - o tara riverana Marii Negre, care, daca adera la Alianta Nord-Atlantica, va extinde teritoriul acestei aliante militare a Razboiului Rece pâna în inima fostei Uniuni Sovietice, scrie The Globe and Mail. Moscova este deja pregatita sa raspunda cu furie extinderii prezentei NATO în aceasta zona care anterior fusese în întregime în sfera sa de influenta.

Conflictele înghetate vor fi aduse "la cald"

Sase "conflicte înghetate", în Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova, sunt gata sa erupa în adevarate razboaie de secesiune în anul care vine si în fiecare dintre cazuri miscarile militante par sa aiba sprijinul rus, potrivit publicatiei canadiene. Pentru cei 100 de milioane de oameni care traiesc în jurul litoralului Marii Negre, 2008 ar putea fi perceput ca o întoarcere la Razboiul Rece. De aceasta data, totusi, nu este clar de care parte va fi fiecare natiune, fiecare regiune, fiecare om: la fel ca în America de Sud sau Asia de Sud-Est în timpul precedentului conflict dintre Washington si Moscova, regiunea Marii Negre a devenit un teren disputat fara încetare, care face obiectul unor schimbari de influenta, pe masura ce banii si armele sunt depozitate pe terenul unor populatii de încredere. În ultimii ani, argumenteaza publicatia, conflictul a fost cel mai vizibil în Ucraina, unde alegerile au fost o confruntare dramatica între fortele sprijinite de Rusia si miscarile democratice sprijinite de Occident. Anul care tocmai a trecut s-a încheiat cu acuzele aduse Moscovei de noul premier prooccidental, Iulia Timosenko, instalata în functie la 18 decembrie, potrivit careia Rusia finanteaza activ partidele de opozitie.

Meciul începe sâmbata viitoare

Conflictul dintre Est si Vest este pe cale sa cuprinda întreaga regiune a Marii Negre în anul care vine, adesea cu implicatii militare, mai afirma The Globe and Mail.Meciul este probabil sa înceapa nu mai târziu de sâmbata viitoare, când cei cinci milioane de cetateni georgieni se duc la urne pentru a-si alege presedintele si pentru a vota la referendumul legat de propunerea de aderare a tarii la NATO. Scrutinul anticipat a fost convocat dupa saptamâni de demonstratii violente, în noiembrie, împotriva presedintelui proamerican Mihail Saakasvili. Demonstratiile, care, sustin Saakasvili si mai multe organizatii internationale, au fost sprijinite de Rusia, s-au încheiat prin reprimarea lor brutala de catre politie. Georgia, ca si Ucraina, pare sa fie divizata între alegatorii care sunt de acord cu UE si NATO si cei care prefera o reîntoarcere la influenta Moscovei.

Daca se rupe Kosovo, urmeaza Moldova

În 2008, oricare dintre aceste conflicte mocnite ar putea deveni un razboi în toata regula, avertizeaza The Globe and Mail. Astfel, regiunile Abhazia si Osetia de Sud din Georgia au devenit tot mai violente în ultimele luni, iar miscarile lor separatiste au întreprins atacuri mai curajoase împotriva unor facilitati guvernamentale. Azerbaidjanul vecin a avut un numar mai mare de frictiuni cu regiunea lui problematica, Nagorno-Karabah. Iar de cealalta parte a Marii Negre, regiunea separatista Transnistria, loiala Rusiei, cunoaste tensiuni în crestere, scrie publicatia canadiana. Aceste conflicte locale de la Marea Neagra ar putea doveni zone de conflict anul aceasta, din motive legate de o alta tara cu probleme, care se afla mai aproape de Marea Adriatica. La sfârsitul lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie, provincia sârba Kosovo îsi va declara probabil independenta, un act care este sprijinit de Uniunea Europeana si de Statele Unite, arata The Globe and Mail. Ziarul aminteste ca presedintele rus Vladimir Putin a avertizuat ca daca Serbia îsi pierde provincia din cauza influentelor Occidentului, el nu va mai putea garanta integritatea Georgiei si Moldovei. Multi observatori, continua publicatia, vad în aceasta o amenintare voalata: daca se rupe Kosovo, atunci se vor rupe si Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah si Transnistria. Unii spun deja ca sunt transportate arme catre aceste regiuni separatiste, potrivit The Globe and Mail.

Batalie pentru resurse si aliati în razboiul cu teroarea islamica

De ce Bruxelles-ul, Washingtonul si Moscova îsi consacra atât de mult timp, bani si armament pentru o fâsie de coasta care anterior era lasata într-o obscuritate periculoasa?, se întreaba publicatia, care gaseste si o parte a raspunsului: "Are de-a face cu geografia: Georgia, Turcia, Armenia si Azerbaidjan sunt chiar la granita cu Iranul si exista o dorinta foarte puternica de a avea natiuni loiale Occidentului si instalatii militare în regiunea care înconjoara aceasta zona de conflict constant". Un alt motiv este cel legat de securitatea energetica, scrie The Globe and Mail, care aduce în discutie conducta South Stream, ce va transporta miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia, pe sub Marea Neagra, pâna în Bulgaria si apoi în Europa Occidentala. Apoi, tot prin Bulgaria, mai trece si competitorul lui South Stream, proiectul Nabucco, o conducta ce ar urma sa transporte cantitati uriase de gaz din Iran si Asia Centrala prin Georgia, Azerbaidjan, Armenia si Turcia pâna în Europa. Aceste conducte, conchide publicatia, care transporta combustibilul rus si alternativa sa îndelung combatuta, cea iraniana, ofera contextul economic pentru aceste conflicte emergente.

Europa depinde foarte mult de gazul si petrolul rus, unele tari, precum Germania si Italia, sunt complet dependente, încât s-ar confrunta cu o criza imediata daca rezervorul rus ar fi închis. Ca urmare, aprovizionarea cu petrol si gaz din Marea Adriatica prin Azerbaidjan si din Iran sunt considerate vitale si acesta este unul dintre motivele importante pentru care UE este reticenta în a participa deplin la sanctiunile împotriva Iranului, impuse din cauza presupusului sau program militar nuclear, potrivit The Globe and Mail. Daca trebuie securizate alte surse de energie decât cele ruse, atunci loialitatea unor tari din estul, sudul si vestul Marii Negre este vitala.

România si Bulgaria câstiga în orice varianta

Din punctul de vedere al Moscovei, pentru a-si mentine dominatia (si pretul bun pentru combustibilii sai), atunci conductele vor trebui sa treaca prin vestul, nordul si estul Marii Negre. Unele tari, în special România si Bulgaria, vor avea de profitat în oricare dintre variante - atât conductele cu petrol iranian, cât si noile conducte ale Rusiei vor intra în Europa prin teritoriul lor sarac, scrie The Globe and Mail, care încheie în cheie usor ironica: "În timp ce te relaxezi pe nisipul cafeniu al Burgasului - o destinatie de vacanta din ce în ce mai populara atât pentru central-europeni, cât si pentru rusi - aceste tensiuni în crestere ar putea fi vizibile de-a lungul tarmului si în largul coastelor. Dar foarte probabil vor parea deosebit de ciudate când te întorci la hotel - care în mod sigur va avea stegulete UE la intrare, dar va fi proprietatea unui oligarh rus".

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Lumea spre care ne indreptam

In timp ce SUA se chinuiesc sa-si refaca prestigiul sifonat in Irak, China si Rusia lupta pentru sfarsitul lumii unipolare.


Ce a adus nou anul 2007 in politica mondiala? Marcheaza el inceputul unei modificari a raportului de forte in arena  internationala? Se intrevede oare sfarsitul lumii unipolare conturate dupa incheierea Razboiului Rece? Suntem martorii unui declin al Americii sau e doar o impresie? Si care sunt tarile ce beneficiaza de pe urma aparentului declin?

Realitatea este ca America ramane cea mai mare putere militara, economica, tehnologica si chiar institutionala a lumii. Cheltuieste cu apararea mai mult decat urmatoarele 14 tari din clasamentul bugetelor militare.

Are cel mai mare PIB. A fortat portile revolutiei tehnologice in domeniul IT si are cele mai bune universitati. Influenta ei nu se opreste aici: cultura populara americana, filmele, muzica, Pepsi si Coca-cola, tot ce e legat de fast-food au patruns si unde n-au ajuns puscasii marinei americane. In fine, oferta ideatica a Americii - capitalismul si democratia - nu si-au gasit inca o alternativa credibila.

Raspunsuri in linia intai

Atunci, de unde impresia unui declin? Raspunsul trebuie cautat in Irak. S-a vazut ca forta militara nu e neaparat decisiva. Sondajele arata ca prestigiul Americii a scazut, iar capacitatea SUA de a inspira sufera in consecinta.

In timp ce militarii americani sunt impotmoliti in nisipurile Mesopotamiei, China si Rusia afiseaza siguranta imbogatitului peste noapte; China, de pe urma deceniului de crestere economica cu o medie anuala de 10a, Rusia din exportul nesofisticat, dar masiv de hidrocarburi.

Ambele rivale ale Americii s-au despris de comunism. Se inteleg bine si se calauzesc dupa retete ideologice apropiate. Ambele au regimuri autoritare, predica doctrina respectului absolut al suveranitatii nationale, tolereaza sau incurajeaza curente nationaliste si au imbratisat un capitalism ru-dimentar, partial de stat, neinteresat de costurile sociale si ecologice.

S-a presupus ca raspandirea economiei de piata va crea in China si Rusia o clasa de mijloc care va fi atrasa de mirajul libertatii si participarii la viata cetatii. S-a dovedit, deocamdata, a fi mai interesata de plasme, jeepuri si termopane, decat de libertatea cuvantului, domnia legii sau doctrine politice.

Picatura chinezeasca

China, cu peste 1,3 miliarde de locuitori, reprezinta cea mai mare piata a lumii si principala rivala economica a Americii. Economia ei este a patra ca marime in lume si se estimeaza ca o va depasi pe cea a Statelor Unite in jurul anului 2030. Gabaritul economic nu are cum sa nu se reflecte in ponderea politica. China cheltuieste deja cu inarmarea suficient pentru a-si putea permite sa contracareze su-prematia americana in Extremul Orient.

In trei ani, China va deveni campioana mondiala la consum energetic. Goana dupa petrol a determinat Beijingul sa incheie acorduri comerciale cu o serie de state africane ocolite de America, printre care Sudanul si Zimbabwe. In pas cu politica interna, partenerii externi cei mai frecventati sunt Birmania, Coreea de Nord, Rusia, autocratiile din Asia centrala si Pakistanul.

China, care descurajeaza aprecierea monedei sale, are un urias excedent in balanta schimburilor comerciale cu SUA. In acest fel, a acumulat mari rezerve de dolari cu care finanteaza prima economie a lumii, cumparand bonuri de tezaur americane. Nu e plasamentul cel mai rentabil, din cauza pronuntatei scaderi a paritatii dolarului. O eventuala decizie a Beijingului de a reduce rezervele de dolari ar putea slabi si mai mult moneda americana si destabiliza economia Statelor Unite. S-a creat astfel o interdependenta

POLITICI DISTRUCTIVE

Rusia si strategia opozitiei

De partea sa, Rusia incearca sa recupereze terenul pierdut sub presedintii Gorbaciov si Eltan si sa se erijeze din nou ca principala rivala politica a Americii. Vladimir Putin isi arata muschii la propriu si la figurat. Acuza Statele Unite ca vor sa devina singurul pol de autoritate si centru decizional.

Moscova se afla in dezacord cu Washingtonul in mai multe chestiuni: extinderea NATO, Kosovo, sanctionarea Iranului, dependenta Uniunii Europene de livrarile de gaz rusesc, limitarea arsenalelor si propusul scut antiracheta din Europa rasariteana.

Planul Statelor Unite de a amplasa o statie de radar in Cehia si cateva interceptoare in Polonia este poate cel mai acru mar al discordiei. Rusia nu accepta explicatia oficiala ca scutul este menit sa protejeze teritoriul european de rachete cu raza medie de actiune lansate de state imprevizibile, precum Iranul.

Moscova si-a suspendat participarea la Tratatul privind armele conventionale in Europa; va putea deplasa spre apus fortele aflate acum la rasarit de Urali. Motivul invocat este dublu: neparticiparea statelor baltice la tratatul negociat initial pe vremea URSS si neratificarea lui in parlamentele tarilor NATO. Tratatul nu este ratificat deoarece Rusia refuza sa-si retraga fortele din provincia separatista georgiana Abhazia si din Transnistria.

Reteta sovietica

Americanii calculeaza ca Moscova afiseaza o agresivitate care nu poate fi sustinuta de actuala stare a fortelor sale armate. Ceea ce nu inseamna ca nesocotesc potentialul economic al Rusiei. De la situatia falimentara din 1998, PIB-ul Rusiei a facut salturi impresionante in ultimii ani datorita veniturilor obtinute din petrol si gaz, desi - dupa standardele europene - Rusia ramane inca o tara relativ saraca, PIB-ul pe cap de locuitor situandu-se intre cel al Romaniei si cel al Poloniei. Chiar si asa, Moscova intentioneaza sa investeasca un trilion de dolari in infrastructura sociala, industriala si din domeniul transporturilor.

Rusia cu care se confrunta astazi Occidentul este o tara care-si foloseste uriasele rezerve energetice ca pe un instrument politic si ar vrea sa fie tratata din nou ca o supraputere.

O alternativa neatragatoare

Raportul de forte se schimba. Suprematia Americii e contestata, chiar daca principalii contestatari sunt inca departe de a ajunge la paritate militara cu Statele Unite. Dar, intaietatea militara nu se transforma automat in suprematie politica. America functioneaza in limitele impuse de liberalism si democratie. Irakul si Guantanamo au patat imaginea Americii. Dar rivalii sai nu constituie o alternativa atragatoare. Ei nu cunosc constrangerile democratice care induc impresia de slabiciune a Americii. Lumea unipolara se clatina, dar nu va disparea peste noapte.

JUSTIFICARI PSEUDOISTORICE

Putin si fascinatia dictaturii

Avantul economic se regaseste in aspiratiile presedintelui Putin de a croi Rusiei un rol international pe masura. Se contureaza o noua ideologie din rescrierea istoriei recente, cu accentul pus pe paginile glorioase ale dictaturii staliniste.  Dictatura - se argumenteaza in manualul recomandat de Putin profesorilor de istorie - a fost o riposta justificata la declansarea Razboiului Rece de catre americani, iar in conditii de mobilizare nationala, nu era loc de democratie.

Reiese ca si declinul Rusiei din anii '90 impune o mobilizarea a tuturor resurselor si o concentrarea a puterii in mainile unui lider puternic. Noii ideologi de la Kremlin prescriu Rusiei ,,un sistem politic corespunzator psihicului national si tendintei instictive a populatiei de a-si dori un conducator puternic". 

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

romulus

CitatRusia cu care se confrunta astazi Occidentul este o tara care-si foloseste uriasele rezerve energetice ca pe un instrument politic si ar vrea sa fie tratata din nou ca o supraputere.
----Parerea mea este ca, mai devreme ori mai tarziu, politica asta ii va lovi pe rusi drept in bot! De ce ?? Pai d'aia ! Deja de o buna bucata de vreme, la nivelul UE se vorbeste - si se actioneaza - despre limitarea santajului energetic al Rusiei  .
--- Ce inseamna asta? Inseamna ca-i va determina pe cei din UE (si noi cu ei) sa cautam: 1.resurse alternative si 2. piete/parteneri alternativi;
Deja cunosc unele demersuri in acest sens. Le va folosi asta rusilor? Nu cred! In momentul in care-si vor da seama de realitatea asta, sa vezi cum vor schimba tactica! Desi pare greu de crezut, parerea mea este ca, nu-i foarte departe ziua in care rusii ne vor ruga sa luam gaze (ori anything else) de la ei....
----Howgh !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

lylyt_ice

 Ai dreptate romulus...si tocmai de aceea, este un mare semn de intrebare; vor mai astepte Rusii pana cand nu vor mai avea sansa sa terorizeze psyhic europa prin intermediul stoparii livrarii gazelor naturale si a petrolului?
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

romulus

Citatvor mai astepte Rusii pana cand nu vor mai avea sansa sa terorizeze psyhic europa prin intermediul stoparii livrarii gazelor naturale si a petrolului?
---Sincer, nu-mi dau seama !
---Doar  constat ca Putin isi asigura continuitatea la conducerea Imperiului, prin "desemnarea" ca succesor potential a aluia de la Gazprom(!).
----Chiar daca eu(si probail foarte multi ca mine) nu prea i-am inghitit pe rusi, cred ca la nivel de politica de stat , am gresit dupa 1990 cand i-am blamat si injurat - pe fata chiar - la cel mai inalt nivel statal. Imi amintesc de cei din opozitie (prin 1991) cum ii injurau pe rusi, apoi a urmat Constantinescu si in fine Basescu. TOTAL GRESIT !!! Ar fi trebuit sa adoptam o pozitie mai diplomatica , sa fim mai "evrei" : adica pe fata sa-i lingusim si sa le papam resursele(banii in ultima instanta) si in particular  sa le zicem de "mama lor".
-----Dar de, unde nu-i cap..... ori mai precis, vorba unui proverb evreiesc"....da-mi Doamne mie, mintea romanului cea de pe urma...."
----Howgh !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

Shadowman

Citat din: romulus din  20 Ianuarie 2008, 19:54:23
Ar fi trebuit sa adoptam o pozitie mai diplomatica , sa fim mai "evrei" : adica pe fata sa-i lingusim si sa le papam resursele(banii in ultima instanta) si in particular  sa le zicem de "mama lor".

"Diplomati" cu ce...? Cu limba "moldoveneasca" ?
" PREA DES NOI NE BUCURAM DE CONFORTUL UNEI OPINII FARA DISCONFORTUL CUGETARII."

                                                                                        JOHN F. KENNEDY

romulus

CitatCu limba "moldoveneasca" ?
----Oricat ar fi de dificil de practicat, stiu ca pe la scolile alea (mai mult ori mai putin vizibile) unde se pregatesc diplomatii de cariera cred ca gesturile inamicale ale presedintilor nostrii fata de Rusia (gesturi facute initial de taranistii lui Coposu care-i injurau pe rusi din greu, apoi de Constantinescu  si in final de Basescu) sunt date ca exemple  negative, de Gaga din Scanteia , adica " asa nu ".
----Si apoi, sa stii Shadow ca, daca stiam sa-i manevram cum trebuie pe rusi, episodul cu " limba moldoveneasca" n-ar fi avut loc!
Parerea mea.
----Howgh !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

antoniu

daca la NLP oamenii sunt impartiti in trei mari categorii ,prin  felul cum folosesc limbajul in a defini receptarea informatiei: vizuali,auditivi si senzuali ......in politica ei se impart in doua..  alegatorii si alesii... primii spun ce gandesc si fac ceea ce spun ,pe cand politicienii- una spun ,alta gandesc  si alta fac.( FAK-) --ESTE VALABIL SI IN RELATIILE INTERNATIONALE